Dit was mijn 2020

Wie had gedacht dat het zo’n gek jaar zou worden toen ik mijn jaarafsluiting schreef van 2019? Niemand toch? Juist om alle mooie momenten te bundelen is hier weer mijn standaard terugkerend overzichtje van 2020. Net als dat binnenkort weer mijn favoriete films & boeken terugkeren, wat dit keer geen spectaculair lijstje gaat worden. Kijken jullie mee naar het uitgebreide overzicht van het jaar 2020?

Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
Er waren dit jaar heel wat aanpassingen door corona. Zou had ik nog nooit met een mondkapje op gewinkeld. Sommige dingen waren lastig maar ik heb ook zeker een hoop geleerd in deze tijd. Juist om alle positieve gelukjes te zien, te voelen en te blijven beleven ondanks deze tijden.

Welke landen heb je bezocht?
We zijn dit jaar in Nederland gebleven. Eerst zouden we in Juni naar Centerparcs in België gaan, maar deze hebben we verzet naar 2021 i.v.m. corona. In September gingen we voor de eerste keer als gezinnetje op vakantie. Lees hier het gehele verslag. We hebben echt super genoten en ik kijk echt met een glimlach terug op deze eerste vakantie.

Wat zou je in 2021 willen dat je in 2020 niet had?
Uitgerust wakker worden. Dat is iets wat ik een lange tijd niet heb gehad dit jaar, ik kan ze tellen op 1 hand. Ook niet zo gek met een kleintje die soms slechte nachten maakt. Ik hoop wat meer nachtrust te krijgen nu meneer wat ouder wordt en zijn slaapjes anders zijn. Ook hadden we het einde van het jaar nieuwe matrassen aangeschaft na jaren. Dit heeft zeker wel een positief invloed gehad op mijn nachtrust.

Wat zijn je favoriete momenten van 2020?
Dates met vriendinnen (totdat dit kon voor corona)
Leuke samenwerkingen op mijn blog
Quality time met M. Een date naar Scheveningen (pre corona)
Fijne wandelingen in de natuur
Fijne uitstapjes met Noa naar de kinderboerderij & speeltuin #buitenkind
Skateritten in het zonnetje
Noa zijn babyboeken afmaken
Fijne leesuurtjes
Mijn eerste moederdag
We waren 13 jaar samen en 8 jaar getrouwd

Noa zijn eerste verjaardag was ook zeker een bijzonder moment en alle ‘eerste keren’ met Noa. Eerste keer lopen, eerste keer woordjes zeggen, eerste keer zelf eten…

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
Ik was dit jaar 1 jaar ‘mama van’ en wat bijzonder. Al die eerste keren en ook is het een ‘echte’ vent geworden. Hij zegt steeds meer woordjes, heeft echt een eigen wil en is eigenlijk altijd vrolijk. Ik geniet elke dag zoveel van hem ♡ Het was een jaar met ups & downs, met slechte nachten, doorkomende tandjes, wiegen, troosten, op je tandvlees zelf lopen… Maar 1 glimlach van hem en alles is weer goed. Het is altijd een vrolijk kind (behalve als hij ziek is, maar dan is niemand vrolijk) Hij heeft zoveel groei doorgemaakt dit jaar van 6 maanden naar nu bijna 1.5. jaar.

Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020?
Knuffelen was lastig met corona, maar Noa en mijn man heb ik extra geknuffeld dit jaar.

Ben je verliefd geworden?
Elke dag een beetje meer op mijn gezinnetje en hoe we alles doen.

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
In Mei kocht ik na járen een nieuwe waterkoker, even wennen altijd als het iets anders is dan anders maar tevreden. Daarbij kochten we dit jaar een berg aan Sint en kerst cadeaus voor elkaar & Noa. Ook zijn autostoel was een behoorlijke uitgave maar ook erg blij mee. Begin December kochten we na tientallen jaren eindelijk eens nieuwe matrassen. Ik was direct fan & had een betere nachtrust.

Waar heb je het minste geld aan uitgegeven? Een eigen toegevoegde vraag
Normaal gaan we best wel wat leuke dates doen; bioscoop of uit eten. Door corona liep dat allemaal anders en gaven we dus minder geld daaraan uit dit jaar. Ook scoorde ik via Facebook een GRATIS keukentje om op te pimpen voor Noa, zo leuk!

Wat is het beste dat je dit jaar hebt gekocht? #nospon
Ik maakte zelf de geboortekist voor Noa waar ik erg trots op ben. Ook was ik erg blij met alle gekochte cadeaus voor Sint & kerst.

Wat is het leukste dat je hebt gekregen? #sponEen eigen toegevoegde vraag
Ik had dit jaar heel wat fijne samenwerkingen waar ik echt blij van werd. Ik kreeg o.a. een prachtige ketting met de duimafdruk van Noa, Cheeky wipes voor Noa, de 2 babyfotoboeken van zijn maandfoto’s & verjaardag en het fijne Geurwolkje. Oh en niet te vergeten: mijn toffe uitgebreide hexagon muur waar ik elke dag met een glimlach voorbij loop. Al mijn samenwerkingen zijn hier te vinden.

Wat deed je op je verjaardag?
Dit was echt het weekend voordat corona betekend werd, dus ik heb het nog thuis kunnen vieren. Er kwamen vrienden en familie langs en we aten een gebakje. Erg gezellig niet wetende dat het voorlopig de laatste kans zou zijn dit te doen. Ik kreeg veel bonnen en was toen nog verbaast dat deze dik 3 jaar geldige waren ‘Die maken we dan toch allang op?’ How little did we know…

Wat stond er op de uitjeskalender?
De uitjes kalender was tamelijk leeg dit jaar. Wel voor Maart had ik een aantal leuke uitstapjes. Zo ging ik met vriendinnen naar Bagels & Beans, het Katten café in Leiden en ging met collega’s op stap. Ook hadden we samen een date in Scheveningen en genoten daar van wandelingen, winkelen… Verder was het vooral veel videobellen en cocoonen thuis.

Waar heb je om moeten huilen?
Ik heb dit jaar zeker wel wat traantjes gelaten. Soms van geluk omdat Noa me zo dierbaar is. Maar ook van verdriet zowel werk gerelateerd als privé. Het was een zwaar jaar, mede door corona. Er waren momenten dat het leek of alle dagen hetzelfde leken; werken/mama zijn/werken/mama zijn.. Ook zat ik de laatste maanden van 2020 wat minder goed in mijn vel en zorgde dus extra goed voor mezelf.

Waar werd je heel erg blij van?
Ik leerde heel wat lessen uit 2019 die ik meenam naar dit jaar
Kreeg ik een mooi bosje bloemen van M. op Valentijnsdag
Het delen van fijne geluksmomentjes op mijn blog gaf een super fijn gevoel
Werd ik blij van deze random dingen
De interactie met mijn blog lezers zowel hier als op Instagram
Meer & meer offline tijd. Ik hou van mijn blog & online zijn maar het gaf me zoveel rust om steeds meer lekker voor mezelf bezig te zijn
Nieuwe boeken ontdekken en verslinden
Bezig zijn met knutselen DIY-projectjes

Leukste dat je hebt gemaakt? Een eigen toegevoegde vraag
Ik ben dit jaar zeker lekker creatief bezig geweest, zowel thuis, als voor cadeautjes of op werk. Bekijk hier uitgebreid al mijn creaties. Het meest trots ben ik echt wel op mijn geboortekist. Ook ben ik nog bezig om het (gratis) keukentje van Noa op te pimpen.

Wat heb je vaker gedaan dan voorheen?
2020 stond in het teken van mezelf. Van rust. Van re-chargen. Van naar mijn lichaam luisteren. En man wat was dit af en toe lastig om te doen; zeker als moeder zijnde. Maar ik probeerde en probeerde en uiteindelijk lukte het me steeds beter. Dit is iets wat ik door wil zetten in 2021. Ik merk dat het me een stukje rust geeft om te mediteren, tijd te nemen voor mezelf en aan mezelf te werken naast alle dagelijks rompslomp.

Wat zou je meer hebben willen doen?
Ik zou nog vaker lekker hebben willen ringfitten, wandelen en skaten. Soms was het eventjes inplannen of had ik andere prioriteiten. Ik hoop aankomend jaar mijn PR van skaten te verbeteren en vele leuke uitstapjes te maken met mijn gezinnetje.

Wat had je minder willen doen?
Stress toe willen laten lichamelijk. Lastig en onmogelijk maar vooral de laatste maanden kwam er veel op me af. Hierdoor had ik veel hoofdpijnen, was ik wat meer teruggetrokken en had ik wat vaker weer last van mijn PDS. Ik had me minder zorgen willen maken en wat meer willen genieten van juist de fijne dingen.

Heb je iemand gemist?
Mijn vriendinnen, die ik dit jaar minder persoonlijk zag. Normaal hebben we vele dates of thee-dates bij elkaar thuis maar dat liep dit jaar even anders. Wel deden we veel aan video bellen maar dat is toch anders dan in real life meeten. Hopelijk kunnen we dit allemaal inhalen aankomend jaar. Ook merkte ik dat sommige mensen minder contact zochten of het wat oppervlakkiger bleef, jammer.

Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt?
Ik hou het hier kort en bondig, aangezien er van de week een uitgebreid artikel over online komt. Selfcare is belangrijk. Je kan pas voor anderen zorgen als je voor jezelf hebt gezorgd. Geluk zit hem écht in de kleine dingen en het is goed hier dagelijks bij stil te staan. Tegenslagen zijn niet erg, het gaat erom hoe je ermee om gaat. Als het even niet gaat hoe je in je hoofd had: Gooi je handen in de lucht en geef je eraan over.

Liedjes van dit jaar:

Jason Derulo – Take You Dancing
Jonas Brothers – What A Man Gotta do #favoriet
Harry Styles – Watermelon Sugar
Dua Lipa – Physical 
Keith Urban – One Too Many with P!nk
Brett Young – In Case You Didn’t Know

Geef 2020 een cijfer van 1-10:
Ondanks de mooie momenten was er zeker heel wat gemis van fijne dingen die gewoon weg dit jaar niet konden. Wie had dat gedacht als jaaroverzicht toen 2020 begon? Een cijfer geven vind ik altijd lastig, maar het zal door corona en mijn lichamelijke klachten langer zijn dan de voorgaande jaren.

Nog 3 dagen en dan zit 2020 erop. Hoe was jouw jaar? Welke hoogte en dieptepunten hadden jullie? En hebben jullie nog plannen voor de laatste dag van het jaar?

18 reacties op “Dit was mijn 2020

 1. Mooi overzichtje Sas! Het was inderdaad flink aanpassen, veel minder erop uit kunnen en minder mensen zien. Helaas, helaas.. maar onwijs leuk om te zien hoe je geniet van jouw gezin!

 2. Als ik moe ben, dan lees ik blogposts vaak verkeerd. Nu las ik bij jou gewoon ‘we kochten een berg’ en dacht ik: wie koopt er nu een berg?? Dus, aan cadeaus, uiteraard.

  Geluk zit echt in de kleine dingen hè! Ik hoop dat we in 2021 weer meer mogen maar hoop toch vooral op weer veel kleins.

 3. Mooie lijst! Ik hoop dat het uitgerust wakker worden beter zal gaan volgend jaar. Hier was de puppy natuurlijk hét hoogtepunt van dit jaar!

 4. Een mooi jaaroverzicht in een raar jaar. Ik kan mij voorstellen dat door alle veranderingen en door de pandemie het allemaal een beetje teveel kan worden. Ik vond het op heel veel vlakken ook een uitdagend en moeilijk jaar, ook al had ik ook wel mooie hoogtepunten, zoals het uitbrengen van een zomerverhalenbundel en de verbouwing van ons huis. Hopelijk wordt 2021 een veel beter jaar!

 5. Ja, het was echt een raar jaar he? Met de eerste lockdown zag ik buiten mijn ouders eigenlijk ook vrijwel niemand. Fotoshoots werden (offcourse) niet aangevraagd. Mijn kringetje was erg klein op dat moment en dat vond ik erg lastig. Gelukkig zie ik nu wel mijn vriendinnen weer (op nette afstand), en daar ben ik blij om. Ik ben echt een sociaal dier en zie mijn vriendinnen het liefst in het echt.
  Verder was onze kerst niet echt anders dan anders. Behalve dan de sfeer. Het was toch een beetje beladen ofzo.

  1. Ja lastig is dat he, als je mensen niet in het echt kan zien. Ik vond onze bel date, hoewel het anders is dan jaarlijks meeten wel erg gezellig <3
   Heb ervan genoten!
   Ik hoop dat er in 2021 weer meer mogelijk gaat zijn voor je en je fotografie.

 6. Het kwam voor jou wel allemaal tegelijk, hè? Zo’n eerste jaar als mama is al heftig en dan Corona er nog bij wat door je werk ook niet makkelijk was. Jij hebt Lokeren veel drukker sociaal leven dan ik. Dan is het allemaal wel zwaar. Mijn jaar was prima, eigenlijk. Veel hoogtepunten en ondanks Corona eigenlijk nog best veel leuke dingen gedaan. Nee, ik ben heel tevreden over 2020.

  1. Het thuis zijn met mijn gezinnetje was ook zeker waardevol. Maar met mijn baan erbij toch soms ook echt een uitdaging en stressvolle periode. En mijn dates met vriendinnen heb ik zeker wel gemist maar halen we wel weer een keertje in. Het cocoonen heb ik wel als erg fijn ervaren, vooral om van zo dichtbij de ontwikkeling van Noa mee te maken. Waardevol!

 7. Wat een mooie manier om terug te kijken op het afgelopen jaar. En ja, een jaar moeder zijn van zo’n prachtig ventje is inderdaad wel een hoogtepunt. Je zult merken dat het het komende jaar vast nog weer leuker en uitdagender gaat worden met hem, want hij ontwikkelt zich natuurlijk steeds meer richting een peuter c.q. kleuter. Ook ik vond het een zwaar jaar, vooral het vele thuiswerken, het gemis aan sociale contacten en het niet vrij zijn in je doen en laten vond ik pittig. Hopelijk wordt het vanaf het voorjaar van 2021 weer wat gemakkelijker, want ik denk dat iedereen daar wel erg aan toe is.

  1. Kan me voorstellen dat het voor de thuis werkers ook een zwaar jaar is geweest. Op naar betere tijden!
   Die ontwikkeling is zo mooi om te zien, vooral het eerste jaar; van niks kunnen naar praten/lopen/zelf alles doen… Deze dreumes tijd is echt heel erg leuk en hij zegt steeds meer woordjes.
   Gaat zeker genieten zijn het aankomende jaar.

 8. Ik kan mij voorstellen voor iemand als jij, het bezige bijtje die graag gaat lunchen en anderen verrast, verrast wordt met regelmaat, dat dit afgelopen jaar heel zwaar is geweest. Voor mensen als jij, wens ik dan ook al heel lang, en nu nog harder, dat dit allemaal snel voorbij zal zijn en wij als mens weer vrij zijn om samen te komen, en jij die dingen kunt doen die je zo graag doet, zoals jouw lunches met vriendinnen en collega’s of wie dan ook!

  Ikzelf, ik ben super gezegend geweest, ik weet alleen wat is natuurlijk, en dat is, dat ik al heel lang gewend was om ‘vast’ te zitten thuis, ook ver voor corona. Om thuis te zijn, en heel eerlijk? Ik merk dat ik dit heerlijk vind, en het afgelopen jaar was voor mij in die zin, niet anders dan anders, ik kon toch amper weg zelf of uitgaan. Waarom dan wel gezegend? Dat ik nu mijn LAT relatie heb, die in Friesland woont, en hij toevallig toen de eerste lockdown begon al bij mij was, en we moesten samen blijven evntueel, en dus vroeg hij mij… ‘ga je met mij mee in quarantaine’. Ik zei volmondig JA, wat jij ook al zegt, how little did we know. Nou, wij al heel snel toen wij het gedrag van de mensen zagen met het mooie weer. En nu 9 maanden verder, nog altijd samen. Dit, is echt heel bijzonder en ik voel mij gezegend hierin!

  Dat ik met iemand heb mogen zijn en ben, tot dit over is. (het kriebelt namelijk ook om weer thuis te zijn 😉 )

  Ik weet namelijk ook, als ik wel thuis was geweest, dat ik moeilijk bij mijn kleinzoon had weg kunnen blijven, en dus ook mijn kinderen vaak had gezien etc. En ja… als je alleen bent, zul je toch altijd zelf de boodschappen moeten doen etc. Kortom, dankbaar ben ik ook!

  Mis ik ze? Natuurlijk, een verloren jaar met mijn kleinzoon vooral, maar ik ben niet alleen! Vele grootouders die hun kleinkind niet of amper hebben gezien. Een jaar met ups en downs, maar eigenlijk, voor mij, niet zo heel veel anders dan anders. Veiliger.. met eigen tuin voor en achter.

  X

  1. Het helpt zeker om te weten dat er vele mensen zijn die dit allemaal doorstaan en dat niemand alleen hier in is. Het was verder een prima jaar met maar de stress op werk, het halen/brengen van Noa en alles regelen buiten dat om heeft het wel lastiger gemaakt. Ook heb ik zeker de uitjes buiten de deur (als niet mama zijnde) met vriendinnen gemist dit jaar. Maar dat halen we wel weer een keertje in.

   1. Ja, die stress, die had mijn dochter ook, met KDV, omdat papa ook een beroep heeft dat hij gewoon kan gaan. Het heeft er even om gespannen deze maand, want als het dit keer anders was gegaan, had zij niet kunnen werken bijv. Dan was ik al terug geweest om op te passen zodat zij gewoon konden werken.

    Het inhalen zal zeker gebeuren op den duur! Zowel bij jou, als hier, want er zijn ook hier plannen gesmeed die ik nog niet gewend ben, borrelen met de buren bijv. hahaha Heel erg nieuw voor mij 😉

    X

    1. Ja was bij ons ook even puzzelen, aangezien we ook beide gewoon hebben doorgewerkt op locatie. Ik merk dat het met zo’n kleintje toch even anders is. Daarbij gelukkig wel altijd opvang door familie en uiteraard de noodopvang als het niet anders kan. En leuk vooruitzicht om te gaan borrelen met de buren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *