Wasbare luiers: 4 duurzamere oplossingen voor babybilletjes

Deze producten zijn ter beschikking gesteld door Klein Spook

Wasbare luiers. Een term die ik wel kende maar waar ik eigenlijk niet zo bij stil heb gestaan. Je hebt immers ook de ‘gewone’ wegwerp luiers, billendoekjes en ander spul. Ook allemaal prima. Maar toch begon ik mijn zoektocht naar andere alternatieven. Want dat het naast dat het duur is ook nog eens slechter kon zijn voor Noa stond ik eigenlijk nooit zo bij stil. Ik neem jullie graag mee in ons verhaal.

Wasbare luiers: het begin

Een wereld van wasbare luiers ging voor me open. Ik zocht veel informatie op internet en keek ook filmpjes op Youtube ter voorbereiding. Ook over het wassen en het aanbevolen gebruik zocht ik veel over op. Want, wat hadden ze veel keuze! Ik dacht ‘hup wasbare luier’. Kopen. Klaar. Maar ze hebben een één-delig systeem, een 2-delig systeem met daarin ook nog verschillende soorten. Het is dus even zoeken naar de beste keuze maar ook vooral wat je zelf prettig vind. Ik had gewild dat ik van te voren Klein Spook had ontdekt, aangezien er op de site veel informatie staat en ze ook handige info sessies hebben. Zelf heb ik gekozen voor een all-in-one pocket luier, inclusief printjes natuurlijk. Want HOE leuk is dat? Meer voor mama dan voor Noa, aangezien het hem niet uitmaakt wat er om z’n billen zit.

Duurzamer
Ik zal jullie niet vervelen met het feit dat kinderen duur zijn. Dat wéét je gewoon. En als ik dan kijk naar de hoeveelheid luiers & billendoekjes per maand. Och. Au. *zei m’n portemonnee. Aangezien ik deels overtuigd was van de wasbare luiers besloot ik er eerst 2 te proberen, alleen voor de nachten. Mocht je overdag ook wasbare luiers willen gebruiken raden ze tussen de 20-24 luiers aan. Even een aankoop waar je ook van zult slikken maar uiteindelijk is het een stuk goedkoper en daardoor dus ook duurzamer. En dat laatste ben ik me meer en meer in gaan verdiepen. Want ook dat is belangrijk. Voor het milieu, maar ook voor Noa zijn achterste 😉 Iets waar ik eigenlijk ook nooit echt bij stil stond. Want tsja, als het in de winkel ligt zal het wel goed zijn toch?

1. Mijn ervaringen met wasbare luiers (in de nacht)

Ik koos dus om 2 wasbare luiers te gaan proberen, alleen in de nacht. We betalen normaal €5 aan luierbroekjes van het Albert Heijn huismerk. Hier zitten 12 luiers in, dus doen we 12 nachten mee. Nou ik kocht ik dus 2 pocketluiers met verschillende inleggers om te proberen. Ik kreeg te horen dat een tweedelige luier beter is voor de nachten (via Klein Spook); maar deze had ik al aangeschaft en begon hier dus toch maar mee ter test.

Ik moet je zeggen, ik vond het best een beetje spannend, heb dus eerst even wat Youtube filmpjes gekeken van het aandoen en tips voor de pocket luier. Ik was best een beetje zenuwachtig of ik hem niet verkeerd zou doen en of hij er last van zou hebben tijdens het slapen. Uiteindelijk viel het mee (ook mede door de filmpjes) en had ik hem zelfs wat te los gedaan de eerste keer aan de bovenkant. De 2de keer ging het al een stukje beter en makkelijker. Iets met oefening baart kunst? Maar fijn zijn ze zeker.

Wat ik heb gebruikt voor de nacht?
Een pocket luier
Een extra dikke inlegger voor nacht
en een inlegvlies voor eventuele ontlasting. Tot nu toe heeft Noa alleen nog maar plas luiers gehad in de nacht (wat hij meestal heeft – en ben er natuurlijk net mee begonnen) dus ontlasting in de wasbare luier heb ik nog niet ondervonden, ook niet hoe ik dit vind werken.

2. Cheeky wipes – Wasbare billendoekjes

Dat er wasbare luiers zijn wist ik. Maar wasbare billendoekjes had ik eigenlijk nooit bij stil gestaan dat deze er ook zijn! Leken me ideaal en was dan ook blij dat ik ze kon uitproberen. Daarbij kan je ze op meerdere manieren gebruiken; wat ik zeker van plan ben. Je kan ze nat gebruiken (inclusief eventuele olie), droog maar ook als snoetenpoesters of gewoon als afneem doekje. Multifunctioneel en ben juist daardoor er erg blij mee.

Ik was erg tevreden over de kwaliteit van de doekjes. Er zitten geen chemische stoffen in en is handig in gebruik. Ook met de handleiding erbij kan je zo starten met het gebruik en door het handige doosje blijft het lang goed. Zelf heb ik de Cheeky wipes mini kit met o.a. 25 zachte badstof babydoekjes (15x15cm), een handige box, 1 er-op-uit tasje voor schone doekjes en 1 flesje Essential oil (Lavendel & Camille). De geur ben ik erg blij mee, aangezien dit zelf ook iets zou zijn wat ik zou kiezen. Het is eigenlijk gewoon een natuurlijke vochtige babydoekjes kit, hop en klaar!

Eerst hadden we altijd de toetendoekjes & billendoekjes van de Kruidvat, deze gebruiken we nu nog maar heel zelden en met de Cheeky wipes zijn ze eigenlijk helemaal niet meer nodig. Daarnaast zijn we al wat duurzamer geworden door over te gaan op hydrofiele washandjes. Echter zijn deze dun en na een aantal keren wassen kan je eigenlijk wel weer nieuwe kopen. Ik ben dus erg blij met de Cheeky doekjes, die fijn aanvoelen, zacht & dik zijn en waar ik er een hoop van kan gebruiken tijdens Noa zijn eetmomenten. Want boy, wat maakt hij er een troep van. Ik gebruik ze dus naast billendoekjes ook als toetendoekjes, ideaal!

Alle voordelen op een rijtje (zowel van wasbare luiers als cheeky wipes)
❃ Alles is herbruikbaar, waardoor het even wat kost in aanschaf maar op ten duur een hoop geld gaat schelen
❃ Daardoor dus ook beter voor het milieu
❃ Het is allemaal van betere producten gemaakt en er wordt bij stil gestaan (dus beter voor je baby)
❃ Kinderen die wasbare luiers dragen schijnen eerder zindelijk te zijn / minder last te hebben van luieruitslag

Zijn er nog nadelen? (zowel van wasbare luiers als cheeky wipes)
❃ De aanschaf van alles kan best prijzig zijn
❃ Ik denk dat dit concept je moet liggen (ik merk dat M. er wat minder mee heeft vandaar de keuze om alleen de nacht te doen)
❃ Het is wat meer werk dan gewoon een luier weggooien & vergt wat oefening merkte ik zelf met het aantrekken
❃ Zelf vond ik het lastig keuzes te maken uit de hoeveelheid informatie die er is. Vandaar dat ik zeker mijn informatie haal bij Klein Spook, waar echt alles duidelijk te vinden is en er ook altijd contact mogelijk is. #tip

3. Herbruikbare wet bag

Ook ben ik erg blij met de Popolini wetbag rondo (ik heb de Dino varriant), een wetbag met rits die je kan gebruiken voor je vuile luiers maar ik gebruik hem ook voor extra vuil & nat wasgoed van Noa. Tevens kan je hem ook gebruiken als vervanging voor de luieremmer maar die hadden wij al. De extra vuile was van Noa liet ik eerst altijd in de wasbak liggen (uitgespoeld en met een extra schoonmaakmiddel) om zo niet de extra natte was te laten stinken in zijn kamer. Maar fijn is anders als je je tanden poetst en je haar staat te kammen en die stinkende rompertjes ziet liggen op een hoopje in de wasbak. Naast de wasbare luiers gooi ik nu dus ook al zijn extra vieze kleding erin.

Ik ben in ieder geval erg blij met de wasbare spulletjes en ben blij met de wasbare luiers voor de nacht. Ik wil het 2 maanden uit proberen om te kijken of het blijft bevallen. Daarbij staat er al een nieuwe bestelling klaar met extra wasbare luiers, aangezien ik er liever wat extra heb.

4. Andere duurzame items

Steeds meer ben ik me bewust gaan worden van wat we kopen en verbruiken. Zo ben ik nog steeds super blij met onze zwemluier met toffe walvisprint, die voorlopig nog wel eventjes mee kan. Maar ook hebben we sinds een aantal maanden van die silicone slabbetjes die in de vaatwasser kunnen, gebruiken hydrofiele washandjes en de oude kleertjes & spulletjes van Noa verkoop ik weer door om andere kindjes blij mee te maken. Het zijn denk ik de kleine stapjes die het hem doen. En een stap in de goede richting zijn zeker de Cheeky wipes, de wasbare luiers en wetbag.

🐳 Centerparcs September 2020

Ik ben in ieder geval erg blij met de start van wasbare luiers en duurzamere oplossingen. Ook merk ik dat na gebruik van de Cheeky wipes op Noa zijn gezicht, hij minder last heeft van droge plekjes. Als baby had hij al vaak last van eczeem. Iets wat minder is geworden maar met het koudere weer we nog steeds crème voor opsmeren. Weinig last meer van de ik zeg win-win.

Wat vinden jullie van wasbare luiers? Zouden jullie dit gebruiken voor je (toekomstige) kind of gebruiken jullie dit al ? Ik ben erg benieuwd

Hebben jullie ook interesse in een uitgebreider artikel over wasbare luiers, de verschillen en hoe te gebruiken? Laat het me zeker weten in de comments

Op zoek naar wasbare luiers en benodigdheden? Check zeker eens de webshop van Klein Spook. Maar check ook zeker hun site voor informatie & aankopen van wasbare luiers, verzorging, intieme hygiëne & wassen. Tevens hebben ze een hoop infosessies zowel in België als online.

11 reacties op “Wasbare luiers: 4 duurzamere oplossingen voor babybilletjes

 1. Ik ben daar dus helemaal uit en ik wist niet eens dat dit bestond. Goede zaak natuurlijk! Maar jeetje, het is een hele studie geweest!

  1. Ja dat vond ik dus ook. Nooit over nagedacht en was inderdaad niet van: Oh ik schaf ze even aan en hop. Er zijn zoveel keuzes, verschillende opties en dergelijke materialen…

 2. Wat zien de wasbare luiers er alleen al vrolijk uit! En wat heb je er een leuk artikel van gemaakt! Fijn dat de luiers en doekjes zo goed zijn bevallen. En sowieso heel mooi dat tegenwoordig dit soort duurzame opties bestaan 🙂

 3. Oh de laatste foto is lief. Je snapt wel dat ik dit even oversla verder, hahahaha Het enige wat ik nog hoor zo nu en dan, is dat mijn moeder haar eerste wasmachine kreeg toen ik net uit de luiers was, de ouderwetse wasbare, daar voor moest ze ze nog op de hand wassen thuis en in de wasserette weet ik ook nog vaag… zij was al blij met de strikslips van billie… er stonden konijnen op de verpakking, inlegluiers dus met een plastic strikslip…

  X

 4. Wij hebben ook wasbare luiers maar onze baby is nog net iets te klein. En die cheeky wipes heb ik ook. Heb er zelfs nog een extra pakketje doekjes bij gekocht omdat ze voor later ook handig zijn voor zijn gezichtje en handjes schoon te maken.
  Inderdaad prijzig in aankoop maar als je dan uitrekent hoeveel je kwijt bent aan wegwerpspul voor een hele luierperiode is het maar een kleine kost. Bij onze gemeente konden we zelfs ook een premie aanvragen waarmee ze de helft van de wasbare luiers terugbetalen.

  1. Oh wat fijn zeg zo’n premie waar je wat terug krijgt. Alle beetjes helpen, kinderen zijn al duur genoeg 😉
   Ben erg benieuwd hoe je ze gaat ervaren als Dallas ze aankan. Ik verwacht wel een artikeltje erover 😉

 5. Ik gebruik dus al een hele tijd wasbare luiers, zoals je weet. Ik schreef er zelf ook iets over op m’n blog en heb eigenlijk nog een artikel erover klaarstaan, maar weet niet of mensen daarop zitten te wachten (het artikel gaat over de soorten wasbare luiers en hoe je het best kiest). Ik gebruik heel graag wasbare luiers maar in de nacht lukt het niet zonder lekjes, in de nacht krijgt hij een wegwerppampertje aan.
  Normaal leg je er een velletje op om de ontlasting mee op te vangen, dat velletje kun je dan gewoon in de vuilnisbak smijten. Leuk dat je het uitprobeert! Cheepy wipes ben ik ZOT tevreden van, toen ik op reis was, moest ik weer doekjes gebruiken en ik kocht water wipes maar zelfs dat voelde niet zo comfortabel aan als de cheekies!
  PS: als ik bezig ben met de cheekies, zing ik dus constant: “we are the cheeky girls, we are the cheeky girls…” haha, tot groot ergernis van mij man 😛

  1. Ik heb je artikel even terug gezocht, leuk om te lezen!
   Wij gebruiken het nu echt alleen voor de nacht en nog geen doorlekken, alleen de eerste keer (eigen schuld, te los gedaan aan de bovenkant)
   Helaas gebruik ik nu weer wegwerp, want Noa gaat telkens huilen als ik de wasbare om doe. Geen idee waarom? Te strak? Niet fijn?! Ik ga het van de week nogmaals eens proberen. Best wel een dingetje vind ik het omdat ik niet zo goed weet of ik het goed doe ^^ Met de cheeky wipes ben ik echt super tevreden, had ik veel eerder moeten aanschaffen.

   Haha en bedankt he. Dat heb ik nu dus ook telkens ‘Cheeky girls’….

 6. Wat handig, ik ben me sinds kort aan het verdiepen in wasbare luiers. We willen voor onze eerste baby in januari sowieso geen wegwerp (alleen evt onderweg), maar ik had ook moeite met alle merken en opties uitzoeken. Er is zoveel informatie! Heel fijn dat jij dit uitgetest hebt, daar heb ik veel aan. Dankjewel! 🙂

  1. Graag gedaan! Ik ben erg benieuwd hoe je wasbare luiers gaat ervaren, laat het me weten 🙂
   Er waren zoveel opties dat ik echt wel blij was met de site en ondersteuning van Klein Spook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *