Wat 2019 mij heeft geleerd (en wat ik meeneem naar 2020)

januari 5 2020

Inmiddels is het alweer 5 Januari. De eerste week van 2020 zit erop, net als mijn vakantie. We gaan er weer tegenaan, een nieuw jaar vol nieuwe uitdagingen, kansen en positiviteit. Er zijn zeker heel wat dingen uit 2019 die ik ga meenemen naar het komende jaar. Zowel zware lessen die ik heb geleerd als positiviteit uit dingen kunnen halen. Ik neem jullie graag mee in mijn reis naar 2020. Maar vanaf nu is het een kwestie van vooruit kijken en vol goede moed 2020 tegemoet gaan.

Dit neem ik mee naar volgend jaar

Er zijn heel wat ‘lessen’ die ik heb geleerd over mezelf in 2019. Tijdens en na mijn zwangerschap ben ik mezelf keihard tegen gekomen #hallohormonen. Ik heb geleerd dat voor jezelf kiezen op de moeilijkste momenten een pré is. Hoewel je misschien weerstand krijgt, koos ik toch echt voor mezelf (en dat moment mijn kindje in mijn buik). Doordat ik voor Noa moest kiezen ging me dit wel makkelijker af dan alleen voor jezelf kiezen. Het vervelendste is wel het onbegrip als je dingen aangeeft die JIJ voelt en wilt. Hoewel het me niet in dank werd afgenomen heeft het me wel sterker gemaakt. Kiezen voor jezelf en naar je eigen gevoel luisteren. Een ander doet het niet voor je.

Daarbij heb ik geleerd dat mijn gezin op nummer 1 staat. No matter what. Als je een kindje hebt is het grappig hoe snel die verschuiving plaats vind. De rest is niet belangrijk meer.

Vriendschappen veranderen, laat het los als je het los wilt laten. Je moet erin investeren, zelfs in de oude vriendschappen. Ik heb gemerkt dat sommige vriendschappen me energie kosten waarbij je niets tot weinig terug krijgt. Deze heb ik wat meer los gelaten. Daarbij vind ik het jammer met ‘vriendin moeders’ toch wat ander contact te hebben dan verwacht. Je hebt een gemeenschappelijke factor maar het hoeft dus niet te betekenen dat het contact anders wordt dan daarvoor. Soms jammer, soms is het nou eenmaal zo.

Wees áltijd jezelf. Het heeft jaren geduurd om deze les ook echt te volgen: en de afgelopen jaren heeft mij dit zoveel blijdschap gebracht. Lekker boeiend wat anderen van je denken, zolang je er zelf maar achter staat en lekker in je vel zit. Bewandel je eigen pad, leef je eigen leven op jou manier en doe wat jou gelukkig maakt.

Balans is the key. We zijn erg zoekende geweest na mijn zwangerschap en de geboorte van Noa. Een nieuw leven, een nieuw ritme samen. Het was allemaal even wennen. Nu, de laatste 2 maanden van 2019 vond er een stukje rust plaats. Heel erg fijn om de balans te houden van mama zijn, gewoon Saskia zijn, werken en privé leven. Ook het goed zorgen voor mezelf is een goed puntje. Dit schoot er wel eens bij in en ik merk dat ik als ik goed voor mezelf zorg, ook voor anderen kan zorgen.

20 weken echo Noa

Hier ben ik dankbaar voor

Ik ben dankbaar voor onze tevreden, gezonde Noa. Ik heb me de zwangerschap en tijdens de bevalling continu zorgen gemaakt: ‘Zou het allemaal wel goed zijn/gaan?’ Dit heeft me heel veel stress en energie gekost om nog maar niet te spreken van de slapeloze nachten. Ik ben dankbaar dat het ons gegeven is Noa te krijgen ♥ Sinds ik ons verhaal heb gedeeld kreeg ik veel DM’s met verhalen van bloggers waarbij de weg ook lang/langer/langst duurt. Don’t give up.. Mijn gedachten zijn bij jullie.

Ik ben dankbaar dat ik leuk werk heb en daar met plezier naartoe ga. Ik ben dankbaar dat Noa een fijne slaper is en papa & mama dus een redelijk goede nachtrust hebben. Ik ben dankbaar dat ik minder ben gaan werken (en dat dit kón), dankbaar voor onze fijne woning en het fijne rustige dorp waar we in wonen. Ik ben dankbaar dat mijn dierbare gezond (verklaard) zijn. Ik ben dankbaar voor lieve vriendinnen die ik al jaren heb en waar ik altijd terecht kan. En ik ben dankbaar voor M. en hoe sterk en fijn onze relatie is, zelf nu na Noa en bijna 12.5 jaar. En ik denk, dat als ik blijf typen wel een heel kantje kan vullen met dankbare dingen.

Mijn 2019 in één woord

Rollercoaster.

Wat een ups & downs zijn er geweest in afgelopen jaar. Een bijzonder jaar, eentje waarbij we prachtige momenten hebben mogen beleven met natuurlijk als hoogtepunt de geboorte van Noa. Maar ook eentje waarvan ik hem met een zucht afsloot. Eentje waarbij we ook afscheid namen van wat dierbare. Waarbij ik mijn zwangerschap eindelijk tot een einde bracht. Ik kon Noa eindelijk in mijn armen houden. Ik voelde me in 2019 totaal niet mezelf en die weg ben ik nog steeds aan het bewandelen. Ik zuchtte nog eens. Eindelijk was 2019 klaar, op naar een nieuw hoofdstuk. Op naar mezelf.

Oostenrijk 2018

Wat 2020 gaat brengen in één woord

Selfcare.

Ik hoop dat dit jaar rust brengt en een stukje balans. Zowel lichamelijk van de zwangerschap/bevalling, het lekkerder in mijn vel zitten, weg met de de hormonen van het ontzwangeren en een goede balans vinden in het ouderschap. Ik wil dit jaar aan mezelf gaan werken en mezelf ook (terug)vinden. We gaan het aankomende jaar veel mijlpalen aan eerste keren met Noa meemaken, eerste stapjes, eerste vakantie, eerste verjaardag noem maar op. En het opvoeden moet nog écht beginnen. Ik hoop dat hij net zo ‘makkelijk’ blijft als dat hij nu als baby is. We gaan het allemaal meemaken.

Wat neem jij mee naar 2020?

Artikel ideeën

16 comments

 • zwartraafje

  11/01/2020 at 14:40

  Gek hoe groot die contrasten soms zijn hé. Enerzijds het geluk omwille van Noa en dat alles goed gaat met hem maar anderzijds ook de schaduw van het afscheid moeten nemen van mensen die je graag ziet. Zelf hoop ik dit jaar wat meer rust in mijn hoofd te vinden. Hopelijk lukt dit door wat vaker offline te zijn in plaats van online, door opnieuw regelmatig Tai Chi oefeningen te doen en door mezelf geen onrealistische To Do-lijstjes voor te schrijven maar gewoon neer te pennen wat ik allemaal wél heb kunnen doen in plaats van me te focussen op wat niet is gelukt. Daarnaast zou ik het heel fijn vinden mocht ik wat kunnen afvallen maar ik vrees dat dat niet zo makkelijk zal zijn vermits ik niet kan sporten en de neiging heb om iets lekkers te eten wanneer ik teveel pijn heb. Anderzijds zou ik eigenlijk ook mezelf willen accepteren zoals ik ben. Dus misschien kan ik me beter focussen op zaken die ervoor zorgen dat ik me beter in mijn vel ga voelen in plaats van me te focussen op hoe ik er uit zie en hoeveel ik weeg.

  1. SAS

   12/01/2020 at 08:21

   Dit klinkt erg mooi lieve Liesbet. Ik hoop dat je al deze dingen gegeven zijn voor 2020. Moet haalbaar zijn toch? Lekker meer offline genieten, lekker lezen en vooral jezelf acepteren vooral als het even niet meer gaat lichamelijk. Ik hoop dat je je kan focussen op de positieve dingen dit jaar <3

 • Lilian Visser

  07/01/2020 at 10:17

  Mooi geschreven en wat een bijzonder jaar inderdaad voor jullie. Zo’n geboortejaar blijft altijd bijzonder, ik heb een leven voor en na 2011 haha 😉

  Heel veel geluk samen in het nieuwe jaar. Ik neem ook heel veel mooie lessen mee van afgelopen jaar, vooral dat ik vaker dingen moet doen die ik denk niet te kunnen, omdat ik toch blij meer te kunnen dan ik denk.

  1. SAS

   09/01/2020 at 07:17

   Blijft zeker een bijzonder jaar. En zeker een mooie les die je meeneemt 🙂

 • Simone

  06/01/2020 at 13:24

  Ik lees het een beetje laat, oeps. Maar ik neem mee dat ik veel meer wil groeien. Zowel persoonlijk als zakelijk. Hierbij heb ik ook hulp gezocht, want ik merk gewoon dat ik het bijvoorbeeld moeilijk vind om echt grenzen aan te geven en in mezelf te geloven.
  Verder neem ik mee dat ik mezelf meer rust mag gunnen. Dat vind ik ook moeilijk, maar ben wel op de goede weg. Ik ben al gauw geneigd zsm op een klant te reageren, toch even gauw dat mailtje te beantwoorden. Maar als ik dat langere tijd volhoud loop ik mezelf voorbij. Plus dan hou ik ook geen dag rust over. Dus die 1,5 maand rust had me zeker goed gedaan en heeft me het inzicht gegeven dat ik (veel) vaker die rust moet en mag pakken.

 • Jenn

  05/01/2020 at 20:51

  Mooi geschreven, en altijd goed om voor jezelf en je kind te kiezen!

 • Sofie

  05/01/2020 at 20:37

  Heel herkenbaar <3 Het wordt niet altijd in dank aangenomen als ik nee zeg omdat ik rust nodig heb… Maar so be it. Ik ga mezelf niet meer wegcijferen.

 • Irene

  05/01/2020 at 18:31

  Beter voor mezelf zorgen is toch ook wel iets wat ik in 2020 met meer aandacht wil gaan doen.
  Mooie inzichten heb je het voorbije jaar opgedaan. Dat van die vriendschappen herken ik wel. Jammer dat sommige vriendschappen verwateren maar zo gaat het nu eenmaal. Je kan er wel energie in blijven stoppen maar als je er niets of weinig uit haalt heeft het ook niet zoveel zin.

  1. SAS

   07/01/2020 at 08:05

   Helemaal waar! En mooi dat je meer voor jezelf gaat zorgen in 2020, topper<3

 • Nicky

  05/01/2020 at 14:55

  Wat een mooi stukje! Ik ga in 2020 wat beter voor mezelf zorgen, wat meer leuke dingen doen. Daar was ik al mee begonnen. En loslaten, hè! Ik loop altijd maar te rennen en te vliegen omdat ik alles alleen doe. Omdat ik vind dat ik het zelf beter/sneller/makkelijker kan doen. Maar daardoor krijgt niemand de kans om iets voor mij te doen. Zoooo moeilijk! Maar ooit ga ik het leren, hoor.

 • Zo simpel is dan geluk

  05/01/2020 at 13:07

  Het zijn mooie lessen die je meeneemt uit 2019 Saskia. Goed voor jezelf zorgen is inderdaad heel erg belangrijk. Hopelijk vind je jezelf in 2020 weer helemaal terug. Geniet van alle mooie momenten die er op je pad komen en de eerste keren van Noa. Dat zal bijzonder zijn.

 • Iris

  05/01/2020 at 12:35

  Nu ik een dochtertje heb kies ik ook veel meer voor mijn gezin. Waar worden wij blij van en ja, dan stel je mensen teleur. Maar ze komen er wel weer overheen. Mooi dat jij dit nu ook zo voelt!

 • Darina

  05/01/2020 at 11:09

  Een heel mooi artikel met prachtige lessen. Je hebt een heel bijzonder jaar achter de rug. Mooi woord heb je gekozen voor 2020 (die van mij komt morgen online 🙂 ) en ik kan me daar ook wel in vinden. Een heel mooi en rustig jaar gewenst!

  1. SAS

   05/01/2020 at 15:27

   Ik ben erg benieuwd naar jou woord voor 2020… Een mooi 2020 gewenst!

 • Romy

  05/01/2020 at 10:09

  Wat een mooi artikel met stuk voor stuk prachtige lessen. Heel mooi (en natuurlijk ook belangrijk) dat je juist in zo’n hectisch jaar regelmatig voor jezelf hebt gekozen. Niets zo belangrijk als dat. Ik hoop dat 2020 je heel veel moois en ook de nodige rust zal brengen <3

 • Annelies

  05/01/2020 at 08:30

  Jezelf kunnen zijn is echt zo belangrijk, dat is ook de uitdaging die ik meeneem naar 2020, om daar nog meer op te letten.
  Ik vind de foto’s ook supermooi trouwens!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *