2020 was het jaar van…

Zoals jullie weten verschijnen er het einde van het jaar altijd een aantal terugblik artikelen. Super leuk om te maken en met een aantal ben ik achter de schermen druk bezig geweest. Het was een bijzonder jaar, op allerlei fronten en voor iedereen.

2020 was het jaar van..

de leuke samenwerkingen op mijn blog
Ik had dit jaar heel wat toffe samenwerkingen op mijn blog. Vele toverde een glimlach op mijn gezicht en ik had ook een aantal fijne samenwerkingen voor Noa. Lees in de categorie ‘Blog’ al mijn samenwerkingen

13 jaar samen & 8 jaar getrouwd
we waren dit jaar alweer 13 jaar samen waarvan 8 jaar getrouwd. Door corona uiteraard even anders dan anders, aangezien er geen etentje buiten de deur inzat.

selfcare
Ik denk dat dit het woord is van 2020. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk voor mezelf te zorgen, op allerlei manieren. Ik was veel offline, genoot extra van mokken thee en mijn series, wandelde veel buiten en probeerde genoeg slaap te pakken. Ook genoot ik extra van boeken lezen, douche-momenten en we kochten nieuwe matrassen voor onze nachtrust. Het deed me goed er eventjes voor mezelf te zijn.

de eerste verjaardag van Noa
Meneer werd 1. Ik vond het best een momentje want wat worden ze groot. Ik kan er heeeeeel veel tekst aan wijden maar bekijk hier gewoon maar het gehele (foto)verslag van deze mooie dag. Geen grootst feest i.v.m. corona maar wel een super fijne herinnering die ik ook vast heb gelegd in een fotoboek. #spon

onze eerste vakantie als gezin
Spannend was het zeker wel zo voor het eerst op vakantie met z’n 3tjes. Maar wat heb ik genoten, want hij genoot ten volle teugen. Lees hier het gehele vakantieverslag. We waren er een midweek en hebben veel fijne dingen daar gedaan.

veel buiten zijn
Ik probeerde veel buiten te zijn. Wandelen met Noa (en naar de kinderboerderij/speeltuin), skaten, eigen wandel sessies.. We wonen in een heerlijk gebied hiervoor dus ik heb hier extra van genoten.

2020 was ook het jaar van…

de corona crisis. Ik begin maar gelijk met wat voor zich spreekt want wat stond dit centraal in Nederland & de rest van de wereld. Wie had gedacht dat we na Maart zo op deze manier ons dagelijks leven zouden beleven? Dat we met een mondkapje de winkels in moeten, vrienden en familie moeten missen en de dagelijkse knuffels en handen geven ineens niet meer vanzelfsprekend is? Het is hierdoor een raar jaar geweest maar heeft me nog meer doen beseffen te genieten van alles en iedereen om je heen. We zitten nu in een 2de lock down en ik ben erg benieuwd hoe alles gaat zijn #vakantiebubbel

mijn oma die 1 jaar was overleden
Het was alweer 1 jaar geleden dat mijn oma overleed en ik stond er bij stil. Brandde een kaarsje en bracht een tekening van Noa naar (overgroot)opa deze dag. Ik zie nog vaak als ik bij hem op bezoek ben de foto’s van haar met Noa, die toen nog piepklein was. Ze zou vast trots zijn geweest en ik ben dankbaar dat ze hem nog heeft gezien.

dat ik mijn vriendinnen weinig zag
Net mijn verjaardags-weekend gevierd en corona kwam om de hoek kijken. Nooit geweten dat dit de laatste keer zou zijn dat een date mogelijk was. Ik zag weinig familie & vrienden en als ik ze zag was het via video bellen of op een gepaste afstand. Ik heb ze gemist; het gezellig een theetje doen en echt face-to-face bijkletsen. Ik hoop dat er in 2021 wat meer mag en vooral kan in dit opzicht.

…dat ik het moederschap zeker wel als zwaar ervaarde
Dit jaar door corona meer moeder dan ever. De laatste maanden bestond voor mijn gevoel veel uit werken-mama zijn-werken… Het viel me zwaar als Noa slechtere nachten had. Het viel me zwaar als ik niet lekker in mijn vel zat en me een ‘slechtere’ moeder voelde. De dagen leken veel op elkaar en hoewel ik zeker probeerde elke dag te genieten, was het soms even tanden bijten. Maar ik was ook dankbaar. Dankbaar dat hij het ondanks alle veranderingen ontzettend goed deed.

…dat ik het soms lastig had balans te houden
Balans was lastig dit jaar, ook mede door het rare jaar. Balans tussen werk-privé en de tijd verdelen in wat je graag wilt en moet doen. Ik vond het lastiger dan voorgaande jaren en balanceerde vrolijk verder. Het einde van het jaar kreeg ik hier meer grip op. Ik zorgde meer voor mezelf, was meer offline en probeerde meer te genieten.

…van de vele lichamelijke ongemakken
Ik had wat meer lichamelijke ongemakken. Normaal heb ik wel eens hoofdpijn, nu had ik dat vooral vanaf de helft van 2020 steeds vaker en vaker. Hierdoor probeerde ik ook beter voor mezelf te zorgen en nam wat vaker mijn rust. Lastig voor een bezige bij als moi, maar het was soms echt noodzakelijk even de handrem erop te zetten. Tevens had ik de laatste weken (tijdens mijn vakantie) een blaasontsteking, waardoor ik ook even minder lekker in mijn vel zat.

Volgende week komt nog het Mijn 2020 artikel, Lichtpuntjes artikel online (van diverse collega bloggers) en mijn maandoverzicht van December. En dan is 2020 voorbij. Soms gingen dagen snel, soms leken ze achteruit te gaan. Het was een veelbewogen jaar, voor iedereen op zijn eigen manier denk ik. Op naar 2021… Dat we in dat jaar weer gezellig kunnen winkelen en lunchen en vooral onze dierbare weer in de armen kunnen sluiten.

Maak de zin af: 2020 was voor mij het jaar van….

14 reacties op “2020 was het jaar van…

 1. Wat een mooi overzicht. Het geeft ook echt weer hoe dubbel het voorbije jaar was hé. Enerzijds veel mooie lichtpuntjes en warme momenten maar anderzijds ook veel zaken die we moesten missen. Voor mij was 2020 een jaar waarin ik heel hard voelde dat er aan de rem werd getrokken. Zowel door afspraken en uitstappen die ik niet konden doorgaan én het vele thuis zitten maar ook doordat mijn lichaam het nog wat meer ging uithangen waardoor ik meer pijnklachten en minder energie had. Maar anderzijds was het ook het jaar waar in ik kleine zaken die plots niet meer vanzelfsprekend leken nog meer ging waarderen. Lieve post of digitale berichtjes van mensen die even hoorden hoe het met me ging, bijpraat-wandeldates, nog meer op zoek gaan lichtpuntjes, proberen om mensen die het moeilijk hadden lichtpuntjes toe te sturen, …

  1. Gek he hoe alles van de negatieve kant ook zeker positief kan worden bekeken. Ik hoop dat 2021 een minder pijnlijk jaar wordt voor je qua klachten etc. <3

 2. Wat een mooi overzicht, met mooie en bijzondere momenten, en zware en verdrietige momenten.
  2020 was voor mij het jaar… van omdenken en nieuwe kansen zoeken en nemen. Maar ook het jaar waarin duidelijk wordt dat morgen alles anders kan zijn en dat je dus nú moet doen waar je van droomt en niet ooit.

 3. Mooi overzicht van dit bizarre jaar. 2020 was het jaar van veel uitdaging, aanpassingen maar ook dat ik er achter ben gekomen wat ik nu eigenlijk echt wil. En dat vind ik heel waardevol.

 4. Wat een eerlijk overzicht, mooi om te lezen. Je bent zeker geen slechtere moeder, 2020 is sowieso een heel gek jaar geweest. Goed dat je inzette op selfcare!

 5. Al met al toch best een goed jaar geweest, toch? 2020 was voor mij het jaar van rust. Eigenlijk leef ik het liefst zoals we nu leven (behalve het niet knuffelen dan) en ik had eindelijk eens geen excuus nodig om lekker thuis te blijven en niemand te zien. Heerlijk! Ik zou een prima kluizenaar zijn.

  1. Zeker wel een fijn jaar gehad, echter zeker wel mijn vriendinnen gemist en eventjes buiten de deur (en zonder Noa) hapje eten. Maar dat komt wel weer!

 6. Het was zeker een raar jaar. Het blijft lastig om familie en vrienden te moeten missen en het gevoel te hebben dat het leven op dit moment alleen bestaat uit werken en mama zijn. Laten we hopen dat het volgend jaar allemaal weer wat normaler wordt.
  Goed van je dat je zo aan selfcare hebt gedaan en fijn dat er ook zeker wel lichtpuntjes waren!

 7. 2020 was voor mij het jaar van een heel leuke, maar ook een tikkie vermoeiende puppytijd!

  Mooi dat jij zoveel ruimte hebt gemaakt voor selfcare. Dat mag ik ook wel meer gaan doen.

 8. 2020 was voor mij het jaar van onverwacht ‘samen’ wonen in 1 huis in Friesland. Niet de bedoeling en zal ook niet blijven. Ik zal ooit weer naar mijn eigen huis gaan, maar wat ben ik dankbaar dat ik dit afgelopen jaar sinds de eerste lockdown in maart hier mag verblijven en het eigenlijk ook best goed gaat!

  Toch wens ik, dat ik in 2021 weer naar huis kan, veilig en wel. Om samen te zijn met mijn kleinzoon, dochter en schoonzoon ook natuurlijk!

  Wat jouzelf betreft Sas, je bent een topmoeder! Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is, om die balans te vinden en te behouden, de kleintjes laten zich nu eenmaal niet regelen nog. En aanpassen is de grootste les die je krijgt nu, hahaha Het komt ooit goed 😉 Ooit is het andersom, dan zul je hem uit zijn stinkhol trekken omdat ie te lang op bed ligt 😛

  X

  1. Ah dat is zeker wel een fijne bijkomstigheid dat ‘samenwonen’ 🙂 geniet daarvan en ook als je straks weer in je eigen stulpje bent.
   Dank ook voor je lieve compliment. Was een zwaar mama-jaar en heb nu wat meer de balans gevonden *hoop ik.
   Hahahahaha daar ben ik ook bang voor, onze slaapkop (hoewel meneer nu de laatste 4 dagen om 06:30/07:00 wakker is, even wennen voor papa en mama 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *