Redenen waarom ik eigenlijk een ‘slechte blogger’ ben

Moeten, moeten, moeten. Een woordje wat in de blogwereld vaak heerst. Een woordje, waar ik juist een hekel aan heb en eigenlijk niet gebruik. Het is immers MIJN blog, dus mag ik het doen zoals ik zelf wil. En ik moet zeggen, na 10 jaar bloggen moet ik zeggen dat het werkt. Nog steeds blog ik met evenveel plezier, heb ik op z’n tijd leuke samenwerkingen en heb na al die jaren nog fijne bloggers die me terug volgen. Hieronder 6 redenen waarom ik zou vallen onder de categorie ‘slechte blogger’» Er komt niet elke dag een artikel online
‘Ik doe ook maar wat…’ mentaliteit is er zeker eentje die ik heb haha. Al jaren blog ik maar ook ik doe maar wat. Er komt niet dagelijks of frequent een artikel online. Soms komen er 2 per week, soms 4… Soms helemaal niets. En dat vind ik helemaal prima. Niet dat ik geen genoeg inspiratie heb, integendeel. Mijn concepten box staat helemaal vol voor leuke artikelen om te delen.

» Ik heb geen 10k volgers op mijn blog/social media
Er zijn zoveel artikelen die ik lees waar staat: ’10 tips om meer verkeer naar je blog te krijgen’, ‘5 tips om van je blog een succes te maken’ … En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij zulke titels denk ik dan altijd: gewoon door leuke en eerlijke artikelen te schrijven toch? Ik kan wel 10k volgers hebben, maar als ze bijna niet reageren en alleen volgen voor het volgen, wat heb je er dan aan? Het leuke van bloggen is juist de interactie en die is een stuk leuker met een klein groepjes volgers dan dat je heel erg veel verkeer naar je blog krijgt.

Hetzelfde voor social media… Ik geniet van het posten op Twitter (423 volgers), mijn favoriete app met foto’s plaatsen (en gebruiken voor mijn blog) via Instagram (375 volgers) en het pinnen op Pinterest (299 volgers), waar ik eigenlijk helemaal niets doe met mijn blog. Maar ook via Bloglovin’ (1016 volgers) wordt ik nog gevolgd, hoewel ik het zelf geen handig programma vind en dus ben overgestapt op Feedly.

En dan nog de bloggers die me volgen via email of op andere manieren. Maar ik ben zo blij met deze bloggers die het leuk genoeg vinden mijn schrijfsels te lezen. ♡

Ik vind het gewoon niet belangrijk genoeg, omdat ik er plezier uit haal wat ik aan het doen ben. Soms lastig, aangezien er zeker wel wat leuke samenwerkingen mijn neus voorbij gaan. Niet genoeg volgers. Niet genoeg verkeerd. ‘We vinden je content wel leuk maar….’

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

» Soms kom ik dagen niet op mijn blog
Ik werk vooruit, bloggen doe ik 9 van de 10 keer nog steeds in het weekend. Soms is er dus een week dat ik niet op mijn blog kom en er niet mee bezig ben. Niet omdat ik het niet zou willen, maar omdat andere dingen prioriteiten hebben. Zo heb ik best een uiteenlopend rooster op werk, waardoor ik juist mijn rust pak als ik thuis kom. Bloggen hoort daar dan gewoonweg niet bij.

» Ik doe weinig aan promotie of het bekend maken van mijn blog
Visitekaartjes? Nee. Promotie via andere kanalen? Nee eigenlijk ook niet. Mijn blog moet je vinden door er via via op te komen. Ik sta niet ingeschreven bij persbureaus of maak reclame op andere manieren voor mijn blog. Het enige wat ik gebruik zijn 3 (besloten) blog groepen op Facebook om wat artikelen in te zetten. Ook kijk ik er zelf of ik fijne blogs op deze manier kan ontdekken. Maar verder? Nee, het hoeft van mij allemaal niet zo. Ik ben niet voor niets een hobby blogger.

» Mijn statistieken negeer ik eigenlijk volledig
Als je mij vraagt wat de cijfertjes op mijn blog zijn, zie je me vast op mijn hoofd krabben. Ik heb echt werkelijk waar géén idee. Ik schreef al tijden geleden een artikel waarom ik me totaal niet druk maak om de cijfertjes, en die is nog steeds van toepassing. Ik heb Jetpack, meer om de leuke zoektermen eens te kunnen vinden of te kijken welke dag de meeste artikelen worden gelezen (gewoon nieuwsgierig). Meer niet, wat het voor sommige bedrijven lastig maakt. Die vragen specifieke nummers omdat ze willen weten hoever mijn bereik is. Ik moet zeggen: de bedrijven waar ik mee samenwerk die het niet vragen en gewoon geïnteresseerd zijn in mij & m’n blog vind ik 10x leuker. Die snappen dat het product en/of de dienst bij mijn style van bloggen past.

» Ik ben een hobby blogger, het is niet mijn baan
Steeds meer anno 2018 zijn er bloggers die dit als job doen. Soms super jammer, aangezien ik sommige blogs al heel lang volg en het ineens heel commercieel aan het worden is. Dit zijn dan ook de bloggers die ik na jaren niet meer volg, hoewel ik hun schrijfsels ervoor altijd erg leuk vond. NOTE: Dit geldt natuurlijk niet voor alle bloggers, ik heb wat specifieke voorbeelden in mijn hoofd. Ik verdien geen vast bedrag met bloggen maar heb af en toe een leuke samenwerking waarvoor ik goederen of een klein geldbedrag ontvang. Geen vetpot maar gewoon voor de leuk erbij naast m’n werk. Ben jij fulltime blogger of zou je het willen zijn?

♡♡♡

Na al die jaren blog ik nog altijd met heel erg veel plezier, juist omdat ik het lekker op mijn eigen manier doe. Niets moet, alles mag. En neem het vooral allemaal een beetje met een korreltje zout 😉

In welke zin zou jij vallen onder een ‘slechte blogger’ zijn?

Idee artikel

About the Author

24 Comments

Missynicolekatje

Het is een mooi artikel meis en je bent geen slechte blogster hoor.
Ik lees je blog graag en denk meerdere met mij die jou blog graag lezen.
Trouwens bloggen moet leuk blijven een geen verplichting worden denk ik.
Als ik verplicht iets moet schrijven dan klap ik al dicht laat staan dat het dan op mijn blog komt.
Dus bravo voor jou trek je niets aan wat anderen zeggen.

Reply
Estrella

Dit zou ik geschreven kunnen hebben, zó herkenbaar! Ik blog zelf inmiddels ruim 16 jaar en ik moet zeggen dat juist dat ‘moeten’ wat je van alle kanten aan kwam waaien, me op een gegeven moment de nek om draaide. andere bloggers publiceerden elke dag. Hun blog bestond krap een jaar en ze hadden heel veel volgers. Ik bijna niet. Ik doe het fout! Ik praatte me zelf complete complexen aan. Nu heb ik ook zoeits van, ik doe het zoals ik het wil. Als mensen me volgen is het leuk, als er nooit iemand reageert voelt dat nog steeds een beetje lullig, maar mensen reageren nu eenmaal minder snel dan ze lezen. Ik probeer zo min mogelijk ‘moetjes’ aan mijn blog te plakken en dan gaat het beter.

Ook ik sta niet ingeschreven bij persbureau’s et cetera. Ik heb soms een samenwerking waar ik voor benaderd word (alleen dingen die me aanspreken), maar ik weiger ook dingen als advertenties en banners. Ik heb een pesthekel aan de commerciële mentaliteit die veel bloggers hebben en ben in m’n eentje een soort stille tegenbeweging gestart om te laten zien dat hobby ook gewoon hobby kan blijven. 🙂

Reply
SAS

Fijn om te lezen dat jij het (ook) op deze manier doet en het bij je past. Dat is toch wel het belangrijkste!

Reply
zwartraafje

Oh ja, hier herken ik mezelf ook wel in. Op een bepaald moment heb ik een mediakit pagina aangemaakt voor mijn blog maar ik vergeet telkens om die up-to-date te houden omdat ik uit mezelf mijn bezoekcijfers niet snel zal opzoeken. Ik doe ook gewoon maar wat en ook al zou het aantal volgers kunnen stijgen wanneer ik me daar op zou toeleggen … het spreekt me niet zo aan. Ik hou van het bloggen zelf en denk net dat ik er zoveel van geniet omdat ik geen energie steek in alles wat er schuilgaat achter het promoten van je blog.

Reply
Michelle

Het hele topic ‘Bloggen’ vind ik tegenwoordig een beetje lastig. Krijg al snel het gevoel als je niet commercieel of groter wordt, je dan eigenlijk niet meer meeteld. Blogs lezen maakt langzaam plaats voor youtube filmpjes kijken/maken en eerlijk gezegd zie ik het ook terug aan mijn eigen blog. De interactie wordt minder. De cijfertjes worden beter maar ik mis die gezellige reacties soms wel eens. Maarja misschien zit ook niet iedereen op een zoveelste mamablogger- persoonlijke blog te wachten 😉

Reply
Sammie

Je kunt het nooit fout doen in mijn ogen. Zeker niet als bloggen je hobby is, hobby’s moeten plezier opleveren, ontspanning 🙂 Zo zie ik het ook. Ik heb een leuke baan en mijn blog is mijn hobby 🙂

Reply
Wanda

In dat geval ben ik ook absoluut een slechte blogger. Meestal verschijnen er twee artikelen per week, soms een keertje drie, soms ook maar eentje, maar zeker niet dagelijks. Ja, er zijn weleens bedrijven waar ik mee samenwerk, maar dan moet dit ook echt passen bij mijn blog en anders helaas pindakaas. Ja, natuurlijk zou ik graag sky high statistieken willen zien, maar tegelijkertijd vrees ik dat het dan ook moeten wordt en dat dan de lol verdwijnt dus nee, ik hou het gewoon liever zoals het nu is.

Reply
Sanne

Ik blog zelfs privé, dus ik val absoluut onder de categorie van slechte bloggers!

Wat ik wel erg herken is de bloggers die ineens heel commercieel zijn geworden. Die volg ik dus ook allang niet meer. Bloggen moet leuk blijven

Reply
Jenn

Heel herkenbaar, bijna alles. Ik kijk wel (bijna) dagelijks even op mijn blog, en hoewel ik me absoluut niet druk maak om de statistieken vind ik het wel leuk om ze regelmatig te bekijken. Sinds kort deel ik wel mijn blogs op Twitter, maar meer doe ik ook niet. Mijn Twitter, Instagram en Pinterest zijn in de eerste plaats persoonlijke accounts, die niet per se gelinkt zijn aan mijn blog.

Reply
Merel

Ik doe dit precies hetzelfde als jou! Ik doe ook maar wat, vind het erg vervelend om mijzelf te promoten en heb hier ook gewoon niet de behoefte aan. En blog wanneer het mij uit komt. Want inderdaad, anders houd je er ook geen plezier in, want als het een moetje word ga je er ook met minder plezier tijd in investeren.

Reply
Saar

Het klopt voor mij ook allemaal. Op dit moment ben ik er wel over aan het nadenken om mijn blog wel als bedrijf te registeren, maar dat heeft meer te maken met de wetgeving die niet zo duidelijk is voor hobbybloggers in BE. Ik vind het leuk om opdrachten te doen en wat bij te verdienen daarmee (ik vind het schrijven voor opdrachtgevers heel leerrijk en interessant voor mijn ontwikkeling op vlak van schrijven), maar het zou jammer zijn als ik daarmee in de problemen kwam natuurlijk.

Naar cijfers kijk ik verder ook niet, maar ik merk wel een verschuiving in blogland. Waar vroeger verkeer op je blog heel belangrijk was, is de DA steeds belangrijker aan het worden. En persoonlijk vind ik dat ook wel net een betere parameter.

Reply
villasappho

Och ja ik ken die blogs zooooveel volgers en amper reacties. Samenwerking doe ik helemaal niet aan ik haat reclame dus maak ik het zelf ook niet. Als ik iets promoot dan is dat omdat ik er erg blij mee ben. Niet omdat ze me betalen daar heb ik werk voor. Mn blog moet ook echt geen werk worden.

Reply
Rianne

Ik ben een slechte blogger want..
— ik verander de layout regelmatig
— begin soms op een nieuw forum helemaal overnieuw (vierde adres al weer)
— heb veel te weinig volgers en ben er niet fanatiek genoeg mee bezig (ook al zou ik er graag mijn werk van maken, maar ik wil mij niet beperken qua onderwerpen)
— ben slecht in seo (maar ga dat vast nog leren)
—zullen we het over het aantal volgers maar niet hebben..
Zo kan ik nog wel even doorgaan. Uiteindelijk blog ik voor mijn plezier.

Reply
irene

Zalig artikel! Ik doe ook niet aan promotie en kijk eigenlijk ook amper naar mijn cijfers. Soms wel eens maar dan ook uit nieuwsgierigheid. Niet dat ik er dan mee aan de slag ga of treurig ga worden als het mindert bijvoorbeeld.
Feedly ga ik eens bekijken! Ik gebruik nu ook Bloglovin’ en heb er niet echt over te klagen maar een alternatief is altijd leuk 🙂

Reply
Linda

Nou, een slechte blogger ben ik dan zeker! Ik heb al zeker 6 jaar een blog, maar sinds afgelopen zomer (en sinds ik actiever ben op Instagram) heb ik niet meer geschreven. Ik heb er gewoon al een tijdje geen zin in. Het komt vast wel weer denk ik, ik ben tot nu toe iedere keer weer teruggekomen, maar nu gewoon even niet 🙂

Reply
Evelyne

Ik bewonder mensen die dagelijks bloggen. Ik heb het ooit geprobeerd, maar de inspiratie liet mij plots heel erg in de steek waardoor het een moeten werd en mijn artikelen plots geen waarde meer kenden. Nu ben ik zowat aan het terug recht krabbelen na het dagelijks bloggen en komen mijn artikels pas online als ik er tevreden mee ben. Dus niet meer elke dag en op een vaste dag. Even gewoon wat aanmodderen en dan zien we wel wat de toekomst brengt 😉

Reply
Darina

Herkenbaar hoor, ik blog ook als hobby en vind dat het plezier daarin de overhand moet hebben. Dan maar geen duizenden volgers 🙂

Reply
Shirley

Ik noem mezelf eigenlijk niet eens hardop blogger. Anders zou ik zeker een slechte zijn, om de redenen die jij noemt. Ik kijk alleen wel graag naar Google Analytics. Ik hou wel van random feitjes. Ik heb ook een pagina online staan met mijn bezoekersaantallen, die niet spectaculair zijn, maar ik vind het toch leuk om daar gewoon open over te zijn.

Reply
Morgaine

Als dit allemaal onder slechte blogger valt, dan zit er hier nog eentje, hahahahaha maar misschien komt dat exact door wat jij al vertelt, wij bloggen beiden al zolang… ik nog langer dan jij, dat wij nog de oude etiquette in ons hoofd hebben zitten, dat het gaat om de reacties bij elkaar ipv alleen maar volgers, hoe noemden we dat ook alweer? oh ja, lurkers te hebben, lol…

Bloglovin’ ik weet niet eens meer hoe ik in moet loggen, weet mijn wachtwoord niet meer en nog steeds zie ik ook mensen die via daar komen volgen uit compleet andere landen, engelstalig of andertalig zelfs dat ik denk, why? Ik tik in het Nederland, wat moet jij met mijn blog, of het moet natuurlijk om de fotografie gaan wat nu toch wel een grote plaats inneemt bij mij. En foto’s kunnen heel veel vertellen.

IG, ja, ik had mijzelf voorgenomen zeker 1 foto per dag, sinds kort weer te doen, maar heel eerlijk? Ik vergeet het… kijk wel, maar zelf plaatsen… ooit dacht ik dat het de overhand zou gaan nemen zelfs toen ik eenmaal op IG kon, maar nee toch niet. 😉

Laat ons dan maar slechte bloggers zijn Sas… dit is voor mij nog steeds het ultieme bloggen, onze verhalen, ons werk, ons leven, met af en toe leuke weetjes of tips anders dan hoe je meer verkeer trekt 😉

X

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *