Waarom ik me totaal niet druk maak om statistieken

Uit de grond schieten ze, de blogjes over statistieken. Over hoe je meer bezoekers kunt krijgen of juist meer reacties. Of bedrijven die je emailen voor een samenwerking en graag je (unieke) bezoekers aantallen willen weten. Ik heb echt daadwerkelijk waar gรฉรฉn idee hoeveel mensen dagelijks mijn site bezoeken en of hier groei in zit.

Misschien dat dit voor bloggers die fulltime bloggen belangrijk is, maar voor een fijne hobby blogger zoals ikzelf heeft het totaal geen waarde. Ik vind het veel belangrijker dat ik er zelf plezier aan beleef. Dat bezoekers van mijn site zien dat ik achter een artikel/product sta en een fijne reactie achter laten. Het plezier in het bloggen is na dik 7.5 jaar nog steeds niet minder geworden. Ik denk juist dat dit komt omdat ik me niet bezig hou met SEO en andere statistiek-gerelateerde dingen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wat maakt het uit?

Want wat maakt het nou eigenlijk uit? Of een blogger 10 volgers heeft of meer dan 1.000… Als ik een blog leuk vind en het me aanspreekt volg ik het gewoon. Heel eerlijk: de ‘grotere’ bloggers vind ik maar commercieel en kom ik bijna nooit meer. Terwijl ik bij wat kleinere blogs vaak wel blijf hangen. Zo schreven de meeste bloggers op de vraag wanneer vind jij je blog succesvol? ook neer dat ze er plezier in willen hebben. Ik denk dat dit ook de kracht is van een blog, aangezien je dit dan ook naar je lezers uitstraalt.

Wat voegt het toe?

Wat is de meerwaarde van een x aantal bezoekers hebben? Ik moet jullie eerlijk bekennen, ik doe niet aan SEO of aan optimalisatie voor mijn blog. Statistieken pagina’s bekijk ik alleen als ik een artikel maak met zoektermen en verder.. Noppes. En dat terwijl ik toch mooi heel wat (vaste) lezers heb voor mijn blog.

Hallo dyscalculie!

Ik ben niet goed met cijfertjes door mijn dyscalculie (lees er hier meer over, artikel 1 & artikel 2) Het zegt me dan ook allemaal totaal niets en het is niet iets waarvoor ik me interesseer.

En wat vinden jullie: Statistieken belangrijk of juist helemaal niet? Hoe vaak kijk jij erbij?

46 reacties op “Waarom ik me totaal niet druk maak om statistieken

 1. Wat een top artikel! Ik schrijf vooral omdat ik het leuk vind en of nou 1 persoon of 1000 personen mijn stukjes lezen het maakt mij niet uit.

 2. Ik ben geen cijferfetisjist en kijk weinig naar Google Analytics. De laatste maanden heb ik (door persoonlijke omstandigheden) bijna niets online gezet. Dat is funest al je op bereik gericht bent of wilt groeien in bezoekersaantallen. Ik zoek mijn groei vooral in het schrijven van betere stukjes. En dat kan ook offline (al zou ik mijn vaste reageerders gaan missen!).

 3. Meestal maak ik mij totaal niet druk om het aantal volgers, want mijn blog is zo persoonlijk dat het meestal vooral leuk is voor wie mij ook in ‘real life’ kent. Maar soms, soms steekt onzekerheid toch de kop op. Dat gebeurt vooral als ik teveel de berichten lees in van die speciale bloggersgroepen op Facebook en dan geconfronteerd wordt met het aantal bezoekersaantallen van anderen. Gelukkig gaat dat gevoel meestal ook snel weer over, want dan denk ik: Ik heb misschien veel minder bloggers, maar tegelijkertijd ook veel minder druk om posts te publiceren. Nah. ๐Ÿ˜‰

 4. Ik vind de statistieken zeker interessant, ik ben dan ook gewoon een cijferfreak. Soms hoor ik van anderen van joh, je steekt er zoveel tijd in, blabla. Maar ik doe het met liefde en plezier, ik houd gewoon van bakken en dat deel ik graag! En dat mijn foto’s niet altijd geweldig zijn vind ik jammer, maar that’s life en wie weet komt dat nog een keer. Als ik er tijd voor wil en kan vrijmaken.

 5. Ik kijk er zelf af en toe naar, maar het is meer een leuke bezig heid om te doen bloggen. Bloggen doe je omdat het leuk is, niet voor de cijfers toch haha ๐Ÿ™‚

 6. Soms vind ik het handig om even tussen mijn statistieken te kijken, zo weet ik welke blogjes goed worden gelezen. Maar ik hecht toch meer waarde aan het onderlinge contact met bloggers en de reacties die je bij elkaar achter laat.

 7. Ik zou zo graag willen zeggen dat het me allemaal niks uitmaakt, maar ik kijk er tรณch naar. Bezoekersaantallen zijn absoluut geen graadmeter voor de kwaliteit van een blog, dat weet ik, en het is ook niet alsof ik er alles aan doe om maar aan zo’n hoog mogelijke aantallen te komen, maar ik laat me er soms wel een beetje door meeslepen. Ik denk dat dat komt omdat het zo makkelijk meetbaar is: kwantiteit is zoveel makkelijker te “meten” dan kwaliteit. En tja, je wil toch succesvol zijn in wat je doet, dus dan zijn statistieken een makkelijke manier om dit te beoordelen. Oh man, het voelt al zo stom als ik het zo omschrijf haha!

 8. Ik ga niet ontkennen dat het kicken is om te zien hoeveel mensen op Northflix komen.
  Hoeveel mensen blijkbaar mijn content met plezier lezen, maar zodra ik er zelf geen plezier meer aan zou beleven om het te creรซren, dan trek ik de stekker eruit!
  Daarnaast probeer ik trouw te blijven aan mijn ideeรซn en wat ik belangrijk vind.
  Ik kan me voorstellen dat het soms wel aantrekkelijk is als mensen met een flinke cheque wapperen, maar tsja… Je geloofwaardigheid verkopen? Liever niet…

 9. Voordat ik mijn blog online deed heb ik van alles en nog wat gelezen over SEO en meer bezoekers. Maar toen ik eenmaal bezig was, merkte ik dat het me eigenlijjk maar weinig meer interesseerde. Ik kan mijn ei kwijt, krijg leuke reacties van vrienden, familie en her en der andere bloggers en dat is eigenlijk gewoon prima. Het is leuk om te zien dat het goed gelezen wordt, maar tot mijn verrassing vind ik het minder belangrijk dan dat ik van te voren had gedacht. Natuurlijk zou ik wel graag groei zien, maar zo niet, jammer dan.

 10. In ’t begin maakte ‘k me zorgen om mijn blog. ‘Waat? Weer geen volgers bij? Weer geen reactie?’ Maar ondertussen besef ‘k dat bloggen niet draait om cijfertjes, maar om het plezier dat je er in hebt.

 11. Ik vind het juist sรบper interessant om mijn statistieken te volgen, haha. Ik vind het gaaf om te zien dat het meer wordt, maar er is ook een periode geweest dat het wat minder was. Confronterend, maar ik merkte wel dat mij dat nรณg meer de drive gaf om extra veel mijn best te doen om iets leuks online te zetten. Het is zeker zo dat je plezier niet moet afhangen van je statistieken, dat ben ik zeker met je eens.

 12. Ik zou me er wat minder mee bezig moeten houden. Ben toch nieuwsgierig naar groei en kijk regelmatig naar de resultaten. Vind het ook leuk om te kijken welke artikelen veel gelezen worden. Maar plezier in het schrijven zelf is echt wel de essentie hoor. Daar haal ik zoveeeeel plezier uit!!

 13. Ik heb hier laatst ook een stuk over geschreven en ben het dus helemaal met je eens! En ik wist niet dat je dyscalculie had joh, heb ik ook! Denk ik tenminste, heb het niet laten testen…

 14. Ik probeer er niet teveel mee bezig te zijn, want ik merk dat het mijn plezier in bloggen verpest. Ik blog nu al pakweg 12 jaar en dat doe ik omdat ik het zo ontzettend leuk vind. Ik probeer zoveel mogelijk te bloggen over hetgeen wat ik leuk vind. Een tijdje legde ik mezelf ook op dat ik elke dag een post moest schrijven, dat doe ik nu niet meer en dat geeft me zoveel rust. Ik heb eindelijk voor mezelf geaccepteerd dat mijn blog een hobby is en geen werk en dat geeft mij veel rust.

  Fijn trouwens dat het voor jou zo werkt! Lekker houden zo, want ik volg je niet voor niets al jaren ๐Ÿ˜‰

 15. Heel interessant om te lezen, ik moet eerlijk bekennen dat ik toch wel eens kijk of er bezoekers komen en vooral waar ze precies naar kijken.. Voor de rest zet ik op mijn site wat ik leuk vind om te maken en als anderen dit dan ook leuk vinden ben ik weer helemaal blij! ๐Ÿ™‚

 16. Ik ben nog heel nieuw dus voor mij is het toch nog altijd kicken als ik zie dat er iemand weer mijn blog heeft bezocht, en ik bekijk de WordPress statistics dus wel regelmatig (lees elke dag). Ik vind het ook fijn om te zien dat er mensen uit andere landen mij hebben gevonden op het grote internet. Niet dat het mij kan beรฏnvloeden in mijn bloggen echt, maar ja toch wel leuk.

 17. In het begin keek ik er zoveel na, en nu eigenlijk helemaal niet meer! Ik vind het superleuk om lieve comments te lezen: en hoeveel dat er dan zijn, dat is onbelangrijk! Als ik maar blij ben met mijn content! ๐Ÿ™‚

 18. Voor mij is het wel/niet belangrijk. Ik laat mijn blogplezier niet beรฏnvloeden door cijfers. Maar vind het wel leuk om te zien dat mijn blog groeit ๐Ÿ™‚ . Ook als er minder mensen zouden komen, ga ik gewoon lekker door. Ik beleef er heel veel plezier aan ๐Ÿ™‚ .

 19. Ik keek er vroeger meer naar dan nu. Het is de laatste twee jaar redelijk stabiel (wat pieken en dalen hier en daar nagelaten) en daarom niet meer zo spannend. Hoewel elke nieuwe bezoeker/volger nog steeds een feestje is, is het ‘nieuwe’ er wel vanaf. Ik hecht meer waarde aan een vaste groep trouwe bezoekers dan aan bergen anonieme lezers, wellicht is dat het ๐Ÿ˜‰ Bij samenwerkingen die ik aanga wordt ook weinig gevraagd naar de concrete cijfers, dat scheelt ook een hoop denk ik ๐Ÿ™‚

 20. Ik geef eerlijk toe dat ik wรฉl regelmatig naar mijn statistieken kijk. Niet omdat ik iets geef om SEO want daar doe ik helemaal niets mee (en ik begrijp er trouwens ook niets van) maar omdat ik gewoon nieuwsgierig ben hoeveel en welke mensen mijn blog bezoeken. En ik vind groei van mijn blog ook leuk natuurlijk. Het weerhoudt me er overigens niet van om gewoon te schrijven over dingen die ik leuk vind, ook als daar minder mensen op af komen ๐Ÿ™‚

 21. Ik kijk er ook niet zo veel naar. Het is leuk om te weten of je over een bepaalde tijd (bijv. een jaar) bent gegroeid en hoe en wat. Maar er continue op focussen lijkt mij ook niet gezond, ik denk dat mensen zich dan een grote druk opleggen.
  Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik merk dat er veel minder mensen op mijn blog komen & reageren. Natuurlijk vind ik dat jammer! ๐Ÿ™‚

 22. Ik denk dat het een beetje van beide is. Ik blog omdat ik er plezier in heb maar als het mij helemaal niks geboeid had, had ik net zo goed geen blog online kunnen maken en het gewoon bij mijn papieren dagboek moeten houden.ik ben geen grote blogger en zal door mijn speficieke manier van bloggen ook nooit miljoenen volgers hebben, maar dat mensen mijn blogs lezen vindt ik wel tof.

  Stoppen doe ik pas, als ik er geen lol meer uj heb

 23. Ik schrijf wat ik zelf wil schrijven, maar vind de statistieken wel interessant. Vooral waar mensen vandaan komen en wat het meeste trekt op mijn blog. Ook de groei die erin zit vind ik fijn. Doelen wat betreft statistieken heb ik echter niet. Ik ben niet meer of minder tevreden met wat ik zie.

 24. Dat lijkt me een goede insteek om te hebben als hobbyblogger. ๐Ÿ™‚ Ik zie statistieken meer als een middel dan een doel op zich. Het is fijn om te weten waar je bezoekers vandaan komen en welke links ze graag aanklikken – daar kun je verder mee werken. Hoeveel mensen dat dan precies doen, is voor mij van ondergeschikt belang.

 25. Zelf ben ik er wel iets meer van afgestapt, maar ik vind het altijd wel heel interessant. Denk ook omdat mijn blog ingeschreven staat bij de KVK en ik wil weten hoe en wat ik mijn blog kan blijven verbeteren. Dat is dan ook een heel andere intentie dan jij hebt met je blog ๐Ÿ™‚

 26. Ik denk dat de enige bloggers die blijven bloggen diegene zijn die niks geven om die cijfertjes. Die bloggen voor het plezier en alles wat erbij komt is mooi meegenomen! Zo ga ik ondertussen ook al mijn negende jaar in. ๐Ÿ™‚

 27. mij boeit het echt niet…
  een lieve leuke reactie maakt me veel blijer dan 1000 lezers die toch niet reageren

 28. Vroeger was ik er redelijk veel mee bezig. Tegenwoordig niet meer. Ik blog echt alleen omdat ik het leuk vind en ik vind het leuk om dingen te delen. Tuurlijk zijn goede bezoekersaantallen leuk om te zien. Maar dat is niet de reden voor mij om te bloggen.

 29. Ik vind het leuk om te zien en kijk dus ook wel regelmatig, maar verder boeit het me weinig en doe ik toch wel wat ik zelf leuk vind.

 30. Ik vind de groei leuk om te zien maar vind de druk die op de cijfers word gelegd totaal on-interessant . Zolang ik het naar mijn zin heb en er leuke reacties komen ben ik tevreden ๐Ÿ™‚

 31. Ik heb nu ruim 3 jaar een blog en ik vind het juist geweldig om een groei te zien qua volgers. Ik vind het geweldig om te zien dat bijna 800 mensen mijn blog die dag hebben bekeken. Voor mij voelt het niet als een wedstrijd dat totaal niet maar wanneer je een stijgende lijn ziet doet mij dat toch wel deels goed, ik weet dus dat mijn harde werk word gewaardeerd.

 32. Ik hou me er ook totaal niet mee bezig maar vind het uiteraard wel leuk als mijn blog wordt gevolgd of als ik reacties krijg. Het is alleen niet dat ik het daar voor doe ๐Ÿ™‚

 33. Ik vind het zelf wel heel interessant hoeveel mensen er op mijn blog komen, maar ik heb me daar een tijdje tรฉ veel op gefocust en zo werd het bloggen dus echt minder leuk. Nu schrijf ik weer voor mijn hobby en dat voelt goed! ๐Ÿ™‚

 34. Ik vind het altijd wel leuk als iemand mijn blog gaat volgen. Maar verder hou ik me helemaal niet bezig met statistieken of hoeveelheid volgers.
  Het moet leuk blijven om te bloggen. Ik doe het alleen als ik er zin in heb. Nu al een tijdje weer niks online. Dat komt vanzelf weer als ik er weer zin in heb. ๐Ÿ™‚

 35. Heel erg belangrijk vind ik het niet, niet in de zin van dat ik perse moet bloggen omdat mijn cijfers anders zakken. Maar ik vind statistieken wel heel leuk en kijk iedere eerste van de maand naar de cijfers van de afgelopen maand. En ja dan ben ik trots als er een groei in zit, maar wanneer dit niet zo is, is het zeker niet het einde van de wereld. Al is dat wat ik ermee kan verdienen wel heel erg fijn, aangezien ik momenteel als gastouder niet voldoende kan werken (door de zwangerschap) om al onze kosten te drukken. Iedere samenwerking (die past bij mijn blog) is dus mooi meegenomen.

 36. Wat een fijn artikel. Eerlijk gezegd boeit het mij ook niet. Ik kijk echt nooit alleen als ze het vragen voor samenwerkingen. En dat vind ik altijd wel weer jammer! Want ik voldoe dan niet aan de norm ๐Ÿ˜‰ Ach ja…. bloggen is mijn hobby! ๐Ÿ™‚ Als mensen mijn content maar leuk vinden !

 37. Ik kijk er wel vaak naar ,maar hecht er eigenlijk ook weinig belang aan. Ik schrijf waar ik zin in heb en niet waarvan ik denk dat het veel lezers of reacties gaat krijgen.

 38. Ik ben het helemaal met je eens. Het is een hobby en vooral het plezier is het belangrijkste! Ik kijk soms naar de cijfertjes maar laat me verder niet daardoor ontmoedigen ๐Ÿ™‚

 39. Helemaal mee eens! Kijk als het nou je baan is, maar je hobby.. Een hobby is leuk en dan interesseert vaak alleen dat gene wat jou plezier geeft! Tuurlijk kijk ik er wel eens naar, maar ik doe het er niet voor of om. Want ook voor mij is en blijft het na al die jaren gelukkig nog steeds een hobby ๐Ÿ™‚ !

 40. Voor mij is het niet belangrijk, maar het is niet zo dat ik er niet naar omkijk. Ik ben wel nieuwsgierig en toch kijk af en toe hoeveel bezoekers ik heb gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *