De beste films & boeken uit 2019

Zoals elk jaar op 2 Januari online (& als eerste post van het nieuwe jaar): een terugblik van mijn 6 tofste films en boeken. Lees hier de beste boeken/films van 2018, vandaag dus mijn tofste boeken en films uit 2019. Ik heb erg weinig boeken gelezen (voor mijn doen echt bizar weinig, i.v.m. zwangerschap) maar keek in mijn verlof wel een hoop films & series. Ik hoop dat het lijstje als van ouds eind 2020 uitgebreider gaat zijn. Maar voor nu, mijn favorieten van afgelopen jaar.

6 boeken die ik las in 2019

Samuel Bjork – De jongen in de sneeuw Lees hier mijn recensie / Koop hier het boek
In een bergmeer wordt een 21-jarige ballerina gevonden, bruut vermoord. De politie vindt in het bos vlakbij een camera op een statief, precies gericht op de plaats delict. Het nummer ‘4’ is in de lens gekrast. Inspecteur Holger Munch is met verlof om te zorgen voor zijn dochter, maar besluit om terug te komen voor het onderzoek naar de ballerina. Mia Krüger, net ontslagen uit een afkickkliniek, is op weg naar een welverdiende vakantie in de Cariben wanneer Munch opduikt en haar vraagt om zich over de zaak te buigen. Ze besluit haar vakantie uit te stellen en te helpen met het onderzoek. Als Mia ook nog een van corruptie verdachte collega in de gaten moet houden, komt alles in een levensgevaarlijke stroomversnelling…

Nora Roberts – Onderstromen Lees hier mijn recensie / Koop hier het boek
De familie Bigelow lijkt het ideale leven te leiden in het idyllische stadje Lakeview. Vader Graham is een succesvolle chirurg, de moeder van het gezin is een mooie vrouw, een graag geziene verschijning binnen de hechte gemeenschap van het stadje. Maar achter de gesloten deuren leven de kinderen Zane en Britt Bigelow in angst. Hun vader houdt de familie in een ijzeren greep, en zij hebben geleerd om daar zo goed mogelijk mee om te gaan en het voor de rest van de wereld verborgen te houden. Tot de dag dat Zane vier minuten te laat is en de fout maakt met zijn vader in discussie te gaan. De consequenties verscheuren de familie, en de -ouders komen in de gevangenis terecht. Zane en Britt groeien op bij hun liefhebbende tante en grootouders, maar de gebeurtenissen van die dag hebben hun sporen achtergelaten. Jaren later is Zane een succesvolle advocaat geworden, en keert hij terug naar Lakeview, vastbesloten om de demonen van vroeger voor altijd te laten rusten. Zijn tante en zus wonen nog altijd in het stadje, maar er is ook een nieuwe bewoonster, Darbey McCrae. En onder haar vrolijke uiterlijk schuilt een dieper trauma dan Zane kan vermoeden.

Søren Sveistrup – Oktober Lees hier mijn recensie / Koop hier het boek
Op de eerste dinsdag van oktober keert Rosa Hartung terug op haar post als minister van Sociale Zaken. Na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Linus Berger, een psychisch gestoorde man, heeft de moord op Hartungs dochter bekend, maar kan zich niet meer herinneren waar hij de verschillende lichaamsdelen van het meisje heeft begraven. Op dezelfde dag dat Hartung terugkeert in het parlement, wordt een jonge, alleenstaande moeder op brute wijze vermoord in haar huis in een buitenwijk van Kopenhagen. Ze is gemarteld en een van haar handen is eraf gehakt. Wanneer de rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een kastanjepoppetje aan. Het poppetje blijkt een sinister geheim bij zich te dragen, al wordt dit eerst aangezien voor een bizar toeval. Maar als er nog een vrouw wordt vermoord – en dit keer mist het slachtoffer beide handen – beginnen Thulin en Hess te vermoeden dat er een verband is tussen de zaken. En het heeft er alle schijn van dat de missie van de moordenaar nog niet voorbij is…

Patricia de Ryck – De twijfelmoeder (gekregen ter review) Lees hier mijn recensie / Koop hier het boek
Iedereen lijkt er maar van uit te gaan dat elke vrouw moeder wil worden. Maar waarom is moeder worden eigenlijk de norm en ervan afzien afwijkend? En wat kun je verwachten als je er zelf niet zo zeker van bent of je moeder wilt worden? In De twijfelmoeder onderzoekt Patricia de Ryck de twijfels die je als hedendaagse vrouw kan ervaren over de vraag of je kinderen wil. Ze beschrijft de druk van buitenaf; van ouders en schoonouders tot je partner of wildvreemden, en duikt dieper in alle twijfels rondom een kinderwens om zo bewust tot een eigen besluit te komen.

Herlezen boeken Nora Roberts / Koop hier de boeken van Nora Roberts
Ik herlas heel wat boeken van Nora Roberts. Door mijn zwangerschap was ik de leesflow even kwijt en was het fijn weer wat pocket boekjes met verstand op 0 te kunnen lezen. Ik heb er zeker van genoten. Vooral sinds ik van de week lekker mijn boekenkast heb opgeruimd en er wel een aantal boeken van Nora op kon zetten. Op het plaatje bovenaan deze post zie je een kleine collage (niet eens passend om te zien om welke boeken het gaat. Zie ze hier)


Nora Roberts/ JD Robb – Weet je nog? *hier ben ik nu nog in bezig / Koop hier het boek
In dit boek van Nora Roberts ben ik nog bezig. Voor mij een nieuw boek die ik voor 1 euro op de kop tikte bij de kringloop. Het is een super fijn boek en er komt zeker dit jaar nog een recensie van online.

Waar het boek over gaat? Antiekhandelaar Laine Tavish is een gewone vrouw met een gewoon leven. Tenminste, dat is wat de mensen in het kleine stadje Angel’s Gap in Maryland denken. Ze hebben geen idee dat zij ooit Elaine O’Hara was, de dochter van een notoire crimineel en oplichter. Haar verleden komt ruw terug als een van haar vaders oude maten haar winkel binnenkomt met een cryptische waarschuwing en enkele minuten later voor de deur wordt doodgereden. Al snel blijkt dat Laine het volgende doelwit is. Samen met de zeer aantrekkelijke detective Max Gannon probeert ze erachter te komen waarom de dader achter haar aan zit. Het antwoord ligt in een verborgen fortuin dat niet alleen Laines toekomst zal veran-deren, maar ook die van volgende gene-raties – zoals van de New Yorkse rechercheur Eve Dallas. Eve is het wel gewend om aan de randen van de wet te opereren. Ze probeert de schat te vinden die Laine en Max zochten – om voor eens en altijd korte metten te maken met het verderf dat hem omgaf…

Lees hier via Hebban over al mijn gelezen boeken in 2019.

BoekenBoeken

6 films (die ik voor het eerst zag in 2019)

De onderstaande films is een lijst van toffe films die ik dit jaar voor het eerst zag.


Avengers: Endgame (2019) Bioscoop IMAX 3D
Na de gebeurtenissen in ‘Infinity War’ hebben de superhelden een grote tik gekregen. Hun gezamenlijke vijand Thanos is erin geslaagd om alle Infinity Stones te bemachtigen en heeft daarbij de helft van al het leven uitgewist. De overlevende helden, en met name de Avengers, hebben echter weinig tijd om te rouwen om hun vrienden en familie. Ze krijgen namelijk hulp aangeboden van onder meer Ant-Man en Captain Marvel. Allen slaan ze de handen in elkaar om Thanos alsnog te kunnen verslaan en om de miljarden doden die hij veroorzaakte weer tot leven te wekken.

To All the Boys I’ve Loved Before (2018) Netflix
Lara Jean Covey schrijft brieven aan al haar voormalige geliefden. De brieven zijn alleen bedoeld voor haar en nooit bedoeld om gelezen te worden door iemand anders. Tot op een dag dat al haar liefdesbrieven verstuurd worden naar haar oude geliefden. Haar leven verandert al snel in een chaos als ze gedwongen is om te gaan met de sociale tegenslag en buiten dat ook de confrontatie moet aangaan met elk van hen.

What to Expect When You’re Expecting (2012) TV
De film is een moderne kijk op de liefde door de ogen van vijf koppels die met elkaar verbonden zijn door het wel en wee dat ze ervaren wanneer ze een kind verwachten. Uiteindelijk zullen ze geconfronteerd worden met de universele waarheid: wat men ook plant, het leven brengt niet altijd wat men verwacht.

Jeff Dunham: Relative Disaster (2017) Netflix
Jeff Dunham staat bekend om zijn legendarische optredens en oneliners als ‘Silence! I kill you!’ Hij is de houder van het wereldrecord ‘Meeste Tickets Voor een Stand-up Comedy Tour’, heeft op YouTube meer dan een miljard views en verkocht meer dan zeven miljoen dvd’s. Ook bracht hij zijn show ‘Jeff Dunham: Relative Disaster’ uit op Netflix. Dunham trekt alles in twijfel. Of het nou gaat om de Amerikaanse politiek of beroemdheden, hij kan met zijn poppen alle onderwerpen uit een totaal ander perspectief benaderen.

Aladdin (2019) DVD
Aladdin is een straatschoffie dat steelt om te overleven en verliefd is op een prinses, de dochter van de Sultan. Vervolgens vindt hij een magische lamp, waaruit een Geest verschijnt die in staat is wensen te vervullen. Met hulp van deze Geest probeert Aladdin vervolgens het hart van de prinses te veroveren.


Basic (2003) TV
Wanneer de gehate drilsergeant Nathan West en zes soldaten van zijn elite-eenheid verdwijnen tijdens een trainingsmissie in Panama, wordt er een onderzoek ingesteld. Twee commando’s overleven de missie, maar ze weigeren te praten over wat er zich afspeelde in de jungle. Voormalig Army Ranger en huidig drugsagent Tom Hardy wordt op de zaak gezet om informatie los te weken bij de twee soldaten. Al snel ontdekt hij dat sergeant West door zijn eigen manschappen werd omgebracht, maar de twee militairen leggen tegenstrijdige verklaringen af over wie verantwoordelijk is voor het doden.

Daarbij nog even een shout-out voor de serie Lucifer, waar ik alle 4 de seizoenen van keek op Netflix. Hoewel het normaal ‘niet mijn ding’ is heb ik super genoten van deze fijne serie.

Lees hier over alle films en series die ik keek in 2019.
» Lees meer over de affiliate links hier

Films en seriesFilms en series

Wat was jou favoriete film & boek van 2019?

17 reacties op “De beste films & boeken uit 2019

 1. Wat fijne boeken heb je gelezen en leuke films gezien.

  Ik zou ook meer moeten gaan lezen, maar jammer genoeg komt der helaas weinig van. Heb der nog zelfs nieuwe liggen.

 2. Vermits ik het steeds heel moeilijk vind om één favoriet te kiezen ( ok, ik vind het gewoon een mission impossible) deelde ik een lijst met 19 favoriete boeken want in het omzeilen van moeilijke keuzes maken ben ik dan weer wél goed. 😉 Ik heb niet zoveel films gezien het voorbije jaar maar van wat ik zag vond ik The Crimes of Grindelwald de leukste. Bij series heb ik dan weer enorm genoten van The Witcher, His Dark Materials, Lucifer (nog steeds in het eerste seizoen) en Supernatural (aan het 14de seizoen begonnen).

  1. The Witcher heeft mijn man gezien en was hij erg over te spreken. Helaas totaal niet mijn soort serie 😉 Haha en handig hoor, gewoon 19 favoriete ik geef je groot gelijk. Ik kwam afgelopen jaar maar tot 10 boeken :’) echt bar weinig voor mijn doen. Hoop dat ik meer rust en tijd vind om dit jaar meer te kunnen lezen. Ik kijk ernaar uit! & Lucifer moet je zeker verder kijken 🙂

 3. Leuk, Nora Roberts wil ik dit jaar echt gaan ontdekken. Ik heb de andere boeken van Samuel Björk al wel gelezen, maar dit deel nog niet. Ik lees nu Hex en dat is een intrigerend en spannend boek.

  1. Moet je zeker doen! Mijn boekenkast staat er vol mee (en alles al meerdere keren (her)lezen blijft heerlijk) Nu ook nog 3 nieuwe voor kerst gekregen dus ik kan weer even vooruit 😉

 4. Mooi lijstje. Ga een keer iets van Nora Roberts proberen, dat spreekt me wel erg aan.
  Hopelijk raak ik dit jaar wel in de bib, in tegenstelling tot vorig jaar. Heel weinig gelezen dus.
  Een die me echt bijgebleven is: ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ van Dirk De Wachter. Over de zin van het leven en wat je echt gelukkig maakt en wat niet.

 5. Oeh, heel fijn om te lezen. Ik heb weer heel wat inspiratie kunnen opdoen. Aladdin staat bij mij ook bovenaan mijn lijstje met favoriete films van het afgelopen jaar. Ik vond dat echt een plezante en nostalgische film om naar te kijken.

 6. Lol! Ik heb maar één film gezien dit jaar: Last Christmas. En die was leuk. Oh, wacht! Ik ben ook naar The Lion King geweest. Mooi gemaakt. Prachtig. Echt. Maar het mist de karakters van de tekenfilm, vond ik.

  Wat boeken betreft: De Nachtegaal van Kristin Hannah. En Alleen voor jou van Luke Allnut. Die laatste kun jij beter even overslaan. 😉

 7. We hebben duidelijk een andere smaak 🙂 De twijfelmoeder lijkt me wel een interessant boek. Omdat ik zelf geen kindjes wil.

  Mijn favoriete boeken was De Wand van Marlen Haushofer. En The Danish girl van David Ebershoff. Dat laatste was ook meteen mijn favoriete film van het afgelopen jaar. Ik zag geen andere films, denk ik.

 8. Leuk, ik ga er een paar op mijn lijstje zetten! Ik heb echt geen idee wat mijn favoriete boek van vorig jaar is. Ik las er 105, en er zat zo veel moois tussen 🙂

 9. Wat een leuk overzicht. En jaa… to all the boys I’ve loved before <3 Vond het een heerlijke film. Ik zal Lucifer dan ook maar eens checken, vind het wel bijzonder als iemand zegt dat ze alle seizoenen van een serie heeft gekeken haha. Er zijn niet veel series waarvan ik dat kan zeggen.

 10. Mijn favoriete boek van 2019 was Kathedraal van de zee, op aanraden van een collega. Ik lees graag historische romans, dus deze loste alle verwachtingen in.
  Ik heb heel wat kinderfilms gezien in 2019 lijkt het wel, maar toch ook zelf nog heel erg genoten van Frozen en Klaus.

 11. Heel leuk, dit overzichtje! Er zitten voor mij ook weer heel wat leuke nieuwe boektitels en films bij. Aladdin wil ik ook heel graag nog eens zien. Ik denk dat Lion King (de gespeelde versie) mijn favoriete film van dit jaar was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *