Recensie: Oktober

Mijn leesflow was de afgelopen tijd weer verdwenen. Iets met veel meer bezig zijn met andere dingen (hallo zwangerschap, hallo Noa). Toch nam ik me voor meer te gaan lezen, vooral nu met mijn vrije dagen. Ik wilde heel graag gaan beginnen in Oktober, dus legde het boek van Fitzek weg en ben hierin gestart. Van de week las ik hem eindelijk uit: Oktober de debuut recensie van Søren Sveistrup. Dit boek kreeg ik heel lief van M. voor mijn eerste ‘Moederdag’ afgelopen Mei.

Waar gaat het boek over?

Op de eerste dinsdag van oktober keert Rosa Hartung terug op haar post als minister van Sociale Zaken. Na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Linus Berger, een psychisch gestoorde man, heeft de moord op Hartungs dochter bekend, maar kan zich niet meer herinneren waar hij de verschillende lichaamsdelen van het meisje heeft begraven.

Op dezelfde dag dat Hartung terugkeert in het parlement, wordt een jonge, alleenstaande moeder op brute wijze vermoord in haar huis in een buitenwijk van Kopenhagen. Ze is gemarteld en een van haar handen is eraf gehakt.
Wanneer de rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een kastanjepoppetje aan. Het poppetje blijkt een sinister geheim bij zich te dragen, al wordt dit eerst aangezien voor een bizar toeval. Maar als er nog een vrouw wordt vermoord – en dit keer mist het slachtoffer beide handen – beginnen Thulin en Hess te vermoeden dat er een verband is tussen de zaken.

En het heeft er alle schijn van dat de missie van de moordenaar nog niet voorbij is…

‘Waarom maakt hij kastanjemannetjes? Waarom zaagt hij handen en voeten af, waarom de moeders in plaats van de vaders, en waar is Kristine Hartung?’
– fragment uit het boek

Wat vond ik van het boek?

Ik heb echt een voorliefde voor Scandinavische thrillers en dit boek stelde zeker niet teleur. Zeker niet toen ik las dat de schrijver de maker is van de Netflix serie: The Killing, een serie die ik ook met veel plezier heb gekeken. Of misschien is plezier niet het goede woord bij een misdaad serie met moorden. Hoewel ik in het begin wel erg moest wennen aan alle personages kwam ik langzaam in het verhaal. De schrijfstijl is goed, en het verhaal loopt vlot door. Iets wat ik altijd erg prettig vind aan het lezen van een thriller. Het moet direct boeien, wat zeker ook het eerste hoofdstuk met me deed. Het maakt je nieuwsgierig. Wie is de dader en waarom plaatst diegene kastanje mannetjes bij zijn slachtoffers?

‘In een fractie van een seconde beseft Marius dat hij de technische rechercheurs moet laten onderzoeken of de kelderdeur van binnenuit of buitenaf opengebroken is. In een fractie van een seconde beseft hij dat er iets vreselijks ontsnapt kan zijn en net als dieren door de omheining kan zijn gebroken. Als hij zich naar de jongen omdraait, flitsen zijn gedachten als kleine, verwarde wolken langs de hemel. Op dat moment raakt de bijl zijn kaak en wordt alles zwart…’
– fragment uit het boek

De personages zijn goed uitgediept, met positieve en negatieve kanten waardoor je zeker je kan inleven in de personages. Meestal heb ik wel een idee welke richting een thriller opgaat, echter was dit bij Oktober totaal niet heb geval. Ik was verrast door het plot en werd hierin meegesleept. Echter, vond ik het einde wat snel in elkaar gezet. Waarin het gehele boek een rustige opbouw heeft, miste ik dit bij het einde wat naar mijn mening er erg abrupt was. Daarbij een boek wat ook nog eens gaat over kindermishandeling en uithuisplaatsing, aspecten die goed worden belicht. Al met al een spannend en goed debuut van Søren Sveistrup waar ik zeker nog een boek van zou aanschaffen.

Rating: ★★★★
Oktober is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels waaronder bij Bol.com voor €20,99

Wat is het laatste boek dat jij las?

About the Author

4 Comments

Simone

Klinkt goed! Ik ben nu bezig in het eerste boek van Astrid Holleeder. Ik weet het, spuit 11… Tot nu toe een goed boek!

Reply
Irene

Ik ben ook fan van Scandinavische thrillers! Ik wist niet dat dit de schrijver is die ook The Killing bedacht. Dat vond ik ook een super goeie serie dus wellicht kan het boek me dan ook wel bekoren. Goeie review!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *