Recensie: Nora Roberts – Onderstomen

mei 24 2019

Inmiddels is het Mei, en is dit pas het 2de boek wat ik lees in 2019. Voor mij echt een uitzondering, aangezien ik normaal boeken verslind. Echter, was ik mijn leesflow even kwijt en waren we uiteraard erg druk bezig met babygerelateerde dingen. Hierdoor had ik mijn hoofd er niet echt bij.

Toen ik onder andere dit boek kreeg voor mijn aller eerste mommy-to-be / moederdag besloot ik Stoel 7A van Fitzek even te laten voor wat het was en in de nieuwe van Nora te beginnen. Zij weet als geen ander mij in een leesflow te krijgen en stelde ook met dit boek zeker niet teleur. Nou hoop ik ook zeker tijdens mijn zwangerschapsverlof over een aantal weken het lezen weer fijn op te pakken.

Waar gaat het boek over?

De familie Bigelow lijkt het ideale leven te leiden in het idyllische stadje Lakeview. Vader Graham is een succesvolle chirurg, de moeder van het gezin is een mooie vrouw, een graag geziene verschijning binnen de hechte gemeenschap van het stadje. Maar achter de gesloten deuren leven de kinderen Zane en Britt Bigelow in angst. Hun vader houdt de familie in een ijzeren greep, en zij hebben geleerd om daar zo goed mogelijk mee om te gaan en het voor de rest van de wereld verborgen te houden. Tot de dag dat Zane vier minuten te laat is en de fout maakt met zijn vader in discussie te gaan. De consequenties verscheuren de familie, en de -ouders komen in de gevangenis terecht. Zane en Britt groeien op bij hun liefhebbende tante en grootouders, maar de gebeurtenissen van die dag hebben hun sporen achtergelaten.

Jaren later is Zane een succesvolle advocaat geworden, en keert hij terug naar Lakeview, vastbesloten om de demonen van vroeger voor altijd te laten rusten. Zijn tante en zus wonen nog altijd in het stadje, maar er is ook een nieuwe bewoonster, Darbey McCrae. En onder haar vrolijke uiterlijk schuilt een dieper trauma dan Zane kan vermoeden.

‘Nog twee jaar en twee maanden, hield hij zich voor. Dan zou hij achttien zijn en was hij vrij. Zij dachten dat hij naar de University van North Carolina in Chapel Hill zou gaan om medicijnen te studeren. Maar dat zou echt niet gebeuren. Hij had zijn zinnen gezet op de University van Southern California. Niet alleen lag die aan de andere kant van het land, ze hadden ook een prima honkbalprogramma.’
– fragment uit het boek

Wat vond ik van het boek?

Nora Roberts kan als geen ander spanning en romantiek met elkaar verweven . Ik heb dan ook niet voor niets bijna al haar boeken in mijn boekenkast staan en gelezen.

Het verhaal sprak me al aan toen ik de achterflap van het boek las. Centraal staat huiselijk geweld en hoe dit onder de oppervlakte blijft. De ouders van Britt en Zane weten heel goed de schijn op te houden. Het verhaal bestaat uit vier delen, waarvan het eerste deel zonder meer het meest aangrijpend is.  Het is een terugblik van het leven van Zane en Britt bij hun gewelddadige vader en onderdanige moeder. Het wordt altijd zo levendig beschreven door Nora Roberts, dat je het bloed bijna kan proeven.

‘De boze blik verdween van Britts gezicht. Haar ogen werden groot en vulde zich met angst en tranen. Ze drukte haar handen tegen haar oren. ‘Ga naar boven’ zei Zane tegen haar. ‘Ga meteen naar je kamer en blijf daar.’ ‘Hij doet haar weer pijn’ ‘Hij doet haar pijn.’ In plaats van naar haar kamer te rennen holde Britt het huis in, naar de zitkamer aan de achterkant. Daar bleef ze staan, nog altijd met haar handen tegen haar oren gedrukt. ‘Stop!’ gilde ze. ‘Stop, stop, stop stop.’ Zane zag bloedvegen op de grond waar zijn moeder had geprobeerd weg te kruipen.
– fragment uit het boek

Fast forward: Zane gaat studeren, wordt advocaat, gaat werken in een andere stad maar in het jaar dat Graham vrijkomt uit de gevangenis, verhuist hij terug naar Lakeview. Ook Darby, een hovenier die haar eigen demonen heeft arriveert in Lakeview en bouwt hier een bestaan op.

Het verhaal kent heel veel personages die allen op een Nora waardige wijze worden beschreven, waardoor je ze persoonlijk lijkt te kennen. Zowel de tante waar Zane & Britt gaan wonen, als haar man en tevens politieagent worden goed neergezet als een warm en hechte familie. Voor sommige personages heb je meteen sympathie, voor andere heb je gelijk een afkeer.

Ik vond het boek lekker vlot weglezen, alleen het begin hoe Darby in Lakeview komt wordt op een hele snelle manier verteld waardoor ik de diepgang, die de rest van het boek wel heeft mist. Daarbij was het einde best wel voorspelbaar en vond ik het jammer dat er ‘ineens’ naast het verleden van Zane & Darby heel wat geweld plaats vond bij andere gezinnen/personages waardoor het allemaal een beetje dik erop lag. Dit had van mij weggelaten mogen worden en beperkt tot het verleden van Zane & Darby. Ook het voorspelbare eind die alleen het laatste hoofdstuk bevatten had meer opgebouwd en uitgebreid mogen worden naar mijn mening.

Al met al een echte Nora waar ik zeker heel wat dagen fijn leesplezier aan heb gehad. Door het voorspelbare maar 3 sterren, anders had dit boek zeker wel 4 sterren gekregen.

Rating: ★★★
Onderstromen is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels waaronder bij Bol.com voor €16,99

Welk boek lees jij op dit moment?

5 comments

 • zwartraafje

  30/05/2019 at 17:19

  Ik herken veel van je recensie maar vermits ik het ondertussen vrij gewoon ben dat haar plots doorgaans niet verrassend zijn heb ik het boek nog steeds vier sterren gegeven. Ondanks die voorspelbaarheid blijf ik haar boeken immers graag lezen. Vooral omdat ze haar personages zo goed tot leven weet te brengen. Heb er even over getwijfeld vermits er ook wat minputen waren maar uiteindelijk had ik het te graag gelezen om er minder sterren aan te geven. Momenteel ben ik trouwens bezig in Vergeten verleden. Een boek dat ze schreef als J.D.Robb

 • Nicky

  26/05/2019 at 10:38

  Hm, ik weet niet of het wat voor me is. Ik snap wel dat je even niet in een leesflow zit. Er komen zoveel nieuwe, spannende dingen op je af. Misschien inderdaad als je verlof hebt. Ik herinner me ineens dat ik, in het ziekenhuis, vlak voor dochterlief geboren werd, zat te lezen. Een boek van Stephen King, haha!

 • Darina

  25/05/2019 at 07:42

  Zo fijn als de leesflow weer terug komt. Ik was ook even de leesflow kwijt maar het is weer terug. Ik lees momenteel Parijs is een feest van Ernest Hemingway, een klassieker.

 • Nikita

  24/05/2019 at 12:37

  Mijn oma las enorm graag Nora Roberts, dus haar boeken zullen altijd een soort bijbetekenis hebben voor me. Ik heb ze zelf niet gelezen. Maar ik weet wel hoe fijn een goed boek kan zijn. Ik hoop dat er nog veel mooie boeken op je pad komen dit jaar! 🙂

  Ik lees vrij veel, maar ik lees enkel young adult. Daar geniet ik altijd enorm van!

 • Morgaine

  24/05/2019 at 07:55

  Het spel van Licht en Donker, over Rembrandt van Rijn, een roman gebaseerd op zijn leven, maar wel fictief, op de feiten na natuurlijk, zoals dat hij in Leiden is geboren en opgegroeid en later naar Amsterdam zal gaan… ik zit nog in de tienertijd waar hij wel al schilderlessen van Swaenenburgh heeft gehad… bla…

  Ik ben dus meer van de Historische romans…. en dan ook nog echt gebaseerd op onze eigen geschiedenis of die van de overburen, Schotland/Engeland.

  X

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *