Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Recensie: De Twijfelmoeder | Zwanger van #babypeanut: Vroeger had ik geen kinderwens….
[ +WINACTIE GESLOTEN ]

Dit boek is ter beschikking gesteld door Harper Collins Holland

Tijdens voor het eerst samenwonen: ‘Nou komen er zeker snel kinderen’
Op mijn trouwdag (en zelfs op trouwkaarten): ‘Nu kunnen de baby’s komen! ‘

Een andere, grotere auto…? ‘Zeker voor de kleintjes later’
‘Oh, je gaat naar een eengezinswoning? Zeker voor gezinsuitbreiding. ‘

Herkenbaar? Voor mij zeker wel. Er wordt aangenomen dat iedereen moeder wordt en WIL worden. Dat ik dit niet wilde was maar gek en moest ik veelvoudig uitleggen. Vanaf mijn 10de tot ongeveer mijn 25te levensjaar riep ik dat ik geen kinderen wilde. En dit was ook écht zo. Ik had er geen gevoel bij en hoefde voor mijn gevoel geen kinderen. Dat ik daarbij ook nog eens met kinderen werkte maakte het helemaal gek. Want het schijnt als je ze zelf niet wil dat je een hekel aan ze hebt.

Ik heb nooit dat moedergevoel gehad. Waar leeftijdsgenootjes altijd al wisten ooit moeder te willen worden had ik dit totaal niet. Tot je op een bepaalde leeftijd bent dat je er anders tegenaan gaat kijken.. Van een 100% Nee wordt het 80%… En daarna 50-50.. Waarna je besluit er toch voor te gaan.

Foto: 25 weken zwanger / Shirt van OpEnTopZwanger.nl

Alleen de vragen en aannames die mensen doen zijn echt super vervelend en soms erg pijnlijk. ‘Je weet niet wat je mist’ –
‘ Wat egoïstisch van jullie’ – ‘Maar waarom zou je het niet willen?’ – ‘Ach, die tijd komt nog wel’ – en de talloze oordelen die er zijn van mensen die bewust kinderloos blijven en willen blijven. Om nog maar te zwijgen van de mensen die graag kinderen willen maar het gewoonweg niet is gegeven. Het onbegrip over de situatie en telkens maar moeten verantwoorden waarom JIJ je keuze maakt.

Met oordelen en vragen stellen was ik hierdoor ook altijd zelf voorzichtig. Wat me nu extra bewust heeft gemaakt is het feit dat onze weg naar #babypeanut langer heeft geduurd dan afhankelijk gehoopt. Ik heb die periode zeker gedacht dat het kwam doordat ik al die jaren zo hard geroepen had geen kinderen te willen. Trouwens, mijn familie, vrienden en M. hebben er nooit een punt van gemaakt dat ik er zo over dacht. M. wist vanaf het begin van onze relatie dat ik geen kinderen wilde, en dit hebben we duidelijk besproken. Dat is bij ons dus nooit een issue geweest.

De Twijfelmoeder

Nou las ik al tijden een blog De Twijfelmoeder en zag dat er een boek van uit was gekomen. Gezien mijn geschiedenis wilde ik dit boek erg graag lezen, aangezien ik erg benieuwd was wat hierover werd geschreven.

Dit boek is ter beschikking gesteld door Harper Collins Holland

Waar het boek over gaat?

Iedereen lijkt er maar van uit te gaan dat elke vrouw moeder wil worden. Maar waarom is moeder worden eigenlijk de norm en ervan afzien afwijkend? En wat kun je verwachten als je er zelf niet zo zeker van bent of je moeder wilt worden? In De twijfelmoeder onderzoekt Patricia de Ryck de twijfels die je als hedendaagse vrouw kan ervaren over de vraag of je kinderen wil. Ze beschrijft de druk van buitenaf; van ouders en schoonouders tot je partner of wildvreemden, en duikt dieper in alle twijfels rondom een kinderwens om zo bewust tot een eigen besluit te komen. 

De twijfelmoeder is een vlotte, praktische en nuchtere gids voor een gegronde beslissing over het moederschap. Wars van enig vooroordeel, gebaseerd op de ervaringen van de auteur, diepgravend onderzoek en talrijke interviews, is dit het boek dat elke vrouw zou moeten lezen voor ze besluit moeder te worden – of niet.

De verwachting van dit boek was zeker in mijn ogen hoog, aangezien ik toch wel erg benieuwd was of het allemaal bekend bij me zal voorkomen. Het was een super fijn en vooral vlot boek om te lezen. Of je door dit boek beter een keuze kan maken? Nee. Was het herkenbaar? Ja. Ik vind het vooral tof dat er zo’n boek op de markt is, aangezien het een soort van taboe lijkt als je geen kinderen wil. Er zou wat meer begrip moeten zijn voor elke situatie, aangezien je in niemand zijn schoenen kan lopen. Laat iedereen lekker zijn eigen keuzes maken.

Is er namelijk een foute keuze? NEE. Wel of geen kinderen, het maakt je geen beter of ander persoon. Het was vooral erg herkenbaar om vanuit alle invalshoeken dit boek te lezen: mensen die geen kinderen willen, mensen die na jaren dit wel willen (zoals ikzelf) of mensen die wisten altijd al een kind te willen. Dit boek is zonder vooroordeel en dat is juist heel fijn.

”Het krijgen van kinderen is niet vanzelfsprekend, maar de keuze om voor kinderen te gaan ook niet ..”

Zo plaatste Sheila in januari van 2017 een artikel over het hebben van géén kinderwens. Ik vond het zo’n goed, fijn en open mined stuk… dat ik hem zeker hier nogmaals even wil benoemen.

Daarbij nog even mijn reactie op dit sterke artikel op Sheila haar blog, geplaatst januari 2017:

‘Och herkenbaar tot de max. Ik roep als sinds mijn 10de dat ik geen kids wil. Zeg nooit nooit maar wij zijn er totaal niet mee bezig. Misschien over een jaar. of 2. Of helemaal niet. Het telkens moeten verantwoorden is soms erg vermoeiend en ik ga er meestal niet eens meer op in. Vooral als ze horen dat ik met kinderen werk en ze zelf niet wil.. Snappen ze niet.

Wat ik zeg, ik ben er nu ik ouder ben wel anders tegenaan gaan kijken. Van een dikke vette nee is het een misschien ooit geworden  Wij hebben er in ieder geval geen haast mee. Wat ik alleen niet snap is dat deze vragen worden gesteld. Wij zijn er niet mee bezig, maar stel we waren al jaren zonder resultaat bezig, dan kan het best kwetsend zijn als mensen hiernaar vragen. ‘

Prachtig hoe we dus nu in 2019 zijn en we ons eerste kindje verwachten dit jaar. Hoe anders zag het leven er een aantal jaren geleden uit. Je kan je voorstellen na al die jaren te hebben geroepen geen kinderen te willen de shock voor iedereen deste groter was. We hadden het bewust niet verteld (waar ik achteraf erg blij mee ben) dat we er al lange tijd mee bezig waren. Lees hier op welke manieren we het onze dierbare hebben verteld. Niemand had verwacht dat wij papa en mama zouden worden, iets wat ik zelf jaren geleden ook dacht.

WIN WIN WIN!

Nou kreeg ik dus 2 exemplaren van dit boek en mag er dus eentje weggeven!

Wat moet je doen om te winnen?
* Laat een reactie achter met een geldig email-adres (om contact op te nemen met de winnaar) – Graag ook binnen 5 dagen reactie, anders trek ik een nieuwe winnaar.
* Deelnemers mogen alleen uit Nederland komen
* Laat in de comments weten dat je mee doet: specifiek weten ‘ik doe mee met de winactie’ of iets dergelijks anders wordt je niet meegenomen in de loting.
* That’s it!

Met de winnaar neem ik via email contact op ergens volgende week.

Hoe kijk jij aan tegen dit onderwerp & wil je juist wel of geen kinderen?

1
Blog, Boeken, film/tv & youtube
Previous Story
Next Story

24 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Anna
  11/04/2019 at 18:51

  Ik doe graag mee,erg benieuwd naar het boek

 • Reply
  Michelle
  10/04/2019 at 18:55

  Ik lijk in herhaling te vallen, maar wat herken ik mijzelf in jouw woorden! Nooit heb ik kinderen gewild – maar dan ook echt echt echt niet – maar sinds ik een paar jaar samen was met Chris groeide die kinderwens ineens. En die wens werd een verlangen tot later een kort medische traject. En inmiddels is onze mooie Eleanor alweer bijna 2.5 jaar! Zo grappig hoe wij mensen soms kunnen veranderen 😉

 • Reply
  Sheila@
  09/04/2019 at 23:23

  Oh Sas, wat ontzettend lief dat je zo veel later nog mijn artikel herinnert!! En kijk hoe bijzonder, je bent inmiddels een mommy to be. Wie had dat gedacht? En dat zeg ik uiteraard zonder oordeel, want hoe ik hier over denk is natuurlijk duidelijk.

  Ik doe niet mee met de actie, omdat ik denk dat er andere vrouwen zijn die er veel meer aan kunnen hebben.

  Liefs en nog echt nogmaals bedankt!!

  • Reply
   SAS
   14/04/2019 at 12:53

   Graag gedaan, ik vond het toen der tijd ook een tof en sterk artikel en nu zelfs nog meer.

 • Reply
  Nicky
  09/04/2019 at 22:33

  Ik ben een geluksvogel. Nog voor ik de kans had gekregen om na te denken was ik al zwanger. Ongelukje. Aan de andere kant werd ik daardoor gedwongen om als een speer wél na te denken over of ik een kind wilde, of ik het zou kunnen in mijn eentje. Maar het is het beste wat me ooit is overkomen. Als dochterlief niet geboren was, zou ik nu kinderloos zijn. Omdat ik niet bewust alleen een kind op de wereld wilde zetten en er in de jaren daarna geen geschikte toekomstige vader meer voorbij kwam. 😉 Daarom heb ik ook maar één kind, hoewel ik er wel drie had gewild. Maar ik vind inderdaad dat iedereen zijn eigen keuze moet maken. Ik zal er ook nooit een opmerking over maken. Kom op, zeg. Dat moet iedereen voor zichzelf weten. Van een kind ‘nemen’ (stomme term, vind ik dat) wordt volgens mij iedereen ongelukkig.

 • Reply
  Lieke van Veen
  09/04/2019 at 14:02

  Ik ben heel erg benieuwd naar dit boek. Ik maak graag kans.

  • Reply
   Lieke van Veen
   09/04/2019 at 14:06

   Ik weet nog niet of ik kinderen wil. Ik vind mijn neefjes en kinderen van andere altijd geweldig en we krijgen dan ook vaak de vraag wanneer mijn vriend en ik aan kinderen beginnen. Af en toe vind ik het best vermoeiend dat mensen het steeds vragen. We willen graag eerst samen gaan wonen en dan zien we nog wel verder of we kinderen willen of niet.

 • Reply
  Sofie
  08/04/2019 at 20:27

  Het lijkt me een zeer interessant boek. Al twijfel ik niet en wil ik geen kinderen 🙂

 • Reply
  Simone
  08/04/2019 at 19:55

  Heel erg herkenbaar. Ik maak er geen geheim van en mijn gedachten zijn wel wat bijgedraaid(geen goed woord maar weet geen andere zo snel), maar er zijn nu nog zóveel dingen die ik wil doen. Dat wil ik niet voor mij uitschuiven voor een kindje. Als dat egoïstisch is, prima, maar als je er niet 100 – wat zeg ik- 300% achter staat moet je het gewoon niet doen. Het is geen pakje boter uit de supermarkt.

  Mij lijkt dit een super interessant boek en ook fijn om herkenning te lezen. Ik wil dus graag meedoen!☺️

  • Reply
   SAS
   14/04/2019 at 12:43

   Juist goed toch dat je er op die manier over nadenkt en een weloverwogen beslissing neemt.

 • Reply
  Marlous
  08/04/2019 at 18:50

  Wat tof dat je over dit onderwerp durft te schrijven! Ikzelf heb niet van jongs af aan de wens om kind(eren) te krijgen, maar ik merk inderdaad dat mensen om mij heen er steeds vaker naar vragen,nu ik richting de dertig ga. Ik heb er nooit ontkennend tegenover gestaan maar ben er ook nooit enthousiast over geweest. Misschien ook wel omdat ik er gewoon nog niet uit ben en het een complete omslag van je leven is. E snijdt dit onderwerp voor mij op exact het juiste moment aan aangezien ik vandaag de opmerking van een collega kreeg dat hij niet dacht dat ik kinderen wilde. Ik merkte dat deze opmerking er best wel inhakte en daardoor begin ik best aan mezelf te twijfelen, wat natuurlijk nergens voor nodig is. Ik de graag mee aan de winactie, of ik nu win of niet, ik denk dat het boek binnenkort wel bij mij thuis ligt. Nogmaals, vind het echt top dat je het onderwerp aansnijdt want ik vind het een moeilijk bespreekbaar onderwerp.

  • Reply
   SAS
   14/04/2019 at 12:42

   Raar eigenlijk he? Dat dit een moeilijk bespreekbaar onderwerp is. Dat zou eigenlijk niet zo moeten zijn anno 2019..

 • Reply
  Irene
  08/04/2019 at 14:54

  Ik ben héél erg aan het twijfelen. Constant. Vroeger altijd gezegd dat ik kindjes wilde, daarna heb ik het een paar jaar best wel duidelijk voor me gezien: ik zonder kinderen. Ik had er geen zin in, geen nood aan. Een paar weken geleden was ik nog 100% overtuigd van mijn kinderwens, nu vraag ik me alleen maar af of ik het wel aan kan. Ik weet niet of ik kinderen wil. Ga ik het ooit weten?
  Ik vind het ook vervelend als mensen dan helemaal geshockeerd reageren. En ik vind het eigenlijk best wel krom dat het zo normaal is om kinderen te krijgen en dat je de oren van je hoofd gevraagd wordt als je er geen wil. Het zou toch eerder omgekeerd moeten zijn denk ik. Zo’n gigantische verantwoordelijkheid maar daar stelt niemand zich vragen bij. Overigens zou dat ook niet leuk zijn natuurlijk maar je snapt wel wat ik bedoel denk ik. Trouwens, die commentaar over dat het egoïstisch is, slaat toch nergens op? En kinderen nemen is niet egoïstisch? Daarbij mag je egoïstisch zijn want het is wel een nieuw mens dat je op aarde zet hé. Als je daar geen zin in hebt, lijkt het me alleen maar verstandig dat je die keuze niet maakt. Ik kan om zo’n uitspraken echt een beetje boos worden dus ik laat het hier maar bij. Haha 😛
  Had graag mee gedaan aan je actie maar ik woon in België helaas 🙁

  • Reply
   SAS
   14/04/2019 at 12:41

   Mooie reactie! Het ooit weten is misschien wel een dingetje dat er nooit is. Toen ik eenmaal zover was en het niet lukte jaren heb ik zelf ook nog getwijfeld. Ook zelfs toen ik zwanger was: ga ik dit écht wel willen want ik kan nu niet meer terug. Wat nou als het gevoel van het niet willen me weer overvalt wat ik járen heb gevoeld/geroepen? Neem de tijd en doe het vooral op jullie manier<3

 • Reply
  Audrey
  08/04/2019 at 13:40

  Ik vind dit een heel interessant onderwerp. De verwachtingen van de maatschappij zijn ook op dit gebied heel aanwezig en vaak veroordelend.

  Zelf ben ik van een ‘zeker weten!’ naar flinke twijfel gegaan, maar inmiddels weet ik wel dat ik het over een tijdje heel graag zou willen. Ik doe graag mee aan de winactie.

 • Reply
  Romy
  08/04/2019 at 13:20

  Wat goed dat je dit onderwerp ter sprake brengt! Ik doe niet mee met de winactie, maar wilde wel graag op je mooie, oprechte artikel reageren. Inderdaad heel vervelend als mensen je bestoken met vragen over een eventuele kinderwens. Net wat je zegt, soms kúnnen mensen ook geen kinderen krijgen of duurt het langer dan gehoopt, en dan is zo’n vraag wel heel erg pijnlijk. Er is niets egoïstisch aan als je geen kinderen wilt. Sterker nog, zou het niet juist raar zijn als je voor kinderen gaat omdat je aan de verwachtingen van de buitenwereld wilt voldoen, terwijl je zelf geen kinderen wilt? Ik denk dat iedereen dat zelf moet bepalen. Wat mooi dat het bij jullie na een tijdje toch ging kriebelen en dat je nu zwanger bent van een kleintje. Hij/zij boft maar met zo’n (bewuste) moeder die nu al gek op hem/haar is.
  Ik weet zelf al sinds mijn kindertijd 100% zeker dat ik heel graag moeder wil worden. Als kind riep ik dat ik het liefst vier kinderen zou willen. Inmiddels is dat teruggebracht naar drie, haha. Maar goed, eerst maar eens (over een paar jaar pas!) zien of het me gegund is, want dat is natuurlijk ook altijd afwachten. En eerst een paar jaar samen zijn met een leuke jongen, dat is in mijn geval ook wel handig 😛

  • Reply
   SAS
   14/04/2019 at 12:39

   Dat laatste is zeker handig haha 😉 En fijn te horen dat je al heel lang 100% zeker weet dat je kinderen wilt. Lijkt me erg fijn daar niet over te hoeven twijfelen. En ben het verder helemaal eens met je woorden!

 • Reply
  Olga // Daar Was Eens
  08/04/2019 at 12:35

  Geen herkenbare situatie voor mij, maar ik ben wel de dochter van een vrouw die ‘maar’ een kind kon krijgen en daar ook altijd een soort verantwoording over af moest leggen. Waarom ‘maar’ een kind en waarom niet een groot gezin. Tot een paar jaar geleden nog, toen zij een buurvrouw op bezoek had die na al die jaren ‘blij’ (?) was dat ze eindelijk wist waarom ik geen broers en zussen heb. Om de simpele reden dat niet elke vrouw opnieuw zwanger kan raken. En ook dan is het pijnlijk om blijkbaar volgens anderen niet aan de eisen te voldoen.

  *Ik doe mee! Het boek lijkt me interessant en taboes op moederschap interesseren me nu erg qua boeken om te lezen.

  • Reply
   SAS
   14/04/2019 at 12:38

   Helemaal waar. Ik ben juist die dochter die enig kind is… En ik vind het zo maf, eerst moet ik me verantwoorden dat ik geen kids wil, nu ben ik zwanger moet ik dat weer uitleggen en krijg ineens nu vaak de vraag wanneer de 2de komt, terwijl de eerste er nog niet eens is :’) Rare mensen heb je toch op de wereld haha.

   Gefeliciteerd trouwens met het winnen van dit boek & heel erg veel lees plezier!

 • Reply
  Evelyne
  08/04/2019 at 12:22

  Ik kan mij wel vinden in de issues die je doormaakte. Zo heb ik dit ook wel een beetje. Mensen vinden het vreemd dat ik op mijn leeftijd nog single ben en thuis woon. Ik ben niet een persoon die zomaar met elke jongen gaat daten en heb er tot op heden ook geen behoefte aan gehad. Ja, ik mis het hele relatiegebeuren soms wel, maar als het niet klikt met iemand ga ik er ook niet mee verder, punt. Dat ik op mijn leeftijd nog thuis woon is gewoon de omstandigheid. Mijn ouders hebben nooit aanstalten gemaakt dat het tijd werd dat ik iets voor mezelf zocht, integendeel. Maar het mij steeds moeten verantwoorden waarom mijn leven nu zo is terwijl het antwoord echt heel simpel is, is voor mij ook wel een ding. It’s my choice & it’s my life. Ik kom zowiezo ooit ook wel op mijn pootjes terecht, maar op mijn manier. En zo is het bij jullie ook gegaan 😉

  • Reply
   SAS
   14/04/2019 at 12:36

   Lastig he die vooroordelen?! Ik vind het altijd zo jammer als mensen altijd hun mening een soort van klaar hebben. Ieder bewandeld lekker zijn eigen pad.

 • Reply
  Amy
  08/04/2019 at 07:21

  Ik heb, net als jij, jarenlang gezegd dat ik geen kinderen wilde. Of eigenlijk was ik er gewoon helemaal niet mee bezig. Inmiddels weet ik dat het voor mij niet zomaar gegeven is en na een operatie en veel medicatie is het vorig jaar ineens wel een thema geworden. Ik denk er veel over na, maar vind het ook nog best wel lastig. Want hoe beslis je nou over zo’n levensveranderend onderwerp? Ik doe dus heel graag mee met je winactie.

  • Reply
   SAS
   14/04/2019 at 12:35

   Het is ook zeker iets lastig, en iets wat meestal als vanzelfsprekend wordt ervaren. Neem vooral je tijd en doe wat goed voelt, hoewel ik zeker weet dat je dat al doet <3

  Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png