De beste boeken & films uit 2018

Daar is hij weer! Het jaarlijks terugkerend artikel over mijn favoriete boeken en films van afgelopen jaar. Ik keek dit jaar veel series, las bijna 47 boeken en keek bijna 100(!) films. Beide meer dan de jaren ervoor en ik heb me dan ook prima vermaakt met Netflix & het herlezen van een aantal boeken. Zie hier de gehele lijst met gelezen boeken en films die ik heb gezien in 2018

De beste boeken gelezen in 2018

* = eerder gelezen

Camilla Läckberg – Heks Lees hier de eerdere recensie
Wanneer een jong meisje van een boerderij net buiten Fjällbacka verdwijnt, denkt men meteen aan een oude zaak. Dertig jaar geleden verdween daar namelijk een vierjarig meisje dat later werd teruggevonden – vermoord. Destijds werden twee tienermeisjes beschuldigd van deze moord; de een leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan in Fjällbacka en de ander is een beroemde actrice die even is teruggekeerd.


Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid tóch onderzoeken, daarbij bijgestaan door schrijfster Erica Falck. Hoe dieper ze in de zaak verwikkeld raken, hoe meer ze zich realiseren dat deze ver teruggaat in de geschiedenis. Het verhaal gaat namelijk dat een vrouw die in de zeventiende eeuw werd beschuldigd van hekserij meerdere gezinnen vervloekt had…

James Carol – De Poppenspeler Lees hier de eerdere recensie
Er is een geniaal brein voor nodig om een gestoorde geest te pakken
Profiler Jefferson Winter buigt zich over het vierde slachtoffer van een killer-die-niet-doodt: een maniak die vrouwen met messteken bewerkt en een lobotomie laat ondergaan. Alleen hun gezicht is ongeschonden gelaten. Ze leven nog, maar zijn hulpeloze kasplantjes. Rachel Morris heeft een date met een man met wie ze al maanden chat. Ze zit in een ongelukkig huwelijk en deze chatvriend begrijpt haar zó goed… Zij zal het volgende slachtoffer zijn. Maar is deze maniak wel de échte kwade genius, of is er iemand anders die de regie voert?

Simon Beckett – Watergraf Lees hier de eerdere recensie
De sympathieke forensisch arts David Hunter wordt bij een waterlijk geroepen dat in het brakke kustgebied van Essex in Engeland is aangetroffen. De zaak ligt gevoelig, met zwijgzame lieden, een onbetrouwbare landlord, genadeloze getijden en verdwenen mensen. Als een lichaam onder water ligt, vindt er een vreemde verandering plaats. De huid laat de eerste effecten zien. Die wordt rimpelig en uitgeteerd, er komen bultjes op. De opperhuid zal uiteindelijk van het lichaam afglijden als een oude jas. Na een paar dagen raken ook het haar en de nagels los, ze vallen weg – een geleidelijke ontmanteling van de lichamelijke integriteit…

Nora Roberts – Duistere harten Lees hier de eerdere recensie
Al sinds ze haar geboortedorp ontvluchtte om de kunstwereld te bestormen, is beeldhouwer Clare Kimball de meest gevierde kunstenares van haar generatie. Desondanks wordt ze geplaagd door nachtmerries – en de herinnering aan haar vaders zelfmoord. Sheriff Cameron Rafferty is al verliefd op Clare sinds de middelbare school. Er groeit een band tussen hen die met de dag sterker wordt. Dan wordt het dorp opgeschrikt door een moord, die duidelijk te maken heeft met Clares terugkeer. Zal hun liefde de dramatische gebeurtenissen kunnen overleven?

Robert Bryndza – Het meisje in het ijs
Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs.
En ze is niet de enige…


Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal? Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Wendy Brokers – Baguette met jam voor twee Lees hier de eerdere recensie
Lize de Ruiter heeft na de dood van haar vader zo haar redenen om Nederland tijdelijk te verruilen voor het zonnige Zuid-Frankrijk. Een zomer lang werken op de camping van een vroegere vriend van haar vader lijkt haar een ideale manier om haar problemen even te vergeten en haar leven weer op de rit te krijgen. Mannen zijn voorlopig uit den boze.


Maar de onwaarschijnlijk knappe sportinstructeur van de camping steekt zijn interesse niet onder stoelen of banken, net zo min als de charmante zoon van de campingeigenaar. En als de persoon die ze het hardst probeerde te ontvluchten dan ook nog ineens voor haar neus staat, kan Lize er niet langer onderuit: je kunt de waarheid wel ontkennen en ervoor weglopen, maar die struisvogeltactiek kan je zomaar de liefde van je leven kosten.

Verder herlas ik heel wat Nora Roberts boeken, waar ik erg van genoot. Ook stopte ik met het boek Riley Sager – De laatste meisjes, en de nieuwe van Karin Slaughter kon ik ook niet helemaal inkomen.

Lees hier meer alle boeken via Hebban die ik heb gelezen in 2018

De beste films gezien in 2018

De onderstaande films is een lijst van toffe films die ik dit jaar voor het eerst zag.

It (2017)
‘It’ volgt een groep kinderen, beter bekend als de ‘Losers club’, in het kleine stadje Derry, Maine. Op een dag wordt het stadje geterroriseerd door het bloeddorstigste monster It dat het op de kinderen voorzien heeft. Dit monster, dat de vorm van een clown genaamd Pennywise aanneemt, komt lijnrecht tegenover het groepje kinderen te staan dat er alles aan zal moeten doen om hem te verdrijven.

The Kissing Booth (2018) Netflix Bekijk hier wat ik van de film vond
Elle Evans, een zestienjarig meisje is populair en feest graag maar is nog nooit gekust. De zaken nemen een wending die Elle nooit had verwacht wanneer ze tijdens carnaval terechtkomt bij een attractie genaamd ‘kissing booth’. Daar staat ze plots oog in oog met de jongen waar ze al lang verliefd op is – de broer van haar beste vriend, Noah. Elle wordt vervolgens meegesleept in een romance met de coolste jongen op school.

The best of me (2014) Netflix
Twee totaal verschillende tieners worden verliefd op elkaar in de middelbare school. Kort daarna worden ze echter gescheiden en kiezen ze elk een radicaal verschillend pad. 21 jaar later, op een begrafenis, ontmoeten ze elkaar weer in hun vroegere woonplaats en komen oude, pijnlijke herinneringen weer boven drijven.

Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)
Vier tieners zijn op avontuur in een jungle vol met neushoorns, zwarte mamba’s en een eindeloze verscheidenheid aan valstrikken en puzzels in de jungle. Om terug te keren naar de echte wereld zullen ze dingen op een andere manier moeten bekijken om het spel te verslaan. Om te overleven transformeren ze zichzelf in karakters uit het spel.

Avengers: Infinity War (2018) Bioscoop IMAX 3D
Vier jaar na de gebeurtenissen uit ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’ slaan Peter Quill en consorten de handen in elkaar om samen met de Avengers een nieuw gevaar tegen te gaan. Een gevaar in de gedaante van de gestoorde titaan Thanos die alle zes Infinity Stones, artefacten met onvoorstelbare krachten, wil verzamelen voor een gauntlet. Deze zullen hem toestaan overal zijn wil op te leggen. Het lot van de aarde en van het bestaan zelf is nog nooit zo onzeker geweest.

Tomb Raider (2018) Bekijk hier wat ik van de film vond
Het is inmiddels zeven jaar geleden dat de vader van de 21-jarige Lara verdwenen is. In plaats van het bedrijf van haar vader over te nemen werkt ze als fietskoerier in Londen, terwijl ze collegelessen volgt. Uiteindelijk wordt ze geïnspireerd om de verdwijning van haar vader te onderzoeken en reist naar zijn laatst bekende locatie: een graf op een eiland ergens voor de kust van Japan.

Wat ik o.a. nog meer (her)keek? 27 Dresses, It’s a boy girl thing, Carolina Moon, You’ve Got Mail, The Net, While you were sleeping ♥, Thor: Ragnarok, Serendipity en The Bourne trilogie (inclusief het 4de deel). Ook keek ik I Am Heath Ledger een documantaire uit 2017, die op tv kwam over het leven van Heath. Prachtig gedaan en we missen hem nog steeds!


(bron)

Daarbij nog even een shout-out naar de tofste serie van 2018: Elementary. Ik ben nu aangekomen bij het laatste seizoen…

De beste boeken & films uit 2018

Wat is je favoriete film/boek van 2018? Ik ben ook erg benieuwd waarom….

About the Author

25 Comments

Villasappho

Zoveel films?! Waar haal je de tijd vandaan. Ik hou de aantallen niet bij maar Bohemian Rhapsody was mijn favo film, zo fijn dat die film niet tegenviel.

Reply
Nicky

OMG! 100 films? Pfff, dat vind ik knap. Ik heb er 1 gezien. A star is Born, in de bios en ik vond er niks aan. Volgens mij ben ik de enige. 🙁 Boeken las ik wel heel veel (een paar ook van jouw overzicht) maar een echte favoriet zou ik je zo niet kunnen noemen.

Reply
Veerlez

Ik ga al die boeken eens even reserveren bij de bibliotheek! Ik heb wel weer zin in een heerlijk leesjaar! En ik ben ook erg benieuwd naar de docu over Heath Ledger, eens kijken of ik die ergens kan vinden!

Reply
nicole

Tot mijn schande ken ik geen enkel boek of film! Terwijl ik toch best veel gelezen heb dit jaar. Het meisje in het ijs klinkt wel interessant moet ik zeggen.

Reply
Dionne

Oh wauw! Wat fijn dit. Mijn doel is om in 2019 meer boeken te lezen. Ik ga er alvast twee bij mijn lijstje erbij zetten!

Reply
Saar

Ik heb zelf ook een lijstje gemaakt met de beste boeken die ik gelezen heb in 2018 op mijn blog 🙂 Ik zat aan 55 gelezen boeken en ben daar best tevreden mee. Zoveel films en series als jij heb ik echter niet gezien… Maar hier heb ik alvast weer wat tips opgedaan om te kijken 🙂

Reply
Darina

Mooi overzicht! Je hebt heel veel gelezen en films bekeken! Baguette met jam voor twee lijkt mij ook een heel leuk boek om te lezen.

Reply
Jenn

Leuk zo’n overzicht! De poppenspeler heb ik ook gelezen, ik vond hem goed. Ik heb geloof ik niet echt één beste boek, ik las er 92 in verschillende genres.

Reply
Alex

Oh, leuke tips voor boeken, ik heb er nog geen van gelezen en ga er zeker een keer naar kijken. IT wilde ik eigenlijk ook wel zien maar toen ben ik begonnen om het boek te lezen en vond het verschrikkelijk saai..en nu heb ik dus eigenlijk niet meer echt zin ook al hoor ik vaak dat het een goede film is. Heb jij het boek ook gelezen?

Reply
Missynicolekatje

Is idd een leuke overzicht.
Ik ga zowiezo een van die films kijken als ik even de kans krijg.

Reply
Yanine

Altijd handig dit soort lijstjes, Heks heb ik ook gelezen maar verder geen van de boeken die je beschrijft. Het mooiste boek wat ik heb gelezen in 2018 was geschreven door Xinran en heet Message from an unknown chinese mother.

Reply
Johanne

Oooh, ik zie het al! Jij houdt van thriller en een beetje eng enzo, haha (oké niet alles :D). Ik lees en kijk echt hele andere genres, haha. Eigenlijk kan ik alleen maar meepraten over Avengers en die film vond ik heel gaaf. Ben enorme fan van Marvel-films. Mijn favoriete boek van 2018 was toch wel Nooit Meer van Colleen Hoover en favoriete film weet ik eigenlijk niet!

Reply
SAS

Ik hou zeker van thrillers, hoe bloederiger en gedetailleerder hoe beter 😉 haha. Ja The Avengers, hoewel het niet mijn genre is vond ik echt wel erg tof.

Reply
Louise

Wat een leuk lijstje! 🙂 En ook goed bezig geweest! Dat wordt mijn doel voor 2019: meer boeken en films bekijken / lezen 🙂

Mijn favoriete boek van 2018 is waarschijnlijk alles wat ik heb gelezen van Murakami. Want hij schrijft zo heerlijk. En mijn favoriete film Okja. Omdat hij zo onschuldig was, maar tegelijkertijd ook wel een beladen thema kon aankaarten, over hoe wij omgaan met onze vleesconsumptie.

Reply
Mevrouw Marloes

Die boeken lijken me best spannend om te lezen, hahah! Niet echt iets voor mij ? IT zou ik ook echt niet willen zien. Veel te eng, brrrr.

Jumanji en Tomb Raider vond ik gave films om te zien. De beste film die ik dit jaar heb gezien, is Aquaman. Dat is echt een heel gave film. Als je die nog niet hebt gezien, zou ik ‘m nog in de bioscoop kijken.

Liefs,
Marloes

Reply
Inge | Monsieur Mango

Het meisje in het ijs staat al een tijdje op mijn “Te lezen” lijstje. De lijst met boeken die ik nog wel lezen groeit harder dan dat ik het weg kan werken, haha. 😉 Het boek dat het meest indruk op mij heeft gemaakt in 2018 was “25 gram geluk”. Een zeer aandoenlijk, waargebeurd verhaal over het starten van een egel opvang.

Reply
Romy

Wat een leuk overzicht van 2018! Wat heb je veel boeken gelezen en films gezien. Superleuk! Goed bezig 🙂
The best of me klinkt echt als een film voor mij. Die wil ik ook snel een keer gaan kijken op Netflix. Mijn favoriete film was A Simple Favor, maar de film die wij op Oudejaarsavond keken (The Theory of Everything) vond ik ook prachtig. Daar was ik diep van onder de indruk 🙂

Reply
SAS

The Best Of Me vond ik ook echt de beste film van dit jaar, wat ik niet had verwacht toen ik hem aanklikte. Ik ben er een dag ook nog echt stil van geweest en deze film heeft me echt geraakt op een 1 of andere manier. Zeker een aanrader! Tnx voor jou tips.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *