Recensies | Laatste boek uit 2017, eerste uit 2018

januari 18 2018

2 boeken, waar ik al erg lang naar uitkeek. Zo was ik bezig in De Dorst van Jo Nesbø, en heb hier echt maanden over gedaan. Niet omdat het boek niet goed was, maar iets met drukte en andere prioriteiten. Ik nam me voor om in 2017 wel dit boek uit te lezen. Daarbij om te starten in een ander boek in het nieuwe jaar: de nieuwe van Läckberg. Man, wat keek ik daarna uit een nieuw boek van mijn favoriete schrijfster. 2 Scandinavische thrillers waar ik erg naar uit keek. Benieuwd waar deze 2 boeken over gingen en wat ik ervan vond?De Dorst van Jo Nesbø

Waar gaat het boek over?

Er loopt een moordenaar rond. De politie vindt het lichaam van een vrouw; een internetdate werd haar fataal. Haar verwondingen wijzen erop dat er een bijzonder agressieve moordenaar aan het werk is. Hij is in je huis, hij is in je kamer. De druk van de media wordt steeds groter, en de politie weet dat er maar één man is die deze zaak kan oplossen. Maar Harry Hole weigert terug te keren naar de plek waar hij ooit bijna alles verloor wat hem lief was. Tot hij een verband vindt tussen de moordenaar en de enige zaak die hij niet tot een goed einde bracht. En hij is uit op bloed.
Wanneer een nieuw slachtoffer wordt gevonden, weet Harry dat er geen weg terug meer is en dat hij zijn aartsvijand opnieuw onder ogen moet zien.

Wat vond ik van het boek?

Eindelijk een nieuw boek uit de Harry Hole-reeks. Zoals altijd wederom sprekende personages en dit keer een zeer merkwaardige seriemoordenaar, zonder empathie. Deze moordenaar die bloed drinkt van zijn slachtoffers, ijzeren tanden gebruikt en maakt dat je Tinder niet meer durft te installeren. Handelt hij alleen, heeft hij een partner of wordt hij misschien wel aangestuurd? Het is een daarbij een gedetailleerd verhaal met vele invalshoeken. Het enige minpuntje was dat in het midden van het boek een beetje langdradig was, maar verder in 1 adem te lezen.

‘Jij kent de dorst, geef het gewoon toe, Harry. En op een dag zal jij ook drinken.’

Jammer dat ik er meerdere maanden over heb gedaan & tussendoor pockets heb gelezen. Aangezien het heel tof is als je in het verhaal en in de spanningsboog blijft zitten. Tevens was het misschien wel handig geweest, het deel ervoor nog eventjes terug te lezen zodat je nóg meer in het verhaal zit.

Harry Hole is weer als vanouds en de overige personages komen ook zeker weer in hun authentieke vorm voorbij. Harry is echter geen politieman meer, maar werkt als docent. Toch wat hij bij deze vreemde zaak betrokken om hierbij zijn hulp in te schakelen. Nesbø schrijft het zo, dat je bepaalde figuren uit het boek verdenkt, maar gaat hier niet op door. Zo blijft de sluimering in het gehele boek liggen en hou je van alles in je achterhoofd tijdens het lezen. Ook nog eens een ijzer sterk plot, die ik wel vermoede maar zeker niet zag aankomen. Ik dacht nee dat zál wel niet. Mét uiteraard nog eens een cliffhanger. Tel deze dingen bij elkaar op en je hebt weer gegarandeerd uren leesplezier.

Wanneer ik over dat flinterdunne laagje ijs van geluk loop dan ben ik doodsbang, zo bang dat ik wens dat het voorbij is, dat ik al in het water lig

Rating: ★★★★
De Dorst is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels voor €22,50
* Dit boek kan je opzichzelfstaand lezen. Dit is wel het 11de boek in de Harry Hole-reeks. Het is wenselijk voor de verhaallijn van Harry om de boeken op volgorde te lezen. Zie hier de volgorde.

Heks van Camilla Läckberg

Waar gaat het boek over?

Wanneer een jong meisje van een boerderij net buiten Fjällbacka verdwijnt, denkt men meteen aan een oude zaak. Dertig jaar geleden verdween daar namelijk een vierjarig meisje dat later werd teruggevonden – vermoord. Destijds werden twee tienermeisjes beschuldigd van deze moord; de een leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan in Fjällbacka en de ander is een beroemde actrice die even is teruggekeerd.
Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid tóch onderzoeken, daarbij bijgestaan door schrijfster Erica Falck. Hoe dieper ze in de zaak verwikkeld raken, hoe meer ze zich realiseren dat deze ver teruggaat in de geschiedenis. Het verhaal gaat namelijk dat een vrouw die in de zeventiende eeuw werd beschuldigd van hekserij meerdere gezinnen vervloekt had…

Wat vond ik van het boek?

Aller eerst waren mijn verwachtingen hoog gespannen, net als voor al haar nadere boeken. Het is niet voor niets samen met Sebastian Fitzek mijn favoriete schrijver. En tsjonge, ik ben zeker niet teleurgesteld! Wat een top boek was dit wederom! Ik had er eerst wel mijn twijfels over, aangezien het boek Heks heet en ik daar dus niet zoveel mee heb.

De verandering was begonnen, en uiteindelijk zou ze één worden met het bos en het water. Als ze niet werd gevonden, zou de natuur haar gang gaan en haar in zich opnemen. Nog niemand wist dat ze weg was…

Wederom was het in verschillende hoofdstukken vanuit perspectieven van verschillende personages verteld. Alles past feilloos in elkaar, ondanks dat het heden en verleden is. Zo ga je terug naar het jaar 1600 (waar heksen nog werden verbrand), naar 30 jaar geleden toen Stella van 4 jaar werd vermoord en loopt het verhaallijn weer naar het heden, naar Nea van 4 jaar die op dezelfde boerderij woonde en op dezelfde plek wordt gevonden. Ondanks de 3 verhaallijnen leest het makkelijk weg en weet je gelijk door de kop titels in welk jaartal je bent beland.

Patrik staat voor de lastige taak om uit te zoeken hoe het precies zit. Heeft deze zaak te maken met het verleden wat er 30 jaar geleden is gebeurd? Of komt het helemaal uit 1600? Gelukkig werkt zijn echtgenote Erica Falck aan een boek over de oude zaak van Stella waardoor hij meer informatie krijgt voor zijn onderzoek.

Ik was zoals ik hierboven al zei, huiverig voor het ‘heks-gedeelte’ aangezien dit mijn dus totaal niet trekt. Echter heeft dit een minder belangrijke rol in het boek als ik aanvankelijk had gedacht, gelukkig! Toch geeft dit een mysterieuze twist aan het verhaal. Ook is het knap hoe deze schrijfster verschillende problematiek aan het bod laat komen, zoals bijvoorbeeld immigratie en tienermoord..

‘Gaat het wel’? vroeg ze
Sanna schudde haar hoofd en bestefte dat ze weer in herinneringen was verzonken.
‘Ik voel me prima, alleen een beetje moe. Deze warmte..’
Maar nee, het ging helemaal niet goed. Het kwaad was teruggekeerd. Sanna voelde het duidelijk.
Sanna is het zusje van Stella, die 30 jaar geleden werd vermoord.

Deze schrijfster maakt dat ik het lijkt alsof ik zelf tussen de personages loopt en mee moet denken met de politie om het op te lossen. Tevens komen alle bekende personages: de collega’s & familie van Patrik & Erica zoals Bertil, Paula, Anna en Martin aanbod. Ik vind het knap hoe ze hun zo springlevend en herkenbaar weet neer te zetten. Tevens, tot de laatste bladzijde blijf je geboeid lezen. Want was is er nou daadwerkelijk gebeurd met Stella 30 jaar geleden? En heeft diegene ook Nea van dit keer vermoord? Ondanks dat je wel een beetje weet waar het verhaal heen zou moeten gaan, vallen alle puzzelstukjes pas in de laatste bladzijde van het boek en zitten er zeker nog een aantal verrassingen in.


Lamp via directlampen.nl

Dit boek heb ik uitgelezen in een paar dagen en kon ik gewoonweg niet wegleggen. Voor mijn dé perfecte thiller van Camilla Läckberg & een super goede start dus om 2018 mee te beginnen als boek.

Rating: ★★★★★
Heks is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels voor €19,99

* Dit boek kan je opzichzelfstaand lezen. Echter is dit het 10de deel van de Fjällbacka-serie met Patrik & Erica. Ik zou het wel aanraden ze op volgorde te lezen. Zie hier de volgordeLees hier meer artikelen die ik over deze boeken schreef op mijn blog

Wat is het laatste boek dat je in 2017 las, en het eerste boek van 2018?

12 comments

 • Marcella Molenaar

  03/02/2018 at 17:22

  Jaren geleden las ik de Kakkerlak van Jo Nesbø, niet echt mijn schrijfstijl. Naar Camilla Läckberg ben ik wel heel benieuwd geworden! Ik ben echter eerst nog bezig in de serie Rizzoli & Isles van Tess Gerritsen. Wat schrijft ze goed!!

 • Nicky

  20/01/2018 at 19:09

  Nou ja, zoals je vast al weet, ben ik geen fan van Scandinavische thriller. Wel lekker dat je weer zo’n leesflow hebt! Ik ook! Ik heb mijn eerste van 2018 uit. Huidpijn van Saskia Noort. Niet heel bijzonder helaas maar wel een lekker boek. De laatste van 2017 weet ik niet meer.

  1. SAS

   21/01/2018 at 10:22

   Heb je nog tips wat betreft Scandinavische schrijvers? Ik ken er uiteraard al een hoop, maar misschien heb jij nog wat tips? 🙂

 • Wanda

  18/01/2018 at 21:00

  Ik ben afgelopen week in Heks begonnen en kan het boek inderdaad maar lastig wegleggen! De Dorst heb ik ook gelezen en ook dat vond ik weer een ouderwets goed boek van Jo Nesbo.

 • Linda

  18/01/2018 at 19:57

  Ik denk dat ik “Heks” wel wat vind, klinkt interessant met die historische details! Daar houd ik erg van. ‘De dorst’ is iets té voor mij denk ik, haha. Mijn laatste boek van 2017 was ‘oorsprong’ van Dan Brown, toppertje! En het eerste boek van 2018 was ‘het spel van de engel’, het tweede deel over het kerkhof der vergeten boeken van Carlos Ruiz Zafon. Ik ben inmiddels in het laatste deel begonnen, wát een geweldige boeken <3

 • Mrs. T.

  18/01/2018 at 19:34

  Ja, ik vind de boeken van Läckberg ook geweldig. Prachtige rode draad ook.Van Nesbo heb ik geloof ik nog maar één boek gelezen. Ooit.

 • Michelle

  18/01/2018 at 14:24

  Jo Nesbo lijkt mij erg goed. Nog nooit iets van gelezen eigenlijk. Ik vond Camilla ietwat tegenvallen, in vergelijking met de rest van haar boeken, al was heks absoluut niet slecht. De laatste paar boeken die ik heb gelezen waren allemaal romans. Ik hou van thrillers, maar nu even niet of zo haha

  1. SAS

   21/01/2018 at 10:05

   Heks was zeker geen slecht boek en ik vond hem net zo goed als haar vorige boeken. Leeuwentemmer was ik ook van onder de indruk.

 • Joyce – LemonyLifeNL

  18/01/2018 at 12:31

  Ik ben erg benieuwd naar het tweede boek!

 • Jenn

  18/01/2018 at 10:17

  Lijken me beide erg goede boeken!

 • Romy

  18/01/2018 at 07:48

  Beide boeken klinken heel erg spannend en goed! Leuk om te horen dat je er zo van hebt genoten! Als ik fictie lees, ga ik ook het liefst voor thrillers en die kan ik dan ook vaak echt niet wegleggen 🙂 Scandinavische thrillers heb ik nog nooit gelezen, maar je maakt me nieuwsgierig!

  1. SAS

   21/01/2018 at 10:04

   Scandinavische thrillers zijn bij mij echt favoriet! (Maar je moet er wel van houden, is een ingewikkeldere schrijfstijl)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *