Bloglife | Waarom ik niet meer zonder vooruit bloggen kan

Zonder vooruit werken wat blogartikelen uit mijn mouw schudden? Nein. Dat gaat me niet meer lukken. Schreef ik vroeger dagelijks een klein stukje wat ik had gedaan, zijn mijn artikelen nu zodanig dat dit niet meer op deze manier gaat. Daarbij heb ik nu werktijden waardoor het gewoonweg niet meer mogelijk is om door de weeks bezig te zijn met mijn blog. Ik maak al mijn artikelen in het weekend. Say whut? Allemaal? Ja. Voor maar een week hoor, aangezien ik wel graag weet wat wanneer online komt.

Ik wil niet zeggen dat vooruit plannen een must is, elke blogger doet het anders. En met mijn werkrooster en als hobby blogger werkt dit het beste voor mij. Lees ook: #dagjebloggen hoe dat bij mij eruit ziet.

Ik krijg vaak de vraag Hoe doe jij dat toch? Dat regelmatig bloggen? en heb hierover dus ook een artikel geschreven. Na al die jaren is mijn inspiratie en plezier nog niet op. That’s the key. Tenminste, voor mij. Ik vind het fijn om vanuit mijn concepten artikelen per week uit te werken. De ene week 3. De andere week maar 2 of soms wel 5. Zo blog ik ook vooruit als ik bijvoorbeeld een drukke week heb of als ik op vakantie ga. Zo kan ik dus ook wel eens een week offline doorbrengen, hoewel mijn blog gewoon doorloopt. Zo maakte ik dit artikel afgelopen Zondag al.

Hierbij wat tips, hoe ik dingen aanpak en waarom. Dingen die ik de loop der jaren heb geleerd en nu toepas. En voor mij, werkt het. Ik deelde eerder al wat blogtips voor het vooruit schrijven van artikelen.

Je moet het willen dat vooruit plannen
Je moet het fijn vinden he, dat vooruit plannen. Als jij een blogger bent die een artikel uit zijn/haar mouw schud en gelijk op publiceer drukt: prima! Een dikke prima zelfs. Iedereen blogt op zijn/haar manier. Daar is het bloggen immers ook voor bedoeld.

Discipline, maak een goede planning
Hou je aan de planning! Als ik met mezelf afspreek op een bepaalde dag te bloggen, probeer ik het tenminste te doen. Komt er niets uit mijn vingers, verschuif ik het naar een andere dag. Maar ik ga er echt even voor zitten, spit mijn concepten door en zet meestal als ik een week vooruit heb gepland wat concepten in de volgende week klaar ter inspiratie.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Creëer ruimte
Als ik even een druk weekend heb, plan ik alles anders in. Zo ben ik liever met M. of vrienden lekker erop uit dan dat ik moet zeggen: Sorry guys, ik moet mijn blog artikelen schrijven. Ik maak dat als er iets onverwacht tussen komt dat ik hierin schakel en probeer een andere dag mijn artikelen te maken. Ik creëer ruimte voor mezelf maar ook voor mijn blog. Dit is ook mede dankzij een losse blogplanning: ik heb geen niche, maak me niet druk op statistieken en heb geen vaste hoeveelheid posten die online móeten komen. (voor het woordje móeten ben ik sowieso een beetje allergisch) Tevens hou ik me totaal niet aan bepaalde blognormen waardoor alles eigenlijk vrijheid/blijheid blijft.

(Maak) tijd
Je kunt bezig blijven met al die artikelen bedenken en maken. Het bloggen kost dan ook best veel tijd. En dan heb ik het nog niet eens over foto’s maken, artikelen bijschaven, emailtjes beantwoorden, andere blogs bij lezen… Tijd die ik er graag instop. Maar ik maak wel dat het niet over de kop gaat. Er is ruimte voor mezelf, voor vrije tijd en voor wat kortere/andere artikelen. Het is maar net wat uitkomt.

Sla concepten op
Ik heb dus echt een mega lijst van 180.000 (oké, beetje overdreven maar you get the point) concepten in mijn dashboard staan. Zo hou ik ook een lijstje bij met artikel-ideeën. Zo kan ik gewoon wat artikelen erbij pakken en verder gaan uitwerken. Zoals ik al eerder aangaf zet ik voor de week (na de ingeplande week) gewoon wat random artikelen neer: versleep deze weer naar een week verder als ik niets weet en zet anderen er neer. #snapjehetnog? Zo maak ik dat ik van te voren al weet of er 2 of 3 artikelen ingepland staan. Soms haal ik sommige weg… Soms komt er een samenwerking tussen waardoor ik weer versleep (en komt minimaal maar 1 samenwerkingsartikel online per week).

Gebruik een plugin
Ideaal, zo’n plugin waarbij ik een gehele planning kan maken. Zelf gebruik ik al jaren WordPress Editorial Calendar en ben dik tevreden. Zo heb ik een fijn overzicht en kan ik makkelijk artikelen verplaatsen. Ook kan ik zo goed inplannen wanneer een samenwerking online komt (en dit mailen aan het desbetreffende bedrijf) maar ook zelf qua inplannen is het gewoonweg ideaal.

Hou het leuk!
Have fun, dat is het belangrijkste. Doe lekker wat jij wilt. Heb je 1 week geen inspiratie en staat er niets online? En de week erna 5 artikelen? Druk je gewoon gelijk op publiceer of wil je ze liever op een standaard tijd online zetten? Gewoon lekker doen. Dat is het mooie ervan: niets hoeft, alleen mag. Het is immers JE EIGEN blog.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Hoe maken jullie je blog artikelen? Plaatsen jullie direct iets of schrijven jullie ook voor uit?

bron artikel inspiratie

& TADA!

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Ik heb inderdaad een vernieuwde layout online staan sinds gisteren. Maanden lang is het stil geweest rond het wisselen van layout, maar het begon weer te kriebelen. Achter de schermen ben ik nog bezig dus, kan zijn dat nog niet alles klopt.

23 reacties op “Bloglife | Waarom ik niet meer zonder vooruit bloggen kan

 1. Vooral in de herfst en winter lukt het me goed om artikelen vooruit te plannen, soms tot wel 2 weken vooruit. Vind dat ook erg prettig werken/bloggen. Nu in de zomer lukt het me vaak niet, vooral omdat ik liever andere dingen doe, offline, lekker van het weer genieten. Ik zit er zelf ook niet zo mee dat er maar 1 artikel per week online komt de laatste weken. Heb zelf ook weinig zin om blogs te lezen met dit weer of achter de laptop te kruipen dus denk dat mijn lezers het ook niet zo erg vinden 🙂 bloggen doe ik in de zomer gewoon zoals het mij uitkomt 🙂

 2. Mooi gezegd. Voorheen deed ik wel wat fanatieker bloggen met elke week een artikel of meer.
  Inmiddels heb ik daar de puf/de behoefte niet meer voor. Ik doe liever offline lekker met mijn crea hobby’s bezig zijn, een boek lezen, gamen of samen met vriend iets ondernemen.
  Als ik zin heb om te schrijven dan schrijf ik een artikel. Soms ook even om mijn ei kwijt te kunnen. Het gelijk publiceren doe ik dan ook weer niet. Als ik een artikel publiceer dan is het op vrijdag.
  Bloggen voelt voor mij niet als een verplichting.

 3. Wat een fijne tips! En wat leuk dat je ons een kijkje in je blogwijze geeft! Ik blog ook het liefste in voren, zo weet ik zeker dat er iets online komt. want na een pittige dag met ons dreumes kan ik echt niet even een leuk en aardig artikel op mijn beeldscherm toveren. Of na een gezellig dagje uit, een dag dat ik mij gewoon niet oke voel of tig andere redenen. Wel moet ik zeggen dat er eigenlijk nooit meer als 1 a 2 blogjes vooruit schrijf. Zo om alles wel ‘Into the moment ’te houden..

 4. Ik hou ook van het vooruitplannen. Zo weet ik momenteel al tot ergens in september wat ik wanneer wil plaatsen. Vroeger had ik die blogposts doorgaans ook al enkele weken vooraf klaarstaan maar momenteel lukt dat wat minder goed en staan er enkel blogposts tot 8 augustus klaar. De andere zijn nog niet helemaal klaar of ik moet zelfs eerst nog wat research doen voor ik er aan kan starten. Toch vind ik het ook leuk om af en toe iets te maken en dat meteen of de dag nadien al te publiceren. Zo uitte ik onlangs mijn frustraties over de hittegolf aan de hand van boektitels.

  Ik voel me trouwens heel vereerd. Een Snape-gifje terwijl je niet eens Harry Potter-fan bent. Dat heb je waarschijnlijk speciaal voor mij toegevoegd. 😉

 5. Hey Sas,

  Super goed bezig en fijne tips! Ik maak altijd een editorial kalender in mijn Bullet Journal. Hier plaats ik dan altijd de blogonderwerpen in die ik in die week wil online wil plaatsen. Ik schrijf dan vaak op maandag mijn concepten en sla ze op in WordPress. Zo kan ik op de dag zelf nog tweaken. In het weekend of op woensdag en vrijdag probeer ik de foto’s te maken van de producten die ik wil reviewen etc. Ik vind het vooruit werken ook wel prettig, weten welke blogs online komen op welke dagen. Een goede planning maken is inderdaad belangrijk 🙂 .

  Liefs!

 6. Poepoe. Wat knap! Ik schud iets uit mijn mouw en druk op publiceer. Ik heb wel een bestandje met steekwoorden, dingen waar ik ooit iets over wil(de) schrijven maar daar doeik nooit iets mee. Als ik niks weet, blog ik gewoon niet.

 7. Zoals je misschien al had gemerkt, wil ik mijn blog ook weer een beetje gaan oppakken en dat gaat nu inmiddels bij mij ook niet anders meer dan door vooruit te plannen. Ik hoop dat vooral in het weekend te kunnen doen en eventueel nog op de dagen dat ik niet werk in de uurtjes dat Demi overdag nog slaapt. Maar goed, dat laatste is ook altijd maar afwachten, want soms besluit ze bijvoorbeeld maar anderhalf uur te slapen i.p.v. de gebruikelijke 3 uur.

  En even layout gerelateerd: ik weet niet of het aan mijn browser o.i.d. ligt, maar het reactie gedeelte is op dit moment een hele smalle kolom in plaats van net zo breed als je artikel. Misschien was je daar nog mee bezig, maar wilde het toch even doorgeven.

  1. Leuk dat je het bloggen weer wilt gaan oppakken! Benieuwd naar je artikelen..

   Over mijn layout: heel gek, aangezien hij bij mij wel gewoon goed staat qua formaat. Is dit via je telefoon en/of tablet (ander iets) ook het geval? Anders ga ik er zeker even naar kijken. Zal ook even vragen of meerdere bloggers hier last van hebben. Thanks voor het melden! x

 8. Knap hoe je dat doet. Zelfs het vooruit schrijven lukt me nauwelijks. Ik vind het combineren van bloggen, werken, gezin en vóóral de behoefte om vaak de deur uit te gaan, best lastig. En dan staat bloggen helemaal onder aan de lijst. Met het mooie weer red ik 1 artikel per week. Maar goed, ik wil dan wel kwalitatieve artikelen plaatsen. Anders had ik er zeker meer kunnen plaatsen, maar dat past weer niet bij me. Niet dat die van jou zo zijn. Je snapt wel wat ik bedoel.

 9. Ik werk ook al een hele tijd vooruit. Geen keus want ik werk onregelmatig. Gelukkig kan ik best veel teksten zo uit mijn mouw schudden maar die foto’s die hebben ook wel even aandacht nodig. Kwaliteit kost tijd dus nee op een avondje afraffelen zit er niet meer in.

 10. Deels gepland en deels in één keer. Ligt er een beetje aan.
  Ik vind het wel lastig om af en toe de blogzin te behouden eerlijk gezegd. Zeg altijd dat het niet om de reacties gaat, maar vooral als een logje recht uit mijn hart komt en er dan nauwelijks reacties komen, dan baal ik daar toch van.

 11. Nu ik dagelijks een blog online wil plaatsen word het voor mij steeds moeilijker. Ik plan wel in, maar heb nu toch een betere blogplanning nodig. Er zijn dagen dat ik totaal geen inspiratie heb en ik dus op een wit blad blijf staren :/ Nu, mijn wekelijkse vaste rubriek op vrijdag plan ik meestal in het midden van de week in. De rest van de week probeer ik vooruit te schrijven, maar dat lukt niet altijd even goed.

 12. Ik schrijf sinds ik dit jaar fulltime ben gaan werken véél minder dan eerst, ik ben ook actiever op Instagram nu en dat scheelt ook nogal op mijn blog merk ik. Ik schrijf wanneer het mij uitkomt, maar publiceer altijd om 6 uur ’s ochtends de volgende dag als ik iets geschreven heb, en maximaal één artikel per dag als ik veel aan het schrijven ben!

 13. Ik doe beide. Soms werk ik vooruit. Soms schrijf ik gewoon wat. Het is maar wat er in me opkomt en hoeveel tijd ik heb. Ik werk vaak tussen de middagpauze aan mijn artikelen, dus alles wordt in stukjes geschreven. En voor mij werkt dat prima zo.
  Het klopt dus zeker: doe wat voor jou werkt. Dan komt het helemaal goed!

 14. Ik schrijf ook vooral vooruit maar soms ook op het moment zelf. Vind beiden fijn werken 🙂 Ik hou er wel van om aan mijn schema vast te houden, maar langs de andere kant kan ik het tegenwoordig ook prima loslaten als er eens geen post online komt. Mijn conceptenlijst is eigenlijk héél kort omdat ik die regelmatig eens opruim. Ik vind het heel rommelig en word er wat onrustig van als ik al die concepten zie staan. Ideetjes voor blogs schrijf ik nu meestal in Evernote op of in m’n notitieboekje.

 15. Goede tips! Ik plan ook maximaal voor een week vooruit. Schrijven doe ik op mijn vrije dag en soms ’s avonds. En heel soms komt er een extra artikel online, als ik net iets meer inspiratie heb 🙂

 16. Echt vooruit plannen doe ik alleen als we op vakantie zijn, voor de rest schrijf ik meestal het artikel een dag van tevoren. Alleen op maandag wil het wel gebeuren dat ik direct op publiceer klik als ik klaar ben met een artikel. In de zomer verschijnen er maar 2 artikelen per week online, meestal op maandag en donderdag. Voor de rest meestal 3, ligt gewoon hoeveel tijd, zin en puf ik heb om te schrijven.

 17. Leuk, deze nieuwe lay-out Sas! Ik ben nu net weer een beetje begonnen met bloggen na een maand helemaal niets te hebben gedaan. En zoals je al weet ook gewoon een nieuwe blog gestart. Dit helpt al enorm om weer de zin te krijgen om te gaan bloggen. De ideeën komen nu weer en ik voel me ook niet meer geblokkeerd om iets te plaatsen. Vooruit schrijven doe ik een beetje. Eigenlijk wanneer ik zin heb schrijf ik iets, en plaats ik het een ander moment. Maar ga mezelf niet meer verplichten om op vaste dagen iets te plaatsen.

 18. Goede tips! Ik werk meestal ook een beetje vooruit, alhoewel ik dat de ene keer fanatieker doe dan de andere. Ik plaats ook regelmatig artikelen die ik de dag van tevoren heb geschreven, maar probeer altijd wel een paar artikelen klaar te hebben staan die (bijna) af zijn. Inderdaad om te voorkomen dat ik na een lange dag nog “moet” bloggen als ik daar geen tijd voor heb 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *