Hoe een dagje bloggen er bij mij uitziet #blogwerkzaamheden

Hoewel bloggen niet mijn fulltime-job is, ben ik er toch altijd wel geruime tijd mee bezig zo als hobby blogger. Hoewel ik best een drukke baan heb waarin ik van ’s ochtends tot ’s avonds weg ben, probeer ik zo goed mogelijk de balans te houden voor mijn off-online leven. Zo maak ik de meeste artikelen in het weekend. Maar als ik met mijn blog bezig ben, wat doe ik dan eigenlijk allemaal? Hieronder een overzichtje van ‘blogwerkzaamheden’ die ik uitvoer.

Blogplanning maken
Aller eerst ben ik een plannings-freak. Ik maak dus voor mijn blog ook een planning. Zo vond ik een tijdje terug in de verhuisdozen de fijne HEMA planner weer terug. Gelijk aan de slag gegaan om dingen bij te houden, uit te werken & in te plannen. Zo blijft het voor mezelf overzichtelijk. Tevens als ik blogs in plan, plan ik maar vooruit voor een week. Zo blijf ik wel op de hoogte van wat ik post en wanneer iets online komt.

Muziekje op
9 van de 10 keer blog ik met een muziekje op. De laatste tijd is dit het album Divide van Edje die op repeat staat. Wat een heerlijke muziek. Het staat zachtjes aan op de achtergrond (op dit moment trouwens ook) om heerlijk gefocust bezig te zijn met het schrijven van artikelen.

Kijken/reageren bij andere bloggers
Dit is zeker een erg leuk aspect maar wel eentje die best wat tijd in beslag neemt. Ik volg namelijk nog al wat leuke blogs. Ik vind het altijd netjes (zoals ik al eens eerder beschreef in een artikel) om bij iedereen die een reactie achter laat, een kijkje te nemen. Zo ontdek je ook zeker wat nieuwe blogs. Ik heb altijd een vast rijtje blogs die ik bezoek & waar ik reacties achter laat. Ook krijg ik zeker heel wat inspiratie van sommige blogposten van anderen. (Als ik een idee hiervan krijg zet ik altijd onderaan netjes de bron voor het idee erbij)

Concepten uitwerken
Ik ben wel honderden concepten staan bij mijn berichten. Soms heb ik ineens inspiratie voor dat ene artikel wat eerst niet uit mijn vingers kwam. (Deze is er een voorbeeld van, stond al erg lang in de planning).

Email beantwoorden
Hier zit ook een hoop tijd in en doe ik ook zeker niet elke dag. Ik ben dan ook geen fulltime blogger, dus reageer soms wat later met mijn emailtjes. Dit kunnen emailtjes zijn van bloggers, interviews voor de rubriek Dromen is het halve werk of samenwerkingsemails van bedrijven.

Samenwerkingen met bedrijven
Over het laatste gesproken: zo heb ik maanden niets in mijn inbox en zo overstroomd hij. Wel ben ik zo netjes ook de bedrijven die me emailen met een samenwerking die ik niet aanneem, terug te mailen. Toch kost dit ook een hoop tijd maar ik vind dit niet meer dan beleefd om te doen. Daarnaast heb ik veel email verkeerd met bedrijven waarmee ik wel een samenwerking start. Zo worden de voorwaarden opgestuurd&doorgenomen, het artikel en de desbetreffende foto’s gemaakt en de live link ter goedkeuring gestuurd. Daarnaast moet het nog ingepland worden en eventuele aanpassingen worden gemaakt. Nee, hier gaat best heel erg veel tijd in zitten, aangezien ik ook een pietje precies ben.

Foto’s maken / bewerken
Overal denk ik: ‘He, dit is leuk als foto voor een blog artikel’. Ik heb dan ook een mapje vol met foto’s om te gebruiken. Meestal heb ik deze al bewerkt op mijn smartphone of bewerk ze nog eens met Picasa op de computer. Hier maak ik collega’s mee of ik maak de foto net even wat lichter. Ik probeer wel 1 stijl te hebben, zodat het artikel 1 geheel is.

Ideeën opdoen & verzinnen
Gelukkig ben ik 1 van de gelukkige bloggers die in al die jaren dat ik blog, nog geen blogdipje heeft gehad. Ik heb genoeg inspiratie met mijn persoonlijke lifestyle blog, die overal over gaat. Soms grijp ik terug naar mijn concepten of komt er onder de douche een geweldig idee opborrelen.

Social Media
Niet 1 van de belangrijkste werkzaamheden, vind ik maar wel eentje die erbij hoort. Zo deel ik standaard mijn blogposten op Twitter. Ingepland wel te verstaan. Zodat je netwerk toch net even wat groter is en de kans dat je artikelen gelezen worden wel vergroot. Zelf ben ik niet zoveel bezig met statistieken, SEO en hoeveel verkeer ik krijg van verschillende social mediakanalen. Zo heb ik bewust geen Facebook voor mijn blog en ben ik alleen met mijn blog actief op Twitter & Instagram. Op de laatste genoemde zit heel bewust een slotje, zodat ik zelf kan bepalen wie mijn foto’s ziet. Wel gebruik ik vaan de foto’s van mijn feed voor de artikelen die ik hier deel.

Recensies
Niet een heel groot deel van de werkzaamheden maar zeker wel eentje die ik doe met veel plezier. Zo recenseer ik wel eens boeken die ik lees, helaas worden deze weinig tot niet gelezen. Vooralsnog blijf ik de boeken die ik leuk vind recenseren op mijn blog.

Achter de schermen werken
Er gebeurd vaak veel werk achter de schermen. Lees: een nieuwe layout/header, wat nieuwe plugin’s, een nieuw lettertype/kleurtje, foutjes eruit halen, kleine aanpassingen maken, artikelen aanpassen.. Ik ben altijd hierin een bezig bijtje geweest, hoewel het nu redelijk stabiel is op mijn blog.

Tussendoor heel veel thee
Deze kan niet ontbreken in het rijtje: thee. Heel veel thee. Voor het bloggen, tijdens het bloggen en na het bloggen.

Ik ben erg blij dat ik een soort balans heb gevonden in de ‘werkzaamheden’ die ik uitvoer voor mijn blog. Offline en online zijn goed verdeeld en dit maakt dat ik mijn blog als een prettige hobby ervaar. Zo blijf ik bewust met alles wat ik online zet maar is het toch zeker een stukje van mijzelf geworden.

Herken jij jezelf hierin? Wat zijn blog bezigheden waar jij het meeste mee bezig bent?

Vernieuwde inspiratie gekregen voor dit artikel door Kelly

29 reacties op “Hoe een dagje bloggen er bij mij uitziet #blogwerkzaamheden

 1. Ik blog eerder impulsief. Ik heb geen vaste dagen dat er artikels online komen, en krijg ik plots een idee… begin ik heel snel een concept en staat het meestal een dag later al online. Foto’s trekken, daar zou ik eens echt tijd voor moeten maken. Ik heb een paar ideeen, maar daar moet ik nog foto’s voor maken en dan heb ik altijd wel iets waardoor het niet kan doorgaan… dat moet ik dringend veranderen ? En, nu ik deze reactie typ, staat Edje ook op bij mij ?

 2. We doen veel dezelfde dingen voor onze blog zie ik haha, leuk! Ik vind het ook altijd heerlijk om mijn lievelingsmuziek op te hebben staan tijdens het bloggen, en dan ondertussen lekker meezingen en -swingen 😀

 3. Fijn om eens te zien hoe anderen het aanpakken. Ik doe het meeste werk op zondag en dan zet ik normaal alles klaar voor de week erna. Tijdens de week spendeer ik vooral heel veel tijd met het lezen en reageren op andere blogs en bij iedereen langs te gaan die bij mij commentaar heeft gegeven. Ook op Twitter spendeer ik veel tijd met het retweeten van alle andere reviews van mijn medebloggers. Heb ik al gezegd dat ik jouw tas DE MAX is? Love!

 4. Een planning maken doe ik eigenlijk nooit, al helemaal niet op papier. Wel plan ik blogjes in en probeer ik er op het moment 3 per week te plaatsen. Blogjes lezen gaat inderdaad een hoop tijd in zitten, iets wat me de laatste tijd lastiger af gaat.

 5. Wat goed zeg, ik heb zelf nu twee (eigenlijk drie) banen en ik ben dus weer opzoek naar een nieuwe gestructureerde manier om mijn blog bij te houden. Het klinkt heel goed hoe dat jij het doet, in het weekend schrijven voor een week vooruit!Maar hoe doe jij dat als je een keer een weekend vol andere afspraken hebt staan? Zaterdag maar eens mee aan de slag.

  1. Dat heb ik aanstaand weekend toevallig. Dan komen er geen artikelen. Of ik schrijf ze ’s avonds na werk mits ik nog inspiratie en puf heb. En anders sla ik even wat dagen over, de meivakantie komt er ook aan wat voor mij extra lange dagen zijn. Van mijn vrije tijd geniet ik dan liever offline.

 6. Wat leuk om te lezen! Bij mij is het vrijwel hetzelfde. Sinds ik weer blog (ik heb geen blogdip gehad, maar ik kon het echt niet meer combineren met mijn opleiding) denk ik bij ieder klein dingetje: “Hey, hier kan ik een artikel over schrijven!”.

 7. Ik herken heel veel dingen, maar ik ben juist wel heel veel tijd bezig met social. Vooral met Twitter en Insta, want Facebook gebruik ik ook niet. Voor mijn gevoel ben ik soms veel te lang bezig met mijn artikelen dan eigenlijk nodig zou moeten zijn. Ik ben veel tijd kwijt met het maken, selecteren en bewerken van foto’s maar ook mijn artikelen schrijf ik soms wel drie keer opnieuw als je kijkt hoeveel zinnen ik nog aanpas nadat het eigenlijk al klaar is. Artikelen inplannen deed ik een jaar of 1,5/2 geleden wel heel strict, maar nu niet meer zo. Heb wel een conceptenlijstje in een WP kalender gezet, maar vaak schrijf ik het artikel dat online komt pas de dag ervoor.

 8. Herkenbaar! Een routine is erg belangrijk bij het bloggen, vooral als je eigenlijk een fulltime baan hebt…niet altijd even makkelijk om het dan allemaal bij te houden!

 9. Yes, zeker herkenbaar! Vooruit plannen doe ik heel weinig. Meestal werk ik de avond van te voren mijn blog uit, vooruitschrijven in het weekend is iets dat voor mij dan weer niet heel goed werkt. Zo hebben we allemaal onze eigen maniertjes 😉 Leuk om te lezen hoe het er bij jou aan toe gaat!

 10. Zeker heel herkenbaar! Al drink ik tegenwoordig amper thee (ik krijg het gewoon niet meer weg..) en ik denk dat ik té lang per artikel bezig ben waardoor het veel tijd in beslag neemt maar niet eens bijzonder veel wordt gelezen. Dus de balans an sich moet ik nog vinden. Ik blog voornamelijk ’s avonds en in het weekend, maar nu ik train voor de Vierdaagse heb ik andere dingen aan mijn hoofd in het weekend (of geen puf meer) 😉

 11. Ik heb eigenlijk helemaal geen routine. Vaak schrijf ik artikelen in de zetel bij de televisie. En als ik inspiratie heb, dan gebruik ik Evernote om ze niet te vergeten.
  Een blogplanner heb ik niet, wel al een aantal keer geprobeerd, maar ik laat het ook alweer snel vallen. Ik schrijf wel eens vooruit, maar zeker niet elke week. Geen routine dus, het hangt echt af van het moment.

 12. Goh, de laatste tijd valt het me vooral op dat ik minstens evenveel tijd spendeer aan het volgen van social media, het lezen van anderen hun blogposts én het achterlaten van reacties. De ene keer spaar ik al die blogposts op tot in het weekend, maar nu ben ik ze weer net zo snel mogelijk aan het lezen. De thee is bij mij uiteraard ook erg herkenbaar.

 13. Wat super leuk om te lezen wat je allemaal doet met je blog… De meeste werkzaamheden herken ik!
  Vooral dat inplanning doe ik ook en is super fijn!

 14. Er zit inderdaad veel tijd in bloggen. Ik kom er tegenwoordig – sinds ik werk – niet meer zo snel aan toe. ’s Avonds ben ik eigenlijk meestal wel te moe of wil ik even de deur uit en dus komt het er weer niet van.

 15. Zeker herkenbaar! Ik schrijf vaak wat concepten en werk ze later uit. Ook schrijf ik vaak ideeën op in een schriftje wanneer die in mij opkomen. Zo heb ik altijd wel wat inspiratie bij me. Leuk om je blogroutine te lezen 🙂

 16. Leuk om te lezen! Ik werk meestal niet in t weekend aan de blog maar de andere dagen wel. Op maandagmiddag ,,mag,,ik van mezelf de hele middag schrijven. Ik vind t echt heerlijk en kan me er helemaal op verheugen!

 17. Wat leuk om hier eens iets over te lezen! Ik ben altijd wel nieuwsgierig naar de blogroutine van anderen. Zelf ben ik nog een beetje zoekende naar een goede blogplanning. Ik heb dit weekend voor het eerst een paar artikelen vooruitgeschreven; meestal schrijf ik hooguit één artikel per dag en is dat bedoeld voor de dag erna of de dag daarna. Ik merk dat zo’n planning wel echt rust geeft, dus wil dat nu toch proberen door te zetten. Concepten schrijven en daar later mee verder gaan vind ik ook wel een goed idee. Vaak weet ik even niet wat ik met een artikel aan moet en durf ik er daarom niet eens aan te beginnen. Maar in concepten kun je inderdaad ook gewoon halve artikelen laten staan om daar later mee verder te gaan.

 18. thee is koffie, verder… ja hahahaha, jij weet wat er in mijn mailbox staat, ja het was Pasen dus ga ik vandaag mee aan de slag 😉

  En de rest, meeste tijd, foto’s bewerken denk ik dan toch, dat neemt hier het meeste tijd in beslag, verkleinen en serie klaar zetten, verder blog ik best wel ‘live’, wat betekent voor mij, ik open blog, ik zet wat neer, plus foto’s en klaar… nou ja.. soms zitten er veel links in natuurlijk en dan ben ik wat langer bezig 😉

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *