Tips voor het vooruit schrijven van artikelen

Nooit tot zelden komt er een artikel ‘live’ online. Ik plan altijd alle blog artikelen in, met een hele handige plugin WordPress Editorial Calendar, zo hou ik overzicht over mijn artikelen. Ik wil namelijk niet zoveel inplannen, dat ik niet eens meer weet wanneer wat online komt. Het inplannen doe ik altijd voor 1 week, en niet elke dag komt er (meer) een artikel online. Ik heb er gewoon weg geen tijd om artikelen live te plaatsen of stel juist andere prioriteiten voor mijn offline-leven. Hieronder wat tips hoe ik artikelen in plan, ik krijg namelijk veel te horen dat mensen het knap vinden dat ik alles zo planmatig doe.

Edit: Mijn ingeplande artikelen komen altijd op een vast tijdstip online namelijk om 08:00

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Begin!

Een goed begin is het halve werk, zeggen ze wel eens. Begin. Start ergens mee en kijk waar je eindigt. Ik begin soms gewoon maar wat met typen.. Voelt het niet goed of weet je even niets, sla ik hem in concepten op en zoek dan het volgende wat ik wel afmaak. Of ik ga totaal wat anders doen en laat mijn blog even links (of rechts) liggen. 9 van de 10 keer maak ik het concept waarmee ik de week ervoor niets kon toch af en dan meestal nog beter en met meer inspiratie.

Schrijf alles op

Ook al zijn het bepaalde steekwoorden, schrijf alles op. Anders vergeet je dat hele toffe blog idee of wat je precies wilde schrijven. Ik sla dit soort dingen op, op mijn telefoon en heb altijd een notitieboekje bij me. Zo kan ik kleine dingen of ideeën voor mijn blog opschrijven.

Doe inspiratie op

Alles kan inspiratie zijn! Dat is het mooie van bloggen, en van mijn persoonlijke lifestyle blog. Ik heb namelijk geen niche, dus alles kan & alles mag. Soms kom ik inspiratie tegen door foto’s, plaatjes of een ander blog artikel van een blogger. Vergeet niet om de bron voor het idee erbij te zetten als het erop lijkt. Soms komt er een boeken review online, een foto dagboekje of over iets wat mij de laatste tijd bezig houdt. Zo komen er posten over mijn werk voorbij en regelmatig iets over de verkoop van ons huis.

Doorzettingsvermogen

Ook een belangrijke, want soms willen de artikelen even niet uit je vingers komen. En dat is helemaal oké. Niet elke dag heb ik de inspiratie of zin om achter mijn blog te zitten, dus sla ik soms over. Doet wonderen om even met je neus achter het scherm vandaan te komen, om daarna weer vol op te kunnen typen. Tevens heb ik al mijn inspiratie omgezet in concepten, die kan ik er dus zo bij pakken waardoor ik voor mijn eigen motivatie & inspiratie zorg.

Je moet het willen

Niet alle bloggers werken zo. Ik merk dat er zat blogger zijn die gewoon wat typen en online knallen. Doe dus vooral wat goed voor jezelf voelt. Het is jouw blog, jouw blogfrequentie en het mag helemaal zoals jij dat wilt. Ik heb daarin tegen gewoon weg met mijn werkuren geen tijd om tussendoor nog artikelen te typen, dus doe ik het op deze manier. Heb ik even geen zin? Dan niet, het is ondanks dat ik in plan zeker geen ‘moetje’.

Ik heb soms extra drukke werkweken en maak dan, dat ik genoeg vooruit heb ingepland zodat ik een stukje rust ervaar. Of ik plan helemaal niets in, dat gebeurd ook regelmatig.

Eigenlijk kort gezegd na al deze tips: Blog op de manier waar jij je goed bij voelt. Een artikel meer of minder, of niet dagelijks iets online is geen ramp. Je (trouwe)lezers weten je toch altijd wel weer te vinden.

Hoe doe jij het met artikelen?
Typ je iets wat gelijk online komt of plan je net als ik doe, bijna alles in?

42 reacties op “Tips voor het vooruit schrijven van artikelen

  1. Je laatste tip is goud waard, want ik zie stapels bloggers die onzin in het voren schrijven. En met alle respect, maar als ik dan een artikel lees dan moet het enige inhoud hebben. En niet een stukje dat ik al eerder heb gelezen op hetzelfde blog. Dus ik hoop vooral dat iedereen alleen dagelijks blogt als je ook iets te melden hebt.

  2. Ik ben inderdaad zo’n blogger die schrijft en de tekst dan online knalt. Soms lukt het mij om artikels op voorhand te schrijven en hun publicatiedatum in te stellen. Al zou dat voor mij wel een goede oplossing zijn, want ik ben tijdens de week niet vaak thuis en vooraleer ik het besef, is er weer dagen niets op mijn blog verschenen.

  3. Ik kan weken niet bloggen en dan heb ik weer een opleving en blog dan wat meer achter elkaar. Het is maar net of mijn vrije tijd het toelaat en ik er zin in heb. Al zou ik wel wat regelmatiger willen bloggen. Ik plan mijn artikelen altijd ’s ochtends in. Dat vind ik zelf op één of andere manier prettig!

  4. Ik heb periodes waarin ik tachtig blogposts in een middag kan schrijven (oké, misschien niet tachtig, maar je snapt me, haha) en dan plan ik alles lekker in. Maar goed, soms lukt het niet en dan schrijf ik wanneer ik kan en plan ik het in voor de volgende dag om 6 uur ’s ochtends.

  5. Handige tips, leuk om te lezen. Het liefst plan ik mijn artikelen in, maar ik ben vaak zo druk met mijn werk dat het inplannen niet lukt. Geeft alleen vaak wel stress omdat ik dan op het laatste moment nog iets af moet ronden, niet fijn!

  6. Ik plan niet en zet het ook niet meteen online of de artikel moet meteen goed zijn maar meestal is dit niet het geval. Vaak staan mijn artikelen weken later nog steeds ergens tussen mijn concepten. Als ik weer wat inspiratie heb maak ik het vaak af en dan zet ik het pas online met de juiste datum van weken geleden. Nadeel is wel dat o.a. bloglovin volgers mijn updates missen mja boeiend het is voornamelijk voor mijzelf en mijn familie en die komen gewoon via mijn link : )

    dus het zo maar zijn dat het een maand stil is op mijn blog en dan opeens nieuwe artikelen online van bv 2 maanden geleden haha

  7. Het duurde eventjes vooraleer ik doorhad dat ik mijn blogposts ook vooraf kan inplannen. Zodra ik dit wist ben ik er echter steeds vaker gebruik van gaan maken en nu doet ik dat eigenlijk altijd. Ik vind het immers veel leuker om op een rustig moment kalmpjes blogposts voor te bereiden en uit te werken en vervolgens te kiezen wanneer ik deze wil publiceren. Op deze manier is het bloggen voor mij veel relaxter en hou ik ook nog wat tijd over om te lezen. Toch wel vrij handig voor een boekblogger. 😉

  8. Ik plan ook de meeste berichten in, vind het wel zo prettig werken om dingen vooruit te plannen 🙂 Kan ik op mijn gemak foto’s maken en andere blogjes lezen 🙂

  9. Ik plande mijn artikelen vroeger ook in, maar het probleem was dat ik het overzicht een beetje kwijt raakte. Ik heb soms momenten dat ik dagen vooruit kan schrijven en zo had ik soms planningen van twee weken lang. Nou, op het moment dat ik de reacties zag binnenlopen, moest ik mijn eigen artikel opnieuw gaan lezen om te weten wat ik nu weer had geschreven. Dat is niet zo handig. Ik verloor de connectie met mijn blog een beetje. Nu doe ik het dus anders. Ik schrijf nog altijd vooruit, maar op de dag zelf maak ik even tijd (al is het tien minuutjes) om het artikel te publiceren en op social media te delen.

    Ik heb nu dus een heleboel concepten waarvan een groot deel volledig uitgescheven en daar kies ik uit wat ik wil publiceren. Soms wil ik de dag zelf nog een volledig nieuw artikel schrijven en dan doe ik dat. Ik voel me flexibeler zo en veel meer verbonden met mijn blog dan wanneer ik alles ook effectief inplande.

    1. Precies de reden waarom ik maar een week vooruit plan. Dat zijn meestal 3á4 artikelen per week. Zo blijf ik wel op de hoogte wat er online komt en weet ik wat ik heb geschreven. Het ‘live’ publiceren lijkt me super fijn, maar gewoonweg niet haalbaar voor mij 🙂

  10. Ik maak me er niet zo druk over, eerlijk gezegd,. Soms heb ik wel eens een ‘zwaarder’ onderwerp in gedachten, maar die artikelen laat ik vaak vallen, omdat niemand zit te wachten op mijn denksels daarover. Ik merkte bijvoorbeeld dat een simpel artikel over mijn tv kijk gedrag ineens in een mini essay van bijna 2000 woorden veranderde. En hoe compact ik ook kan schrijven, soms heb je voor bepaalde onderwerpen gewoon veel woorden nodig.
    Mijn motto is ‘hou het licht en luchtig’. Kort, bondig en ik let ook niet zo heel erg op zinsconstructie en spelling, eerlijk gezegd. Maar vooruit schrijven, dat probeer ik wel altijd te doen.

  11. Ik plan steeds in. Toen ‘k m’n blog opstartte wist ‘k niet dat dat kon, maar zodra ‘k dat had gevonden doe ‘k niets anders meer 😉 Sinds kort zet ‘k m’n blogideeën in een programma zoals word maar dan op m’n iPad. Zo ben ‘k nu ook bezig met ’t fictie schrijven op m’n iPad, maar helaas vlot ’t niet zo goed.. Het is wat te druk op dit moment.. Maar ik lig er niet van wakker, ’t komt wel 🙂

  12. Handig artikel! Ik schrijf altijd 2 tot 3 dagen vooruit, zodat er in de meeste gevallen wel een artikel online komt. Soms lukt dat gewoon echt niet. Dat is jammer, maar ik heb ook een drukke baan, twee kinderen en een huishouden te runnen. Ik hou voor mezelf een notitieboekje bij met ideetjes en ik hou een kalender bij zodat ik overzicht bewaar. Vroeger blogde ik vooral live, maar tegenwoordig ga ik een stuk planmatiger te werk 🙂

  13. Handige tips! Ik werk ook alleen maar vooruit. Ik werk fulltime dus ik kan helaas niet anders, maar dit werkt wel het beste voor mij! -x-

  14. Het gewoon opschrijven helpt mij heel erg. Als het soms echt niet lukt, leg ik me er gewoon bij neer. Goede tips heb je!

  15. Mooie tips! Ik ga er meestal in het weekend echt even voor zitten en dan heb ik meestal zo voor de hele week artikelen ingepland.

  16. Goede tips én die plugin is echt een mega goede uitkomst! Zelf gebruik hem ook ook wel. Inplannen vind ik nog steeds wel lastig, al probeer ik er steeds meer op te letten.

  17. Ik plan niet altijd vooruit. Vaak schrijf ik doordeweeks nog een avond aan een artikel. Tussentijds heb ik al wel allerlei ideeën, maar die moet ik ook echt gaan opschrijven voor ik het kwijt ben. Notitieboekje dus echt altijd bij me hebben!!

  18. Je geeft fijne tips, top artikel dit.
    Je moet het willen vind ik een hele goeie! Ik heb vaak wel ideeën en een soortig van planning (in mijn hoofd) maar heb ook twee kiddo’s, werk en het huishouding… Maar het vooruit werken lukt steeds beter.

  19. Het heeft even geduurd totdat ik begreep hoe je een blog in een wachtrij kon plaatsen.
    Toch maak ik er een rommeltje van. Eerst op de laptop in concept, soms daarna in wordpress in concept. En dan daarna nog eens reviseren of veranderen.

    Het blijft een hobby, dus alle tijd die ik er instop is met plezier gedaan.

    Vrolijke groet,

  20. Ik plan eigenlijk ook alles vooruit, geeft mezelf enorm veel rust. Soms komt er een 2e artikel online die dag, en die schrijf ik dan wel ‘live’. Vooruit werken is voor mij echt de enige optie zodat ik elke dag iets online kan plaatsen, en vaak heb ik ook teveel inspiratie in 1x, en maak ik meerdere artikelen. Zo kan ik dan voor meerdere dagen iets inplannen. Ik werk met de plugin ‘Edit flow’ heel erg fijn, en je hebt ook een calender waar je in kunt schuiven. Leuk artikel!

  21. Ik hou van plannen 🙂 . Ik schrijf dus dingen vooruit. Tutorials en DIY kan ik maanden van te voren alcgemaakt hebben, deze artikelen maken kost me vaak een dag. Dus daar neem ik echt de tijd voor. En moet ik dan ook echt zin in hebben.

  22. Wat een goede tips! Ik heb zelf ook die plugin en ik vind dat erg prettig. Zo zie ik in een blik wanneer wat online komt en soms ‘past’ iets naar mijn idee even niet goed in het moment. Dan verplaats ik het zo. Ik probeer ook vooruit te schrijven, zodat ik niet zonder artikelen verlegen kom te zitten, maar zoals jij ook schrijft. Het is een hobby, geen moetje 😉 !

  23. Handige tips! IK heb geen planning eigenlijk, al probeer ik elke week op zondagavond (dan is het bij jullie maandagochtend) en woensdagavond een artikel te plaatsen. Ik heb ook een drukke baan en dus weinig tijd. Ik zou graag één artikel per week meer schrijven, maar dat is lastig te plannen. Ik heb een excel-bestand waarin ik ideeën heb staan en alles bijhoudt wat ik heb gepubliceerd en welke gastblogs ik nog moet schrijven. Ik hoop dat ik op een gegeven moment wat gestructureerden kan werken en op 3 vaste dagen kan schrijven.

  24. de ene keer werkt dit perfect voor mij, de andere keer weer helemaal niet..
    Terwijl plannen zoveel fijner is en meer rust geeft…

  25. Ik doe beide methodes. Mijn Zondagse drie schrijf ik op zaterdag en plan ik in voor de zondagochtend. Als ik langere artikelen plaats met veel foto’s dan doe ik dat meestal ook van tevoren en plan ik ze ergens in die bewuste week in. Kortere artikelen of iets wat ineens bij me opkomt gooi ik meestal live online. In vakantietijd zorg ik meestal wel dat er 2 tot 3 blogs online komen en deze plan ik dan van tevoren ook in omdat ik tijdens vakanties niet live wil bloggen.

  26. Ik plan ook vooruit met die plug-in. Ideaal want door mijn ziekte weet ik niet wanneer ik niks kan doen of wel wat kan. De dagen dat het goed gaat ben ik lekker bezig met artikelen schrijven.
    Maar zoals deze week staat er nog niks gepland. We de ideeën al klaar maar ik moet alles nog schrijven.

    Daarnaast komen de artikelen om 09.00 online en ben ik vaak pas rond 12.00 wakker.
    Enige wat ik op het laatste moment afmaak (avond ervoor) is mijn week in foto’s.

  27. Goede tips! Over het algemeen plannen wij alles in, zo’n twee a drie dagen van te voren. 🙂

  28. In het begin post ik live, maar nu niet meer. Wel heb ik altijd concept en veel artikelen dat ik in het begin en loop van de week ooit een keer afmaak. Doe waar je goed bij voelt is zeker een goede zet!

  29. Ik werk een beetje met beide. Als ik een dag met veel inspiratie heb tik ik en aantal artikelen. Dagen dat ik geen tijd of zin heb, plaats ik er eentje online. Wel werk ik altijd een dag vooruit. Dus het artikel dat ik vandaag schrijf, komt morgen pas online. Dit vind ik een hele fijne manier van werken. Ik heb er dan genoeg tijd voor, kan het artikel nog rustig eens nalezen of eventjes wegleggen, foto’s kan ik rustig bewerken of nemen en het artikel komt mooi vroeg in de ochtend online. Merk dat veel mensen dan mijn blog juist lezen. Leuk om te zien hoe onze werkwijzes over de jaren heen veranderen he.

  30. Ik ben pas eind december voor het eerst beginnen inplannen, en ik zou het niet meer anders willen. Op deze manier lukt het veel beter om elke twee dagen een nieuw artikel online te krijgen. Af en toe schrijf ik nog wel eens een “live” artikel, als ik het zelf té leuk vind om te wachten, maar het plannen heeft mijn blogleven er zeker een stuk makkelijker op gemaakt! 🙂

  31. Ik typ meestal live, dat inplannen ik heb het geprobeerd maar ik kan dat niet hoor, hahahaha dan staat het maar te staan terwijl ik weet dat het ook gewoon direct online kan, maar goed, ik heb daar ook de tijd voor, en wie weet wordt dat ooit anders en dan doe ik het ook anders, of nee wacht… als ik iets neer zet, dan ga ik ook direct mijn blog ronde doen, of heb hem net gedaan 😉 Dus ja…

    Vroeger kon je ook niet inplannen en daarin zit ik nog vast geroest denk ik, ik weet dat het kan, heb het ook uitgeprobeerd maar dan alsnog zeg ik publish… klaar…. 😉

    X

  32. De afgelopen 2 jaar wisselde het bij mij enorm hoe alles online kwam. Soms was ik goed op dreef en plande ik volop vooruit, maar soms ontbreekt het me simpelweg aan tijd (en soms ook inspiratie) om vooruit te plannen. Dan komt er toch geregeld iets live online. Ik vind het ook knap hoe gestructureerd jij werkt… Maar ik denk dat vaste rubrieken ook wel helpen daarbij toch?

    1. Dat helpt zeker. Geen inspiratie? Dan kijk ik even bij mijn ‘vaste rubrieken’ Ik heb er niet heel veel (teveel is ook een beetje overbodig) maar het is zeker wel fijn zo’n artikel te kunnen maken. Wel probeer ik zelf niet alleen de standaard rubrieken te gebruiken en denk ook wel eens out of the box.

  33. Voorheen typte ik een artikel en knalde die gelijk online. Ik merkte dat ik over die artikelen minder tevreden was. Nu typ ik wat. Leg het weg. Kijk er nog eens naar. Soms kijk ik een artikel wel vier keer na, en na 4 keer verander ik nog steeds bepaalde zinnen. Over die artikelen ben ik het meest tevreden. En ook ik schrijf altijd steekwoorden op. Ik heb altijd een klein boekje op zak, waarin ik alles opschrijf of in mijn telefoon. In mijn telefoon kan ik dan soms ook beginnen met een artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *