Opgaan in het moment. ‘Genieten van de kleine dingen’

Kleine dingen, grote dingen. Dingen die het leven mooier maken. Laatst zat ik hierover te filosoferen. Want, sommige kleine dingen kan ik juist van genieten door grote dingen. Zoals bijvoorbeeld mijn woning, het zitten en genieten in de tuin is misschien klein. Maar dit kán ik alleen maar doordat ik een tuin héb. Doordat ik een woning heb gekocht en die heb ik door mijn baan. Zo heeft alles een beetje een rode draad in het leven en komt alles uiteindelijk bij hetzelfde neer: Het is maar hoe je ernaar kijkt. Geniet je écht wel bewust van de dingen? Groot en klein, ze maken dat de dag een stuk leuker is. Geeft je dag een beetje kleur, door hierbij juist even stil te staan.

The little things? The little moments? They aren’t little.
— JON KABAT-ZINN


Mok smartphoto – fotoblok Qphoto – 2 houten blokjes Kwantum


De dingen waar ik van kan genieten…

Extra kunnen genieten van thee uit een favoriete allerliefste lievelings mok. Inclusief katten erop. Elke keer geniet ik weer van thee, door een andere toffe mok uit mijn collectie te pakken en een theetje te maken.

Kunnen knuffelen (of nouja, op schoot liggen want knuffelen haten ze) met onze 2 katten. In mijn handen knijpen dat het met beide goed gaat ( & vooral met Yara, na haar opname in de kliniek). Hoewel ze nog niet helemaal beter is, gaat alles de goede kant op. Ze komen blij naar beneden als ik thuis kom en zijn krijgen graag aandacht.

Zo opgaan in een boek dat ik de tijd vergeet, helemaal in het verhaal en even alles om me heen vergeten. Datzelfde geldt voor een fijn aantal kilometers op mijn skates maken, en mijn gedachten even ergens anders. En eindelijk dat ene boek vinden dat je al zólang zoekt van je reeks, waarin je nu eindelijk kan beginnen.

Gezellig een dagje op stap met vrienden of met M. Gewoon even gezellig bijkletsen, lunchen of een drankje doen.

Met mijn tenen in het zand of gras lopen. Iets wat ik te weinig doe, maar van geniet als het moment daar is. Gewoon. Omdat het kan.

Wandelen. Bewust wandelen. Kijken en luisteren naar alles om me heen. Een pas langzamer gaan lopen en even een diepe zucht nemen. Alles op me laten inwerken en gewoon even mijn verstand weg van alle verplichtingen.

Kleine aanpassingen in huis: zoals plekje in huis opleuken met accessoires. Of even gauw een doek erdoorheen met een fijn geurtje. De was wegwerken en merken dat al deze dingen in huis bij dragen aan mijn rust en geluk.

Mee dansen en bleren op muziek. Tijdens huishoudelijke klusjes (vaatwasser in/uit ruimen of de was opvouwen, heerluk!), bloggen of gewoon alleen de muziek. Of in de douche, in de auto.. You name it

Onze tuin. Ik kan ZO genieten van onze tuin. Dit is hoe het hoort te zijn. Nippend van een Jillz, een briesje in mijn haren, heerlijk zittend op onze eigen steigerhouten bank. In een zonnetje met katten die heerlijk liggen in de tuin. Steeds meer groen in en om het huis. Steeds meer hoe we het zouden willen hebben.

Mijn werk. Tsja, niet iedereen zou dit in het lijstje kunnen zetten maar ik geniet intens van mijn werk met kinderen. Het geef mij een boost op deze, positieve manier met kids bezig te zijn en door mijn werkgever mijzelf te ontwikkelen. Druk bezig van alles van een cursus (bewust bloggen, dus jammer dat ik er niet veel van kan delen) in de praktijk te brengen en het effect bij ouders, collega’s maar vooral de kinderen te zien. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en dat is voor mij zó ontzettend waardevol.

Een foto die precies zo is gelukt hoe ik het in mijn hoofd had. Ik ben nu al een tijdje aan het spelen met foto’s die ik post via Instagram. En het maakt het deste leuker om een precies gelukte foto van dat moment te plaatsen. Maar ook van oude foto’s van mooie reizen en andere prachtige herinneringen bekijk ik eens in de zoveel tijd. Heerlijk om zulke momenten her te beleven.

Joie de Vivre zoals mijn nieuwe armband zegt. Joy of living. Hier nu. Van de grote en kleine dingen.

Waarvan kan jij intens genieten?

artikel idee Cynthia

14 reacties op “Opgaan in het moment. ‘Genieten van de kleine dingen’

 1. Dit soort artikelen! Dat maakt mij ook blij, dat bij anderen te lezen.
  Ik vind het bij jou heel leuk dat je op Instagram ook veel van dit soort ‘kleine’ geluksmomentjes plaatst (hartstikke groot zijn ze natuurlijk, zoals je al schrijft, vandaar tussen haakjes) want dat is altijd een reminder dat het niet perfect hoeft te zijn en om grote dingen hoeft te gaan altijd 😉

  1. Super leuk dat je dit benoemt, aangezien ik dit zeker vaak probeer te delen. Vaak ook omdat ik er zelf erg blij van kan worden<3

 2. Ik geniet intens als ik met dit weer lekker in mijn tuin mag zitten. Blogjes lezen, beetje dutten, aan mijn bedrijf werken. Ik zit gewoon graag in de tuin als het mooi weer is en kan daar prima werken!

 3. Mooi dat je al deze dingen dagelijks opmerkt om lekker van te genieten! Het zijn dan ook hele fijne dingen. Net als jij kan ik ook van kleine dingen genieten. De mooie kleuren in een borduurwerkje, de zonnebloemen die uit een zelf gezaaid zaadje zijn opgekomen, onze tuin ( en huis) die steeds completer en ’thuis’ worden, ons kleine meisje die met de dag groeit, knuffels van Bentley, heerlijke wandelingen met mooie uitzichten..

 4. Ik geniet inderdaad ook van de dingen die je hierboven schrijft. Genieten van kleine dingen is zo belangrijk. Dat deed ik altijd al maar sinds Vriendje-lief ziek geworden is nog meer. Gisteren hebben we gegeten op een terras hier in ‘t dorp. Stelt niks voor maar voor ons zó heerlijk! <3

 5. Heel mooi geschreven. Ik kan ook zo genieten van de kleine dingen om mij heen. Vooral de tuin, het weer, een nieuwe smaak thee, mijn lievelingsgerecht, een goed boek..

 6. op dit moment geniet ik op en top van deze zomer en het elke dag zwemmen in de zee! 🙂 en ticket to ride spelen met joon! <3
  verder hou ik ook erg van wandelen (mooie foto!), lezen, yoga, mediteren, eigenlijk te veel om op te noemen!

  oh en binnenkort van je instafoto's ook 😉

 7. Heerlijk artikel Sas en wat fijn dat je zo van de kleine dingen kunt genieten! Ik probeer nu vooral te genieten van het punchneedlen. Je legt het makkelijk weg als je er even geen zin meer in hebt en het is heerlijk ontspannend! 🙂

 8. Wat een fijn positief artikel! ^^ Ik ben ook echt zo’n kleingelukjesmens. DIngen waar ik intens van kan genieten: in de tuin een boekje lezen, douchen, in onze zetel hangen en iets leuks kijken op tv, onze plantjes en vooral als ik zie dat er een nieuw blad of een baby bij een plantje is gekomen, lekker eten en ijsjes met deze hitte, … Te veel om op te noemen. Ik vind ook bijna altijd wel iets om blij van te worden en daar ben ik zelf heel gelukkig mee 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *