To do: Digiminderen – Tips voor een dag geheel offline

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Hoesjesdirect

Meer en meer ben ik offline te vinden, vooral nu in mama ben geworden. Vind ik het online leven dan niet belangrijk genoeg? Natuurlijk wel. Ik hou zelfs een beetje van het internet en wat we er allemaal mee kunnen (hallo Instagram!) Echter is de balans soms zoek met onze generatie zoals ik hier al beschreef. Precies de reden dat ik met onze vakantie in Oostenrijk van 2018 lekker offline ging. Maar ook steeds meer en meer ben ik door de weeks niet online. Genieten met een hoofdletter G. Geen social media, geen blog, geen email, geen Whatsappjes gewoon even helemaal niets. Ik vind het erg fijn en geeft een stukje rust. Hieronder wat tips, aangezien ik van veel mensen nog steeds vragende blikken krijg met de reactie: ‘Dat je dat kan zoveel offline, hoe dan?!’

Zo kwam ik laatst de term ‘Digiminderen’ tegen en dacht: Ja. Precies dit. Ik vind het fijn om soms lekker te digiminderen en te genieten van alle prachtige dingen in het offline leven. Want heel eerlijk, dat is zoveel leuker! (ook in dit digitale tijdperk)

 

 

 


Foto gemaakt in Oostenrijk vanaf ons balkon – 2018

 

Doe de dingen die je graag doet
Time flies when you’re having fun! De keren dat ik offline was vlogen voorbij. ‘Oh ben ik al een aantal uren niet met mijn telefoon bezig geweest?’ Ik merk als ik me verveel dat ik snel mijn telefoon erbij pak en dan uren doelloos bezig kon zijn. Scrollen, scrollen, scrollen. Vaak heb ik hem in mijn zak zitten en raak dan afgeleid van het trillen: want er is weer iets wat ik kan bekijken. Gelukkig heb ik een fijne screenprotector erop, want ik heb mijn telefoon zeker al een aantal keren uit mijn zak (of gewoon mijn handen) laten vallen omdat ik er snel mee bezig wilde zijn.

Nu heb ik genoten van dat ene boek, die ene serie… die fijne wandeling. En ook tijdens het voeden van Noa heb ik altijd 100% focus op het voeden en niet bezig zijn met mijn telefoon of andere dingen.

Stel telefoon-vrije periodes in
Gewoon nu even niet. Gebruik de app Offtime om op een productieve manier offline te zijn. Je kan zelf instellen wat wel en niet binnen komt, ideaal! Maar de beste tip? Zet gewoon je wifi of data verbinding uit. Dit doe ik eens in de zoveel tijd. Tevens heb ik een wekker elke dag staan, dat op een vast tijdstip in de avond mijn wifi uit gaat. Morgen weer een dag. En wat ik dan denk: als het belangrijk is dan bellen ze wel. Of anders komt het lekker morgen. Ik kijk dan ook van een afstandje met veel plezier naar mijn omgedraaide telefoonhoesje (inclusief foto’s van Noa), die gewoon lekker naast me op de bank ligt als ik van andere dingen aan het genieten ben. 

Silence. (I’ll kill you, waar ik dan gelijk aan denk haha)
Ik heb sowieso al mijn notificaties uit staan. Alles. Altijd. Zo kijk ik alleen op bepaalde apps als ik hier zelf zin in heb. Zo heb je niet continu afleiding richting je telefoon, aangezien dat ding telkens af gaat. Het enige waar ik nu vaak mijn telefoon voor gebruik is de app die ik heb voor de dingen van Noa bij te houden (zijn flessen, slaapjes, luiers) Verder kan ik makkelijk mijn telefoon lekker wegleggen. Het geeft echt een stukje rust en ik geniet er meer en meer van om dagelijks minder bezig te zijn online.

Maak je hoofd leeg
Echt even je hoof leeg maken. Is dit door te wandelen? Een lijstje te maken? Of gewoon even een uitgebreide douche of bad nemen? Doe dit dan. Het geeft je een stukje rust, wat je kan ondersteunen in je offline-periode. Maak dat je, alles wat belangrijk was op je telefoon gecheckt hebt en leg dan je telefoon weg. Zo behoud je een stukje rust i.p.v. telkens eraan te denken: ‘Wat nou als dat ene belangrijke mailtje…’ Stel daarbij ook een status in, zowel op Whatsapp als via je mail dat je er even niet bent. #offlinemodus

Ben jij vaak offline? Wat doe jij dan het liefste?

About the Author

17 Comments

zwartraafje

Haha, die Silence! I’ll kill you … dat vul ik dus ook telkens aan wanneer ik het woord silence hoor. Ik vind het altijd grappig wanneer een specifiek woord me aan een of andere uitspraak doet denken. Oh en ik ben nog steeds te vaak online. Iets waar ik echt iets aan moet doen vermits ik merk dat het me geen energie geeft.

Reply
patriciakleijn

Ik ben ook vaak online, te eigenlijk. Ik merk nu wel als ik met mijn vriend ben ik wel minder snel op mijn telefoon even fb of insta check, maar zodra ik weer alleen ben doordeweeks klim ik weer online haha

Reply
Naomi

Digiminderen vind ik een mooie term. Ik probeer er ook wel echt op te letten dat ik niet constant online ben. De ene dag makkelijker dan de andere. Maar geef mij een (kleur)boek en ik kan m’n telefoon missen als kiespijn!

Reply
Nicky

Goh. Ik sta daar dus echt nooit bij stil. Ik doe gewoon mijn ding (lezen, muziek luisteren, tekenen, knutselen, wandelen enz enz enz) en dan kijk ik dus niet op mijn telefoon. Vriendje-lief hoort vaak mijn telefoon zoemen (staat altijd op stil) en roept dan ‘Je hebt een bericht’ maar het kan goed nog uren duren voor ik ga kijken. Andere generatie, vrees ik 😉

Overigens… ‘Silence! My Dumdum wants to talk’ hebben mijn dochter en ik heel lang geroepen. Laatst was ze in New York en toen stuurde ze een foto van zichzelf voor zo’n stenen hoofd 🙂

Reply
Simone

Nee ik ben niet vaak offline. Wel heb ik op mijn telefoon ingesteld dat ie vanaf 9 uur ’s avonds op stil gaat. Ik krijg dan ook geen meldingen van whatsapp en mail bijvoorbeeld. Dat vind ik wel heel fijn. Helemaal offline vind ik lastig, ook ivm mijn eigen bedrijf.

Reply
Lilian Visser

Handige tips! En ik ben het helemaal met je eens. Ik ben digitaal minimalist (dat vond ik nou een mooie term haha), dus ik heb ‘strenge’ regels, al hou ik me er niet altijd aan, zeg ik eerlijk. Toevallig was m’n telefoon stuk afgelopen week en dan merk je toch dat je – zelfs als je er heel bewust mee omgaat – toch verslaafder bent dan je denkt…

Reply
nicole

Nee, alleen als het internet er weer eens uit ligt. En dat vind ik dan zo vervelend dat ik zeker niet vrijwillig offline ga : )

Reply
Sofie

Een hele dag offline doe ik zelden of nooit. Maar van 22u tot 9u komen er geen meldingen meer op mijn telefoon en zijn de meeste apps geblokkeerd. Dat vind ik heel handig.
Er maken ook weinig meldingen geluid. En op de trein blijft mijn telefoon in mijn tas zitten, want dat is mijn leesmomentje.

Reply
Ilona Wielinga

Altijd fijn een dagje offline. Helemaal omdat ik voor zowel mijn studie als mijn werk veel achter de computer zit. Ik kan er dan extra van genieten om gewoon lekker een papieren boek te lezen, foto’s te maken en even lekker niks doen.

Reply
Morgaine

Ik ben telkens vaker offline, op FB na, omdat die op mijn foon staat, en what’s app, er komt weinig binnen, vaak de family app, dat dus, en dat is soms dagen stil, soms even druk, maar toch leuk, maar over de dag gezien, kan ik het nog vergeten of niet horen zie ik het ook pas uren later.

Laptop, die staat vaker uit, en zo wel aan? Dan is het om haakpatronen te vinden of een steek op te zoeken, kortom, dan ben ik al creatief bezig en haak mee met youtube, om te leren. Daar gebruik ik het voor, maar eenmaal op weg, dan kan het weer uit en zit ik heerlijk op de bank met Netflix of gewone tv… genoeg te zien, en oh ja… Lucifer, het is bevestigd staat erbij, op Netflix, er komt een seizoen 5… yesssssssss

Verder leef ik mijn leven en zie ik het allemaal wel, als dingen echt belangrijk zijn, kunnen ze altijd ouderwets nog even bellen 😉

X

Reply
Darina

Ik probeer steeds meer offline te zijn en dat gaat best goed. Ik mis op den duur mijn telefoon ook niet. Het is een soort automatisme om maar op die telefoon te zitten lijkt het wel.

Reply
Nikita

Ik merk dat ik nu ik fulltime werk ook minder bezig ben met mijn telefoon. Oke, tijdens mijn uren moet die telefoon gewoon achteraan in de personeelsruimte liggen. Maar je raakt dat gewend om niet op je telefoon te zitten en daardoor vergeet je hem ook. Maar daarnaast ook gewoon heb ik al weinig vrije tijd. De tijd die ik heb, deel ik dan liever in met dingen waar ik echt gelukkig van word dan achter mijn telefoon. Social media zit er niet in bij mij door mijn detox natuurlijk. Dus dat is al een zorg minder. Nu ik mijn opa ben verloren is die vrije tijd heel fijn en ben ik graag offline bezig om mijn verdriet te verwerken. Dus ik ben sowieso al aan het digiminderen. Leuke term ook!

Reply
Audrey

Bij mij gaat het offline zijn steeds beter. Ik moet dan wel strenge afspraken maken met mezelf, maar uiteindelijk vind ik het heerlijk 🙂

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *