Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Protected: Het altijd maar online zijn..

This content is password protected. To view it please enter your password below:

1
Hersenspinsels
Previous Story
Next Story

42 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Baie goed door Madrina
  22/05/2016 at 20:03

  Ik heb de laatste weken weer veel te weinig geblogd of blogs gelezen. Om de eenvoudige reden dat het echte leven mij had ingehaald 😉

 • Reply
  Flaviena
  13/05/2016 at 17:58

  Oh zo herkenbaar… Ik heb ook al een tijd een soort social media detox gaande. Het geeft zoveel meer rust (terug) door gewoon oldskool zonder telefoon bezig te zijn in het dagelijks leven. Het menselijke contact, als een aanraking of iemand in de ogen kunnen kijken is zo belangrijk. Ik ben benieuwd hoe dit verder ontwikkeld in de maatschappij. groetjess

 • Reply
  PatriciaKleijn
  13/05/2016 at 11:11

  ik ben er zelf ook schuldig aan hoor, ik heb mijn telefoon heel vaak in mijn handen zeker ook voor foto`s en tegenwoordig voor een weekvlog, maar ook dat ik hem pak, scherm openschuif kijk ik erop en dan weer weg, heel erg doelloos zeg maar haha

 • Reply
  Michelle
  11/05/2016 at 08:56

  Ik ben veel online te vinden maar toch heb ik iedere dag vele momenten waarbij ik dat niet ben. Handwerken, aandacht voor de dieren, dagje weg, visites, lunches.. Alles gebeurd zonder telefoon of tablet. Natuurlijk maak ik ondertussen wel eens foto’s van de dieren of van dat lekkere gebakje bij de koffie, maar dan gaat de camera weer weg en kan het gesprek weer verder. Ik probeer steeds vaker se camera in de tas te laten tijdens wandelingen en uitstapjes om echt te genieten. Want eerlijk gezegd, die ene tulp of bloesemboom heb ik vorig jaar ookal gefotograveerd..

 • Reply
  Marcella
  10/05/2016 at 19:21

  Ik ben schuldig, want ik gebruik m’n iPhone vaak. Tegelijkertijd kan ik me erg vinden in jouw artikel, want ook ik irriteer me aan die eeuwige mobieltjes. Dus ik probeer te minderen. En meer in het moment te zijn. De foto met de vrouw is overigens heel herkenbaar. En eigenlijk ook best confronterend 🙁

 • Reply
  zwartraafje
  10/05/2016 at 15:54

  Ik vind dit soms heel confronterend. Een tijdje terug ging ik voor het eerst in mijn leven naar een groot optreden (Muse) dat niet op een festival plaats vond. Ik heb van elk moment van die avond genoten maar heb er dus geen foto’s van. Ik was gewoon zo aan het genieten van de show dat ik eigenlijk niets wilde missen. Het viel me echter op dat de meerderheid van de mensen het optreden de hele tijd probeerde te filmen. Of foto’s maakten van zichzelf en het publiek én …

  Het doet me altijd een beetje denken aan hoe we het vroeger grappig vonden wanneer Japanse toeristen van alles een foto namen maar zelden van het moment leken te genieten. Alsof ze zelden iets konden bewonderen zonder die lens als filter. Blijkbaar doen ondertussen steeds meer mensen dat. Het is pas echt wanneer het online staat en iedereen kan zien wat je gedaan hebt. Of beter … wat je op dat moment aan het doen bent.

  Ik post zelf ook foto’s op mijn blog – maar meestal met een paar dagen vertraging. Op het moment zelf wil volop van het gezelschap en de vele indrukken genieten.

 • Reply
  Wendy
  10/05/2016 at 12:29

  Je hebt helemaal gelijk en ook ik ben er af en toe schuldig aan. Maar ik let er ook heel erg op. Met het eten heb ik bijna nooit mijn telefoon aan tafel. Vaak weet ik dan niet eens waar hij ligt. Kevin daar in tegen zit dan vaak wel op z’n telefoon. Gezellig hoor, samen eten aan tafel. Ik kijk continu tegen de achterkant van zijn telefoon. Als we uit eten gingen, deed hij dat vaak ook, maar daar ben ik echt een keer boos om geworden en gelukkig doet hij dat nu minder.

 • Reply
  Daisy
  09/05/2016 at 21:26

  Ik denk altijd dat ik het niet doe, maar wordt er toch regelmatig op betrapt dat ik weer “even” iets moet checken. Het is gewoon zo’n gewoonte geworden ofzo… Ik vind het wel erg jammer, dus een beetje tegenstrijdig is het wel.

 • Reply
  Miriam
  09/05/2016 at 20:54

  Wauw, krachtige en goeie foto is dat zeg! Ik heb ook steeds meer dat ik denk: nee even geen foto, maar gewoon genieten! Toch is dat best lastig hoor, zit er best in gesleten. Ik vind het ook steeds erger worden en ik vind écht dat het verboden moet worden om je mob. te gebruiken in het verkeerd (dus ook fietsers!) idd…HOE doet men dat sowieso, daarbij is het dikke onzin. LEtterlijk je leven wagen voor een waardeloos appje (oid).

 • Reply
  heidi
  09/05/2016 at 18:56

  Ja ik zelf vind dat ook super jammer. Altijd die mobiel die ze bij de hand hebben.
  En ik haat het erg als je aan het praten ben dat ze enkel oog hebben op die mobiel echt hatelijk.

 • Reply
  Wanda
  09/05/2016 at 17:14

  In gezelschap pak ik mijn mobieltje er alleen bij om even snel een foto te maken maar anders niet, dat vind ik zo asociaal gedrag. Thuis ben ik wel vaak online en sinds 2 weken probeer ik bijvoorbeeld om ‘s avonds na 21.00 uur niet meer online te zijn. Zo krijg ik meer rust voor het slapen gaan en hou ik ook eindelijk weer tijd over voor andere dingen. Maar ja, het valt ook mij wel op dat iedereen continu met zijn mobieltje in de weer moet zijn. Ik deel ook niet al mijn foto’s direct, zo zijn we gisteren naar Orvelte geweest, daar heb ik inmiddels 2 foto’s van gedeeld maar het kan best zijn dat daar volgende week nog een foto van komt of misschien nog wel weer eentje van een paar weken geleden. Het hoeft voor mij niet zo actueel te zijn.

 • Reply
  The Belgian Reviewer
  09/05/2016 at 13:07

  Ik heb er geen last van, ik heb geen hightech smartphone maar eentje om gewoon mee te bellen en sms-en dus er staat geen Facebook op en geen mail. Het stoort mij dus dubbel als ik mensen constant bezig zie met hun gsm 😉 . Ik herinner me de tijd nog van voor de gsm en als het toen lukte zo, waarom nu dan niet meer? Ik word ook oud zeker 😉

 • Reply
  sammie
  09/05/2016 at 11:25

  Ik denk dat we zeker allemaal teveel online zijn maar ik probeer in gezelschap toch altijd wel de telefoon links te laten liggen. Dat is iets waar ik me echt aan kan ergeren, zit je gezellig met z’n allen wat te drinken zit de helft steeds in z’n telefoon te koekeloeren. Ik zeg er dan ook altijd iets van, vind het een beetje aso namelijk als je dat continu doet. Foto’s maken doe ik altijd wel maar ik probeer zoveel mogelijk te genieten van het moment, heb de afgelopen 4 dagen genoten van de vrije dagen en het weertje en ben amper online geweest. Heerlijk!

 • Reply
  Simone
  08/05/2016 at 20:35

  Oh dat verhaal van die vader en dat kindje, dat vind ik wel heel erg. Met verjaardagen pak ik mijn telefoon er niet bij (of ik moet een foto aan iemand willen laten zien). Ik vind dat ook storend als anderen dat doen, dus doe ik dat zelf ook niet.
  Wat mij ook opvalt is dat mensen op Zoover bijvoorbeeld bijna hysterisch kunnen zijn wanneer de wifi op hun vakantie niet goed werkt. Je bent toch op vakantie?! Niet om de hele dag te kunnen appen met jan en alleman, lijkt mij. Ik word er in elk geval niet angstig van, het is zelfs rustgevend.

 • Reply
  Sabine
  08/05/2016 at 06:04

  Oh ja die laatste foto! Prachtig illustratie. Ikzelf ben ook veel online te vinden, te veel vind ik zelf. Al doe ik de laatste tijd niet meer zo veel meer met Twitter, het werd echt te veel. Ik merk ook simpelweg dat ik er moe van word en dat lijkt me niet goed. Al die input. Bovendien is de helft (of meer?) van wat we zien gewoon niet waar. Alles word gefotoshopt en met landschappen enzo is dat op zich prima, maar al die selfies van perfecte mensen… pff even niet hoor haha. Ik vind het vooral jammer voor de kinderen van tegenwoordig. Ik weet nog dat ik in mijn jeugd zo een onbezorgd leventje had, ik kreeg pas een mobiel op mijn 16e. Maar kinderen tegenwoordig lopen er al zo vroeg mee rond. Lijkt me geen goede ontwikkeling.

 • Reply
  Zo simpel is dan geluk
  07/05/2016 at 19:44

  Ik kan me hier helemaal in vinden. Als ik op een verjaardag ben of gezellig met vrienden, dan blijft mijn telefoon lekker in mijn tas. Ben ik bij een concert of ander evenement, dan maak ik vaak enkele foto’s en stop mijn telefoon weg. Die foto’s plaats ik later wel een keer online. Je mist zoveel moois als je constant maar met je telefoon bezig bent!

 • Reply
  Vivian
  07/05/2016 at 17:36

  Die onderste foto en het stukje eronder vind ik het meest treffend, maar sowieso is dit echt een heel sterk stuk. Ik merk ook vaak dat ik onrustig word door alle online druk, dus dan is het des te fijner en opluchtender om af en toe gewoon even offline te gaan!

 • Reply
  Lenneke
  07/05/2016 at 17:27

  Oh, man, ik vind het soms zo schandalig hoe we allemaal bezig zijn met het leven op en in onze telefoons. Ik schreef een blogpost die eraan raakte, over fear of missing out: http://freelennse.nl/2016/02/flikker-toch-op-fomo/

 • Reply
  Bianca Schrijft
  07/05/2016 at 10:47

  Zelf probeer ik hem van tijd tot tijd in mijn tas te laten. Met Hemelvaart waren we naar Giethoorn, iets wat ik al jaren wilde doen. Ik heb 1 foto gemaakt en geshared, daarna alleen maar genoten door mijn eigen ogen te gebruiken.

 • Reply
  Diana
  07/05/2016 at 01:39

  Die laatste zin is heel treffend en zo WAAR ! Niemand wil iets missen, maar intussen missen we de echte wereld om ons heen’ dat is precies wat er bij heel veel mensen gebeurd. Geen feestje is meer zoals het ooit was, geen terrasjes meer zonder telefoon, de paniek bij mensen als ze de telefoon kwijt of vergeten zijn, Helaas is het al niet meer weg te denken in 2016. Wij hebben het er hier ook zo vaak over. Een berichtje in je telefoon, even teug reageren, even een foto maken, even je email kijken, even naar Facebook, oja nog even op Twitter, en zo dat dat vaak de hele dag door. Ik las laats op een andere blog ook een soort gelijk artikel en schrok hoeveel tijd er om gaat in social media gebeuren. Hoeveel mensen herkennen dit niet je zit een halve avond achter de pc sluit hem af en hups gaat vrolijk weer verder op je telefoon. Wat doen de meeste mensen als eerste als ze net op zijn? ja de telefoon pakken. De foto die je geplaatst hebt zeg zoveel en is zo vaak om je heen te zien. Je laatste foto is PRACHTIG ! Dat is nog eens PUUR genieten. Een enkeling zie je dit nog doen.

 • Reply
  Evelyne
  06/05/2016 at 22:27

  Ik geef je helemaal gelijk. Ik geef toe dat ‘k op een vrij moment of als ‘k op de trein wacht m’n gsm check, maar ik durf ‘t ook al vaak eens niet te doen. Gewoon omdat de wereld rondom mij belangrijker is. Ik neem, als fotografe, ook wel eens een foto met m’n gsm (tegen m’n principes in, maar bon :p ), maar doe dat niet om de halve minuut.
  Zelf vind ‘k ‘t ook vervelend dat iemand voortdurend z’n gsm checkt terwijl jij eigenlijk tijd maakt om bij die persoon te zijn. Dan konden we evengoed thuisblijven & gaan chatten op de pc toch?

 • Reply
  Linda
  06/05/2016 at 21:34

  Mooi artikel! Ik vind dat je goed verwoord hebt hoe het is en hoe je daar zelf mee omgaat – ik vind het soms wel lastig, want je wil toch ook wel dingen delen. Tegelijk wil ik ook genieten van het moment, de onderste foto vind ik erg mooi; ik zag ‘m pas ook een keer. Erg mooi. Ik neem naar concerten vaak ook geen camera meer mee en mijn mobiel blijft in mijn tas, dan word ik ook niet verleid om tóch te gaan filmen of foto’s te maken en echt te genieten van het moment. Het is wel lastig want de generatie van nu groeit er toch mee op, je kan ook eigenlijk niet meer zonder. Dat is wel vervelend voor kinderen natuurlijk.

 • Reply
  Quinty
  06/05/2016 at 21:01

  Ik zit zelf ook wel op mijn telefoon maar ik zie mezelf niet als overdreven verslaafd ofzo. Ik ken mensen die gewoon als je aan het praten bent een berichtje krijgen en dan tijdens het praten even gaan reageren en vervolgens niet luisteren naar wat je zegt. Hier kan ik echt heel slecht tegen. Ook als ik iemand zie zitten achter het stuur met een telefoon in de hand denk ik echt van doe niet zo gevaarlijk joh, alsof ze zich zelf niet realiseren dat zo zo ongelukken maken!

 • Reply
  Anne
  06/05/2016 at 16:47

  Heel mooi hoor! En ook wel herkenbaar: mijn opa is op vakantie de hele dag bezig met foto’s maken. Dat is dan wel geen ‘online zijn’, maar ik denk dan wel eens: ‘joh opa, geniet eens van wat je ziet i.p.v. het vast te leggen.’ Hij is bang dat hij dingen vergeet… dat snap ik wel, maarja… Je hoeft niet alles te onthouden om geluk te herinneren.
  Gelukkig ben ik zelf niet zo veel online, voornamelijk om te bloggen, maar dat is gewoon omdat ik van schrijven houdt!

 • Reply
  Els
  06/05/2016 at 16:31

  De laatste foto kende ik inderdaad. Het altijd online zijn doe ik niet aan. Dan maar iets “missen”. Maar op die foto ben ik ook degene die met een camera/telefoon foto’s zou lopen maken. Hahaha. Op vakantie maak ik ook eerst foto’s, om daarna even op een bankje te genieten.

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  06/05/2016 at 16:24

  Guilty!
  Maar me er ook bewust van!

  Die laatste foto is echt super mooi!

 • Reply
  jackie
  06/05/2016 at 15:03

  ooooh die laatste foto ♥ je ziet die oma gewoon genieten..
  Ik heb gisteren tijdens het bevrijdingsfestival wel 1 foto gemaakt, en dat was toen we naar huis liepen…
  Op de fiets, daar ben ik een ster in… schakel werktelefoon regelmatig door als ik ergens heen moet, bellen en appen op de fiets kan ik als de beste (schuldig)

 • Reply
  Lies
  06/05/2016 at 14:56

  Ik ben er ook wel schuldig aan. Maar 1 van mijn doelen van dit jaar is een digitale detox, dus ben me er wel erg van bewust. En ik ben zeker nog geen extreem geval.

 • Reply
  Sofie
  06/05/2016 at 14:25

  Vreselijk vind ik het, als je om je heen kijkt op de trein dan zit 90% met zijn mobiel bezig. Jammer vind ik dat, ik vind de trein namelijk een moment om te lezen. Ik vind nochtans ook van mezelf dat ik teveel met mijn mobiel bezig ben. Maar ik heb bv wel de facebook-app verwijderd (al betrap ik mezelf er nu op dat ik naar de website van facebook ga op mijn gsm, maar dat is alleen als ik een foto gedeeld heb via instagram en ook op facebook gezet heb), ook staat mijn mobiel internet uit zodat ik op de trein ook lees en niet met mijn mobiel bezig ben. Toen mijn iPhone kapot was en een week lang een oud toestel had waarmee je enkel kon sms’en en bellen, merkte ik wat voor een zee van tijd ik had.

 • Reply
  Sheila
  06/05/2016 at 13:02

  Ik merk het zelf ook, behalve als ik reis. Dan heb ik geen wi-fi en dus laat ik mijn mobiel een lange tijd weg. Wel maak ik veel snapshots met mijn mobiel die ik ergens anders wel weer op Instagram wil zetten. Dat doe ik dan wel weer. Ik vind IG nu eenmaal erg leuk. Plus… ik print die foto’s ook uit en daarom wil ik ze snel in mijn feed. Maar voor de rest.. tijdens het reizen app ik met niemand (behalve met vriendlief als ik met manlief weg ben en weer andersom).

  Thuis gebruik ik hem wel veel. Daar ben ik me wel van bewust. Dus.. ik laat hem ook vaak bewust in de keuken liggen. Zodat ik thuis ook écht naar mijn zoontje kijk en met hém bezig ben. Als ik een dagje weg ben, gaat het me beter af. Dan ben ik dus niet zo’n persoon als de meneer op de foto. Ik maak er wel foto’s mee (want tja… die gaat voor mijn andere IG account). Maar ik app niet de hele tijd of check mijn facebook.

  Maar dus weer thuis… dan laat ik me sneller verleiden. Ik moet echt streng zijn naar mezelf toe, want ik vind dat ik er best minder mee kan doen.

 • Reply
  Sandra
  06/05/2016 at 12:36

  Die foto, zo mooi hoe vrouw geniet zonder telefoon in haar handen. Iedereen zit inderdaad tegenwoordig continue met zo’n apparaat in zijn/haar handen. Ik zal niet zeggen dat ik er nooit op zit, want dat zit ik wel, maar ik let wel op dat ik sociaal blijf doen. Als ik met anderen ben dan ga ik niet naar dat schermpje zitten turen…

 • Reply
  Amélie Cammaert
  06/05/2016 at 12:05

  De laatste foto is prachtig! Iedereen is op zijn telefoon en die oude vrouw staat gewoon te genieten zonder foto’s of een filmpje ervan te moeten nemen! Dat is nogal een voorbeeld!
  Zelf ben ik misschien ook een beetje te vaak op mijn mobiel daarom probeer ik zo veel mogelijk te wandelen met mijn hond, te sporten, met vriendinnen buiten gaan,…

 • Reply
  Jenn
  06/05/2016 at 11:53

  Ik ben het helemaal met je eens, maar ik maak me er zelf ook wel eens schuldig aan hoor. Ik probeer er wel op te letten.

 • Reply
  Joyce rdt
  06/05/2016 at 11:48

  Wat een goed artikel zeg!
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook veel met mijn mobiel bezig ben, maar als ik in gezelschap ben dan let ik daar wel echt op. Ik vind het ZO onbeleefd om dan met je mobiel bezig te zijn. Een aantal jaren geleden dacht ik daar niet over na, nu ben ik me daar veel meer bewust van. De mevrouw in de menigte geniet tenminste van het moment, heel mooi! Liefs.x

 • Reply
  Dalinka
  06/05/2016 at 11:11

  Soms als ik het perron op loop of in de trein zit en om me heen kijk dan zie je letterlijk iedereen druk bezig zijn met hun mobieltje. Zo bizar om te zien eigenlijk. Maak ik me zelf ook schuldig aan hoor 😉
  Foto’s maken doe ik ook graag, maar vaak deel ik het ook pas later. Het hoeft inderdaad niet meteen gedeeld te worden. Bovendien vind ik het belangrijker om degene de aandacht te geven met wie je op stap bent. Ik vind het zelf ook nooit leuk als een vriendin de hele tijd op d’r mobiel kijkt, dus doe ik dat zelf ook niet. Maar als ik alleen ben dan pak ik hem er wel vaak bij terwijl ik juist heb gemerkt hoe lekker het is om hem even weg te leggen en je echt te concentreren op iets anders. Het blijft lastig. Je hele leven zit tegenwoordig zowat in je mobiel.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  06/05/2016 at 11:11

  Wat een geweldige foto is dat zeg! Die kende ik nog niet. Mooi hoe die mevrouw als enige kijkt naar wat er gebeurt.

 • Reply
  Darina
  06/05/2016 at 09:30

  Mooi die laatste foto! Die zegt alles! Maar ik maak me er ook schuldig aan. Ik ben ook gek op Instagram dus wil altijd foto’s maken om te kunnen delen. Maar soms leg ik mijn telefoon weg om bewust te zijn van mijn omgeving, te genieten van de sfeer om me heen.

 • Reply
  Fleur
  06/05/2016 at 09:13

  Ja, het is wel bizar wat dit met ons leven nu in 2016 doet. Maar aan de andere kant álles veranderd en daar hoort de mobiele hype op dit moment gewoon bij denk ik en hoe zonde het ook is dat we groot enndeels alleen maar aandacht heen voor onze mobieltjes hebben. Je hebt het zelf nog altijd in de hand en door hoe jij het aanpakt kun je het toch een klein beetje terug houden 🙂 . Goed om hier eens bij stil t staan

 • Reply
  Amy
  06/05/2016 at 08:44

  Mooi artikel Sas en je hebt helemaal gelijk. Zeker als ik naar die laatste foto kijk breekt mijn hart eigenlijk.. we genieten veel minder van wat er om ons heen gebeurt als we steeds maar op die telefoon kijken. Toch maak ik mijzelf er ook schuldig aan, dat ding zit praktisch aan mijn hand gelijmd. Ik ga erop letten, want het mag wel een tikje minder!

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  06/05/2016 at 08:38

  Ik maak me er ook schuldig aan. Soms wel erg eigenlijk. Ik merk dat zelf ook. Doordat je zoveel ‘in’ je telefoon gebeurt mis je van alles wat er om je heen gebeurt. Zo zonde! Toch weet ik niet zo goed hoe ik die gewoonte moet doorbreken..

 • Reply
  Morgaine
  06/05/2016 at 08:15

  Ik ben niet zo met de mobiel bezig, dat merk je ook aan instagram, de ene dag zet ik liefst direct wat foto’s achter elkaar neer, klaar, en de andere dag helemaal niet, hahahaha Dat merk je ook aan de likes, hij gaat ook niet af op instagram, als daar iets wordt gedaan, dat scheelt ook, nul rintone, ik moet mijzelf eraan herinneren dat ik het heb.

  Alleen de familie app, die hou ik bij, maar verder? Hij ligt meer thuis dan dat ie mee is, alleen als ik ver ga reizen, ouderwets, voor de zekerheid, als er iets gebeurd of zo… maar onderweg heb ik geen internet dus ouderwets smssen is dat dan of echt bellen…. anders doet iet het niet, hahaha

  Ik vind het te erg voor woorden ik merk hetzelfde op, en die fietsende moeders met kind voorop en achterop en dan nog op hun mobiel, ze zwieren dan ook over het hele fietspad heen en jij hangt erachter omdat er net zulke gevaarlijke tegenliggers aan komen etc.. ik snap het ook niet!

  X

 • Reply
  Nicole
  06/05/2016 at 08:08

  Die laatste foto is prachtig. Maar ook ik ben er schuldig aan. Foto’s en filmpjes vind ik belangrijk om zo over een lange tijd dingen beter te herinneren. Maar ik hoef niet overal een foto van of een filmpje van. En wat je zegt, dingen kunnen wachten.
  Gisteren was ik in de efteling en ondanks dat ik dus best wat foto’s ook heb gemaakt van onze kleine meid, heb ik vooral genoten.. Van het weer, van de mensen met wie ik was en de sfeer..

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png