Duurzame (kleine) veranderingen die ik de laatste tijd heb doorgevoerd

Deze producten zijn ter beschikking gesteld door Paper and Boo

Duurzaam, een term die ik zelf steeds vaker voorbij zie komen. Zowel in mijn dagelijks levens als bij andere bloggers. Voor mij eens interessant om te kijken hoe duurzaam ik eigenlijk zelf leef. Eerst was ik hier totaal niet mee bezig, nu denk ik er wel degelijk over na. Daarbij werd met het typen van dit lijstje de lijst steeds langer en langer met dingen die ik al doe. ‘Ohja, dat is ook duurzaam…’ Het zijn kleine stapjes, maar wel stapjes in de goede richting.

[ Samenwerking Paper & Boo ] Duurzame (kleine) veranderingen die ik de laatste tijd heb doorgevoerd

Wasbare wattenschijfjes
Ze hadden ze een tijdje terug bij de Action en ik wilde deze al langere tijd hebben. Ik ben er tot nu toe erg blij mee en reinig mijn gezicht er dagelijks mee. Daarna verdwijnen ze in het waszakje dat erbij zat en gaan de wasmachine in. Ideaal, vind ze ook een stuk zachter en fijner werken dan normale wattenschijfjes.

Herbruikbare items in de badkamer (van Paper & Boo)
Helemaal fan ben ik van het merk Paper & Boo, waarvan ik een aantal items kon uitproberen. Allereerst de Bamboe haarborstel, waar ik al tijden naar op zoek was. Mijn krullende haar is altijd een projectje op zich waar ik een haat-liefde verhouding mee heb. Deze borstel is fijn in gebruik, stevig genoeg om de pinnetjes IN de borstel te laten zitten (met mijn haar vliegen ze er vaak om de haverklap uit) en het bamboe omhulsel voelt fijn in de hand.

Ook testte ik de shampoo Bars Kokos. Hoewel ik kokos niet lekker vind is de geur daarentegen zeker wel favoriet. Het was even wennen om een schijfje in mijn handen te hebben i.p.v. vloeibare shampoo maar het werkt fijn. Vooral met mijn lange haar heb ik het idee goed de puntjes te kunnen verzorgen en het goed te laten intrekken. Het schuimt en ruikt heerlijk, het is erg jammer dat ik de geur niet kan overbrengen via dit artikel. Ook is het geschikt voor een gevoelige hoofdhuid.

Dagelijks gebruik ik nu in de avond de konjac spons (alle huidtypes). Je hebt ook nog een sponsje voor de gecombineerde of onzuivere huid. Hiervoor had ik er nooit van gehoord. Het is voor een fijne gezichtsreiniging waar ik zeker na een lange dag werken naar uit kijk. Ik voelde na 1 beurt al direct verschil. Wat was mijn huid glad! Ook makkelijk in gebruik: In lauw warm water houden, uitknijpen (niet wringen), masseer je huid ermee en spoel hem daarna uit. Hij heeft een handig koordje waardoor je hem makkelijk kan ophangen om te laten drogen voor een volgend gebruik. Je schijnt hem tot 3 maanden te kunnen gebruiken dus ik ben er nog wel eventjes zoet mee.

Dan nog een herbruikbaar wattenstaafje, iets waar ik erg naar uit keek net als de wasbare wattenschijfjes. Het zit in een handig opbergdoosje en er zitten er 2 in; 1 voor het bijwerken van make-up en eentje voor je oorschelp. Ik heb ze beide al geprobeerd en ben fan! Het is van fijn zacht siliconen en makkelijk weer schoon te maken na gebruik. Ik ben blij.

Alle producten zijn 100% biologisch afbreekbaar en plasticvrij. De wasbare wattenschijfjes van Paper & Boo zijn van 100% gerecycled plastic. Ik ben echt super blij met alle herbruikbare en duurzame producten. Ik wil er zeker nog meer items aanschaffen. Neem een kijkje op hun site wat ze zoal aanbieden.

Elektrische tandenborstel
Die we alleen niet optimaal gebruiken; aangezien we er ’s avonds meestal voor kiezen te poetsen zonder hem aan te zetten voor Noa die slaapt :’) Maar verder is hij super handig in gebruik en veel fijner dan een normale tandenborstel. We hebben hem al jaren en ben er dik tevreden mee.

Weinig kleding kopen / bewuster omgaan met aankopen
Duurzaam is misschien niet het goede woord maar we gaan zeker de afgelopen jaren bewuster om met aankopen. Zo werken we nu met weekgeld en kijk ik naar wat écht nodig is. Ik koop vaak budget, let in het algemeen op koopjes en probeer alles binnen de perken te houden. Normaliteit kocht ik gewoon dingen die ik leuk vond, om later te bedenken dat ik het eigenlijk niet echt nodig had. Ook kleding hergebruik ik vaak en geef ik een 2de leven door het anders te combineren. Kleding voor mezelf koop ik erg weinig en de kleding van Noa is vaak budget.

Maandverband & tampons van Yoni zonder chemicaliën
Nog zoiets waar ik nooit bij stil stond maar nu bewust voor kies: Yoni tampons en maandverband zonder chemicaliën. Hoewel de prijs iets duurder is ben ik echt dik tevreden met deze aanschaf.

Cheeky wipes voor Noa
Ook voor Noa ben ik de duurzame opties aan het verkennen. Zo was ik begonnen met wasbare luiers voor de nacht en geniet nog dagelijks van de fijne cheeky wipes die we voor van alles gebruiken. Bekijk hier het gehele artikel

Afval scheiden
In ons dorp zijn we van het afval scheiden. Zo hebben we een aparte plastic container, houden we het oud papier gescheiden en gaan bewuster om met verpakkingsmateriaal. Glazen potjes gebruik ik voor mijn eigen knutselmaterialen mee op te bergen of ik neem ze mee naar mijn werk.

Kringloop aanwinsten
Jaren, nu wat minder door corona ging ik vaak naar kringloopwinkels. Ideaal om voor een koopje iets een 2de leven te geven. Zo heb ik zeker heel wat mooie kringloop aanwinsten in huis staan, opgeknapt of als cadeau gegeven .Lees hier alles over mijn aanwinsten door de jaren heen

Herbruikbaar tasje mee naar de winkels / herbruikbare waterfles
Ik neem eigenlijk altijd een herbruikbaar tasje mee naar de winkels. Makkelijk in (her)gebruik. Ook op mijn werk drink ik veel water en thee waar ik mijn dopper en nieuwe thee beker voor gebruik.

Hoe duurzaam ben jij als je erover nadenkt?

Idee artikel

About the Author

15 Comments

zwartraafje

Goh, ik weet dat we nog een pak bewuster zouden kunnen leven maar ik probeer er wel op te letten. Zo drinken we al jaren kraantjeswater waardoor we minder afval hebben. Maar ik gebruik ook wasbare reinigingsdoekjes (ben net als jij ook fan van de Konjac spons), sorteren doen we heel grondig en heb ik eigenlijk altijd al gedaan, zoveel mogelijk op een droogrek ipv in de droogkast, ik probeer tweemaal per week vegetarisch of veganistisch te koken, doe boodschappen met de fiets in plaats van auto, we hebben zonnepanelen, ik rijd zelf niet met de auto, …

Reply
Romy

Wat een goede stappen allemaal! Een paar van de producten heb ik ook en ben ik ook heel tevreden over. Ik gebruik ook standaard Yoni-tampons en vind dat een veel fijner idee dan de chemische tampons die ik eerder gebruikte. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor mijn lijf. De wasbare wattenschijfjes heb ik ook en zijn zo fijn. Ik vind ze eigenlijk wel prettiger dan niet-wasbare wattenschijfjes – al is het maar omdat je geen pluisjes meer hebt 🙂
En supergoed dat je zo kritisch bent op je aankopen!

Reply
SAS

Dat heb ik dus ook met die pluisjes en ze voelen zachter en zijn zoveel fijner in gebruik. Ik ben fan! Ook van Yoni.

Reply
Geke

Die haarborstel ziet er wel heel fijn uit zeg. Ga ik onthouden voor als ik een nieuwe nodig heb (maar hopelijk gaat hij nog lang mee, dat is het duurzaamst natuurlijk 😉 )
Ik probeer wel om wat bewuster te leven. Wasbare wattenschijfjes heb ik inderdaad ook. Gebruik ook eco wasmiddelen en schoonmaakspul. Afval sorteren doen we hier ook. Ik heb mijn eigen moestuintje,…
Kleding probeer ik tegenwoordig ook tweedehands te kopen op vinted.
We gaan ook bijna nooit meer met het vliegtuig op vakantie en hier in de stad doen we alles waar mogelijk met de fiets.
Maar er zijn nog verbeterpunten, daar wil ik wel weer wat extra werk van gaan maken de komende tijd.

Reply
Morgaine

Zo duurzaam om alles wasbaar aan te schaffen ben ik nu ook weer niet, meer ouderwets denk ik, make up draag ik al bijna niet, dus wattenschijfjes gebruik ik bijna niet. Wattenstaafjes wasbaar, heb ik mijn bedenkingen bij, dus uhm… ik gooi die bacteriën liever weg. hahahaha Ik gebruik ouderwets washandjes, geen sponzen of iets, behalve als er zo’n scrub ding die bollen in een pakket ergens zit, die was ik ook uit trouwens, maar ja soms zijn ze niet zo goed van kwaliteit en vallen dan uit elkaar, je krijgt ze nooit weer goed, hahaha

Verder, heb ik hier gescheiden afval, maar geen plastic container, wel speciale vuilniszakken, en die worden volgende week weer opgehaald. Dat vind ik eigenlijk een beetje gek, dat dit dus in speciale zakken gaat, de andere kant is? Dat deze zakken gratis bij alle supermarkten liggen eventueel, moet ook! Je moet ze dan ook in die zakken aanleveren. Dat scheelt weer in normale vuilniszakken.

Rest afval is er bijna niet hier.

X

Reply
Louise

Ik ben niet zo duurzaam. Ik probeer er wel op te letten met wasbare mondkapjes die ik kan hergebruiken, of dat ik een tas meeneem naar de supermarkt. Maar afval scheiden bijvoorbeeld kan wel een stuk beter bij mij :’)

Reply
SAS

Ik moet zeggen dat wij dit eerst ook niet echt deden, maar nu we in dit dorp wonen hebben we overal bakken e.d. voor.

Reply
Tamara

Ik ben echt zooo benieuwd naar die wasbare wattenschijfjes, ik moet dat dringend ook eens kopen. Ik krijg tegenwoordig ook veel reclame van een scheermesje dat je kan blijven gebruiken in plaats van wegwerp. Ook wel nieuwsgierig naar dat!

Reply
SAS

Ze zijn echt heel fijn in gebruik, echt een hele fijne tip. Weet niet of ze er nog zijn bij de Action… Oh dat klinkt ook erg fijn.

Reply
Sofie

Ik heb nu al een paar shampoo-bars gebruikt maar ben nergens echt tevreden over. Ik denk dat ik best duurzaam leef. Ik eet vegan en mijn groenten komen van een zelfoogstboerderij waarbij ik de straat maar hoef over te steken 🙂 Ik koop weinig spullen en kledij. Ik koop 80% bio.
Maar ik leef ook niet 100% duurzaam, mijn hondjes krijgen vers vlees en ik heb een auto.

Reply
SAS

Alle kleine beetjes helpen denk ik dan. Geheel duurzaam ben ik ook zeker niet, maar het is fijn wat bewuster ermee bezig te zijn.

Reply
Nicky

Van wattenstaafjes schoonmaken krijg ik een beetje de rillingen, eerlijk gezegd 😉
Ik scheid glas, papier en plastic maar verder ben ik totaal niet duurzaam bezig. Niet bewust in elk geval. Wel per ongeluk maar dat is niet bewust. Ik koop vrijwel nooit iets, zeker nu niet nu ik thuis werk of alleen op kantoor zit. Ook voor in huis koop ik zelden iets. Ik heb mijn bed beplakt met plakplastic laatst. Da’s ook beter dan een nieuw bed kopen, hoop ik.

Reply
SAS

Oh dat is echt zo gebeurd, onder de kraan en hij is alweer schoon. Geen vies karweitje gelukkig.
Toch nog erg duurzaam voor iemand die weinig met duurzaamheid bezig is 😉

Reply
Giovanna Jansen

Mooie tips! Ik pas er zeker al wat van toe, zoals afval scheiden, zelf een (stoffen) tas meenemen naar de winkel en alleen iets kopen als ik het echt nodig heb en dan nog liefst zo duurzaam mogelijk.

Reply
Darina

De wasbare wattenschijfjes en de borstel wil ik ook wel proberen. Wij scheiden ook afval en ik ben kritischer geworden met aankopen. Dat scheelt al zoveel!

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *