Ik ga op reis (met een 1 jarige) en ik neem mee…

Zoals jullie weten hadden wij onze eerste vakantie als gezinnetje afgelopen September in Centerparcs Het Heijderbos. Ik vond het echt wel spannend om voor het eerst met een kleine op vakantie te gaan. Had ik alles wel bij me? Waren er wel genoeg luiers mee? Wat moest er eigenlijk allemaal mee? Luiers, kleding (hoeveel?!), eten, speelgoed, z’n wagen, zwemspullen.. De lijst hield maar niet op in mijn hoofd. In dit artikel vertel ik jullie de ins & outs van onze packinglijst en vertel ik jullie of alles wel in onze auto paste.

Aller eerst is het natuurlijk fijn om een vakantie te bekijken die genoeg faciliteiten heeft voor een babay/dreumes. Je wilt je immers niet vervelen op vakantie. Ondanks dat Noa wat klein is was het voor ons niet lastig te kiezen voor Centerparcs. Je hebt daar werkelijk alles voor jong & oud en ook als het slecht weer is kan je je daar prima vermaken.

Onze auto moest volgeladen worden. Alles stond in de gang. M. keek er sceptisch naar. ‘Dit gaat never nooit allemaal in onze auto passen’ Ik dacht het tegendeel. Ik ging dus met bloed zweet & tranen aan de slag. Oei. Die wagen paste toch niet hoe ik dacht. En oh die ene doos stak te ver uit. Na eventjes nauwkeurig te hebben geduwd, eruit gehaald en alles opnieuw een plekje te hebben gegeven paste alles precies. TADA. Ik ben maar wat trots (met mijn labiele inzicht normaal) dat alles toch in de auto mee kon.

In een notendop tips voor op reis met een 1 jarige…

Spreekt voor zich: meer neem voldoende speelgoed/kleding mee
Dit was nog al een dingetje he. Want wat neem je mee? Meneer heeft best veel speelgoed en je wil het ook niet overdrijven. We namen zijn favoriete speelgoed sowieso mee en een bak met stapel-duplo. Uiteraard een tas met boekjes en een voetbal.

Uiteraard nam ik ook voldoende (eigenlijk teveel) kleding mee. Een extra slaapzak en slaapkleding voor als hij een ongelukje zou hebben. Extra broeken en rompertjes kunnen ook nooit kwaad. Ik wilde dat Noa zich lekker kon vermaken, vies kon worden en we genoeg mee zouden hebben om hem te kunnen verkleden. En ik ben zo’n mama met elke dag een ander outfit…

In de auto: Netflix afleveringen downloaden voor het geval dat
Gelukkig hebben we deze niet nodig gehad (bij de heen & terug rit lag meneer op 1 oor) maar toch handig als hij gaat lopen vervelen: afleveringen downloaden. Het was een rit van ruim 1.5 uur en dan zit je niet te wachten op een huilend kind achterin. Sowieso viel de rit mee, hij sliep een deel en als hij wakker was vond hij het prachtig naar buiten te kijken. Toch echt een goede aankoop zijn nieuwe autostoeltje.

Boxkleed (of iets om op de kunnen zitten)
Zo blij dat ik hieraan had gedacht: een boxkleed. Hoewel Noa veel loopt wil hij uiteraard veel spelen op de grond. En deze grond is toch niet altijd even schoon. Hij vond het heerlijk op zijn kleed een boekje te lezen of de bouwen.

Grootverpakkingen
We namen heel wat grootverpakkingen mee. Een luiervoordeelpak, zodat we in ieder geval genoeg luiers hadden en extra Olvarit maaltijden. Dit voor als Noa wat we ’s avonds gaan eten niet zou lusten. Uiteindelijk heeft hij bijna alle avonden gewoon met ons meegegeten maar het was fijn genoeg bij ons te hebben. Ook voordeelverpakkingen van snoetenpoetsers en dergelijke gingen mee de koffer in.

Alles wegwerp of herbruikbaar
Hoewel ik super blij ben met al mijn herbruikbare items voor Noa (die ik toen nog niet had maar ook niet zou hebben meegenomen), was het juist fijn om veel wegwerp mee te nemen zoals bijvoorbeeld snoetenpoetsers. Dit maakte dat ik ook een stuk minder wasgoed mee terug nam. Net als de silicone slab, die in de vaatwasser daar kon om te herbruiken. Niet 20x een slabbetje die vies wordt waardoor het weer mee naar huis moest. Was heb je met een kleintje toch al genoeg πŸ˜‰ vooral na een vakantie met nog eens je eigen was erbij.

Stel niet te hoge verwachtingen en pas jezelf aan
Ik denk dat dit ook een belangrijke is; je vakantie is niet meer van jezelf en compleet anders. Gingen we eerst lekker uit eten of eventjes poolen, nu moet je dit toch echt inplannen. Uit eten zat er weinig in, aangezien de meeste restaurants pas open gingen tijdens zijn slaaptijd. Daarbij zit je wat meer aan het slaapritme vast van je kleintje. Juist ook door corona en het moeten reserveren was dit soms wel een puzzel. Om 9 uur in het zwembad en je had tijdsloten dat je kon zwemmen. Gelukkig heeft Noa nog maar 1 slaapje en is hij na een uurtje zwemmen al moe. Maar kan me voorstellen als je oudere kinderen hebt en je niet de hele dag het zwembad in mag dit wel eventjes schakelen is. We hebben ons zoveel mogelijk aangepast en als meneer naar bed was wat tijd voor onszelf genomen. Anders, maar het genieten met een kleintje maakt een hoop goed.

Zorg voor een aparte slaapkamer voor je baby (als je dit thuis ook doet)
Thuis slaapt Noa al sinds dag 1 op zijn eigen kamer. Het was fijn dat we een aparte slaapkamer hadden daar, waardoor hij zijn eigen ritme aanhield. De weken voordat we op vakantie gingen waren de nachten drama. We hadden ons daarop dus ook ingesteld op vakantie. Nergens voor nodig. Sinds deze verandering van omgeving sliep hij ineens stukken beter. Kan me voorstellen als je kind nog op je eigen kamer slaapt je dit zo blijft doen in het kader van een ritme.

Check welke dingen ze verhuren
Bij Centerparcs beschikken ze over dingen die je kan huren, super handig aangezien het anders helemaal niet in de auto had gepast πŸ˜‰ Ze hadden een stoel, een bedje… Handig dus om van te voren even te kijken wat ze aanbieden bij je accommodatie. Ook konden we daar beddengoed huren, hadden 1x eigen beddengoed mee en als daar wat mee zou gebeuren konden we gewoon nieuwe halen.

Lees ook bij lieve Tamara wat tips als je met een 1 jarige op auto vakantie wilt gaan.

Wat was jullie laatste vakantie en welk moment vinden jullie daarbij gedenkwaardig? Ik ben erg benieuwd dus laat je mooie momenten achter in de reacties hier beneden!

PS: En nog eventjes een mooie mijlpaal vandaag: het is precies 2 jaar geleden dat wij erachter kwamen dat Noa kwam. De positieve test hadden we ’s avonds in handen. Verbijstering. Angst. Blijdschap en bij mij vooral twijfels of het wel Γ©cht waar was…

15 reacties op “Ik ga op reis (met een 1 jarige) en ik neem mee…

 1. We zijn begin maart van dit jaar enkele dagen aan zee geweest. Het voelde toen echter al minder aan als vakantie vermits we omwille van Corona niet naar Brugge konden gaan en we ook niet uit eten konden gaan. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om terug een keertje naar Centerparcs te kunnen gaan maar ik heb nog geen flauw idee wanneer dat zal zijn.

  1. Kan me voorstellen dat het balen is en ook even aanpassen. Ja, Centerparcs is zo fijn om te bezoeken. Wij gaan Juni 2021 weer en ben heel benieuwd hoe het dan gaat zijn corona-wise en Noa die bijna 2 is.

 2. De beste tip die ik nog heb is dat je niet de verwachting moet hebben dat je een vakantie hebt zoals eerdere vakanties. Het is echt anders met een kleintje. Dat heb ik ook the hard way geleerd πŸ˜‰

  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Precies wat ik ook als puntje aangaf; open minded in gaan en wel begrijpen dat alles anders gaat zijn, dat scheelt al de helft.

 3. Wat een gesleep, he? Maar ik vind altijd dat je beter te veel bij je kunt hebben dan te weinig. Het kan in de auto, he! Je hoeft het niet te dragen. Mijn eerste vakantie met uk was naar Vennebos van Centerparcs. Dochterlief krijste ’s nachts alles bij elkaar. Maar overdag was het fijn! Veel diertjes kijken en lekker samen zwemmen.

 4. Op vakantie gaan met een kleintje is best een dingetje inderdaad, gelukkig dat je aan alles gedacht had en dat het in de auto paste. Wat leuk dat het gisteren precies twee jaar geleden was dat jullie wisten dat je zwanger was.

 5. Met een kleintje op reis lijkt me idd veel meer te organiseren. Ik zou ook constant lijstjes maken in mijn hoofd uit schrik iets te vergeten zijn. Maar zoals iemand me ooit zei: je kan alles ook overal kopen. Dat vond ik ergens ook geruststellend en daar hou ik nu meestal rekening mee om mezelf te doen kalmeren. Al zijn er altijd een aantal dingen waar je aan gewoon bent.

  1. ja dat is inderdaad ook zo, je kan alles kopen. Hoewel sommige dingen zoals zijn speen en tuttendoekjes wel belangrijk zijn en niet ‘zomaar’ te koop. Meneer wil ook alleen maar 1 soort speen, andere spuugt hij uit #ietsmeteeneigenwil πŸ˜‰

 6. Wat een handig overzichtje. Haha, Remus op het boxkleed laten zou gewoon echt niet lukken. Die crosst echt altijd rond! Wij zijn ook deze zomer op reis gegaan met hem en heb toen een soortgelijk blogpost gemaakt. Bij ons sliep Remus wel in onze kamer, maar dat deed hij eigenlijk heel goed, ook al sliep hij van zijn 6 maanden niet meer bij ons. Ik nam ook z’n favoriete speelgoed mee, zo’n tiental kleine dingetjes en vooral ballen, haha! Nu is hij ook heel erg into boekjes dus dat zou ik nu ook meegenomen hebben. πŸ™‚ Ik maakte ook wel gebruik van wegwerp maar ik miste eerlijk gezegd echt wel de cheeky’s!

  1. Je soort gelijke blogpost staat ook als tip onderaan in dit artikel πŸ˜‰ Had ik al vermeld haha.
   Ja ik miste de herbruikbare items ook zeker wel, maar wegwerp was zoveel handiger op vakantie. Ben ook erg benieuwd hoe de vakantie gaat zijn met een 2 jarige en hoe dit anders (of hetzelfde) gaat zijn.

 7. Gelukkig maar dat het net in de auto paste! Ik vraag me wel af hoe ik later op vakantie zou kunnen met de auto als er spullen voor een kind en twee honden mee moeten (en al die wezena zelf), haha. Volgens mij is jullie auto nog een stuk groter ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *