Challenge | 2 weken zonder social media

Van de week week deed ik het al 1 dagje; een dag zonder social media. De dag waarop ik genoot van fijne series onder het genot van een theetje. De dag dat ik in huis productief bezig was. De dag dat ik extra genoot van Noa. De dag dat ik een fijne avond wandeling maakte met hem. De dag dat ik me afvroeg waarom ik dit niet vaker deed?

Verslaafd aan social media vind ik een groot woord. Ik kan namelijk prima mijn telefoon wegleggen. Echter is het soms super leuk om door mijn favoriete media Instagram te scrollen, leuke foto’s te delen en gesprekken te hebben via mijn story’s en DM’s. Ook Facebook bekijk ik regelmatig (het posten daar is iets minder) en Pinterest vind ik ook altijd wel leuk om te neuzen. Twitter gebruik ik al vrij weinig dus dit zou ik niet missen.

Eens in de zoveel tijd hou ik een offline dagje. Gewoon zonder telefoon; check alleen mijn mail en maak alleen foto’s (meestal van Noa haha). Even gefocust op wat ik op dat moment aan het doen ben. Of het nu een serie is of boekjes lezen (met Noa). Tevens ben ik de afgelopen tijd me gaan beseffen hoeveel tijd ik eigenlijk kwijt ben met doelloos scrollen.Tijd die ik liever besteed aan selfcare of dingen die ik écht leuk vind om te doen.

Wandelen. Skaten. Lezen. Bloggen. Foto’s maken. Creatief bezig zijn. Thee drinken. Het huis eens grondig opruimen (ja daar word ik dus blij van), de tuin zomerproof maken… En zo kan ik dit lijstje nog wel even door typen.

Het is gewoon heel makkelijk om even je telefoon erbij te pakken. Zo was ik van de week serie aan het kijken en pakte tijdens weer mijn telefoon. Waarom? Gewoonte? Fijn om even…. Dat telefoon loos dagje beviel me vorige week zo goed dat ik besluit gewoon even 2 weken niet op social media te gaan. Punt.

Niet omdat ik het zat ben. Niet omdat ik niet ‘genoeg’ likes krijg (want dit interesseert me niets), niet omdat ik al die perfecte feeds zie en me niet goed genoeg voel. Nee. Gewoon om even weer te aarden. Met mezelf en de omgeving. Vooral in deze tijd met een virus is het juist fijn even naar de basis te grijpen. Daarbij heb ik pasgeleden lekker een grote social media schoonmaak gehouden en accounts verwijderd die ik niet/weinig meer volg.

Tot 3 Mei ben ik dus even niet meer beschikbaar via al mijn kanalen. Hier zullen zeker wel blog verschijnen (sommige had ik al vooruit gewerkt en ik zie mijn blog niet als social media..) en mijn Whatsapp heb ik nodig voor werk en in deze tijd maak ik graag connectie op deze manier met vrienden. Maar verder wil ik even alles on hold zetten. Lastig? Dat denk ik altijd. Maar na die ene dag, waarin ik écht dacht Instagram te missen viel dit zo erg mee. Geen moment dacht ik aan dingen. Alleen aan het maken van foto’s op fijne momenten.

Wat is jou favoriete social media? En besteed je er veel tijd aan?
Ik daag je in ieder geval uit om vanaf vandaag met me mee te doen: 2 weken ZONDER je social media kanalen.

33 reacties op “Challenge | 2 weken zonder social media

 1. Instagram is mijn favoriete social media. Ik merk dat ik de andere twee (Twitter en Facebook) al een pak minder gebruik dan vroeger maar toch ben je er nog steeds behoorlijk wat tijd aan kwijt. Ik probeer het wat in de gaten te houden maar af en toe een volledige dag offline zou zeker geen slecht idee zijn. Maar dan zou ik op WhatsApp en oproepen na echt alles moeten negeren. Dus ook de mails want anders ben ik toch meteen weer wat tijd kwijt.

 2. Dit inspireert mij echt enorm! Ik zou ook echt eens een dagje zonder social media moeten doorbrengen. Zeker nu check ik zo ontzettend vaak Instagram. Gewoon zonde van de tijd eigenlijk..

 3. Als blog niet onder social media valt, dan heb ik eigenlijk geen favoriet… Fb is er om contact te houden met mijn familie, IG, denk ik, ik plaats wat, maar dat vergeet ik ook weer, omdat ik tikken op de telefoon, hele verhalen gewoon ronduit *piep* vind als typegeit, die blind kan typen, dus als IG niet op de laptop kan, nooit niet? Dan wordt het ook geen favoriet.

  Geniet van je time off, gelukkig blijf ik je wel op blog zien dan 😉 Dat vind ik dan weer veel leuker en fijner om jou te zien 😛

  X

  1. Mijn blog on hold heb ik ook wel eens gedaan, maar dat vond ik een stuk lastiger dan mijn social media. Tot nu toe bevalt het me prima, dus dat minderen zet ik ook lekker door na deze 2 weken :-0

 4. Op dit moment hang ik iets te veel doelloos rond op facebook maar dat kan morgen zomaar weer over zijn.
  Succes met twee weken niets. Zo ben ik groot geworden en dat is prima gelukt.

  1. Zo zijn we inderdaad groot geworden 😉 Dus die 2 weken moet ook wel lukken. Na een aantal dagen pluk ik er nu al de vruchten van.

 5. Knap dat je het nu twee weken gaat doen! Ik zou dat niet kunnen, maar dat heeft meer te maken met mijn werk. Ik heb via social media veel contact met (potentiële) klanten. Dus voor mij is dat té belangrijk om een lange tijd links te laten liggen. Dat doe ik echt alleen in vakanties.

 6. De afgelopen weken heb ik sowieso al nauwelijks tijd besteed aan social media. Helemaal niet is echter op dit moment even geen optie. Maar ook niet nodig voor mij, aangezien ik echt nauwelijks op mijn telefoon kijk.

 7. Instagram is voor mij echt de grote boosdoener. Ik doe niet helemaal met je mee, maar ik wil de tijd die ik daar aan besteed inderdaad wel kleiner maken. Of sowieso minder vaak mijn mobiel proberen erbij te pakken. Dan lees ik lekker een boek, maar zie ik tussendoor weer dat lichtje knipperen van een nieuw bericht..

 8. Wat goed van je! Ben benieuwd hoe het gaat bevallen 🙂 Ik ben ook van Facebook en Instagram afgestapt en het geeft me meer rust dan ik had verwacht. Succes ermee!

 9. Goed zo! Ik ben vorig jaar noodgedwongen een paar weken offline geweest. Heerlijk! Soms heb ik de neiging om alles stop te zetten (blog en instagram), maar aan de andere kant ben ik weer te nieuwsgierig hoe het met iedereen gaat.

  1. Helemaal niet meer doen vind ik ook geen optie, daar vind ik het te leuk voor. Maar ik wil er zeker wel bewuster mee omgaan, aangezien ik nu al merk hoeveel meer rust me dit geeft. Is alles trouwens meer helemaal goed met je?

 10. Ik vind Facebook het handigst. Echt leuk is het eigenlijk niet meer met al die reclame en rare challenges. Ik doe niet mee, hoor. Ik ben net bezig de boel nieuw leven in te blazen. Omdat ik altijd klaag dat er niks leuks op staat en ik zelf ook niks plaats. Dat kan natuurlijk niet.

 11. Altijd knap dat je dat doet… ik vind dat een moeilijke, ik ben zeker nu echt wel verslaafd aan berichtjes krijgen en sturen. Hier is instagram de grote boosdoener. Facebook heb ik (bewust) niet op mijn gsm staan en ook op de pc boeit het me amper. Maar je verliest er inderdaad heel veel tijd mee…

 12. Wat een goed idee! Ik heb me net gisteren voorgenomen om twee keer per dag een kwartier mijn social media én nieuws te checken. Vooral dat laatste deed ik veel te veel sinds deze crisis. Vandaag en gisteren ging het prima, want ik was lekker in de tuin aan het werk 🙂 Helemaal mee stoppen vind ik in deze tijd niet handig, want ik zie al zo weinig mensen… Maar heel veel succes en ben benieuwd naar je inzichten!

 13. Succes! Ik doe niet met je mee, social media is voor een groot deel onderdeel van mijn werk, en dan spiek ik toch sowieso ook wel een keer voor mezelf. Ik doe regelmatig een dag zonder, en dat bevalt prima, ik heb geen behoefte om mezelf twee weken op te leggen 🙂

  1. Kan me voorstellen dat het dan niet nodig is. Ik doe het ook vaak een dagje zonder, maar leek me nu wel fijn even wat meer rust te creëren door een 2 weekjes lekker zonder te doen. ben benieuwd 🙂

 14. Wow, wat moedig van je om dit te doen! Ik heb al vaak met het idee gespeeld dit ook te doen, maar vind de drempel toch altijd een beetje te hoog. Ik merk wel dat ik veel minder op sociale media zit sinds de Corona, vooral omdat ik liever het nieuws wat ontwijk enzo.

 15. Tof dat je de uitdaging aan gaat! Mijn enige sociale medium is Instagram en daar kan ik wel veel tijd op zitten. In pre-coronatijd viel dat eigenlijk nog wel mee. Ik neem sowieso mijn telefoon niet meer mee naar bed en dat helpt al veel.
  Whatsapp vind ik trouwens geen sociale media omdat dat meer is zoals een smsje sturen. Of ja, zo gebruik ik het toch 🙂

 16. Mooie uitdaging! Ik probeer zo min mogelijk op mijn telefoon te kijken als ik vrij ben, maar soms vind ik dat toch wel lastig. Heel veel succes!

 17. Wat stoer dat je dit doet! Ik kan me goed voorstellen dat je zonder telefoon inderdaad meer geniet van onder andere Noa en van alles om je heen. Ik vind zelf in deze tijd social media juist heel fijn, omdat ik alleen woon en anders tijdens corona niet veel contact zou hebben. Maar ik vind het wel heel tof dat je de uitdaging aangaat 🙂

 18. Ik zit het meest op Instagram. Misschien tegenwoordig wel iets te vaak doelloos maar aangezien ik anders echt helemaal alleen zit is het voor mij wel een soort connectie met de wereld.
  Heb ooit al wel eens een week zonder gedaan en dat lukte me best, maar nu tijdens deze lockdown ga ik het toch maar niet proberen om te minderen.

 19. Veel succes! Ik had pre-corona een telefoonvrij weekend in de planning (zonder social media dus ook), maar juist nu vind ik het fijn om contact te hebben met online vrienden.

  1. Contact blijf ik houden via Whatsapp en juist geeft het me een stukje rust alleen op deze manier ‘beschikbaar’ te zijn voor familie/vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *