WORK | Een thuiswerkplek inrichten, als je nooit thuis werkt

In deze gekke periode werken hoogstwaarschijnlijk heel wat mensen thuis. Laat ik nou net een vitaal beroep hebben en dus niet thuis kúnnen werken. Toch heeft mijn werkgever besloten als je meerdere dagen in de week werkt, je 1 thuis werkdag krijgt. Wat ik dan zoal doe thuis en tips om een echte thuiswerkplek te creëren, deel ik hier graag (inclusief bijna 10 maanden oude baby met zijn eigen ritme?)

Eventjes wennen

Aller eerst moet ik zeggen dat het ontzettend wennen is om een dag thuis te werken. Normaliteit sta ik op een grote locatie, met 100 kinderen van de leeftijd 4 t/m 12 jaar die aanwezig zijn. We halen scholen, maken fruit, eten gezellig met elkaar. Praten over de dag, bieden activiteiten aan, praten met ouders en houden administratie bij. En dit zijn eigenlijk maar de werkzaamheden in een notendop.

Ik mis de bruisende dagen, de dagen dat ik op werk ben. Ik mis de gestructureerde chaos. Ik mis het fijnere contact met collega’s, kinderen & ouders. Ik ben nu wisselende tijden op mijn werk: de ene keer maak ik mijn uren in de ochtend, de andere keer de middag. Dit maakt dat ik soms kinderen zie en soms ook niet. De ene dag hebben we er 2. En andere dag 10. Dit verschilt heel erg.

Note: Even een stukje over mijn beroep: ik heb dus een vitaal beroep als pedagogisch medewerkster. Ik werk 4 dagen in de week de middagen op de Naschoolse opvang en vang kinderen op tussen de 4 tot 12 jaar. Omdat ik een vitaal beroep heb zou Noa ook naar de opvang mogen. Daarnaast werk mijn man ook gewoon 5 dagen door. Echter blijft Noa tot het corona gebeuren thuis. Dit hadden we al besloten vóórdat de berichtgeving kwam dat alles dicht ging. Update: Na 11 Mei gaat Noa gewoon weer 1 dag naar de opvang.

Ik heb dus geen thuiswerkplek

Niet zo gek dus dat ik als pedagogisch medewerker geen thuiswerkplek héb. Ik zit achter de laptop altijd lekker beneden aan de grote tafel, heerlijk bij de achtertuin en met zicht op Noa beneden. Het was dus even wennen een thuiswerkplek in te richtingen, want boy. Dat was best wel nodig. Zoals je hieronder kan zien ligt er altijd van alles op de tafel, aangezien we hem meer als opslag plaats gebruiken en maar aan 1 kant eten. (die kant lag hier ook bezaaid met spullen haha)

En nu…

Ik ben er nú al blij mee! Heerlijk om op deze manier achter mijn desktop te zitten en productief aan de slag te kunnen gaan. De bloemen, en een glaasje prik aangezien het mega warm was maakte het helemaal af. Tevens als Noa slaapt kan ik gelukkig heel wat werk doen. De rest van de tafel is LEEG. Heel erg fijn ook als we willen gaan eten en je hoeft niet van alles aan de kant te schuiven. Mijn werkspullen liggen naast de laptop en mijn to-do lijstjes voor de week erna ook. Heerlijk overzichtelijk wat maakt dat zo’n thuis werkdag fijn start.

Hoe zo’n thuiswerkdag er bij mij uit ziet

Ik hoef gelukkig met mijn nieuwe rooster maar een paar uurtjes te maken die ik redelijk goed weet te vullen. Noa slaapt nog zo’n 2 uurtjes achter elkaar overdag (langer als ik geluk heb), waardoor ik een hoop achter elkaar kan doen.

Ik heb roosters gemaakt, administratie voor bijna het hele jaar kunnen voorbereiden & invullen. Ik heb cursussen digitaal gekregen (e-learning) en werkplannen voor mijn BBL’er stagiaire nagekeken. Tussendoor is het Noa een fles geven, zijn fruit hapje en even met hem spelen. Quality time met hem vind ik nu zo fijn en belangrijk. Voor mij het positieve puntje uit deze hele situatie. Deze seconden, minuten en dagen met hem krijg ik nooit meer terug. Tevens als alles weer ‘normaal’ gaat, is mijn thuiswerkdag weg. Poef.

Als ik heb gewerkt vind ik het altijd heerlijk om even productief te sporten thuis. Heerlijk aangezien we een klein hummeltje hebben lopen, dat dit thuis kan. Skaten zou ik het allerliefste doen maar kan helaas gewoon niet altijd.

Intensief eventjes bezig zijn, vooral na zo’n thuiswerkdag waarin je toch meer zit dan gewend. Als kinderleidster ben je eigenlijk continu bezig, zowel geestelijk als lichamelijk. De reden dat ik ooit ook met skaten begon was een baan die meer zit-werk had. Ik ben een bezige bij, iemand die graag dingen onderneemt of bedenkt. Ik ben dan ook super blij met het sportspel voor de Nintento Switch (en dat terwijl ik helemaal niet van de spellen ben) Daarbij heb ik voor het sporten genoeg sportkleding liggen van het skaten die ik voor mijn indoor work-outs kan gebruiken.

Rigfit Adventure voor de Nintendo Switch

Tips voor de inrichting van je werkplek thuis

Note: Dit zijn tips die voor mij goed werken in de praktijk. Het kan zijn dat iedereen dit anders ervaart.

Zoek een rustige plek uit, zonder al te veel afleiding. Ik zit aan de achterkant van het huis, waardoor ik alleen zich heb op onze tuin (die we helemaal hebben aangepakt, zo fijn!). Dit maakt dat ik productief (met een babyfoon naast me 😉 ) volledig gefocust kan werken.

Goed zitten is een must. Of je dit nou hebt aan tafel of dat je een fijne bureaustoel hebt. Dit maakt het werken en langere zitten toch wel erg fijn. Ik heb heel stiekem, zelfs een opstapje voor mijn voeten omdat ik anders de grond niet kan raken #storyofmylife #shorty

→ Een nieuwe tip: voeg bloemen/planten toe aan je werkplek! Ik merkte toen ik de vaas met tulpen neer had gezet echt een stuk blijer werd van de tafel.

Creëer je eigen thuiswerk vibe. Ik heb hier heel erg mee lopen spelen qua productief en fijn eruit zien. Ik werd erg blij van de opgeruimde tafel met een theetje of glaasje prik naast de laptop. Ook het to-do lijstje wat naast mijn laptop lag is erg fijn. Dingen afstrepen (en toevoegen om direct af te kunnen strepen) is een erg fijn gevoel.

Ik probeer dus ondanks de situatie zeker te genieten van deze tijdelijke thuiswerkdag, waardoor ik ook een XXL weekend voorlopig heb 🥂 en meer kan genieten van Noa. There is always a silver lining… Vooral nu we afgelopen Dinsdag te horen hebben gekregen dat we vanaf 11 Mei weer het ‘gewonere’ werkleven gaan oppakken.

Werk jij thuis of buitenshuis? Heb je de mogelijkheid om in deze gekke periode thuis te werken?

16 reacties op “WORK | Een thuiswerkplek inrichten, als je nooit thuis werkt

 1. Ik werkte al twee dagen vanuit huis voordat ‘we’ helemaal tot thuiswerken gedwongen werden. Ik heb gelukkig de luxe van een goed bureau en twee grote beeldschermen die ik op m’n laptop van het werk aansluiten. Van het werk uit nog een goede stoel mogen lenen. Ik kom mijn dagen wel door 🙂 Al kan er soms net ff wat meer gezelligheid bij. tellen katten ook mee als gezelligheid op een bureau?

 2. Fijne thuiswerkplek heb je gemaakt! Inderdaad belangrijk ook om een fijn plekje te hebben. Het lijkt me zeker behoorlijk wennen dat thuiswerken. Ik ben dan ook eigenlijk wel heel blij dat dat met mijn werk niet kan en ik gewoon lekker mijn collega’s om me heen heb.

 3. Dat zal inderdaad wel even wennen zijn. Ik ga twee dagen in de week naar kantoor nu. Met de auto in plaats van met de trein. Dan ben ik alleen op kantoor. De andere twee dagen gaat mijn collega naar kantoor en werk ik thuis. Ik zit achter de laptop in de studeerkamer (mijn girlcave 🙂). Heerlijk plekje om te werken. Ik merk dat ik productiever ben als ik net doe of ik naar kantoor ga. Dus eerst eten, douchen, gewone kleren aan. Ik vind het wel fijn maar ik mis mijn collega’s wel, hoor.

 4. Vanwege mijn eigen bedrijf werk ik altijd thuis, behalve als ik een shoot heb staan. Maar ik kan me heel goed indenken dat als je dat niet gewend bent en ook niet echt bij je werk hoort, dat dat even flink wennen is.
  Zelf voel ik me niet eenzaam, ondanks dat ik zzper ben. Ik ken veel zzpers en heb ook regelmatig contact met hun (ook – normaal gesproken – in real life). Dat scheelt een hele hoop. Maar als je ook gewend bent collega’s om je heen te hebben, lijkt me dat inderdaad wel wat eenzaam.

 5. Met zo’n kleintje in huis lijkt me niet evident om thuis te werken.

  Zelf werk ik ook thuis, maar steeds minder. In het begin ging ik 1x per week naar het werk. Deze week ging ik al 3 dagen per week naar het werk. Ik moet regelmatig dingen printen, scannen en per post versturen en dat kan alleen vanop mijn werkplek.

 6. Een eigen werkplek is toch wel heel fijn inderdaad. De jouwe is mooi geworden! Ik werk zelf altijd al vanuit huis. Mijn werkplek zit in een klein kantoortje/grote kast achter onze keuken.

 7. Ik werk thuis. Aan de eettafel, gezeten op een stoel die niet super ergonomisch is. Maar tot nu toe gaat het goed. Eigenlijk geen klachten.
  Ik heb een tijdje gedacht dat wanneer de huiskamer klaar was, er vast nog wel ruimte over is voor een echte werkplek, maar daar ben ik op teruggekomen. Twijfel nu alleen over de aanschaf van een echte bureaustoel.. Maar ja, waar laat ik dan de zesde eetkamerstoel. Dilemma’s.

 8. Je geeft inderdaad heel belangrijke zaken aan in je post! Het is belangrijk om je eigen werkplekje te maken, zodat je je toch comfortabel voelt op het je thuiswerkplek. Ikzelf ben sowieso al een deeltijds thuiswerker dus ik had m’n plekje al en ik had ook geïnvesteerd in een goede bureaustoel een tijdje geleden. Echt zo’n goeie keuze!

 9. Haha onze eettafel ziet er ook uit zoals op je voor foto 😛 Ik werk ook aan de eettafel en mijn vriend aan ons bureau, allebei in de woonkamer. Ik vind mijn plekje ook wel fijn, lekker veel licht doordat ik aan het raam zit maar de rommel stoort me soms ook. Ik ruim het wel wat op maar na een dag ligt het toch weer vol. Wij eten bijna nooit aan die tafel dus ja 😛
  Ik werk voorlopig nog 2,5 dag per week en vanaf mei terug voltijds vijf dagen. Ik doe een job in digitale dienstverlening en telefoneer of mail een hele dag dus dat kan eigenlijk gewoon elke dag van thuis uit. Ik vind het best wel fijn om thuis te werken omdat ik daar drie uur pendelen per dag mee bespaar maar ik ga toch ook blij zijn als ik mijn collega’s terug in het echt kan zien 🙂

  1. Haha blij dat ik niet de enige ben/was met zo’n rommelige tafel. Wij aten ook nooit aan tafel, maar nu Noa er bij kan zitten wel. Zelf vind ik het erg gezellig eens in de zoveel tijd aan de grote tafel te eten. Wanneer ga je met verlof?

 10. Je weet, ik ben vrijwilligster op een DBS, en ik mag dus niet werken, de DBS is dicht, en er is nog geen duidelijkheid eigenlijk, of de DBS nu onder ouderen valt of scholen en kinderen… gezien deze groep mensen van verstandelijk beperkten buiten schot is gebleven met de persconferentie, dus ik heb werkelijk waar nog altijd geen flauw idee waar ik sta, en hoe verder nu.

  Anyway, thuis werken heeft dus geen zin op een creatieve dagbesteding als de winkel ook dicht is, en de fairs niet gemaakt of gedraaid kunnen worden… kortom.. ik ben dus echt koos werkeloos, nou ja… truus.. maar rijmt niet 😉

  X

 11. Goed bezig, hoor! De tafel ziet er nu een stuk rustiger uit. Ik werk vanuit huis en op zich hebben we het geluk dat we een logeer- annex studeerkamer hebben met een bureau en computer. Alleen werkt mijn vriend daar ook een paar uurtjes per dag, dus we wisselen elkaar af.

 12. Ik kan me voorstellen dat het in jouw geval best wel wennen is om soms een dag niet met kinderen te werken, maar thuis achter de computer te kruipen. Je thuiswerkplek ziet er wel heel fijn en netjes uit! Ik werk zelf al langere tijd veel thuis en vanaf nu zelfs alleen nog maar (omdat ik over 3 weken officieel volledig voor mezelf werk), maar werk nog altijd aan mijn eettafel. Het scheelt dat die heel groot is en dat ik alleen woon. Niemand die er last van heeft als mijn laptop nog even blijft staan 😉

 13. Ik werk sinds half maart altijd thuis. We mochten dat vroeger ook al wel doen als het kon, maar aangezien ik heel veel klanten zie, was dat dus zeker niet dagelijks. Toen ik nog ver weg werkte, maakte ik daar vaker gebruik van, nu mijn kantoor maar op 5 minuutjes van huis is, koos ik er toch meestal voor om daar te gaan werken. Thuis is meer afleiding.
  Maar nu dus alles van thuis uit, met digitale meetings en afspraken via videochat. Het lukt allemaal wel, maar ik zal toch heel blij zijn als ik terug tussen mijn collega’s kan gaan zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *