MOM LIFE | De kinderopvang Tag

Vandaag is het een jaar geleden dat Noa ging starten bij het kinderdagverblijf. Voor ons een no brainer (voor mij al pedagogisch medewerker) dat hij in ieder geval naar de opvang zou gaan. Daarbij ben ik een working-mom en heb niet voor alle dagen oppas. Na veel gepuzzel is het de Woensdag geworden, de dag dat ik een lange middag werk.

Hij was toen hij de eerste keer ging 3 maanden, inmiddels is hij ruim 1. Het leek me leuk de tag in te vullen die ik een tijdje geleden had opgeslagen van Mommyhood. Want hoe gaat het met Noa op de opvang, hoe was zijn eerste keer en wat vind ik zelf van het dagverblijf? Vooral voor mij als pedagogisch medewerker… Ik sta nu eens aan de andere kant van het verhaal als ouder 😉

MOM LIFE | De kinderopvang Tag

1. Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Noa gaat naar het kinderdagverblijf bij ons op loopafstand. Dit is van een andere organisatie dan waar ik werk. Mijn eigen organisatie zou fijner zijn, maar uiteindelijk is het qua vervoer, halen/brengen handiger met mijn werktijden. Ook is het wel eens goed om juist er wat verder af te staan en hem naar een andere organisatie te brengen.

2. Hoeveel dagen per week?
Hij gaat elke Woensdag erheen. Ik werk dan een lange middag en de andere dagen dat ik werk hebben we ’s middags oppas. In de vakantieperiode werk ik hele dagen en gaat hij soms een dagje extra of heb ik een extra dagje oppas.

3. Waarom heb je gekozen voor deze vorm van opvang?
Zoals jullie weten is het wel eventjes een puzzel geweest hoe & wat met mijn werkdagen en qua opvang. Maar uiteindelijk is het zo prima gelukt. Ik heb 3 middagen de oma’s als oppas, 1 dag kinderdagverblijf en de andere dag is mama-dag 🙂 Ik vind het belangrijk dat Noa op het kinderdagverblijf zit voor zijn ontwikkeling, leren met andere omgaan en van die lekkere ziekte kiemen opdoen haha. Als leidster weet ik dat een kind hier baad bij heeft dus dat ik hem 1 dagje wilde brengen was sowieso de optie.
Dit is trouwens zeker niet veroordelend toen naar thuis-blijf-mama’s en kindjes die niet naar het dagverblijf gaan. Ieder zijn keuze en dit is die van ons.

4. Hoe verliep de eerste keer bij het kinderdagverblijf?
Dat ging vanaf dag 1 eigenlijk prima. Hij is 1 keertje een paar uurtjes gaan wennen en daarna volledig gestart. Hij was toen 3 maanden toen ik weer ging werken en daardoor kreeg hij denk ik alles ook minder mee. Het is sinds hij klein is al ‘normaal’ dat hij daar gaat spelen. Daarbij is hij echt een sociaal dier, dus vind hij het eigenlijk altijd wel leuk om erheen te gaan. Soms zwaait hij, soms loopt hij gewoon de groep op zonder me een blik waardig te gunnen.

5. Ben je tevreden over hoe het is geregeld in combinatie met je werk of studie?
Ja. Ik vond het lastig zoveel minder te gaan werken. Minder werken was sowieso de planning maar uiteindelijk is het minder geworden dan gedacht. Ik ben blij met de vrije ochtenden die ik met hem heb, en vooral met mijn vrije Vrijdag. Leuke dingen met hem doen en de week op deze manier afsluiten is super fijn.

6. Noem een positief punt van jullie kinderdagverblijf
Ze hebben een groepje vaste leidsters wat ik prettig vind. Ook werken ze via Konnect (een app) waarmee ik op mijn werk ook werk. Super fijn om op deze manier te communiceren en soms filmpjes en foto’s van hem te ontvangen.

7. Noem één ding wat je zou willen veranderen aan jullie kinderdagverblijf .
Ik heb daar al aangegeven dat ik de overdracht wat fijner tussen de leidster zou willen zien. Ze wisselen natuurlijk van shift en we hebben al een aantal keren meegemaakt dat iets niet werd overgedragen; of iets werd gezegd wat niet klopte. De ene verteld bijvoorbeeld dat het helemaal prima gaat bij het ophalen, om vervolgens als ik hem de week erna breng van een ander te horen dat hij huilerig was. Tijdens een aantal keren heb ik dit aangegeven bij verschillende leidsters en tot nu toe gaat het prima.

8. Beschrijf het voedingsschema van je kindje bij de kinderdagverblijf
Die is de laatste tijd wat aangepast. In de ochtenden ontbijten we samen en dan breng ik hem weg. Hij krijgt daar fruit, een boterham, slaapt ’s middags 1 keertje, krijgt een koekje en zijn avondeten daar (we zijn beide Woensdagen laat thuis dus dit is handiger) Daarna halen we hem op. Verder houden ze daar gewoon het ritme aan van het thema of spelen ze met mooi weer buiten.

9. Rond welke tijden slaapt je kind bij de kinderdagverblijf?
Eerst was dit 2 keer (ochtend en middag), nu alleen nog in de middag. Rond een uurtje of 12/1. Het verschilt daar hoelang hij slaapt. Hij heeft het wel eens een hele dag gedaan op een kwartiertje slaap of slaapt 1 á 1.5 uur.

10. Wat doet je kind graag bij de kinderdagverblijf?
Van alles. Hij vind alles leuk om te doen en ondernemen. Muziek vind hij erg leuk, dansen en vooral met andere kindjes is hij altijd wel vrolijk. Noa maakt makkelijk contact (met zowel kinderen als leiding) en is net als thuis een erg ondernemend & vrolijk mannetje.

Foto’s van het kinderdagverblijf / Door bewust bloggen is Noa niet zichtbaar in beeld (Lees mijn disclaimer voor meer informatie)

11. Vertel iets over zijn favoriete pedagogisch medewerker
Die heeft hij niet. Ook in zijn 10 minuten gesprek rond zijn eerste verjaardag werd dit aangegeven. Hij vind iedereen eigenlijk wel prima, zelfs de nieuwe juffies. Hij moest in de vakantie een dagje extra, zag een nieuwe juf: stak z’n handjes uit zwaaide naar mama, knuffelde haar en ging er vandoor.

12. Heeft je kindje bij het kinderdagverblijf een mijlpaal (denk aan kruipen of lopen) voor het eerst bereikt?
Nee, eigenlijk hebben we alles thuis gezien.

13. Op welk moment vind je het lastig je kindje weg te brengen?
Als hij ziek is geweest vind ik het wel moeilijk om hem achter te laten. Ik hoop dan maar dat het goed gaat en dat ze me anders bellen. Ook als hij een tijdje niet is geweest kan ik me wel wat zorgen maken. Vooral omdat hij een periode de bedjes daar niet zo leuk vond. Echter, is mama er meer mee bezig dan Noa zelf, die heeft het 9 van de 10 keer er wel fijn.

14. Hoe regel je het met werk of school als je kind ziek is?
Ik probeer dan eerst of ik oppas heb en anders neemt M. of ik vrij. Bij mij lastig aangezien er als leidster rekening wordt gehouden met de hoeveelheid kinderen. Last minute vrij nemen zou voor mij alleen kunnen als er minder kinderen zijn of inval beschikbaar is.

15. Wat neemt je kindje mee naar kinderdagverblijf?
Een tas met extra kleding; knuffeltje, tuttendoekje, slaapschaapje met muziekje, slaapzak, eten voor daar (meeste bieden ze aan maar avonden eten en extraatjes geef ik zelf mee) en soms nog hoestdrank/neusspray als hij verkouden is.

16. Welke verzorgingsproducten gebruiken ze bij de kinderdagverblijf?
Ik heb werkelijk waar geen idee, haha. Ik weet dat ze huismerk luiers gebruiken en Sudocrem. Verder komen we nu al tijden niet binnen dus ik zou het niet durven zeggen.

17. Pas je ook weleens op andere kindjes?
Als je mijn beroep mee telt elke dag weer 😉 Verder nog niet. Hij is ook nog te klein voor echte vriendjes of afspreek-dates.

18. Heb je al een basisschool op het oog?
Haha nee. Wel heb ik geïnformeerd hoe dat hier in ons dorp zit qua wachttijden of dergelijke. We hoeven hier pas ons er met zijn 3e jaar in te gaan verdiepen. Wat ik wel vervelend vind is dat ik niet van alle scholen bericht heb terug gehad. Vind dat altijd wel slordig. We wachten dus nog eventjes met alles en gaan ons over 2 jaartjes oriënteren.

9. Gaat je kindje tijdens de basisschoolperiode naar een naschoolse opvang, gastouder, nanny of anders?
Als hij eenmaal naar school gaat is dit wel het idee. Oppas of naar de BSO. Maargoed, we praten over 2 jaar. Misschien heb ik dan wel andere werktijden of is de situatie dan anders.

20. Heb je nog een leuke cadeautip om aan de leidsters, gastouder of oppas te geven als bedankje voor de goede zorg?
Elk gebaar is al fijn weet ik zelf van mijn werk. Een complimentje of een mooie tekening is al fijn. Met de dag van de leidster (elke 3de Donderdag van September) zet ik de leidsters wel eventjes in het zonnetje. Afgelopen keer hadden we precies vakantie dus heb ik het eerder gegeven. Het onderstaande heb ik zelf gemaakt. (sleutelhangers met naam) De DIY komt uiteraard nog in een ander artikel online.

Extra vraag. Ik ben namelijk zelf pedagogisch medewerker en deel graag mijn ervaringen nu ik het van de ‘ouder-kant’ zie.
Ik krijg vaak deze vraag, aangezien het natuurlijk nu mijn job is. Of ik het nu anders zie? Eigenlijk niet. Ik hou van mijn werk en heb wat dat betreft een makkelijk kind die graag gaat. Nooit heb ik hem huilend moeten brengen dus weet ik niet hoe ik hierop zou reageren. Wel weet ik hoe dan te handelen; wat goed is voor Noa en dat hij vast en zeker daarna wel rustig wordt. Ik denk dat ik zowel een makkelijke moeder naar Noa ben als makkelijke richting het kinderdagverblijf. Ik weet al hoe alles gaat en laat dingen wat sneller los. Tevens kan ik me verplaatsen in de leidsters, aangezien ik het zelf ook allemaal mee maak.

Gaat/ging jullie kind naar het kinderdagverblijf? En als je geen kids heb: zou je ervoor kiezen om hem/haar naar een kinderdagverblijf te doen?

About the Author

5 Comments

Tamara

Leuke tag, vind het zelf nu wel te moeilijk die in te vullen gezien heel de soep met Remus’ opvang. Ik schreef er vorige week een stukje over en heb het toevallig net gepost vanochtend. Maar fijn dat Noa zich wel amuseert! Hier moeten we trouwens de luiers zelf meenemen naar de opvang. Ik vind het na het weekend ook eigenlijk best wel weer moeilijk om hem te moeten afgeven weer, haha. Ik ben echt zo’n moederkoek, tot mijn grote schaamte!

Reply
SAS

Je zou de tag wat aan kunnen passen qua vragen eventueel natuurlijk 🙂
Ben erg blij dat het met Remus wat beter gaat <3 En je hoeft je zeker niet te schamen als je zo’n moederkoek bent. Dat kan juist ook een prachtige eigenschap zijn!

Reply
Nicky

Zo! Heb je even? Die van mij heeft alle soorten opvang gehad. Kinderdagverblijf, bij een gastouder en voor- en naschoolse opvang. Toen ze klein was, werkte ik zelf op een kinderdagverblijf (in de babygroep) en ging ze met mij mee. Ik dacht dat dat lastig zou zijn en was bang dat ik mijn eigen kind ‘voor zou trekken’. Maar dat gebeurde niet. Juist niet eigenlijk. Als er drie kinderen lagen te huilen in bed, haalde ik eerst de andere kinderen op. Dan zei ik ‘Ik kom je zo halen’ en dat vond ze prima. Ik werkte toen twee dagen op dat kinderdagverblijf en paste thuis twee dagen op twee andere kinderen. Mooie combi. Dochterlief had niet altijd zin in de oppaskindjes maar ja, de huur moest ook betaald worden. 😉

Toen mijn dochter naar de kleuterschool ging, ben ik ander werk gaan doen en ging ze naar een gastouder. Daar verveelde ze zich soms, als ze maar het enige kindje was. Ze was de drukte van andere kinderen gewend wat ik een groot voordeel vond omdat ze thuis enigst kind was (leren delen, leren wachten op je beurt). Later ging ze naar de voor- en naschoolse opvang en dat was toch wel het leukste, vond ik zelf. Hoewel ze ook niet altijd zin had om daar heen te gaan. Maar vaak, als ze ‘s morgens tegen gestribbeld had, en ik me enorm haastte om haar op te halen na mijn werk, wilde ze niet eens mee naar huis.

Wat ik moeilijk vond was haar vroeg wakker maken in de ochtend (zeker in de winter) om haar naar de opvang te brengen. En ik dacht toen ze klein was altijd dat het makkelijker zou worden als ze groter werd. Maar dat was niet. Zo’n uk vindt het al snel prima. Maar een snikkende achtjarige aan de ontbijttafel (‘Ik wil niet naar Baibini, boehoehoe!’ vond ik toch wel eens sneu. Ze moest ook vier dagen natuurlijk. Daarom is het wel fijn dat Noa niet zo vaak hoeft. Dan heb je wel de voordelen en wat minder de nadelen.

Wat een lap tekst weer! 😄 Maar ik vind het een leuk onderwerp omdat ik het zelf, net als jij, van twee kanten mee maakte.

Reply
SAS

Ik vind het juist leuk die uitgebreide reacties van je, kijk er altijd naar uit 🙂
Leuk om te lezen, ook hoe dat ging bij jullie. Ik werk op de NSO (vanaf 4 jaar) maar als Noa 4 is zou hij niet op mijn eigen locatie mogen zitten helaas.
Ook niet ondanks dat hij op een andere groep zit (werk op de 8+ dus dan heeft hij nog even te gaan 😉 )

Lastig hoor, als ze wat ouder zijn en niet willen. Ben erg benieuwd hoe dit gaat zijn met Noa, aangezien meneer het nu allemaal wel prima vind. Zeker omdat Noa enig kind is vind ik het ook belangrijk dat hij naar de opvang gaat met veel kindjes. Merk dat hij hierdoor wel socialer is (ook op vakantie of als hij kindjes ziet) en voorzichtig doet en deelt.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *