To do list | Wat wij nog allemaal aan onze tuin(en) willen doen

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Verasol

Onze tuin hè, is zo’n niet stoppend project lijkt wel. We hebben zoals jullie weten niet 1 maar al 2 tuinverbouwingen gehad; eentje met een geheel nieuwe look (nieuwe schutting, tegels en dergelijke – zie de foto hieronder) maar ook een 2de, aangezien we toch een opstapje in de hoek wilden waar nu onze prachtige (door M. zelf gemaakte) steigerhouten bank staat. Zijn we al klaar? Nee nog lang niet.

Wat we eerst wilde met de tuin was zo weinig mogelijk groen. We hebben namelijk beide geen groene vingers en het onkruid staat soms torenhoog. We willen dus eigenlijk wat meer in de tuin gaan doen en hebben hierover al wat ideeën. Het moet een gezellige plek worden om heerlijk te kunnen zitten met een drankje samen en uiteraard fijn zijn voor Noa om in te kunnen spelen.

De planning was om in onze vorige vakantie hieraan een beginnetje te maken. Echter, had M. het idee dit als smoesje te gebruiken waardoor we heerlijk samen een dagje hadden. We hebben toen inspiratie opgedaan in het tuincentrum en zijn lekker samen een hapje gaan eten. Super fijn (vooral aangezien we nu bijna geen quality time hebben samen) maar van de tuin is dus nog weinig gekomen.

Hij staat er eigenlijk al zo bij sinds zomer 2019, toen ik zwanger was van Noa. Geen puf en fut om er wat aan te doen en zoals je je kan voorstellen ook geen prioriteit op dat moment. Ik ben de laatste zomers dan ook weinig in de achtertuin geweest, afgezien van in een zwembadje of een watertafel met Noa. En dat terwijl ik er heerlijk zou willen zitten met een boek en een mok thee.

Zoveel ideeën maar eigenlijk komt er altijd wel wat tussendoor. We willen nu in ieder geval een hele andere indeling gaan maken. In de hoek waar de bank staat willen we een klein grasveldje aanleggen (voor Noa om lekker te kunnen spelen daar) en de bank willen we verschuiven onder het raampje van de schuur. Zo hopen we eigenlijk een heerlijke zithoek te realiseren voor ons. Wat mijn droomwens zou zijn? Eigenlijk een terrasoverkapping om heerlijk ’s avonds onder te kunnen zitten. Echter vind ik het zonde deze ruimte op te offeren van onze tuin. Ik bedoel, kijk dan hieronder naar deze tuinkamer? Dat ziet er toch heerlijk uit zo bij kaarslicht?

Wat we dus toch willen is wat meer groen in de tuin, wel wat onderhoudsvrij aangezien we geen groene vingers hebben. Maar wat kleine perkjes met wat planten en bomen erin aan beide zijden van de tuin lijkt ons wel wat. Dit breekt ook gelijk het grote vlak stenen wat we nu hebben. Heel wat plannen, nu nog de tijd en het budget vinden om alles te realiseren wat we allemaal willen. De planning is om sowieso volgend jaar zomer heerlijk (samen met een spelende Noa) in de tuin te kunnen zitten. Voor nu gaan we de winter in en zetten we het wederom even ‘on hold’.

Zo hebben we nog wel meer plannen voor onze woning de aankomende jaren. Een wc, badkamer en keukenverbouwing. Wc en keuken wat kleinere dingen, de badkamer eigenlijk in z’n geheel. Ook willen we de kozijnen vervangen naar kunststof. Toen we in 2016 dit huis kochten zagen we al dat de kozijnen niet best meer waren en nu 4 jaar later is het er niet beter op geworden 😉 We willen daarbij de indeling zo laten uitkomen dat we een glazen schuifwand hebben zodra we naar buiten stappen. Dit maakt het heerlijk ruimtelijk en ik heb dit eigenlijk altijd al mooi gevonden.

Genoeg plannen dus voor de aankomende jaren en het is maar even zien wat er ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden (en in welke volgorde). De voortuin willen we namelijk ook nog een make-over geven. Maar voor nu is hij in ieder geval onkruid-vrij 😉

Hebben jullie een tuin of een balkon? En wat is jullie favoriete plekje daar?

17 reacties op “To do list | Wat wij nog allemaal aan onze tuin(en) willen doen

 1. Dat is een prachtige basis geworden om er van alles mee te kunnen voor Noa en jullie zelf! Ik zeg, kijk naar de grote tuinverbouwing en doe ideetjes op, ook qua overkapping, en je weet mij te vinden als je een mandala voor in de tuin wilt later, hahahaha

  Hier, is even nul favoriet in de tuin, deze is er helemaal bij ingeschoten door andere klussen elders, kortom, hier ligt het stil en ik ben bang, sowieso tot en met de lente… de bestrating moet erin, en deels ook nog eruit, bladiebla… en we willen verhoogde bloemperken, of planten… ook zo min mogelijk onderhoud en in deze tuin, veel schaduw, dus ja, moet ook nog kunnen! Daarom kijk ik ook weer naar de grote tuinverbouwing van sbs, om zo ideetjes op te doen ook… En plantenkennis bij te schaven.

  X

  X

 2. Een terrasoverkapping wil ik ook heel graag. Verder hebben we hier een taartpunt tuin. Niet zo’n handig model, maar ik vind het heerlijk om een beetje te tuinieren. Niet te veel hoor 😉 .

 3. Ik zou zeker voor een afdak gaan! Lekker buiten zitten als het regent! Heerlijk! Ik heb een balkon maar wel met een ‘dakje’ er boven. Heerlijk om toch buiten te kunnen zitten ook al regent het. En als je echt weinig onderhoud wilt, zou ik voor kunstgras gaan. Zelf houd ik erg van potten en borders. Zo veel mogelijk bloemen in de zomer. Zo leuk!

 4. Het is al een mooi verschil tussen hoe het was en nu is. Leuke loungeset ook!
  Zo’n overkapping blijft echt wel ’tuin’ toch, en door het dak nu ook een plekje om nog meer van buiten te kunnen genieten (zowel beschutting tegen zon als regen).
  Een beetje groen zal het wel opfleuren. Als je tips wil over makkelijke planten, mag je het altijd laten weten. Eigenlijk zouden jullie zelfs plaats hebben voor een klein boompje als ik zo de grootte zie. En tegen het onkruid: dicht genoeg planten in grotere groepen, en eventueel een dikke laag schors ertussen (ook nog eens goed om de grond minder snel te laten uitdrogen).

  1. Thnx voor het aanbieden. Ik vind het lastig om groen te kiezen, juist omdat we aan de ene kant van de tuin volop zon hebben en de rest schaduw. Planten gaan dus meestal dood. We gaan ons even laten informeren, maar mocht ik vragen hebben weet ik je zeker te vinden; en dank al voor de bovenstaande tips. Super fijn!

 5. oh wat heerlijk, wij moeten onze voortuin nog opknappen. De achtertuin moeten we nog een keer compleet wit verven (alle muurtjes, want die zijn verkleurd door de zon…) en de voortuin willen we een stuk groener maken, plus een hoge heg laten groeien, heerlijk! maar daar gaan we in het voorjaar mee beginnen.

  1. Ja wij hier ook als we er weer van kunnen genieten. Ben benieuwd naar jullie eindresultaat. Misschien kan ik er zelfs nog wat inspiratie uithalen.

 6. Wat leuk om die verandering te zien, het ziet er nu ook al heel leuk uit! Zo’n terrasoverkapping lijkt me ook wel leuk, maar zal misschien wel veel van je tuintje inpalmen.. Moeilijke beslissing! Volgende zomer zet ik mij ook aan ons koertje wagen en ik ben ook van plan om zo wat plantenbakken enzo te zetten. Ik ben al benieuwd naar de evolutie van jouw tuintje!

  1. Die gaat hier zeker op mijn blog komen inclusief foto’s, maar zal vast pas van de zomer worden als we er ook echt van kunnen genieten. Benieuwd wat we allemaal gaan kiezen en hoe het daadwerkelijk gaat worden.

 7. Oh wat een verandering!! Heel er mooi en heerlijk om daar te lezen. Ik heb maar een klein terras en mijn favoriete plek is daar waar de zon net zit 🙂

 8. Wij zijn vier jaar geleden voor een terrasoverkapping gegaan, en ik heb ook een moment gedacht dat dat zonde was van de tuin, maar wij zijn er zó blij mee! Het is echt heerlijk, nog steeds tuin maar dan met een dakje erboven. Helemaal naar onze smaak ingericht, en bij tropische temperaturen houdt het ook de warmte een beetje uit huis, want de zon schijnt niet meer recht naar binnen.

 9. Mooie plannen en jullie hebben al veel werk in de tuin verzet. Het is een mooie ruimte, dus je kunt er veel kanten mee op. Wij hebben de tuin dit voorjaar helemaal op de schop gedaan en we hadden al een terrasoverkapping, waar ik zo blij mee ben. Je kunt zo echt het seizoen verlengen.

 10. Wat hebben jullie al veel gedaan! Ik geloof er wel in dat het jullie allemaal gaat lukken, prachtig! 🙂 Wij hadden toen we hier kwamen wonen een oerwoud als achtertuin, inmiddels hebben we de tuin terug geclaimd van de varens en conniveren (hoe schrijf je dat?!)… Inmiddels is onze tuin een paradijs voor jonge kinderen, rubbertegels, speelhuisje en glijbaan, modderkeuken, zandbak én sinds de lock down een trampoline… Heerlijk om met de kinderen in de tuin te vertoeven…

  Fijne dag!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *