Tag: 10x Ontzwangeren

Al tijden geleden zag ik bij lieve Sheila de Tag: 10 x ontzwangeren . Eentje die ik zeker wilde maken (en had opgeslagen om ooit te maken) en waar Sheila ook erg benieuwd naar was. Want dat herstellen ná een bevalling wordt eigenlijk weinig over gepraat. Ze zeggen wel eens: 9 maanden op, 9 maanden af. Je lichaam (en geest) hebben even de tijd nodig om te herstellen. Welke dingen zijn me meegevallen of juist zwaar? En wat is er het meeste veranderd? Je leest het hieronder zo uitgebreid mogelijk…

Hoe lang geleden is het dat je kindje is geboren?
Ons zoontje Noa werd geboren op 4 Juli j.l. Hij is vandaag 10 weken + 1 dag oud. Ruim 2 maanden dus zoals je kan zien in de zijbalk bij de teller.

Is jouw kraamweek gelopen zoals je had gehoopt/verwacht?
Ik kijk met een glimlach terug op onze fijne kraamperiode (lees hier er meer over) Wij hadden een super fijne kraamhulp en na een week voelde ik me lichamelijk alweer redelijk op aarde. Het voelde direct alsof Noa er altijd al was geweest. Het was wel even een ritme vinden, aangezien zo’n kleintje niet niets is. Ik kan terugkijken op een ontspannen en fijne week.

Waar heb je op dit moment behoefte aan?
Ritme. Dat is nog iets wat een beetje ontbreekt en nu pas na een week of 10 een beetje vorm gaat krijgen. Het is zoeken geweest naar mijn rol als moeder en hoe ik alles kan inpassen. Nu heb ik een redelijk ritme gekregen maar over een aantal weken veranderd deze uiteraard weer aangezien ik dan weer aan de slag moet gaan.

In welk opzicht ben je veranderd nu je moeder bent?
Ik ben minder gestructureerd en laat dingen wat meer op z’n beloop. Iets wat ik heb geleerd tijdens mijn zwangerschap (ik moest wel door kwaaltjes) en wat ik nou nog steeds doorvoer. Ik pas me aan op Noa zijn ritme en laat de boel de boel voor mezelf. Daarbij is het zorgen alsof ik het altijd al gedaan heb en heeft het me een stukje rust gebracht het moeder zijn.

Ik vind het prachtig iets om moeder te zijn en probeer ook steeds beter voor mezelf te zorgen. Dit schoot er wel eens bij in, maar het is belangrijk ook voor Noa dat hij een moeder heeft die zichzelf goed verzorgd. Ik eet regelmatiger, neem wat vaker een lange douche en neem ook zeker tussendoor mijn rust als Noa ligt te slapen. Dit heeft ook even zijn tijd nodig gehad dat ik dit onder de knie had en wel móest gaan doen door complicaties.

Wat valt je zwaar in deze periode van ontzwangeren?
Mijn hormonen. Pfhoe hey. Ze vertellen je er niet bij dat je na de bevalling nog niet klaar bent: zowel lichamelijk als geestelijk. Ik vond het zeker zwaar (en nog steeds) dat mijn hormonen nog steeds erg schommelen. Na 10 weken kan ik nu wel redelijk zeggen lichamelijk opgeknapt te zijn + het feit dat ik sinds zo’n 2 weken weer aan het sporten ben geslagen. Niet om af te vallen (hoewel ik zeker wat kilo’s eraf wil) maar meer om weer me een beetje fit en in shape te voelen.

Hoe combineer jij je werk en ouderschap samen en hoe ervaar je dat?
Ik ben nog niet aan het werk en heb nog zo’n 2 weken lekker thuis samen met Noa. Erg benieuwd hoe het gaat zijn: het nieuwe ritme, hem wegbrengen naar oppas en kinderdagverblijf en hem ophalen. Straks heb ik wel de ochtenden samen met hem wat super fijn is (aangezien ik minder ga werken) en wil de ochtend wandelingen er zeker in houden.

Hoe anders ben je nu ten opzichte van je ‘oude ik’?
Mijn hormoonhuishouden is van slag. Erg vervelend en hoop dat dit snel weer over is. Ik kan de ene dag met geweldig voelen en daarna een dag echt een mega dip hebben. Snel boos worden, om alles huilen of juist intens gelukkig zijn. Alles wisselt elkaar af als een rollercoaster iets wat erg vervelend is aangezien er geen pijl op te trekken valt.

Daarbij is mijn lichaam natuurlijk veranderd. Nu ik aan het sporten ben merk ik wat de zwangerschap & bevalling met mijn lichaam hebben gedaan. Ik vind oefeningen die ik normaal makkelijk deed super zwaar en lastig. Ik mis mijn fijne buikspieren (die met opdrukken en buikspieroefeningen ineens foetsie zijn) en wil zeker nog een aantal zwangerschaps kilo’s kwijt. Ik ben alles rustig aan het opbouwen en overhaast niets. Eerst maar weer eens wat spieren kweken en daarna aan de slag met de kilo’s. Helemaal mijn ‘oude’ lichaam terug is geen must, maar ik wil wel weer blij zijn met mijn lichaam.

Hoe gaat het lichamelijk met je?
Steeds beter. Na ruim 10 weken kan ik zeggen dat ik redelijk de oude ben. Dit heeft uiteraard even tijd nodig gehad en heb mijn lichaam ook zeker deze rust gegeven. Ben erg blij alles weer zo goed als te kunnen en ben erg blij met het herstel en de snelheid hiervan.

Wat is het meest veranderd in je leven sinds de geboorte van je kindje?
De tijd voor jezelf en je eigen ritme. Ik ga nu geheel op het ritme van Noa en moet daarbij rekening houden met zijn slaapjes, flesjes en andere behoeften. Daarbij is de tijd die je voor jezelf hebt wat schaarser, hoewel we een tevreden en makkelijk mannetje hebben: dus ik klaag zeker niet. Als hij slaapt kan ik wat dingen voor mezelf doen, maar het is soms echt puzzelen wanneer iets wel en niet kan. Ook m.b.t. afspraken e.d. moet er rekening mee gehouden worden. Helemaal niet erg en het gaat eigenlijk als vanzelf (probeer ook zeker balans hierin te vinden zodat ik mezelf niet wegcijfer) en was te verwachten.

Wat wil je na 9  maanden na de geboorte van  je kind ook gedaan/bereikt hebben?
Och. Ik kijk eigenlijk per dag hoe & wat. Wel willen we voor de eerste keer met Noa op vakantie zijn geweest en wil ik bezig zijn geweest met sporten/skaten voor mezelf. Ook hoop ik na 9 maanden een ritme te hebben gevonden en balans tussen privé en werk.

Dank lieve Sheila voor het bedenken van deze tag! Ik heb met veel plezier op deze manier kunnen terugblikken. Voor de mama’s onder ons: zijn er dingen die je zijn mee of juist tegen gevallen van je zwangerschap/herstel?

Meer lezen over het moederschap? Lees het hier.

5 reacties op “Tag: 10x Ontzwangeren

  1. Zoals je weet was het afgelopen jaar (de 2e helft) een verschrikkelijk blog jaar, dus ik had deze tag nog niet kunnen nalezen. Maar wat tof dat je hem hebt ingevuld! En zo leuk om je antwoorden terug te lezen. Bijzonder om te lezen hoe iedereen het ontzwangeren ervaart en wat het allemaal met je lichaam doet. En dat van dat ritme herken ik wel. Het is, vooral het eerste jaar, continu schakelen. Had ik een ritme te pakken van voeding, werd dat in eens meer of minder en moest ik daar weer aan wennen bijvoorbeeld. En nu nog heb ik wel eens dat ik naar mijn kinderen kijk en denk: joh, ik ben gewoon moeder. Deze 2 zijn van mij! En dan moet ik mezelf nog eens knijpen. Dat heeft er vooral mee te maken omdat ik vroeger niet persé moeder hoefde te worden. Je weet wel wat ik bedoel.

  2. Het is al even geleden voor mij natuurlijk, maar echt, die 9 maanden ontzwangeren is in mijn optiek van toen nog te weinig geweest.

    ik heb er 2 jaar over gedaan om echt te ontzwangeren zelfs, klinkt raar, privé wil ik jou dat weleens vertellen, maar had ook met de hormonen te maken in the end.

    X

  3. Leuk om te lezen en fijn dat het zo goed gaat! Grappig dat het inderdaad net lijkt of zo’n hummel er altijd al geweest is. Je kunt je gewoon niet meer voorstellen hoe het was zonder. Ik zelf heb niet ontzwangerd, denk ik 😉 Ik was tijdens mijn zwangerschap zo vaak ziek, zwak en misselijk. En na de bevalling was alles over! Heerlijk! Ik was net een stuiterbal, zoveel energie had ik.

  4. Heel leuk om deze tag te lezen! Ik kan me voorstellen dat je je ook na je zwangerschap niet meteen de oude voelt en dat het vinden van een ritme wat tijd kost. Goed om te horen dat je hier wel steeds iets meer je weg in vindt. Wel heerlijk dat jullie aan Noa een makkelijk mannetje hebben. Geniet er lekker van nog even! En ik zie er enorm naar uit om jullie binnenkort voor het eerst te zien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *