5x lessen die ik de afgelopen periode heb geleerd

De laatste weken van 2018 zijn alweer ingegaan. Nog steeds kan ik met mijn hoofd niet bevatten dat het alweer December is. Die laatste, gezellige maand. De maand waarin ik bijna een XXL vakantie heb (want hij is goed gekeurd *insert dansje) De laatste periode is met vele ups & downs gegaan. En hieruit heb ik zeker waardevolle lessen meegenomen. Lessen, die ik in 2019 ook zeker kan gaan gebruiken.

Op tijd luisteren naar je lichaam is belangrijk

Mijn lichaam gaf al tijden aan dat het teveel was. Tijden was ik aan het sukkelen met mijn gezondheid en energie niveau. Tot eind vorige week, toen ik écht ziek werd. Tijden lang heb ik me niet zo beroerd gevoeld. Zo beroerd, dat ik een aantal dagen thuis bleef van werk. Deze dagen stonden eigenlijk bomvol verplichten maar ik heb toch voor mezelf gekozen. Mijn lichaam had het nodig. Even opladen, een soort detox. Ik probeer al eerder naar mijn lichaam te luisteren en mijn rust te pakken, maar deze drukke December periode en ook het eind van November… Het was gewoon erg lastig waardoor mijn lichaam even tegen me zei: ‘Genoeg is even genoeg’. Precies ook de reden dat ik minder online was en er minder blogjes online zijn gekomen.

Nee is ook een antwoord

Op navolging van het bovenstaande: ik zegde afspraken af. Leuke afspraken, fijne dates… Gewoon, omdat ik even voor mezelf moest kiezen. Die balans die ik juist in Oktober had gevonden was de maand erna weer helemaal zoek. Ik probeerde zoveel mogelijk rust te creëren en heb dit ook gedaan. Offline zijn. Series kijken. Een goed boek lezen. Want Nee zeggen is ook een antwoord. Iets waar ik altijd aan moet denken: Maak dat als je JA zegt tegen een ander, geen NEE zegt tegen jezelf. Een uitspraak die echt een eye-opener is geweest. Extra werken? Nee. Langer op werk kunnen blijven? Nee. Een taak op me nemen? Nee. Een leuke lunchdate plannen i.p.v. tijd voor mezelf? Nee.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wie er écht voor je is merk je in slechtere tijden

Er zijn maar een handje vol mensen die echt laten zien dat ze er voor me zijn. Even een appje als ze niets van me horen, of horen dat ik ziek ben. Die naar me informeren hoe het gaat of me gewoon even beterschap wensen. En sommige mensen… Die laten het helemaal afweten maar appen alleen als ze wat nodig hebben of voor een afspraak. Dat stukje interesse wat dan ineens mist raakt me wel eens. Het is (in mijn ogen) een kleine moeite om even wat van je te laten horen. Maargoed, zo weet ik gelijk hoe de zaken ervoor staan. Nou hoef ik geen dagelijks contact, begrijp me niet verkeerd. Mar een kleine blijk van gedachten is soms toch wel eens fijn, vooral in een mindere periode. *de beterschaps wensen op mijn Instagram deden we van de week dan ook erg goed

Een bal af en toe laten vallen is oké #geenperfectionisme

Soms gaan de dingen hoe ze gaan. Soms is het lastig alle ballen omhoog te houden en laat ik er express een aantal vallen. Weg met perfectionisme maar een beetje léven. Dan maar even wat minder productief op werk. Of even wat minder het huishouden doen als het even niet gaat.

Een positieve mindset loont

Iets wat ik zeker heb ervaren is dat je nooit moet doemdenken. Een positieve mindset is voor mij altijd al het halve werk. Het maakt dat er goede dingen op je pad komen en je positiever in het leven staat. Gaat het even minder? Dan is er morgen weer een nieuwe dag. Het zal wel ergens goed voor zijn. Als een puzzel die in elkaar valt, waarvan je eerst de stukjes niet begrijpt. God, wat cryptisch. 😉

Wat is een waardevolle les die jou is bij gebleven van afgelopen periode?

(artikel idee)

18 reacties op “5x lessen die ik de afgelopen periode heb geleerd

 1. Wat goed dat je voor jezelf kiest, zeker in een drukke tijd en met de feestdagen in het vooruitzicht waar vaak allerlei sociale verplichtingen druk geven. Dat is niet makkelijk. Jammer dat je sommige ‘vrienden’ nu zo hebt leren kennen, maar gelukkig heb je ook mensen om je heen die er wel voor je zijn. Mijn les voor dit jaar is geduld en vertrouwen hebben, dan komen dingen soms toch wel vanzelf helemaal goed.

 2. Sommige mensen vinden het heel negatief als je zegt ‘maar morgen is er weer een dag’, terwijl ik dat altijd van de zonnige kant probeer te bekijken. Want heb je eens een rotdag, dan weet je dat ‘ie niet langer dan 24 uur zal duren, je gaat slapen en de volgende dag kun je weer met een schone lei beginnen. Vind ik wel lekker hoor 🙂

 3. Soms ( oke, eigenlijk best wat vaker als dit eigenlijk) moet je gewoon echt even voor jezelf kiezen. Vooral als je ook echt ziek (begint te) word(en). Hopelijk ben je momenteel er weer helemaal bovenop gekomen. De meeste lessen die je hierboven beschreef ben ik vier jaar geleden achter gekomen, toen mijn rug het niet meer aankon en ik thuis moest blijven van school en stage. Dan leer je jezelf en de mensen om je heen echt kennen.. De laatste vind ik echter wel een hele mooie om mee af te sluiten 🙂

 4. Zeer fijn artikel en wijze lessen. Kon ik maar eens leren uit enkele lessen ( niet alleen de lessen die jij hier opsomt ), want ik dreig dikwijls dezelfde fouten opnieuw te maken. Niet 1 keer, maar meerdere keren. Nu ja, sommige ezels stoten zich wel meerdere keren aan dezelfde steen (ik dus 😛 )

 5. Dat je inderdaad goed naar je eigen lichaam moet luisteren. Ook ik kwam mij zelf aan het begin van het jaar tegen, winterdip gecombineerd met extreme drukte op het werk en het werd gewoon teveel. Ik heb toen echt nee gezegd tegen projecten en tegen afspraken met vriendinnen. Lastig en zeker niet zonder slag of stoot, maar wel noodzakelijk en waardevol.

 6. Luisteren naar je lichaam is belangrijk maar niet altijd even makkelijk. Inderdaad in moeilijke periodes leer je je vrienden kennen, ik ben in september geopereerd geweest en het deed deugd dat er zoveel mensen moeite namen om me te bezoeken en me te helpen met onder andere de honden uitlaten.

 7. Heerlijke lessen waar ik ook nog wel iets van kan meenemen. Het lastige is dat je dit soort dingen soms pas leert als het al te laat is of als je middenin iets zit, maar aan de andere kant kom je er sterker uit en weet je voor de volgende keer hoe het wel moet. Super knap dat je voor jezelf hebt durven kiezen!

 8. Hele mooie lessen om te leren. En goed dat je uiteindelijk naar je lichaam en jezelf hebt geluisterd. En nee zegt 🙂 Wel heel fijn dat de lange vakantie is goedgekeurd! Bijna daar <3

 9. Voor jezelf kiezen is zó lastig. Ik ken het zelf ook van een tijdje terug toen ik ook echt heel ziek was. Ik had zelfs geen stem meer. Dat was voor mij doorslaggevend om al mijn fotoshoots af te zeggen die week. Ik stel namelijk niet graag mensen teleur, maar gelukkig hadden ze er allemaal begrip voor. Hopelijk voel je je nu wel een stuk beter <3

 10. Wat een mooi artikel en dit zijn zeker stuk voor stuk heel wijze lessen om mee te nemen. Ik herken trouwens wel wat je zegt over ontdekken wie er echt voor je is op het moment dat het minder gaat. Aan de ene kant is het op zo’n moment best wel verdrietig dat je van sommige mensen niets hoort, maar aan de andere kant is het ook wel heel waardevol om te merken wie er juist dan voor je zijn <3
  Goed dat je in deze drukke tijd voor jezelf hebt gekozen door soms ook nee te zeggen! Niet makkelijk, maar wel heel belangrijk. Hopelijk kun je binnenkort volop genieten van je welverdiende kerstvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *