Over ontstressen en jezelf op de eerste plaats zetten

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Sportshowroom

Kiezen voor mezelf, iets wat ik de afgelopen jaren meer & meer heb geleerd. ‘Als je ja zegt tegen een ander, maak dan dat je geen néé zegt tegen jezelf’ Bewust ben ik de afgelopen tijden wat minder online geweest. Niet omdat ik inspiratieloos was, of omdat ik het te druk had.. Nee. Ik was bewust offline om even te genieten en bij te tanken van de afgelopen heftige weken op werk.

Ik hou van mijn werk, laten we dat vooropstellen. Maar er zijn een aantal dingen voorgevallen waardoor ik even ‘unwind’ tijd voor mezelf nodig had. Omdat ik kies voor bewust bloggen, ga ik helaas niet meer met je delen dat het bovenstaande.

Ik koos dus voor mezelf. Tijd nemen om echt even dingen te doen die ik leuk vind. Die me energie geven of rust. Hieronder deel ik wat dingen die ik doe, voor mezelf om mezelf even op de eerste plaats te zetten. Even geheel ontstressen van de dagelijkse dingen. Rust in mijn hoofd, rust in mijn lijf.


Foto van mijzelf. Gemaakt tijdens een stevige wandeling in Oostenrijk 2018 [made by mijn schoonmoeder]

Op dagen dat ik het het meeste nodig heb….

….neem ik tijd voor mezelf [offline]
Ik neem meer en meer tijd offline. Genieten van een fijn theetje en een boek, serie of een film. Lekker kneuterig bezig zijn in huis met opruimen/schoonmaken of juist even de tijd nemen om te ‘niksen’ (wat ik echt ontzettend lastig vind) Ik doe nu wat vaker de leuke dingen eerst en stel dingen uit, die uitgesteld kunnen worden. Normaal zit het vol in mij hoofd: ik móet dit en dat en zus & zo. Maar eigenlijk hoef ik helemaal niets. Een openbaring, waardoor ik nu eerst kies voor mezelf.

….doe ik aan gratitude
Dankbaarheid. Hoewel het soms met dingen echt wel tegen zit, denk ik altijd aan de silver lining. Er is altijd namelijk wel iets om dankbaar voor te zijn. Dat ene fijne appje van een vriendin, dat nieuwe theetje uitproberen, knuffelen met de poezen, lekker bloggen, lieve emailtjes ontvangen, genieten in huis of youtube liedjes ontdekken (of juist golden oldies aanzetten). En de list goes on and on. Het daarbij stil staan helpt echt, om alles even te relativeren en los te laten. Want is het morgen of over een jaar nog zo belangrijk als dat je nu denkt?

….neem ik een stapje terug
Niet echt een sterk punt van mezelf: ik wil altijd álles. Een stap terug doen is iets waar ik bewust bij stil moet staan om het te kunnen uitvoeren. Vaker nee tegen mezelf zeggen, afspraken beter inplannen (of afzeggen als ik voor mezelf wil kiezen) is iets wat nog niet echt vanzelf gaat. Wel heeft het me de afgelopen weken geholpen om tijd en rust voor mezelf te vinden. Ik raad het iedereen aan!

….doe ik de dingen die ik ECHT leuk vind
Lezen, tekenen, skaten, thee drinken, series/films kijken, bloggen, bezig zijn met mijn layout, ordenen, muziek, dates met vriendinnen, quality time met M., kringloopwinkels bezoeken met mijn ouders, oude foto’s bekijken, een opgeruimde inbox creëren, wandelen, de natuur, knuffelen met onze poezen, plantjes in huis en in de tuin.. Deze lijst kan ook nog wel even doorgaan.. Echt even dingen doen die je leuk vind. Energie opladen om daarna door te kunnen gaan.

….ben ik in de natuur
Vandaar dat ik ook deze fijne foto’s heb gedeeld uit onze trip naar Oostenrijk. Ik heb nog nooit zoveel gewandeld. Iets wat ik super fijn vind aangezien mijn hoofd er leeg door wordt. Dagelijks maak ik wandelingen, zowel in het weekend als door de weeks op werk tussen mijn werksoorten door. Fijne schoenen (vooral met mijn slechte voeten, waarvoor ik zolen heb) is een must tijdens zulke wandelingen.

Neem bijvoorbeeld de schoenen van Adidas Superstar , stevige schoenen die er ook nog eens super tof uitzien. Iets wat ik zeker belangrijk bij schoenen vind: het design en vooral hoe ze lopen. Ik heb dan ook niet, tot nauwelijks hakken aan en bijna altijd sneakers. Ze moeten lekker zitten met een fijne pasvorm, iets wat deze schoenen zeker hebben. Daarbij hou ik van eenvoudig. Voor mij geen poes-pas aan schoenen maar gewone doodnormale kleurtjes en een schoen die ik graag aantrek. Ze zijn denk ik niet geschikt voor een stevige (berg)wandeling van 5 uur (dan moet je toch echt bergschoenen aantrekken), maar voor door de weeks fijn te wandelen zijn ze zeker een aanrader.


Foto’s zelf gemaakt in Oostenrijk 2018

Maar niet alleen het wandelen in de natuur, maar ook inlineskaten. Ik hou ervan, om met mijn skates langs de groene velden met dieren te rijden. Om de wind in mijn haren te voelen en even helemaal 1 te zijn met de natuur met deze gedachten.

Wat doe jij graag voor jezelf? Vergeet geen JA te zeggen tegen jezelf…

About the Author

17 Comments

Nicky

Ik zou wel weer eens iets creatiefs willen doen. Maar eerlijk gezegd heb ik daar nog even geen puf voor. Dus eerst nog maar even lekker op de bank hangen. Ook lekker!

Reply
Wanda

Ondanks dat ik het heerlijk vind om met mijn vriend, moeder of een vriendin te gaan wandelen, vind ik het ook wel lekker om gewoon alleen een rondje te lopen. Gewoon echt helemaal even tot rust komen.

Reply
Darina

Mooi geschreven en goed om te zien hoe je bewust offline tijd neemt. Ik doe dit de laatste tijd ook steeds vaker en het bevalt goed 🙂

Reply
Louise

Heel mooi zo’n bewustwording. Het is zo makkelijk om geleefd te worden. Ik vind het heerlijk om te wandelen 🙂 dat mag ik wat meer voor mezelf doen.

Reply
Evelyne

Mooi geschreven! Momenteel vertoef ik in een woelige periode en moet ik nog het besef krijgen dat even ontstressen helemaal geen kwaad kan. Het ligt ook niet alleen aan mij, maar ook een stuk aan mijn omgeving en de maatschappij dat ontstressen niet altijd mogelijk is, omdat men van je verwacht dat je vooruit gaat en niet blijft stil staan. Ookal heb ik al geleerd dat een zijpad nemen geen schande is, maar helaas denkt niet iedereen er hetzelfde over waardoor het dan weer vermoeiend word voor de geest.

Reply
Sofie

Het is niet altijd eenvoudig, ik ben heeeel introvert én ik heb redelijk wat extraverte vriendinnen die dan persé willen afspreken en dan liefst ook samen eten en blijven slapen. Dan is het moeilijk om telkens nee te zeggen. Dat offline zijn is echt een moeilijke voor mij…

Reply
Inge | Monsieur Mango

Ik was hier heel slecht in. Uiteindelijk is het misgegaan omdat ik nooit iets voor mijzelf deed. Gelukkig ben ik mij hier nu meer bewust van en probeer nu ook meer voor mijzelf te kiezen. Nog niet altijd even makkelijk, maar ik weet inmiddels hoe belangrijk dat is. 🙂

Reply
Morgaine

Helemaal goed, bloggen is geen must, maar het blijft gek hoe het toch weer gaat kriebelen, hoe leuk of hoeveel rust je ook vind erbuiten. Zo heb ik ook even een tijd niet geblogt, en ook om even andere dingen te doen, die als vanzelf op mijn weg kwamen, dat dan weer wel!

Prachtige foto’s en wat doe ik eventueel nog steeds om rust te vinden? Fotografie ligt ook al enige tijd stil, appen met vriendinnen en vrienden, genieten van docu’s op Netflix en nieuwe seizoenen van mijn series. Haken en mijn werk ook juist!

Picasso natuurlijk, en een lieve vriend die hier veel aan het klussen is in huis en waar ik heel veel lol mee heb 😉

X

Reply
Madelon

Wat een fijn artikel en een fijne reminder om rust te nemen en een stapje terug te doen af en toe. Ik vind dat zelf erg lastig en ga vaak te lang door. Gelukkig fluiten mijn vriend en vriendinnen mij op tijd terug. Ter ontspanning doe ik ook graag aan wandelen en verder helpt een boek lezen met een kopje thee erbij ook!

Reply
Ilona Wielinga

Wat een fijn artikel! Ik vond zelf een stapje terug doen altijd lastig, en deed dit dan ook nooit echt. Tot het punt dat het resulteerde in een zware depressie en ik geen keus meer had. Ik zit nog steeds in de herstelperiode maar heb inmiddels wel geleerd dat ik echt moet luisteren naar mijn lichaam en dat een stapje terugdoen soms helemaal niet erg is.

Reply
Simone

Mooi artikel zo op de vrijdagochtend. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om lekker in de tuin in de zon te zitten, maar dat kan straks niet meer (want te koud). Maar winkelen vind ik ook heel fijn en ontspannend en dat doe ik dan ook zeker wel eens per week. Ik hoef niets te kopen, maar er even uit zijn is heel fijn 🙂

Reply
Romy

Wat een fijn artikel op deze vrijdag! Ik vind niets doen en een stapje terug doen ook altijd wel lastig, maar probeer toch wat vaker tijd te nemen voor dingen die ik fijn vind en waar ik van oplaad. Ik vind je punt over dankbaarheid ook een hele mooie. Juist op dagen waarop een aantal dingen tegenzitten, is het vaak fijn om stil te staan bij waar je wél blij mee en dankbaar voor bent.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *