Hoe ik elk jaar zoveel boeken lees

Zoals jullie weten is 1 van mijn grootste hobby’s lezen. Heel bijzonder, aangezien ik vroeger niet eens van lezen hield. Mijn gelezen boeken hou ik bij via mijn hebban account. Daar kun je een ook een Hebban Reading Challenge waar je een goal in kan vullen qua gelezen boeken. Deze stel ik altijd per jaar bij. Zo las ik in 2016 20 boeken, in 2017 28 en in 2018 heb ik mijn goal op 40 gezet. Ik zit nu al op de 36 boeken!!! Via mijn Boeken 2018 pagina kan je lezen welke boeken ik al heb gelezen. Mede door Nora Roberts herlezen staat de teller zo hoog dit jaar. Ik lees veel en vaak, en dat terwijl ik er soms wel weinig tijd voor heb.

Ik krijg dan ook vaak de vraag hoe het komt dat ik zoveel boeken lees. Uiteraard moet je ervan houden, iemand die lezen niet leuk vind gaat geen 20 boeken per jaar lezen. Hieronder geef ik wat tips en dingen die ik doe om zoveel mogelijk leesminuutjes te creëren.

Ik zorg dat ik (altijd) een boek bij me heb. Zo kan je lezen zodra je er een gaatje voor vindt. Als je geen boek bij je hebt, kan dit uiteraard ook niet 😉 Zo lees ik wel eens boeken in mijn pauzes op werk » standaard een boek in mijn tas om te kunnen lezen.

Tijd reserveer ik ook om een boek te lezen, ook al heb ik een drukke agenda. Máák tijd! Er is altijd wel een gaatje om in de avond uren of na je werk eventjes een momentje te pakken in een zetel inclusief thee & boek. Juist als je het té druk hebt om te lezen, zou je een gaatje ‘moeten’ maken. Gewoon om even te ontspannen.

Ook maak ik een welbewuste keuze welk boek ik ga lezen. Soms pakt dit beter uit dan een andere keer. Ik heb een mega grote boekenkast inclusief heel wat boeken *klik op de link voor de foto ervan – waar ik zo uren voor kan staan om te kijken welk boek ik wil lezen. Herlezen doe ik ook vaak met boeken, dit jaar veel gedaan met de boeken van Nora.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Per jaar stel ik een doel via de Hebban Reading Challenge. Dit kan ook zeker helpen om te lezen. vaak weet ik al de volgorde van boeken die ik graag achter elkaar wil lezen. Ik probeer juist zoveel mogelijk te genieten van het lezen van een boek, en deze op mijn challenge af te vinken.

Lees elke dag minstens een paar minuten. Het hoeft niet zo te zijn dat je de tijd neemt uren te gaan lezen (wat wel fijn zou zijn, maar niet altijd kan) Steel een paar minuten voordat je gaat eten, voordat je naar bed gaat of in bed (in bed lezen doe ik zelf niet, aangezien de thrillers die ik lees zo spannend zijn dat ik tot de avondklok zou doorlezen…) of op een ander moment dat je eventjes wat minuutjes voor jezelf hebt. Lees bijvoorbeeld 1 hoofdstuk en sla het boek dan dicht. Knap als je het kan, want het is zeker iets wat ik bij een fijn boek lastig kan vinden 😉

Ga ervoor zitten, écht voor zitten. Smartphone uit. Check. Thee erbij. Check. Luiken wat dichter. Check. Dekentje als het wat kouder is. Check. Gewoon alles zodat ik niet afgeleid kan raken van bijzaken maar echt even in het boek te duiken. Dit maakt dat ik er ook echt in op kan gaan en even alles kan vergeten van de ‘echte’ wereld.


Recensie Passagier 23 (het boek wat ik in 1 dag uitlas)

Het bovenstaande boek, van mijn favoriete schrijver kocht ik > ik ging zitten en las hem in een aantal uurtjes uit. Een boek, verhaallijn en de personages moeten mij pakken. Anders kan het zo maar zijn dat ik een boek weg leg en de lees flow geheel kwijtraak. Ook op vakantie neem ik altijd een aantal verschillende boeken mee. Zo kan het zo maar zijn dat ik op vakantie zin heb in een ander soort boek, en die heb ik dan gewoon bij me.

Ik geniet van de minuutjes, uurtjes, dagen die ik in lezen kan stoppen. Vooral als het een echt goed boek is. Het helpt me ontspannen, en dat is iets wat ik de laatste maanden zeker meer ben gaan waarderen en toepassen. Liever even ontspannen dan andere klussen die op de planning staan.


LampRecensie Heks

Lees meer over boeken en dergelijke in mijn categorie BOEKEN, FILM/TV & YOUTUBE

Lees jij graag? En welke boeken zijn jou favoriet?

About the Author

23 Comments

Nicky

Heerlijk, he? Ik heb toevallig gisteren geteld (ik houd ze bij op Goodreads) en mijn teller staat op 39 dit jaar! Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik pas zoveel lees, sinds ik met de trein naar mijn werk ga. Ik lees nu ’s morgens bijna een half uur en ’s avonds bijna een half uur en dan thuis tussendoor ook nog. Dan gaat het hard! Thrillers zijn bij mij ver uit favoriet!

Reply
Marcella

Ik vind lezen echt heerlijk! Ik deed het jarenlang veels te weinig, maar ben sinds vorig jaar weer helemaal fan. Vooral dankzij mijn e-reader, die pak ik er gewoon makkelijker bij. Mijn aanraders? De serie van Rizzoli & Isles en Lars Kepler.

Reply
SAS

Lars Kepler heb ik ook nog een aantal boeken van staan om te lezen, van Rizzoli & Isles heb ik alles gelezen zeker toffe boeken!

Reply
zwartraafje

Je weet al dat ik gek ben van boeken. Ik hou er echt van om mezelf te kunnen verliezen in een verhaal en even alles om me heen te vergeten. Jammer genoeg lukt dat wegduiken minder goed als vroeger. Ik merk dat ik nu veel sneller word afgeleid. Maar als ik dan is een keer een rustdag in plan, de computer niet opstart en mijn lichaam het niet te hard uithangt dan kan ik weer een mooi leestempo halen. Ik weet niet of ik het je al verteld heb maar het nieuwe boek van Nora Roberts (Het begin) vond ik echt geweldig. Zo benieuwwd of het vervolg ook zo goed gaat zijn.

Reply
SAS

Ik wil hem zeker nog aanschaffen<3 (en je recensie lezen, zag dat hij online staat maar ben wat achter met artikelen lezen!)

Reply
Saar

Jep, echte boekenwurm hier! Mijn challenge staat dit jaar op 52 boeken. Dat is elke week een boek. Iets wat me aardig lukt. In het begin van het jaar ging het nog traag, maar nu heb ik de flow echt weer te pakken en is het inhaaltijd. Vooral nu Amélie steeds vroeger gaat slapen en ook echt nachtjes doorslaapt, is lezen weer mijn favoriete bezigheid.
Ik kom voornamelijk aan zo’n stapel gelezen boeken omdat ik zowat geen televisie kijk. Ik neem liever een boek dan mij voor de televisie te planten.

Altijd een boek bij hebben is overigens ook heel handig met e-books. Daar heb ik er een aantal van op mijn boekenapp staan en dan heb je dus op je telefoon lekker boeken bij 😀

Reply
SAS

Zeker fijn! Ik ben zelf nog steeds van de papieren boeken, zie mezelf niet zo snel met een ereader boeken lezen en/of via telefoon.

Reply
Michelle

Een paar jaar geleden las ik erg graag. Ik las er meerdere per jaar maar momenteel lukt het mij gewoon niet meer. Na een aantal bladzijdes raak ik afgeleid en wil ik wat anders doen. Andere prioriteiten misschien? Zo geniet ik weer erg van mijn borduurwerkjes en daar ga ik dan ook echt even goed voor zitten als de kleine meid slaapt, of in de avonden.

Reply
Sammie

Ik heb in mijn vakantie ook heerlijk gelezen en moet zeggen dat dit jaar de zin in lezen ook weer terug is. Al weer een hoop boeken uitgelezen, deze vakantie waren het er 6 🙂 heerlijk even in een verhaal weg duiken. Ik moet er wel echt zin in hebben, heb ook maanden dat ik geen boek aan raak.
Trouwens, niet om vervelend te doen, maar er zitten wat foutjes in je tekst: Soms pakt dit beker uit dan, Ik krijg dan ook vaak de vaak. 😉

Reply
Simone

Ik vind het altijd zo knap als mensen echt kunnen gaan zitten voor een boek. Ik kan dat echt alleen op vakantie. Maar dan lees ik er wel meteen 3 (ja, dat is voor mij veel!). Ik heb gewoon echt 0,0 rust in mijn kont, haha! 😛

Reply
Sofie

Ik pas dezelfde tips toe eigenlijk. Maar dat smartphone is wel een gevaar voor mij. Eigenlijk is het beter om hem weg te leggen of even in vliegtuigstand te zetten. Vooral ’s avonds is dat moeilijk omdat ik dan vaak lang achter mijn laptop blijf hangen. Mijn teller staat nu op 22 gelezen boeken maar ik las wel de Game of Thrones uit en nog een paar kanjers.

Het meeste lees ik op de trein, tram en aan het perron/halte en dan kijk ik meestal niet naar mijn smartphone

Reply
Evelyne

Ik wou dat het mij lukte om een boek te lezen, maar ik kan veel gemakkelijker een tijdschrift lezen dan een boek. Mijn concentratie is niet bestand voor het boekenlezen. Bij het minste ben ik mijn concentratie kwijt.. Niet echt leuk..

Reply
Linda

Ik zou niet zonder boeken kunnen, ik heb altijd al van lezen gehouden. Naar mijn werk reis ik ongeveer 45 minuten en dan heb ik ook vrijwel altijd een boek mee. Op vakantie doe ik het ook wel, maar dan meer ’s avonds of ’s ochtends vroeg in bed. Mijn favoriete genre is thrillers (maar niet té, spannend mag wel maar niet te gruwelijk of ranzig, ik heb bijvoorbeeld niets met Karin Slaughter want dat vind ik te lomp haha) en dan vooral literaire of psychologische. Een goede roman, vooral historische, kan ik op zijn tijd ook wel waarderen. Iets waar ik dan weer niets mee heb zijn voorspelbare chicklits (bah, dat je denkt ‘nu gaat dit gebeuren’ en dan is dat ook zo; ik hou juist van plottwists en vreemde wendingen) en fantasy (hoewel ik wel HOU van Harry Potter en Narnia, dat zijn mijn uitzonderingen daarop). Favoriete schrijver is sowieso Nicci French, echt alles vond ik goed; en als recente ontdekking Tess Gerritsen 🙂

Ik heb Passagier 23 ook gelezen, vond het wel een goed boek maar was er niet door weggeblazen. Gelukkig maar dat smaken verschillen 🙂

Reply
SAS

Ik hou ook zeker wel van plottwists en vreemde wendingen <3 Ik hou dan juist weer wel van dat soort gruwelijke boeken met lekker gedetailleerde verhalen hihi 😉
Passagier 23 is zeker niet zijn beste boek hoor, meer de vermelding dat ik er in 1 dag doorheen was. Goed boek, maar voor hem 1 van zijn ‘mindere’ naar mijn mening. favoriet zijn toch wel de Ogen verzamelaar en het vervolg Wijd Open. Gruwelijke boeken 😉

Ik heb zelf juist helemaal niets met fantasy, Harry Potter en Narnia zijn meer wat voor M. die houdt daar erg van, zowel de boeken als films. Het eerste boek van Harry Potter heb ik na 1 hoofdstuk weggelegd en aan een familielid gegeven. Gewoon niet mijn ding. Een romannetje (vooral van Nora) op zijn tijd is zeker fijn, vooral naast al dat bloederige in de boeken die ik normaal lees haha.

Fijn ook dat je lekker naar werk nog even kan lezen <3

Reply
Darina

De laatste tijd was ik even uit de lees flow maar gelukkig is deze weer terug. Ik heb nu de Familiereünie van Tatiana de Rosnay uitgelezen. Een heel goed boek!

Reply
Wanda

Soms zit ik helemaal in de leesflow en lees ik zo een paar boeken achter elkaar en dan is het weer even een paar weken wat minder omdat ik dan op mijn manier druk ben met andere dingen. Dan merk ik dat ik het mis en dat ik er gewoon ook tijd voor vrij moet maken, dat schiet er dan nog weleens bij in. Herlezen doe ik eigenlijk nooit, meestal omdat ik dan het verhaal nog zo goed weet dat er geen spanning meer in zit.

Reply
SAS

Ja gek is dat zo wel een lees flow, zo juist niet. Ik heb hier ook wel eens last van.

Boeken die ik herlees heb ik meestal jaren niet gelezen, weet ze wel 98 van de 10 keer nog wel maar bij sommige boeken juist tof om ze te herlezen.

Reply
Johanne

Fijn he, veel lezen! En inderdaad, je hoeft er niet altijd uuuren voor uit te trekken om even te lezen. Een kwartiertje kan al zoveel ontspanning met zich meebrengen. Heerlijk! Ik lees momenteel The Girls en weet nog niet helemaal wat ik ervan vind. Het is een beetje pretentieus geschreven, maar ik vind het onderwerp wel super interessant (vrouw in een cult).

Reply
Romy

Wat een fijn artikel, juist omdat ik zelf vooral denk niet altijd aan lezen toe te komen. Op vakantie had ik wel altijd een boek bij me en merkte ik opeens hoe snel het dan eigenlijk gaat. Het vliegtuig had een uur vertraging en in dat uur was ik al op pagina 80 van een van mijn “zelfhulpboeken”. Dat smaakte dan ook naar meer 🙂 Heel fijne tips geef je!

Reply
Jenn

Heerlijk, lezen! Ik heb er altijd al van gehouden, en kon het ook al heel vroeg, de reden dat ik nooit in groep 2 heb gezeten op de basisschool. Ik lees echt alles, ik hou van thrillers, maar op zijn tijd ook van chicklits. Als ik echt één favoriet genre moet kiezen dan is dat fantasy.

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *