7x lessen die ik leerde uit Het Happiness Project

De recensie van Het Happiness Project kwam precies vorige week online. Daarin vertelde ik dat ik heel wat fijne lessen heb geleerd uit dit inspirerende boek. Zoveel inspirerende lessen, dat ik deze deel in een apart artikel. Hoewel dit boek niet mijn leven heeft veranderd heeft het zeker wel een positieve invloed gehad over hoe ik in dit jaar sta. Het liet me onder andere naar mezelf en mijn gedrag kijken en me beseffen dat er zoveel mooie dingen zijn om bij stil te staan.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wees blij met de kleine dingen

Dit deed ik uiteraard al, maar niet zo bewust als na dit boek. Ik ben iemand die kan blijven hangen in kleine, negatieve dingen en kan dit nu veel makkelijker ombuigen. Ik ben blij met mijn leven en alle mooie dingen erin. Tussen mijn werk door loop ik veel van hot naar her en zat altijd mijn hoofd vol met gedachten. Hoe ging ik dit doen, wat moest ik straks nog doen? Nu geniet ik van de wandeling. Van de vogels en de natuur om me heen. Ik adem deze positieve lucht in en weer uit en dit voelt echt zo goed.

Ruim telkens 1 deel in huis op

Ik begon met mijn kledingkast. Al heel wat jaren ruimde ik onze (kleine) kledingkast op maar het voelde niet opgeruimd. Eigenlijk bewaarde ik teveel spullen. Dat ene truitje wat ik nooit draag: wat nou als ik hem ooit nodig heb!? Bewaren, bewaren, bewaren. Ik ging na het lezen van dit boek aan de slag met mijn kledingkast. Ik haalde álles eruit en maakte hem helemaal leeg. Ik gooide overbodige kledinghangers weg (bewaarde er maar een aantal voor het geval dat), maakte een stapel met kleding houden, misschien en weg. De stapel misschien ben ik kritisch doorgegaan, waardoor er meer op weg kwam te liggen dan bewaren.

Ook hing mijn kast vol met kleding. 2á3 stuks over 1 hangertje. Ik had gewoonweg geen plek en wilde toch alles makkelijk kunnen pakken. Nu hangt er 1 kleding stuk aan 1 hanger, echt wat ik gebruik. Voor de rest van de kleding heb ik plek gemaakt. Het voelt als een verademing als ik onze kast nu open maak. Geordend, ik kan zo pakken wat ik wil en echt overzichtelijk. Waarom had ik dit niet eerder gedaan?! De ‘zomer’ kleding zit nu netjes in dozen zodat ik kan wisselen zodra de winterkleding niet meer nodig is. Het is een stuk opgeruimder en voelt zeker een stuk opgeruimder in mijn hoofd.

Investeer in relaties

Ik schreef al eerder een artikel over alles combineren en kan dit soms zeker nog lastig vinden. Het huishouden, quality time voor vrienden/M, mijn werk, mijn blog en andere hobby’s. Het is soms alle ballen omhoog houden. Dit boek heeft me doen inzien prioriteiten te stellen. Ja ik kan een avond bezig zijn met blogjes, maar ik kan ook een avond heerlijk weg zijn met vriendinnen. Mijn agenda staat bol van de afspraken (werk&privé) maar ik ben bezig een balans te vinden. Ik máák tijd voor leuke afspraken en dingen en combineer dit zo dat een rustige week met een druk weekend is en andersom. Soms komt het uiteraard niet helemaal uit maar ik zeg vaker nee. Nee tegen extra werken of tegen een afspraak. Om voor mezelf te kiezen voelt goed.

Vraag hulp

Ik ben altijd iemand die het zelf wil doen. Met de mentaliteit: ‘ik kan alles en ik kan de hele wereld aan’. Maar soms is het fijn hulp te vragen. Van een collega of van M. met wat klusjes die moeten worden gedaan.

Koop dingen die je nodig hebt

Dingen zijn vaak zó leuk. En 9 van de 10 keer denk ik: Oh het is in de uitverkoop! Maar de vraag heb ik het écht nodig komt niet altijd in me op. Nu ben ik iemand die niet graag geld uitgeeft (echt een pré voor het sparen) maar ben ik nu bewuster bezig. Dit gaat vooral een stuk beter sinds ons huis te koop staat. Het moet namelijk állemaal weer mee, ingepakt worden en verhuist. Ik denk nu dus vaker ‘Ik koop het niet, ik kijk wel in een nieuw huis of ik het nog wil hebben/nodig heb.’

Neem de tijd

Altijd wil ik graag alles. En alles tegelijk. En gelijk goed. Door dit boek ben ik meer de tijd gaan nemen voor dingen en gun ik mezelf het opbouwen van iets. Het onder de knie krijgen van m’n nieuwe baan, neem de tijd. Het schrijven van een blog artikel, neem de tijd. Het doen van huishoudelijke klusjes, neem de tijd. Het voelt erg fijn om alles op een ander tempo te doen. Even een stap langzamer. Wat bewuster.

Verwacht geen lof of waardering

Als ik iets heb gedaan vind ik het altijd fijn waardering te krijgen. Dat het wordt gezien wat ik allemaal doe. Juist doordat je deze verwachting heb kan je worden teleurgesteld. Hoewel mensen misschien de waardering wel voelen, spreken ze het niet altijd uit. Het loslaten hiervan heeft me zeker geholpen. Zolang ik zelf maar blij ben met wat ik doe/kan/bereik.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Heb jij dit boek al gelezen?

Het Happiness Project is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com voor €7,95

17 reacties op “7x lessen die ik leerde uit Het Happiness Project

 1. Klinkt als waardevolle lessen, stul voor stuk! Ik kan hier een hoop van leren, en dus is het een goede reminder om hier de focus op te leggen. Balans is the key!

 2. Wat een goede lessen zeg! Ik probeer ook één keer in de zoveel tijd een ruimte aan te pakken. Laatst de kledingkast van vriendlief opgeruimd. Helaas propt hij er nu weer van alles =(. Doe ik dus ook nooit weer.

  Wat een mooie layout heb je trouwens!

 3. wat mij uit het boek echt is bij gebleven en ik ooit eens iets mee wil doen, was in plaats van kerstkaarten naar iedereen valentijnskaarten sturen, zo veel leuker…
  Maar staan veel meer lessen in waar ik wat aan gehad heb en nog steeds toepas of aan denk

 4. Fijn lijstje zeg. Ik las eerst “kóóp dingen die je nodig hebt’, ipv van ‘koop dingen die je nódig hebt’, haha. Heb een behoorlijke tijd heel zuinig gedaan dus kan nu helemaal blij worden als ik eens iets mag kopen voor mezelf. ‘Neem de tijd’ vind ik de lastigste. Al leer ik dat steeds een beetje meer.

 5. Ik ben nooit zo van deze boeken. Ik ben zelf een tijdje overspannen geweest en daar heb ik voldoende van geleerd 🙂 Maar fijn dat jij er zoveel hebt uitgehaald en dat het je leven positief heeft veranderd!

 6. Klinkt als een goed boek! Ik heb het niet gelezen maar probeer de meeste dingen ook toe te passen, de ene keer wat makkelijker als de andere keer hihi. Soms is het gewoon even nodig weer even zulke dingen te lezen en denk je oja..

 7. Zo fijn dat je er zoveel uit hebt gehaald! Ik heb het boek niet gelezen, maar herken er wel veel uit. De laatste jaren heb ik vooral geleerd te genieten van de kleine dingen, en dat kan ik nu echt heel goed. Het gaat nu echt makkelijk om die kleine puntjes te zien, zelfs al was het een rotdag. Dingen kopen die ik nodig heb, dat zit al in mijn natuur. Mensen vragen zich altijd af hoe ik toch al die dingen betaal, zoals op reis gaan en een huis. Nou, omdat ik niets uitgeef hahaha. Ik koop gewoon bijna nooit wat, alleen eten natuurlijk. Eén keer per jaar of zelfs minder vaak koop ik nieuwe kleding, met tegenzin vaak ook nog. Dan heb ik echt wat nodig. Ik heb echt nog kleding van 10 jaar geleden in mijn kast hahaha. Waar ik wel moeite mee heb in jouw rijtje is ongeduld: als ik iets in mijn hoofd heb moet het nu. Ik kan moeilijk weken over iets nadenken, wil meteen beslissingen maken. Ook die waardering: ja dat heb ik ook graag. Maar krijg ik niet altijd natuurlijk.

 8. Ik ben zo benieuwd naar dit boek! Ik heb hem in huis, maar ben er nog niet in begonnen, omdat ik nog andere boeken aan het lezen was. Kan niet wachten tot ik erin kan beginnen 🙂

 9. Heerlijk om te wandelen tussen de diensten door. Zo zat ik zondag lekker in de tuin met mijn koffie en verder niets…en idd wat is dat lekker! Net als een wandeling of fotograveren. Geloof dat ik t zo ook maar weer eens moet doen! Bekende punten wat je schrijft. Succes!

 10. Over kledingkast gesproken, ik moet er niet aandenken. Die van mij is hoog nodig om op te ruimen. Goed dat je dat al aangepakt hebt. Goede punten heb je hier laten zien. Het lijkt mij een nuttig boek.

 11. Oh een fijn boek is dat he! Ik ben sinds het lezen daarvan echt fan van Gretchen Rubin! Zo nuttig, praktisch, herkenbaar en ook met humor. Heel fijn!

 12. Fijn dat jij er zoveel uit hebt gehaald voor nu al 😀 En ik blijf zeggen, lees The Magic er nu achteraan, vooral om je huisje te verkopen bijv. 😉 hahahaha

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *