5x tips over het maken van tijd

Vrije tijd. Tijd die bij mij schaars is door mijn gebroken & lange werkdagen. En dan nog te bedenken dat ik misschien meer ga werken door een interne vacature. Maar als ik dan eenmaal vrije dagen heb doe ik het liefste deze dingen. Maar hoe maak je nou eigenlijk die vrije tijd? Ik schreef al over dingen die ik anders ga doen in 2016 en daar zitten zeker ook wat punten bij die overlappen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

I’m late, I’m late for A very important date.
No time to say hello, good-bye,
I’m late, I’m late, I’m late
I’m late and when I wave,
I lose the time I save.

– White rabbit, Alice in wonderland

 • Plan vrije tijd in
  Ik ben echt van het plannen (hoewel ik hier wel wat meer vanaf wil stappen) en plan dan ook graag vrije tijd in. Ik neem soms een dagje vrij voor mezelf of maak dat ik in het weekend geen verplichtingen heb. Gewoon om lekker een boek te kunnen lezen, mijn series te kunnen kijken of te rommelen in huis. Ik probeer een soort balans te vinden tussen dingen die ik móet doen en dingen die ik leuk vind om te doen. Zo laat ik sommige dingen soms even vallen om juist tijd voor mezelf te creëren.

 • Zeg nee
  Ik ben iemand die van gezelligheid houd. Heel fijn zal je denken maar soms is het allemaal teveel. Ik zeg dus nu vaker nee tegen afspraken en verdeel mijn tijd goed. Het vol plannen van (vrije) dagen doe ik niet meer, hoe leuk sommige afspraken ook zijn. Alles is leuk, maar ik moet zeker wat meer aan mezelf denken.
 • Koester de vrije minuutjes die je hebt
  Ik kan intens van de vrije dagen, uurtjes, minuten genieten die ik heb. Door mijn gebroken diensten op werk is vrije tijd schaars en geniet ik er dus extra van. Ik lees tussendoor, ga shoppen/boodschapjes doen of ga even een blokje om wandelen. Ik kijk altijd erg uit naar de Vrijdag, aangezien ik dan vaak vroeg weekend heb.
 • Laat het los
  En dan heb ik het over het loslaten van het dagelijks leven. Als planner denk ik vaak vooruit. Dit moet nog, dat moet ook nog en oh ik moet dat ook nog even regelen. Dit maakt dat als ik vrije tijd heb, nog steeds met van alles en nog wat bezig ben. Laat het los. Schrijf een takenlijstje op, zodat je eerst even kan genieten van je vrije tijd en daarna de klusjes doet. Of doe ze ervoor (Bedenk zelf wel een tijd dat je eraan bezig bent, aangezien je anders geen tijd meer over hebt. Ja ik spreek uit ervaring haha) en neem daarna tijd voor jezelf.
 • Weg met de smoesjes
  ‘Ik heb geen tijd’ Wie gebruikt deze zin ook vaak? Tijd moet je maken. Tijd kán je ook maken. Soms lees ik weken geen boek omdat ik mezelf er niet toe zet. Maar tijd zou ik ervoor vrij hebben kunnen maken.
 • photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

  Heb jij nog (andere) tips voor het maken van tijd?

  41 reacties op “5x tips over het maken van tijd

  1. Het inplannen van vrije tijd vind ik ook heel erg belangrijk: ik vind het heerlijk om ’s ochtends wakker te worden met het idee dat ik lekker een hele dag mag en kan bloggen of om bij het maken van een weekplanning te bedenken welke dagen ik mezelf vrij wil geven. En het is ook heel erg fijn om midden op de dag gewoon even ”vrij” te hebben en tijd te maken voor een goed boek of iets anders relaxeds.

  2. Wat een goede tips. Ik zeg ook vaker “nee” en ik plan mijn weekenden ook niet vol in. Ik kan onwijs genieten van een dag in huis zonder dat ik van alles moet doen. Tijd is kostbaar en schaars en ik kan wel hele wat vrije tijd gebruiken. Fijn weekend Sas!

  3. Ja, tijd. Inderdaad een kostbaar iets.
   Wat bij mij ook wel werkt is prioriteiten stellen. Ga ik voor de nuttige dingen of neem ik echt even tijd voor mezelf? Of ik maak een afspraak met mezelf: eerst twee nuttige dingen en dan even relaxen met een cappuccino en een tijdschrift.

  4. Slimme tips! Ik moet ook zorgen voor meer vrije tijd, want ik ben op vrije dagen veel met bloggen bezig. Probeer wel op vrijdag zoveel mogelijk te doen zodat ik in het weekend meer m’n rust kan pakken. Maar het vreet tijd. Ach, ik vind het wel onwijs leuk. Dat scheelt. Maar ik wil dit jaar wel meer boeken lezen, dat is toch een stuk ontspannender!

  5. Goede tips waar veel mensen wat mee kunnen. Ik ben sinds ik assistent leidinggevende ben op de BSO ook erg aan het stoeien met het indelen van mijn vrije tijd en werkuren, valt best tegen.

  6. Ik ben zo blij dat ik jaren geleden dmv therapie heb geleerd om nee te zeggen. Hierdoor is er een wereld voor mij open gegaan! Het is belangrijk om ook rijd voor jezelf te hebben en dingen te doen die je zélf leuk vindt. 🙂
   Goed artikel heb je geschreven!!

  7. ik vind dit vaak iets moeilijks, vooral op werkdagen…
   thuis komen, eten maken, en dan heb ik vaak geen zin meer in iets..
   daarin tegen het weekend, daar hou ik van en plan ik heel wat me time om verplichtingen heen

  8. Erg goed artikel! Ik ben toevallig net begonnen met het inplannen van mijn tijd, omdat ik anders ook niet overal aan toe kom! Erg belangrijk om ook even aan jezelf te denken inderdaad! Liefs ilona

  9. Goede tips, het is idd zo je moet tijd maken. Hetzelfde geldt voor afspreken met mensen, natuurlijk heb je tijd, als je die maakt. Het is prioriteiten stellen 🙂 .

  10. Vooral het loslaten van het gevoel dat ik van alles moet… daar worstel ik nog weleens mee. Gelukkig is vriendlief daar een stuk gemakkelijker in waardoor het voor mij ook wel steeds wat gemakkelijker gaat.

  11. Heel mooi. Tijd is zo een ding. Ik hou ervan maar heb er soms ook een hekel aan.
   Met twee kinderen ben ik wel meer bewust van de tijd, zowel genieten van de kinderen als dat ik quality time for just me, myself and I heb en mijn man.

  12. Dit is allemaal zowaar. Ik denk dat iedereen zich er kan vinden, in ieder geval gedeeltelijk. Zelf loop ik vast op nee zeggen, te veel tijd verdoen online en steeds denken dat ik geen tijd heb, zijn mijn grootste struikelblokken.

  13. Ik denk dat je de spijker op zijn kop hebt geslagen. Tijd moet je maken, ook voor vrije tijd (en door bijvoorbeeld nee te zeggen die je ook leuk vindt). Goed artikel 🙂

  14. Geen tijd voor iets hebben geloof ik ook niet in. Ik vind het dan ook steeds vervelender als mensen dit zeggen. Tijd kan je maken en inplannen. Misschien niet voor vandaag of morgen, maar je hebt nog overige dagen. Zelf heb ik vrije tijd genoeg. Nu klinkt dit heel mooi, maar over het algemeen moet ik het toch rustig aan doen. Momenteel gaat het minder en dan ben ik maar wat blij dat ik niet hoef te werken.

  15. Zo’n toffe sterretjesbroek! *sterretjesfan*

   Wat een fijne tips! Ik baal altijd als ik te weinig kan lezen, maar eigenlijk moet ik gewoon lees-tijd inplannen.

  16. Het ”nee” zeggen vind ik soms lastig, maar is echt een goede tip! Kan zoveel schelen als je je eigen grenzen aangeeft.

  17. Geweldige tips die ik zelf de laatste tijd ook vaker probeer toe te passen.
   Wat ik nog zou toevoegen: weg met het schuldgevoel! Iedereen heeft nood aan me-time 😉

  18. Ik heb het moeilijk met dat loslaten. Doordat ik me veel te bewust ben van wat er nog allemaal zou moeten gebeuren kan ik zelden tot rust komen. Toen ik vroeger Tai Chi deed, hield dat wel om zo’n 20 minuten per dag met slechts één ding bezig te zijn. Bij lezen lukt het me ook, maar bij andere zaken dus jammer genoeg niet.

  19. Ik heb ook echt geen tijd. De afgelopen weken waren overvol. Dat ik nu even op blogjes reageer is omdat ik me inderdaad even wat ‘vrije’ tijd gun, ik ben al weer toe aan vakantie..

  20. Als je iets echt leuk vindt, dan is het al een stuk simpeler om er tijd voor te maken. Maar je moet op een gegeven moment ook dingen kunnen laten vallen. Je kunt niet én elke dag 8 uur werken, én een drie gangen menu koken, én 60 bladzijde uit je boek lezen, én een uurtje met een vriendin naar de sportschool, én die sudoku’s oplossen, én een uurtje aan het schrijven van je boek besteden, én 4 keer een kwartier met de hond uit, én je kinderen 10 minuten voorlezen, én een aflevering van je favo serie zien, én naar die nieuwe film met je lieverd.
   … Zie je? Laten vallen, nee zeggen: ook tegen jezelf. Soms moet je maar een hele hobby laten vallen. Liever naar de sportschool, dan een uurtje lezen, bijvoorbeeld. Of andersom, net wat je meer plezier geeft.
   Ik heb ook te veel hobbies, en ik rouleer ze dan ook heel veel. Het wordt bijvoorbeeld tijd om weer eens miniatures te gaan schilderen.

  21. Ik doe hetzelfde als wat jij doet. Maar misschien wel te weinig. Fijne tips, nu hoop ik er wat vaker aan te denken.

  22. Wat een goede tips!
   Vooral aan het loslaten wil ik werken. Als ik vrije tijd heb zit ik vaak al na te denken over wat ik allemaal nog moet doen en begin ik alweer een beetje te stressen. Zeker iets om aan te werken dus!

  23. Nee helaas, ik heb natuurlijk vaak heel veel tijd, contra van wat jij hebt, maar een gezin draaien betekent eigenlijk bijna nooit tijd voor jezelf, tenzij je die pakt natuurlijk, maar dan loopt alles weer in de soep na een dag of twee, ik spreek ook uit ervaring, hahaha

   Tsjah, hoe doe je dat, het is ook een kwestie van dingen leuk vinden om te doen, als ik ga huishouden heb ik daar ook zin in, en is dat ook tijd voor mijzelf, meditatief, muziekje op en lekker zingen en dansen tussendoor, spelen met Picasso en dat met een sopje erbij. In je hoofd zie je dat al moeten, is het eigenlijk ook, maar het is ook hoe je ertegen aan kijkt, je geniet extra namelijk als je klaar bent, hou dat voor je, zie hoe fijn het is om later in je schone nette huisje weer op de bank te zitten. En zo ook douchen, zie ik als pure me time, de ontspanning, al die schoonmaakmiddelen weg spoelen en ruiken hoe ik weer fris en fruitige ga ruiken als ik onder de douche sta. Ik blijf dan ook rustig wat langer staan om mijzelf helemaal te ontspannen en neem door wat ik zo ga doen als ik klaar ben.

   Dat nee zeggen is ook erg belangrijk in jouw geval, maar elke situatie is ook weer anders. Het kan er ook voor zorgen dat je nooit meer iemand ziet, ook hier spreek ik uit ervaring, maar dan met gezin. En dat merk ik om mij heen ook nu, ik ben single, juist vrij in het weekend, maar al mijn vriendinnen hebben dan juist man en kinderen thuis, dus geen tijd voor mij… maar ja, ik ben door de week ook nog vrij vaak thuis, dus dan zie ik ze. Lijkt wel een werkweek op deze manier 😛 hahaha

   Het is nooit goed Sas, trust me 😉

   X

  24. Leuk en mooi artikel 😉 Ik doe ook niet aan volplannen op vrije dagen, dan word ik gek. Idd, alle vrije minuten daar moet je van genieten.

  25. Goede tips! Vooral plannen en nee zeggen. Ik ga een dag minder werken en kan deze dag dus mooi gaan besteden aan mijn schrijfwerk! Kijk er al naar uit!

  26. Het voelt altijd zo gek om vrije tijd in de plannen, maar op een gegeven moment móet het gewoon. Omdat je er anders echt niet aan toekomt. Tijd moet je maken, helemaal mee eens!

  27. Tjah, dat plannen en nee zeggen. De afgelopen maanden voelde alles als moeten, zelfs leuke afspraken. Nu ik langzaam herstel weet ik dat ik gewoon lege momenten nodig heb, om een serie te kijken of te lezen, dus daar bouw ik mijn week (naast mijn werk) zoveel mogelijk omheen.

  28. hele goede tips, ikzelf heb best wel veel tijd als mijn zoontje naar school is, bij mij is het meer het probleem dat ik mijn tijd verdoe aan dagdromen en me door alles laat afleiden, hihi.

  29. Handig artikel! Ik loop daar ook heel vaak tegen aan, en probeer inderdaad eerst de dingen te doen die ik moet doen, anders ben ik tot heel laat bezig

  30. Het is inderdaad zo dat je tijd moet maken voor bepaalde dingen.
   Ik kan eigenlijk heel de avond met het huishouden bezig zijn als ik wil, maar hoeveel tijd blijft er dan nog over voor de leuke dingen? Vrijwel geen. Daarom plannen wij één avond in de week dat we zeker niets doen in het huishouden om gezellig samen te zijn.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *