Over hoe het nu met Yara gaat

Allereerst wil ik jullie ontzettend bedanken voor alle lieve berichtjes via social media, alle duim berichtjes en beterschapswensen voor Yara. Het deed me super goed dat jullie zo hebben meegeleefd en ben erg blij dat het nu weer goed met haar gaat.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

In 2013 & 2014 ging Yara al eerder onder het mes. Telkens zat er een raar bultje op haar vacht die groter en groter werd. Hoewel de dierenarts constateerde dat het niks schadelijks was besloten we toch, tot 3x toe het bultje weg te halen. Maar wat was het en hoe ging het de dagen erna met Yara?

3 keer toe constateerde de dierenarts dat het ging om een talgbultje. Beter gezegd: een ontsteking van een haarzakje wat op zwol. We besloten vorige week Dinsdag haar toch weg te brengen naar de dierenarts. Ik persoonlijk heb ik altijd erg veel moeite mee. Ik leef altijd helemaal mee met mijn poezen en heb in het verleden iets vervelends meegemaakt met mijn andere kat en een operatie. Ik was dan ook op van de zenuwen. Gelukkig hebben we een super fijne dierenarts en zijn ze uiteraard kundig genoeg bij operaties.

Even ter info: Yara is een kat met een eigen willtje. Wil ze niet opgetild worden zal ze er álles aan doen om dit niet te hoeven doen. Je kan begrijpen dat het dus een hele strijd was haar in de reismand te krijgen. De gehele rit naar de dierenarts heeft ze lopen mekkeren. Echt mekkeren. Met pijn in m’n hart liet ik haar achter en we konden haar een aantal uren daarna gelukkig weer ophalen.

De dierenarts vertelde dat de operatie goed was gegaan. Echter toen Yara de narcose kreeg heeft ze heel erg lang gevochten om maar niet in slaap te vallen. (valt best mee dat eigen willetje).. Ze hebben gelijk haar nagels geknipt aangezien dit ook niet te doen is. Ze lijkt nu een hele vervelende kat maar het is echt een schat. Echter wil ze niet geknipt worden en niet naar de dierenarts..

Eenmaal thuis heeft ze uren, dronken door de kamer gelopen. En springen op de vensterbank. En de krabton. Waar ik en M. elkaar aankeken en dachten Ga nou alsjeblieft rustig liggen had Yara een heel ander idee. ‘Ik zal me toch niet laten kennen en rustig gaan doen’ Ik zie het haar zo denken. Ook heeft ze een aantal keren overgegeven, zo zielig. De andere 2 keren had ze dit niet, maar hadden we haar later opgehaald zodat de verdoving minder werkte. Gelukkig, net als de vorige 2 keren is ze de dag erna alweer de oude. Ze rolde alweer op het bed en was extra aanhankelijk. Ze was blij weer thuis te zijn.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Het is nu bijna een week geleden en ze heeft nergens last meer van. Het vervelende is dat er dus niets is wat we er preventief aan kunnen doen. Ze is gewoon gevoelig voor talgbultjes. Wel hoop ik dat ze voorlopig even wegblijven.

Tevens even een note voor onze dierenarts: Het is een super fijne dierenarts waarbij er rekening is gehouden met Yara. Zo hebben ze haar o.a. in haar eigen hokje laten bijkomen omdat ze niet graag wil worden getild van een bijkom hokje in de reismand. Daarnaast kreeg ik de dag na de operatie nog een belletje met de vraag hoe het met haar ging. Echt een super fijne service dus.

Zijn jou huisdieren wel eens geopereerd?

39 reacties op “Over hoe het nu met Yara gaat

 1. Ik heb zelf ook twee keer zo’n talgkliercyste weg moeten laten halen (en binnenkort waarschijnlijk weer), want ik ben er ook gevoelig voor op mijn hoofdhuid. De ingreep zelf stelt echt niks voor (een oppervlakkig sneetje) en geeft niet veel pijn achteraf maar natuurlijk wel vervelend dat zo’n beestje meteen onder narcose moet in plaats van een plaatselijke verdoving.

 2. Wat je beschrijft over je kat herken ik van mijn poes Puma. Ook zij is een schat, maar ze wil niet opgepakt worden en gefriemel aan haar vindt ze ook maar niks. Gelukkig is je beestje weer geopereerd en gaat het weer goed met haar. Hopelijk blijft het een tijdje goed!

 3. Oh, zo zielg als zo’n beestje iets mankeert. Je kunt het ze ook niet uitleggen, hè? Ik vind de blijdschap als je ze op komt halen altijd zó ontroerend! Ben blij dat het goed gaat met Yara!

 4. Eén van onze vorige cavia’s is geopereerd toen zijn onderste tanden naar elkaar toegroeiden waardoor zijn tong geklemd kwam te zitten. Jammer genoeg is hij na de operatie niet terug kunnen aansterken en enkele dagen later overleden. Maar blijkbaar is dat een operatie een heel groot risico bij cavia’s, vermits hun spijsvertering stilvalt door de verdoving én die moet eigenlijk meteen weer op gang komen om het diertje er nadien terug door te krijgen.

 5. Fijn dat je zo’n fijne dierenarts hebt getroffen, maakt een heel verschil! Helaas hebben sommige dieren gewoon een verhoogde kans op talgbultjes.En het vervelende is dat die bultjes op iedere plek kunnen verschijnen. Heel veel mensen laten ze zitten, maar die dingen kunnen dan in verloop van tijd erg groot worden. Niet zo prettig voor de dieren dus, fijn dat jullie ze wel weg laten halen. Aangezien onze huisdieren wat ouder worden komen we helaas tegenwoordig wat regelmatiger bij de dierenarts. Laatst had onze kat nog een virusje waar ze steeds erg van moest niezen, gelukkig gaat dit wel weer goed.

  1. Ja zo balen dat ze er vatbaar voor is.. Ze heeft ze altijd rond haar schouderbladen (zowel links als rechts) Hopen dat het nu voorlopig lekker wegblijft!
   Goed te horen dat het met jullie huisdieren nu ook wat beter gaat.. Ouderdom doe je ook niets aan jammer genoeg..

 6. Ja onze huisdieren zijn allemaal minstens 1x onder het mes geweest, om te laten casstreren of de dames natuurlijk om ook geholpen te worden, en dat altijd weer een crime, met mijn Felix liep het anders af, een bult die te snel groeide, dankzij mijn ouders wel naar de dierenarts toen, in 2011, en dat bleek dus een tumor, te groot, en ik moest een keuze maken… een hele dure lange weg en buisness met nul garantie of… het werd het laatste, ik stortte compleet in, hij was pas 11, ik zeg 11, omdat ik gewend ben dat onze katten dus zo’n 18 worden minimaal zoal niet ouder.

  X

 7. Daar is ze kat voor, hè, om een eigen willetje te hebben 🙂 En fijn dat het ondertussen goed met haar gaat!

 8. Goed om te horen dat de dierenartsen zo meelevend zijn, lief dat ze rekening houden met de ‘wensen’ van de kat. Dat gemekker en niet in een reismand willen herken ik wel van mijn eigen kat, die is daar hetzelfde in.

 9. Ik had de operatie helemaal gemist! Gelukkig is het nu weer goed, wel lastig met een kat die niet graag wordt opgetild. Maar sommige dingen zijn helaas noodzakelijk. Operaties vind ik niet leuk, vind het altijd weer spannend. Kenzo is al eens geopereerd. Hij is aangevallen door een grote hond en had zijn kaak hierdoor gebroken.

 10. Ach arm beestje! Ik ken het wel hoor, mijn kat is ook een keer geopereerd omdat hij iets in zijn keeltje leek te hebben en verder vaak genoeg bij de dierenarts geweest voor ontstekingen en gebroken pootjes. Dat moment dat je hem dan daar moet achterlaten is zó naar 🙁

 11. Ik heb zelf geen huisdieren maar het lijkt me heel vervelend als ze ziek zijn. Ik kan me voorstellen dat je er dan heel veel zorgen om hebt! Wat fijn om te lezen dat het nu weer goed gaat en dat ze lekker zichzelf is.

 12. Ahw, zo naar als er iets met je huisdieren is. Fijn om te lezen dat ze nergens last meer van heeft! Inderdaad maar hopen dat de talbultjes lang wegblijven..

 13. Heel goed om te lezen, dat de operatie goed gegaan was en dat yara beter is. Hopelijk krijgt ze het geen vierde keer. Want fijn is het niet denk ik. Het blijft een mooie kat. 🙂

 14. Wat naar zeg en vooral als het al 3 keren moest gebeuren! Het is wel altijd fijn als er een fijne/goede dierenarts is. Ik kan me ieder geval je zenuwen goed voorstellen, ik heb dan geen kat, maar een hond en ze moest pas ook geopereerd worden (aan haar oog en pootje) en ik was ook op van de zenuwen haha! Ieder geval fijn dat het met Yara nu weer goed gaat (mooie naam trouwens ook!).

 15. Gelukkig gaat het weer goed met Yara. Jammer dat ze zo vaak schommelt met haar gezondheid.

  Ik heb één kat en twee goudvissen, mijn kat was vroeger vaste klant bij de dierenarts omdat ze elke keer weer werd aangevallen door een andere kat 🙁 .

 16. Wat fijn dat het weer goed gaat met Yara! Mango is gelukkig nog nooit geopereerd en het is bij een papegaai nog even net iets riskanter, dus ik hoop niet dat dit hoeft te gebeuren!
  Alhoewel ik denk ik binnenkort wel een afspraak moet maken om hem te laten kortwieken [slik].

 17. Het arme beestje! Gelukkig gaat het nu weer (even) goed. Eén van mijn katten is een voor mijn neus overreden door een scooter. Hij leefde gelukkig nog wel, aar moest opgehaald worden door de dierenambulance. Ik met het arme beestje mee dat in shock was. Pff, nooit meer! Dat is schrikken. Hij hoefde gelukkig niet geopereerd te worden, maar even was het de vraag of hij bleef leven of niet. Daar kun je je echt heel naar bij voelen en dan pas realiseer je je hoeveel zo’n beestje eigenlijk voor je betekend.

 18. Een kat onder narcose brengen is ook niet niks. Voor de kat. Maar ik kan me voorstellen dat je een paar bultjes ook eng vindt, voor het geval het iets anders is dan een talgbultje (of vetbultje). Maar eerlijk gezegd zou ik daarvoor mijn katten niet laten opereren, tenzij ze er echt last van hebben.
  Onze E (rooie kater) had een enorm slecht gebit toen hij uit het asiel kwam. En nog eigenlijk. Er zijn direct ontstoken tanden en kiezen getrokken onder narcose, omdat dit hem enorm veel pijn deed. Hij zal nog eens moeten, want eigenlijk moet alles eruit.
  M is ook geen makkelijke. Maar ik heb met nagels knippen gewoon doorgezet tot ze het min of meer toeliet. Want zij haalde ook uit naar de rooie kater, en zelfs als ze dat met ingetrokken nagels deed, had hij krabben over zijn neus. (Oh dear. Ik voel een advies aankomen. Negeer dit als je het wel prima vind zo. Ik wikkelde M in een handdoek, lekker strak, maar niet té, zodat ze wel kon ademen, natuurlijk. Praatte zachtjes tegen haar, en dan heel voorzichtig één nageltje uitsteken en afpunten. Niet ver, niet te veel, en daarna haar rustig laten gaan, en eventueel iets lekkers toestoppen. Na een paar keer herhalen vond ze het minder erg en bleef ze zitten. Daarna kon het zonder handdoek. Ze begrijpt nu dat ik dit voor haar doe, niet om haar te pesten.)

 19. Wat super sneu! Ik kan het me heel goed voorstellen dat je je er naar door voelde. Zou ik ook hebben bij mijn hond. Gelukkig voelt ze zich al wat beter!

 20. Een operatie voor je beestje is niet niks, ik vind dat net zo heftig als een kind die geopereerd moet worden. Ik zou ook zo zenuwachtig dus zijn.

  Fijn dat alles goed verlopen is en dat yara alweer een beetje de oude is inmiddels!

 21. Fijn dat het weer goed gaat met Yara! Altijd sneu en niet fijn als je je diertje moet achterlaten bij de dierenarts. Zoals je weet is Budgie – mijn hondje – pas geopereerd. Ik zal ik ook nog een uitgebreid verhaal over schrijven. Maar het gaat in elk geval heel erg goed met hem! 🙂

 22. Wat fijn dat jullie een dierenarts hebben die zo meegaand en meedenkend is! Volgens mij begint dat (helaas) al steeds meer een uitzondering te worden…

 23. Ah zo zielig als ze zo mekkeren onderweg naar de dierenarts. Hier is dat met onze poes ook altijd. Gaat door merg en been. Onze kater is nog nooit geopereerd maar voorheen een poes gehad die dat wel was. Gelukkig een kleine ingreep. Was zo dronken als maar wat daarna haha. Dit was overigens een heel makkelijk beest die alles liet gevallen. Gelukkig is alles goed gegaan met Yara.

 24. Fijn dat alles goed is gegaan met Yara! Het is idd heel naar dat het vakker moet maar is niet anders! Een cavia van mij had afwijking aan de tanden maar die is niet de oude geworden na de operatie en overleed snel daarna! Toen ie nog aan de dwang voer zat! En tja het castreren he en sterilisatie van de konijnen (heb nu alleen biksy) en de katten ! Het blijft altijd naar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *