5x redenen waarom ik een boek koop

Zoals de meeste van jullie weten dat ik een echte boekenwurm. Geen thriller is mij te bloederig of ingewikkeld. Ik hou wel van spanning, lijken en plot twisten in verhalen. Nou zou je denken als je zoveel boeken leest dat je wel naar de bieb gaat, maar niks is minder waar. Ik koop al mijn boeken. Say whut? Ja ik koop ze liever dan dat ik ze leen. Nou moet ik zeggen heb ik wel eerst research heb gedaan naar een boek en zijn het vaak schrijvers die ik al ken. Ik wéét dus eigenlijk wel dat een boek goed moet zijn. Het eerste boek wat ik koop van een schrijver is dus meestal een gok. Nou zijn er zeker wat redenen die meespelen bij de aanschaf van een boek.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
Foto’s van boeken die ik las in 2015


Boeken van mijn favoriete schrijvers
Ik kan altijd ontzettend blij worden als ik een boekenwinkel inloop en een nieuw boek van een favoriete schrijver ligt daar. Ik móet die boeken altijd gelijk hebben, omdat ik ook weet dat het 9 van de 10 keer (er zijn uitzonderingen) goede boeken zijn. Mijn favoriete schrijvers van wie ik de boeken gelijk móet kopen? O.a. Camilla Läckberg, Sebastian Fitzek, Nora Roberts & Karin Slaughter.

De voorkant
Heel cliché maar ik een kaft spreek me toch aan of juist niet. Door een mooie kaft en pakkende titel ben ik toch meer geneigd een boek om te draaien en de achterflap te lezen dan een boek die me niet aanspreekt. Don’t judge a book by it’s cover, is eigenlijk wel zo maar een eerste indruk… Wel als een boek een pakkende titel heeft en niet zo’n toffe kaft ben ik toch altijd erg nieuwsgierig.. Het woord (psychologische) thriller doet het ook altijd wel goed 😉

Achterflap
Sommige boeken leg ik na het lezen van 1 regel van de achterflap al weg. Het verhaal moet me gelijk aanspreken anders is het voor mij al een afknapper. De spanning moet al te lezen zijn op de achterkant.

Recensies
Ik volg verschillende recensie sites en boekenblogs. Daar kom ik zeker heel wat nuttige recensies tegen. Hoewel ik niet klakloos het aanneem, aangezien het een mening is en blijft is het wel een handig lijdraad. Op Hebban.nl hou ik mijn gelezen en te lezen boeken bij en bekijk ik ook recensies.

Eigenlijk komt het neer op..
..nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig naar het verhaal, naar het idee achter de kaft, het idee.. Of het verhaal me gaat verrassen of juist tegen vallen.

Wat is jou reden dat je een boek aanschaft (of juist niet)?

About the Author

48 Comments

Marcella

Ik heb een aantal auteurs die altijd goed zijn. Los daarvan koop ik ook wel eens een ander boek, dan is vooral de achterflap leidend. En een boekrecensie is altijd fijn om vooraf te lezen!

Reply
Sheelagh

De auteur of zelfs de serie al kennen en leuk vinden, dan ga ik geheid ook voor het nieuwe boek! Ik ben trouwens echt fan van je poezenbeker, waar heb je die gekocht als ik vragen mag?

Reply
SAS

Mijn favoriete mok alltime (en dat zegt wat aangezien ik een uitgebreide collectie heb). Ik heb hem bij Simon en Levelt gekocht en daarna heb ik hem echt nooit meer ergens gezien.

Reply
Evelien

Ik ben ook zo iemand die haar boeken het liefst koopt. Ik vind het heerlijk om door de boekenwinkel te snuffelen opzoek naar een mooi boek.

Reply
Nicky

Ik wil altijd een stukje ‘proeflezen’. Soms valt een boek dan al af. Maar verder ga ik vooral af op de mening van mensen in mijn omgeving. Ik heb veel boekenwurmen in mijn omgeving. Handig!

Reply
debby

Ik schaf zeker een boek aan nv recensie maar kijk ook altijd naar het lettertype. Door mijn nek kan ik sommige lettertypes niet goed lezen dus dat is echt iets waar ik goed naar kijk

Reply
Sheila

Heel herkenbaar! Ik koop ook liever boeken dan dat ik ze leen en ik heb een hekel aan e-books. Sfeerloos vind ik ze.

Omdat boeken ook prijzig zijn, moet ik ze of oogstrelend vinden (de klassiekers gebonden versies van Barnes & Noble vind ik geweldig) of het verhaal moet mij ontzettend aanspreken. Mijn laatste aanschaf is een mooie versie van The Wizard of Oz die ik in Amerika kocht.

Reply
Amy

Toen ik nog studeerde kwam ik heel vaak in de bibliotheek, simpelweg omdat ik het me niet kon veroorloven om vaak boeken te kopen. Inmiddels koop ik wel vaker mijn boeken, maar een echte stelregel heb ik daar niet voor. Afgelopen weekend kwam ik erachter dat het boek dat al een jaar ongelezen lag te versloffen omdat ik de kaft niet mooi vond, eigenlijk prachtig was.. Zonde!

Reply
Flavie

Ik heb ook iets met de kaft… spreekt die mij aan, dan wil ik het boek lezen… anders niet… tenzij iemand mij het boek aanraadt.
Ik ben zo blij dat de bib bestaat… want al de boeken kopen die ik lees… ik zou een groot fortuin kwijt zijn.

Reply
De Dotties

Bij mij komt het vooral ook neer op de voorkant en achterflap en af en toe ook op aanraders van vrienden. Ik ben wel geen thriller-fan maar eerder romans en waargebeurde verhalen.

Reply
Ysanne

De voorkant is ook echt iets waar ik een boek op af reken, heel erg eigenlijk maar wel waar. Leuk om te lezen!

Reply
Esmeralda

De voorkant en het verhaal moeten leuk/goed zijn. En eigenlijk verzamel ik boeken om ze later in zo’n enorme kastenwand te kunnen zetten in de werk/studeerkamer 😀

Reply
Vlijtig Liesje

De prijs weerhoudt me meestal. Als ik een mooi boek zie, dan reserveer ik het in de bieb. Sommige boeken zijn zo prachtig dat ik ze dan alsnog koop. Maar dat is alweer een tijdje geleden dat een boek zo mooi was dat ik dit deed.

Van Sebastian Fitzek heb ik zijn eerste boek gelezen. Dat vond ik mooi. Die daarna vond ik een beetje te ingewikkeld moet ik bekennen.

Reply
Lizzy

Ik vind het ook heerlijk om boeken te lezen van mijn favoriete schrijvers! En een mooie kaft laat mij ook sneller een boek kopen! Ik vind echte boeken ook leuker om te lezen dan boeken op e-readers. Dat voelt niet zo fijn in de handen haha!

Reply
Jeanine

Ik ben ook van het ouderwets boeken kopen. Eigenlijk spelen alle redenen die jij beschrijft voor mij ook mee. De laatste tijd lees ik veel boeken van Nicci French.

Reply
Nicole

Ik moet eerlijk toegeven dat ik al erg lang geen boek heb gekocht.. Ja op het boekenfestijn koop ik nog wel eens boek, maar krijg de meeste. Wel wil ik het liefst een echt boek en geen e-reader. Vind het gewoon prettig zo’n boek vasthouden haha

Reply
Angelique

Eigenlijk leen ik vaak boeken (bibliotheek, oh heerlijk om daar rond te lopen!) of ik lees een ebook. Wanneer de kaft me aanspreekt, of als de samenvatting een beetje spannend is, dan ben ik verkocht.

Reply
Mieke

Oh heerlijk! I hear you!
Ik ben ook echt een boekenlezer. Een e-reader zou niks voor mij zijn. Ik houd van de geur, de structuur van het papier en gewoon het hele gevoel bij een mooi boek.

Reply
Daenelia

Tegenwoordig koop ik niet veel meer, want mijn ruimte in de boekenkast begint op te raken, en ruimte voor een nieuwe boekenkast heb ik niet op dit moment. Maar .. Ik heb in het verleden heel veel boeken gekocht, soms om de raarste reden. Zoals mijn periode ‘hond op de omslag’. (Ik wilde altijd al graag een hond. Dit was mijn manier om dat af te reageren, denk ik.) Maar ik hou van fysieke boeken. De vorm, de zwaarte, het papier, hoe het gebonden is of gelijmd. Een boek is gewoon een mooi ding.

Reply
Wanda

Ik leen dus alles bij de bieb en koop praktisch geen boeken meer omdat ik het nogal zonde van mijn geld vind. Een beetje boek kost al gauw € 20,= en na 1 keer lezen beland ie dan in de kast of ergens anders. Dus vandaar dat ik gewoon alles bij de bieb leen en dat bevalt me prima…

Reply
Kiki

Nieuwsgierigheid inderdaad 🙂 ! Of een pakkende review/achterflap of enthousiaste vriend die het erover had (op Goodreads). En ik koop ook liever. Het liefst tweedehands. En thrillers is ook een van m’n favoriete genre’s 🙂 . Ik ben bezig in Jane Casey – Brandbaar.

Reply
Saskia

Nieuwsgierigheid speelt bij mij ook een grote rol, net als het lezen van recensies op bijvoorbeeld Hebban. Ik leen ook geen boeken bij de bibliotheek, ik koop ook alles..

Reply
SAS

Vaak nieuw maar zeker ook 2de hands op rommel/boekenmarkten. Van mijn favoriete schrijvers koop ik 9 van de 10 keer nieuw.

Reply
zwartraafje

Jammer genoeg kan ik niet alle boeken kopen die ik wil lezen. Dat zou immers de nodige problemen opleveren. Zowel op financieel vlak als opslag-capaciteit. Eigenlijk koop ik dus voornamelijk die boeken die ik echt heel graag wil ‘hebben’ omdat ik weet dat ik ze meerdere keren ga lezen of boeken die ik niet in de bibliotheek kan vinden. Reeksen die niet volledig vertaald werden bijvoorbeeld, Engelse/Amerikaanse boeken die nooit vertaald werden, ..

Reply
Olga

Ik schaf boeken vaak aan omdat ik er goede verhalen over gehoord heb, de inhoud me aanspreekt (zonder iets van de auteur te kennen o.i.d.) of wat je ook al zegt, als de kaft er een beetje leuk uit ziet. Soms vind ik een boek al heel interessant omdat er een heel mooie foto op de kaft staat.

Reply
Laura

Dat van de kaft is heel herkenbaar. Ik pak ook alleen maar boeken op waarvan de kaft mij aanspreekt of te titel. Al koop ik de laatste tijd eigenlijk geen boeken meer. Ik moet eerst maar weer eens gaan lezen..

Reply
Inge

Ik sluit me eigenlijk wel met je punten aan. Ik vind het lastig om alle boeken aan te schaffen, want waar moet ik ze laten? Vaak herlees ik de boeken niet, soms wel. Soms voel ik me een beetje naar een scheidingslijn bewegen. Ik heb een e-reader maar heb echt de voorkeur voor een fysiek boek, omdat je het kan bladeren, ruiken. Daar kan niets tegen op. Mijn Kindle ligt daarom vrijwel alleen stof te happen. Boeken lenen heb ik wel vaak gedaan, maar ergens vind ik het ook een vies idee dat die boeken al door honderden handen zijn aangeraakt. Ik weet het dus nog niet zo goed [hihi]. 🙂

Reply
Chantal

Ik koop mijn boeken dus ook altijd. Vaak pak ik boeken op waar ik veel goede dingen over heb gehoord of waarvan de cover me aanspreekt. Ook maak ik wel eens een praatje met de boekhandelaar, die hebben soms ook goede adviezen.

Reply
Vivian

Herkenbaar lijstje! Het omslag en de achterflap moeten het voor mij vooral doen. Recensies lees ik juist niet voordat ik een boek koop, daardoor word ik te veel beïnvloed bij het lezen heb ik gemerkt.

Reply
SAS

Ik vind het zelf wel fijn de recensies te lezen, hoewel ik me er niets van aantrek. Ik weet dat het een mening is van mensen en het verhaal moet mij zelf aanspreken. Wel vind ik het altijd fijn voor het kopen van een boek wat speurwerk op internet te verrichten, uit nieuwsgierigheid.

Reply
Tamarah

Ik ben wel lid van de bibliotheek, maar leen voornamelijk boeken waar ik niet zeker van ben of die ik wel wil lezen maar niet in de kast hoef te hebben staan.

Reply
saskia

Een verhaal moet mij aanspreken en de kaft ook. Vaak koop ik een boek ook naar de titel of als ik er veel fijne verhalen over gehoord heb.

Reply
Jonne

Ik hou echt ontzettend van lezen, maar eigenlijk koop ik helemaal geen boeken meer. Ik lees alleen boeken van de biep of vriendinnen. En als ik een boek dan echt heeeeel leuk vind koop ik het soms wel, zodat ik het thuis heb 😀
Liefs. Jonne

Reply
jeapiebel

Leuk artikel. Ik lees ook heel graag boeken. Ik leen veel van de bieb, omdat ik van jong af aan al een soort van relatie heb met de bieb. Dus ik blijf trouw. 😉 al heb ik ook heel veel boeken in mijn bezit. Toen ik nog in Thailand woonde, had ik zelf een boekenzaak waar mensen mijn boek kunnen lenen. Nu koop ik alleen een boek, die ik heel graag wil hebben en niet kunnen laten gaan. Wat kan ik zeggen, gebrek aan bewaarruimte. 😉

Reply
Deborah

Eigenlijk precies dezelfde reden als die jij hierboven weergeeft.
Het moet pakkend zijn. De kaft is ook voor mij erg belangrijk. Inmiddels lees ik meer digitaal dan papier. Dus dan heb je minder vaak het boek in handen. De kaft zie je dan ook wat minder. Hierdoor ben ik wel meer boeken gaan lezen die ik anders misschien zou hebben laten liggen.
Ik ga wel minder van de recensies uit dan voorheen. Vooral omdat iedereen een andere manier van interpreteren heeft.

Reply
Puck

Ik koop niets meer. Ik had zo ontzettend veel boeken, en dat was echt niet leuk met verhuizen. Vooral toen bleek hoeveel stof daar vanaf kwam. Toen heb ik de meeste weggedaan, wat ik enorm zonde vond, want duur gekocht en goedkoop weer weg. Nu lees ik alleen nog maar op mijn Ereader, of als ik van iemand kan lenen.

Reply
Rowan I My Pink Fairytale

Verhalen van anderen, positieve recensies, achterflap én voorkant zorgt voor mij voor het kopen van een boek. Al wil ik er altijd nóg meer kopen, maar dat laat mijn portemonnee helaas niet altijd goed.

Reply
Morgaine

Op dit moment schaf ik alleen boeken aan die ik eerst in de bieb heb geleend, gaat dan ook vaak om naslagwerken eerder en meer dan leesboeken gezien ik dus wel miskopen heb gedaan een aantal keer omdat ik blind voor de schrijver ging, dat is mij gebeurd bij Paula Coehlo en zelfs Susan Smit en ook nog JK Rowlings, ja zij van de HP serie, dus ik doe het tegenwoordig maar andersom, zo zonde als je met een boek zit waar je niet eens doorheen komt. 😉

X

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *