Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!5x redenen waarom ik een boek koop

Zoals de meeste van jullie weten dat ik een echte boekenwurm. Geen thriller is mij te bloederig of ingewikkeld. Ik hou wel van spanning, lijken en plot twisten in verhalen. Nou zou je denken als je zoveel boeken leest dat je wel naar de bieb gaat, maar niks is minder waar. Ik koop al mijn boeken. Say whut? Ja ik koop ze liever dan dat ik ze leen. Nou moet ik zeggen heb ik wel eerst research heb gedaan naar een boek en zijn het vaak schrijvers die ik al ken. Ik wéét dus eigenlijk wel dat een boek goed moet zijn. Het eerste boek wat ik koop van een schrijver is dus meestal een gok. Nou zijn er zeker wat redenen die meespelen bij de aanschaf van een boek.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
Foto’s van boeken die ik las in 2015


Boeken van mijn favoriete schrijvers
Ik kan altijd ontzettend blij worden als ik een boekenwinkel inloop en een nieuw boek van een favoriete schrijver ligt daar. Ik móet die boeken altijd gelijk hebben, omdat ik ook weet dat het 9 van de 10 keer (er zijn uitzonderingen) goede boeken zijn. Mijn favoriete schrijvers van wie ik de boeken gelijk móet kopen? O.a. Camilla Läckberg, Sebastian Fitzek, Nora Roberts & Karin Slaughter.

De voorkant
Heel cliché maar ik een kaft spreek me toch aan of juist niet. Door een mooie kaft en pakkende titel ben ik toch meer geneigd een boek om te draaien en de achterflap te lezen dan een boek die me niet aanspreekt. Don’t judge a book by it’s cover, is eigenlijk wel zo maar een eerste indruk… Wel als een boek een pakkende titel heeft en niet zo’n toffe kaft ben ik toch altijd erg nieuwsgierig.. Het woord (psychologische) thriller doet het ook altijd wel goed 😉

Achterflap
Sommige boeken leg ik na het lezen van 1 regel van de achterflap al weg. Het verhaal moet me gelijk aanspreken anders is het voor mij al een afknapper. De spanning moet al te lezen zijn op de achterkant.

Recensies
Ik volg verschillende recensie sites en boekenblogs. Daar kom ik zeker heel wat nuttige recensies tegen. Hoewel ik niet klakloos het aanneem, aangezien het een mening is en blijft is het wel een handig lijdraad. Op Hebban.nl hou ik mijn gelezen en te lezen boeken bij en bekijk ik ook recensies.

Eigenlijk komt het neer op..
..nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig naar het verhaal, naar het idee achter de kaft, het idee.. Of het verhaal me gaat verrassen of juist tegen vallen.

Wat is jou reden dat je een boek aanschaft (of juist niet)?

1
Boeken, film/tv & youtube
Previous Story
Next Story

48 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Marcella
  20/10/2015 at 19:59

  Ik heb een aantal auteurs die altijd goed zijn. Los daarvan koop ik ook wel eens een ander boek, dan is vooral de achterflap leidend. En een boekrecensie is altijd fijn om vooraf te lezen!

 • Reply
  Sheelagh
  19/10/2015 at 09:49

  De auteur of zelfs de serie al kennen en leuk vinden, dan ga ik geheid ook voor het nieuwe boek! Ik ben trouwens echt fan van je poezenbeker, waar heb je die gekocht als ik vragen mag?

  • Reply
   SAS
   22/10/2015 at 09:37

   Mijn favoriete mok alltime (en dat zegt wat aangezien ik een uitgebreide collectie heb). Ik heb hem bij Simon en Levelt gekocht en daarna heb ik hem echt nooit meer ergens gezien.

 • Reply
  Evelien
  18/10/2015 at 12:21

  Ik ben ook zo iemand die haar boeken het liefst koopt. Ik vind het heerlijk om door de boekenwinkel te snuffelen opzoek naar een mooi boek.

 • Reply
  Nicky
  15/10/2015 at 20:51

  Ik wil altijd een stukje ‘proeflezen’. Soms valt een boek dan al af. Maar verder ga ik vooral af op de mening van mensen in mijn omgeving. Ik heb veel boekenwurmen in mijn omgeving. Handig!

 • Reply
  debby
  15/10/2015 at 07:24

  Ik schaf zeker een boek aan nv recensie maar kijk ook altijd naar het lettertype. Door mijn nek kan ik sommige lettertypes niet goed lezen dus dat is echt iets waar ik goed naar kijk

 • Reply
  Sheila
  14/10/2015 at 22:57

  Heel herkenbaar! Ik koop ook liever boeken dan dat ik ze leen en ik heb een hekel aan e-books. Sfeerloos vind ik ze.

  Omdat boeken ook prijzig zijn, moet ik ze of oogstrelend vinden (de klassiekers gebonden versies van Barnes & Noble vind ik geweldig) of het verhaal moet mij ontzettend aanspreken. Mijn laatste aanschaf is een mooie versie van The Wizard of Oz die ik in Amerika kocht.

 • Reply
  Amy
  14/10/2015 at 21:41

  Toen ik nog studeerde kwam ik heel vaak in de bibliotheek, simpelweg omdat ik het me niet kon veroorloven om vaak boeken te kopen. Inmiddels koop ik wel vaker mijn boeken, maar een echte stelregel heb ik daar niet voor. Afgelopen weekend kwam ik erachter dat het boek dat al een jaar ongelezen lag te versloffen omdat ik de kaft niet mooi vond, eigenlijk prachtig was.. Zonde!

 • Reply
  Sanne
  14/10/2015 at 21:09

  Ik vind het ook heerlijk om boeken te lezen! Ik moet er écht meer tijd voor vrij maken soms.

 • Reply
  Flavie
  14/10/2015 at 18:09

  Ik heb ook iets met de kaft… spreekt die mij aan, dan wil ik het boek lezen… anders niet… tenzij iemand mij het boek aanraadt.
  Ik ben zo blij dat de bib bestaat… want al de boeken kopen die ik lees… ik zou een groot fortuin kwijt zijn.

 • Reply
  De Dotties
  14/10/2015 at 18:01

  Bij mij komt het vooral ook neer op de voorkant en achterflap en af en toe ook op aanraders van vrienden. Ik ben wel geen thriller-fan maar eerder romans en waargebeurde verhalen.

 • Reply
  Ysanne
  14/10/2015 at 14:06

  De voorkant is ook echt iets waar ik een boek op af reken, heel erg eigenlijk maar wel waar. Leuk om te lezen!

 • Reply
  Nesrin
  14/10/2015 at 14:01

  Mijn zus is net als jij, die moet alle boeken hebben 😉
  Zelf lees ik iBooks via mijn telefoon.

 • Reply
  Carolien - On a Healthy Adventure
  14/10/2015 at 13:38

  De kaft zet me ook aan tot kopen! En als het een chickflick/drama verhaallijn is, ben ik ook snel overtuigd 🙂

 • Reply
  Esmeralda
  14/10/2015 at 12:25

  De voorkant en het verhaal moeten leuk/goed zijn. En eigenlijk verzamel ik boeken om ze later in zo’n enorme kastenwand te kunnen zetten in de werk/studeerkamer 😀

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  14/10/2015 at 10:32

  De prijs weerhoudt me meestal. Als ik een mooi boek zie, dan reserveer ik het in de bieb. Sommige boeken zijn zo prachtig dat ik ze dan alsnog koop. Maar dat is alweer een tijdje geleden dat een boek zo mooi was dat ik dit deed.

  Van Sebastian Fitzek heb ik zijn eerste boek gelezen. Dat vond ik mooi. Die daarna vond ik een beetje te ingewikkeld moet ik bekennen.

  • Reply
   SAS
   16/10/2015 at 11:42

   Ik hou juist wel van die ingewikkelde thrillers 😉

 • Reply
  Lizzy
  14/10/2015 at 09:26

  Ik vind het ook heerlijk om boeken te lezen van mijn favoriete schrijvers! En een mooie kaft laat mij ook sneller een boek kopen! Ik vind echte boeken ook leuker om te lezen dan boeken op e-readers. Dat voelt niet zo fijn in de handen haha!

 • Reply
  Jeanine
  14/10/2015 at 09:13

  Ik ben ook van het ouderwets boeken kopen. Eigenlijk spelen alle redenen die jij beschrijft voor mij ook mee. De laatste tijd lees ik veel boeken van Nicci French.

 • Reply
  Sax and the Pretty
  13/10/2015 at 21:38

  Heerlijk, I love boeken kopen! Ik zou ook nooit geld uitgeven aan een e-reader of e-book, ik wil het gewoon vast kunnen houden en in de kast kunnen zetten! x

 • Reply
  Nicole
  13/10/2015 at 21:04

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik al erg lang geen boek heb gekocht.. Ja op het boekenfestijn koop ik nog wel eens boek, maar krijg de meeste. Wel wil ik het liefst een echt boek en geen e-reader. Vind het gewoon prettig zo’n boek vasthouden haha

 • Reply
  Angelique
  13/10/2015 at 21:04

  Eigenlijk leen ik vaak boeken (bibliotheek, oh heerlijk om daar rond te lopen!) of ik lees een ebook. Wanneer de kaft me aanspreekt, of als de samenvatting een beetje spannend is, dan ben ik verkocht.

 • Reply
  Mieke
  13/10/2015 at 20:47

  Oh heerlijk! I hear you!
  Ik ben ook echt een boekenlezer. Een e-reader zou niks voor mij zijn. Ik houd van de geur, de structuur van het papier en gewoon het hele gevoel bij een mooi boek.

 • Reply
  Daenelia
  13/10/2015 at 20:42

  Tegenwoordig koop ik niet veel meer, want mijn ruimte in de boekenkast begint op te raken, en ruimte voor een nieuwe boekenkast heb ik niet op dit moment. Maar .. Ik heb in het verleden heel veel boeken gekocht, soms om de raarste reden. Zoals mijn periode ‘hond op de omslag’. (Ik wilde altijd al graag een hond. Dit was mijn manier om dat af te reageren, denk ik.) Maar ik hou van fysieke boeken. De vorm, de zwaarte, het papier, hoe het gebonden is of gelijmd. Een boek is gewoon een mooi ding.

 • Reply
  Eline
  13/10/2015 at 20:23

  Leuk artikel! Boeken zijn echt heerlijk, vooral als ze nog helemaal nieuw zijn.

 • Reply
  Wanda
  13/10/2015 at 19:29

  Ik leen dus alles bij de bieb en koop praktisch geen boeken meer omdat ik het nogal zonde van mijn geld vind. Een beetje boek kost al gauw € 20,= en na 1 keer lezen beland ie dan in de kast of ergens anders. Dus vandaar dat ik gewoon alles bij de bieb leen en dat bevalt me prima…

 • Reply
  Kiki
  13/10/2015 at 18:01

  Nieuwsgierigheid inderdaad 🙂 ! Of een pakkende review/achterflap of enthousiaste vriend die het erover had (op Goodreads). En ik koop ook liever. Het liefst tweedehands. En thrillers is ook een van m’n favoriete genre’s 🙂 . Ik ben bezig in Jane Casey – Brandbaar.

  • Reply
   SAS
   14/10/2015 at 09:14

   Ben erg benieuwd of je Brandbaar wat vindt! Laat het me weten, ik ken de schrijfster en het boek niet.

 • Reply
  Sanne
  13/10/2015 at 17:28

  Koop je ze allemaal nieuw of ook tweedehands? Ik lees ook soms de recensies van boeken. 🙂

  • Reply
   SAS
   14/10/2015 at 09:12

   Vaak nieuw maar zeker ook 2de hands op rommel/boekenmarkten. Van mijn favoriete schrijvers koop ik 9 van de 10 keer nieuw.

 • Reply
  Saskia
  13/10/2015 at 16:51

  Nieuwsgierigheid speelt bij mij ook een grote rol, net als het lezen van recensies op bijvoorbeeld Hebban. Ik leen ook geen boeken bij de bibliotheek, ik koop ook alles..

 • Reply
  zwartraafje
  13/10/2015 at 15:35

  Jammer genoeg kan ik niet alle boeken kopen die ik wil lezen. Dat zou immers de nodige problemen opleveren. Zowel op financieel vlak als opslag-capaciteit. Eigenlijk koop ik dus voornamelijk die boeken die ik echt heel graag wil ‘hebben’ omdat ik weet dat ik ze meerdere keren ga lezen of boeken die ik niet in de bibliotheek kan vinden. Reeksen die niet volledig vertaald werden bijvoorbeeld, Engelse/Amerikaanse boeken die nooit vertaald werden, ..

 • Reply
  Olga
  13/10/2015 at 14:50

  Ik schaf boeken vaak aan omdat ik er goede verhalen over gehoord heb, de inhoud me aanspreekt (zonder iets van de auteur te kennen o.i.d.) of wat je ook al zegt, als de kaft er een beetje leuk uit ziet. Soms vind ik een boek al heel interessant omdat er een heel mooie foto op de kaft staat.

 • Reply
  Inge
  13/10/2015 at 13:40

  Ik sluit me eigenlijk wel met je punten aan. Ik vind het lastig om alle boeken aan te schaffen, want waar moet ik ze laten? Vaak herlees ik de boeken niet, soms wel. Soms voel ik me een beetje naar een scheidingslijn bewegen. Ik heb een e-reader maar heb echt de voorkeur voor een fysiek boek, omdat je het kan bladeren, ruiken. Daar kan niets tegen op. Mijn Kindle ligt daarom vrijwel alleen stof te happen. Boeken lenen heb ik wel vaak gedaan, maar ergens vind ik het ook een vies idee dat die boeken al door honderden handen zijn aangeraakt. Ik weet het dus nog niet zo goed [hihi]. 🙂

 • Reply
  Laura
  13/10/2015 at 12:45

  Dat van de kaft is heel herkenbaar. Ik pak ook alleen maar boeken op waarvan de kaft mij aanspreekt of te titel. Al koop ik de laatste tijd eigenlijk geen boeken meer. Ik moet eerst maar weer eens gaan lezen..

 • Reply
  saskia
  13/10/2015 at 11:43

  Een verhaal moet mij aanspreken en de kaft ook. Vaak koop ik een boek ook naar de titel of als ik er veel fijne verhalen over gehoord heb.

 • Reply
  Chantal
  13/10/2015 at 11:41

  Ik koop mijn boeken dus ook altijd. Vaak pak ik boeken op waar ik veel goede dingen over heb gehoord of waarvan de cover me aanspreekt. Ook maak ik wel eens een praatje met de boekhandelaar, die hebben soms ook goede adviezen.

 • Reply
  Vivian
  13/10/2015 at 11:36

  Herkenbaar lijstje! Het omslag en de achterflap moeten het voor mij vooral doen. Recensies lees ik juist niet voordat ik een boek koop, daardoor word ik te veel beïnvloed bij het lezen heb ik gemerkt.

  • Reply
   SAS
   13/10/2015 at 12:40

   Ik vind het zelf wel fijn de recensies te lezen, hoewel ik me er niets van aantrek. Ik weet dat het een mening is van mensen en het verhaal moet mij zelf aanspreken. Wel vind ik het altijd fijn voor het kopen van een boek wat speurwerk op internet te verrichten, uit nieuwsgierigheid.

 • Reply
  jeapiebel
  13/10/2015 at 11:07

  Leuk artikel. Ik lees ook heel graag boeken. Ik leen veel van de bieb, omdat ik van jong af aan al een soort van relatie heb met de bieb. Dus ik blijf trouw. 😉 al heb ik ook heel veel boeken in mijn bezit. Toen ik nog in Thailand woonde, had ik zelf een boekenzaak waar mensen mijn boek kunnen lenen. Nu koop ik alleen een boek, die ik heel graag wil hebben en niet kunnen laten gaan. Wat kan ik zeggen, gebrek aan bewaarruimte. 😉

  • Reply
   SAS
   13/10/2015 at 12:39

   Wat super leuk dat je een boekenzaak had in Thailand! Lijkt me erg tof.

 • Reply
  Deborah
  13/10/2015 at 11:06

  Eigenlijk precies dezelfde reden als die jij hierboven weergeeft.
  Het moet pakkend zijn. De kaft is ook voor mij erg belangrijk. Inmiddels lees ik meer digitaal dan papier. Dus dan heb je minder vaak het boek in handen. De kaft zie je dan ook wat minder. Hierdoor ben ik wel meer boeken gaan lezen die ik anders misschien zou hebben laten liggen.
  Ik ga wel minder van de recensies uit dan voorheen. Vooral omdat iedereen een andere manier van interpreteren heeft.

 • Reply
  Tamarah
  13/10/2015 at 10:57

  Ik ben wel lid van de bibliotheek, maar leen voornamelijk boeken waar ik niet zeker van ben of die ik wel wil lezen maar niet in de kast hoef te hebben staan.

 • Reply
  Jonne
  13/10/2015 at 10:25

  Ik hou echt ontzettend van lezen, maar eigenlijk koop ik helemaal geen boeken meer. Ik lees alleen boeken van de biep of vriendinnen. En als ik een boek dan echt heeeeel leuk vind koop ik het soms wel, zodat ik het thuis heb 😀
  Liefs. Jonne

 • Reply
  Puck
  13/10/2015 at 09:56

  Ik koop niets meer. Ik had zo ontzettend veel boeken, en dat was echt niet leuk met verhuizen. Vooral toen bleek hoeveel stof daar vanaf kwam. Toen heb ik de meeste weggedaan, wat ik enorm zonde vond, want duur gekocht en goedkoop weer weg. Nu lees ik alleen nog maar op mijn Ereader, of als ik van iemand kan lenen.

 • Reply
  Rowan I My Pink Fairytale
  13/10/2015 at 09:41

  Verhalen van anderen, positieve recensies, achterflap én voorkant zorgt voor mij voor het kopen van een boek. Al wil ik er altijd nóg meer kopen, maar dat laat mijn portemonnee helaas niet altijd goed.

 • Reply
  Jenn
  13/10/2015 at 08:57

  Ik ga ook nooit naar de bieb, ik koop of leen van anderen.

 • Reply
  Morgaine
  13/10/2015 at 08:42

  Op dit moment schaf ik alleen boeken aan die ik eerst in de bieb heb geleend, gaat dan ook vaak om naslagwerken eerder en meer dan leesboeken gezien ik dus wel miskopen heb gedaan een aantal keer omdat ik blind voor de schrijver ging, dat is mij gebeurd bij Paula Coehlo en zelfs Susan Smit en ook nog JK Rowlings, ja zij van de HP serie, dus ik doe het tegenwoordig maar andersom, zo zonde als je met een boek zit waar je niet eens doorheen komt. 😉

  X

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png