Persoonlijk | Over menstruatie klachten & alles wat daarbij komt kijken

Deze producten zijn ter beschikking gesteld door Vitakruid

Dit artikel schrijf ik omdat ik het belangrijk vind taboes te doorbreken. Menstruatie en alles wat daarbij komt kijken is bijna niet bespreekbaar merk ik. Als ik dan eens iets deel hoor ik vaak ‘Ohhh daar heb ik ook last van’ of ‘Ik heb ook best wel veel klachten’ terwijl je er normaliteit niemand over hoort. Het schijnt dat 85 procent van de vrouwen klachten ervaart.

Zoals jullie weten stopte ik in 2017 met de pil om zwanger te raken van Noa. Deze weg duurde langer dan gepland en Noa kwam in 2019 ter wereld. Wat daarna? Ik heb 9 maanden zonder pil (September 2020) gedaan om mijn lichaam even te laten ontpillen. Ik neem jullie graag mee in mijn verhaal & vertel jullie over de ondersteuning qua hormoonsupport voor de vrouw die ik sinds kort gebruik in deze oncomfortabele menstruatieweek.

Persoonlijk | Over menstruatie klachten & alles wat daarbij komt kijken

Mijn verhaal in het kort

Ik begon in mijn tienerjaren met de pil. Stopte in 2017 met de pil om zwanger te raken en in 2019 werd onze Noa geboren. Ik wilde na deze periode mijn lichaam even rust geven na een bevalling en goed nadenken over welke anticonceptie ik zou willen gaan gebruiken. Iets met de keuze is reuze. Ik heb het een tijdje zonder geprobeerd maar uiteindelijk waren de klachten zo vervelend dat ik toch na ging denken over andere anticonceptie. Na lang wikken en wegen bleef dit wel de pil. Ik stapte over op een andere pil, heel tevreden maar werd weer uit de handel gehaald. Ik nam dus weer dezelfde pil als waar ik in mij tienerjaren mee begon: Microgynon. Ik was altijd al tevreden geweest over deze pil dus een grote stap was het niet.

Uiteindelijk werkt deze pil helaas na mijn zwangerschap toch anders op mijn lichaam. Ik kreeg per maand steeds meer klachten en zelfs migraine achtige hoofdpijnen. Heel bijzonder voor mij, aangezien ik weinig last heb in het algemeen van hoofdpijnen. Ik kreeg zoveel klachten dat ik meerdere keren met de huisarts heb gesproken en zelfs pillen voor tegen de hoofdpijn aanvallen kreeg. Geen goed idee, aangezien ik ontzettend veel bijwerkingen kreeg van deze pillen. Not done kan ik je vertellen en gelijk mee gestopt. Ik lag deze dagen gewoon helemaal energieloos en met heel veel pijn op bed. Dit moet anders kunnen. Normaal functioneren was er niet meer bij.

Wat ik ook sinds kort ook heb is menstruatieondergoed. Ik wilde dit al tijden proberen en gebruik de onderbroeken alleen voor de nacht. Tot nu toe vind ik ze zeker ideaal. Enige nadeel is dat ze niet in de droger kunnen en erg lang doen als ik ze uithang.

Maar even verder over mijn menstruatie klachten. Ik kwam via-via op Vitakruid en las daarover Femme, een hormoonsupport voor de vrouw. Het klonk ontzettend goed en zeker het proberen waard na alle ongemakken en alles wat ik had geprobeerd. Onderstaande staat wat er allemaal in Femme zit: Saffraan, Vitex Agnus Vastus, Shatavari en Maca-GO.

Afbeelding via Vitakruid

Femme: Ondersteunt een normale menstruatie**
Gunstig voor een goede geestelijke balans en draagt bij aan de normale weerstand tegen stress**
Bij ongemakken rondom de menstruatie**

Er zitten 60 tabletten in 1 potje. Elke dag heb ik een tablet genomen en de week voor mijn menstruatie (dan beginnen er bij mij al licht klachten op te spelen) nam ik er elke ochtend en avond 1. Dit deed ik ook in mijn menstruatie week en daarna weer 1 tablet per keer. Ik was erg benieuwd wat het voor me zou doen, het was namelijk ook precies de dag/het weekend dat we een terugreis van Terschelling hadden. Ik was dus extra vermoeid van de vakantie en had nog een lange bootreis voor de boeg naar huis. Wel handig dat ik er ook een speciale YOS Bottle bijkreeg, waarbij ook een medicijnen doosje inbegrepen zit. Zo kon ik op reis ook makkelijk de tabletten innemen.

Maar daadwerkelijk: ik wil dit iedereen aanraden! Ik heb minimale klachten gehad en het voelde voor mij weer als voor mijn zwangerschap. Ongemak maar niet zo erg dat ik niet meer kon functioneren. Ik kon wel juichen. Eindelijk had ik een oplossing gevonden. Eentje die ook nog natuurlijke ingrediënten bevat.

Je kan de Femme tabletten vinden onder Complexpreparaten – Speciale formules en per potje betaal je €34,90.
Het geld meer dan waard kan ik je vertellen. Hoewel ongemakken tijdens de menstruatie erbij horen kijk ik er nu niet meer zo tegenop.

Heb jij ondersteuning nodig bij je menstruatie?
Of heb je er weinig last van?

About the Author

9 Comments

zwartraafje

Ik heb net als jij heel lang Mycrogynon genomen om vervolgens 10 jaar lang een spiraaltje te gebruiken. Van het eerste was ik heel tevreden, maar toen ik vijf jaar later een nieuw kreeg volgde vijf jaren met allerlei bijwerkingen waardoor ik besloot dat ik het niet langer wilde. Ik neem immers al zoveel andere medicatie dat ik datgene dat ik kon laten vallen graag zo wilde laten. Een gek idee eigenlijk ook hé dat je meer dan 20 jaar lang je hormonen-huishouding manipuleert met medicatie. Die menstruatiebroekjes ben ik ook aan het overwegen. Lijkt me zoveel comfortabeler. Maar ik moet nog even zoeken tot ik een model heb gevonden dat me aanspreekt.

Reply
Romy

Wat goed dat je hier open over bent! Ik heb zelf net ontdekt dat ik adenomyose heb, wat bij mij verklaart waarom ik heel heftige menstruaties heb (als in: ik moet eigenlijk mijn wekker zetten ’s nachts om tampons te verwisselen). Door je artikel bedenk ik meteen dat menstruatieondergoed daar natuurlijk ook heel handig voor is. Daar ga ik eens naar kijken!
Ik merk ook nu pas hoeveel taboe er eigenlijk op ongesteld zijn ligt, terwijl inderdaad zoveel mensen last hebben van klachten. Wat fijn dat de pillen voor jou veel effect hebben! Ik ben me ook gaan realiseren dat zoiets “simpels” soms net de juiste ondersteuning kan bieden. Baat het niet, dan schaadt het niet 😀 Supermooi om te lezen dat het voor jou enorm heeft geholpen.

Reply
Johanne

Wat fijn dat je zo’n verschil merkt, zeg!

Ik had vroeger (vroegahhh…ofwel tot 2016) vooral heel veel last van stemmingswisselingen en was er echt wel een week beroerd van. Toen ben ik op aanraden van de huisarts begonnen met de minipil (zit alleen progestageen in). Je hoeft ook nooit te stoppen met slikken, dus ik ben – op een doorbraak hier en daar na – bijna nooit meer ongesteld. Voor mij werkt dit echt mega goed.

Reply
Irene

Ik slik ook vitaminen voor een gezonde cyclus van Guud Woman (is een soort abonnementsformule maar je kan ook los kopen) en ben daar ook heel content mee. Had dat eigenlijk niet verwacht maar voel me daar echt algemeen beter door.
Ik had sowieso met pil ook veel meer klachten dan zonder pil, waaronder ook maandelijks meerdere keren migraine. Ben blij dat ik daar allemaal van af ben!

Reply
Simone

Goed dat je hier een artikel aan wijd. Ik heb een tijdje teunisbloemolie tabletten geslikt. Dat werk dus blijkbaar ook voor zulke klachten. En nu herinner je me er aan dat ik dat maar weer eens moet gaan kopen 🙂 Thanks!

Reply
2saram

Vroeger had ik heel veel pijn was echt nie te doen.
Nu 1ste dag of juist dag ervoor.
Kdenk alleen da ja ondergoed nie goed zou zijn voor mij. Verlief daarvoor veel te veel…

Reply
Nicky

Pffff. Ik ben er gelukkig vanaf. Maar ik was altijd dood- en doodziek. Overgeven, diarree, migraine, kramp in mijn buik, kramp in mijn bovenbenen. Een week lang. En dan weten dat je na drie weken wéér de klos was. En niets, maar dan ook niets, hielp. Ook niet allerlei kruidenpilletjes of mengseltjes. Ik word nog steeds boos van al die maandverbandreclames met blije meisjes. Ga toch weg, met je ‘ik doe gewoon alles’! Ik wist gewoon niet waar ik het moest zoeken van de pijn en ellende. Eén voordeel; bevallen was een fluitje van een cent! Stelde niets voor in vergelijking met ongesteld zijn.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *