Mijn ervaringen: 9 maanden (alweer) gestopt met de pil

Inmiddels is het 9 maanden (precies hoelang ik Noa heb gedragen ๐Ÿ˜‰ ) geleden dat ik stopte met de pil. Ik schreef al over het starten na mijn zwangerschap met een nieuwe, maar helaas ging dit niet hoe ik had gedacht. Ik heb dus al tijden geen anticonceptiepil meer en deel graag mijn ervaringen met jullie.

Sinds november 2018 slik ik geen pil meer, logisch aangezien we er toen achter kwamen dat ik in verwachting was van Noa. Na mijn zwangerschap wilde ik af van de pil die ik had, mede doordat ik merkte door het stoppen wat dit hormonaal met me deed. Ik ging dus opzoek naar een andere pil. Ondanks dat er meerdere andere opties zijn (die ik allemaal heb overwogen) wilde ik toch weer een pil slikken.

Na veel research kwam ik uit op de Cilest. Ik was erg blij met deze keue en ik startte dan ook vol overtuiging. Ik maakte 1 doos op en ging de volgende bestellen. Uit de handel. Okรฉ. Juist vervelend; aangezien ik juist bij de HA had gevraagd of dit een pil was die langer in de handel bleef. De andere pillen die ik overwoog werden namelijk sowieso over korte tijd uit de handel gehaald. Niet handig. Daardoor juist de keuze voor Cilest. Ik wilde niet telkens van pil hoeven wisselen vooral voor mij lichaam. Weer opnieuw zoeken dus. Ik besloot eigenlijk direct al om gewoon geheel te stoppen.

Ontpillen

Ik heb dus heel even een moment 1 maand een pil geslikt en ben direct weer gestopt. Voordeel voor mij; na mijn zwangerschap was ik weer aardig snel regelmatig ongesteld. Echter, na het slikken van Cilest was het eventjes weer moeilijk een ritme te vinden met wanneer ik ongesteld zou worden. Mijn lichaam moest even kort weer ontpillen, alweer. Wat het eigenlijk allemaal met je lichaam doet…

Inmiddels ben ik dus al geruime tijd zonder pil. En hoe het me bevalt? Het is erg fijn maar heeft voor mijn gevoel ook nadelen. Zo kan ik niet precies bepalen wanneer ik ongesteld wordt, alleen weet ik de week. Daarbij kan ik mijn maandelijks dingetje niet verschuiven. Dat maakt dat ik onze vakantie ongesteld ga worden. Bummer, vooral met zwemmen. Ook heb ik de eerste dag ontzettende krampen wat ik met de pil wat minder had.

Ook ben ik nu de week voordat het begint een stuk humeuriger. Om mijn balans een beetje op weg te helpen qua emoties slik ik ondersteunend calcium/magnesium B pillen. Dit maakt dat mijn hormoon balans wat minder schommelt en ik heb het idee dat het zeker wel bijdraagt aan een stukje rust in m’n lijf. Ik merk wel nu ik langer geen pil slik dat het wat meer rust geeft dan in het begin. Mijn lichaam is er meer aan gewend en ik merk dat ik meer en meer mezelf ben. Het heeft alleen even nodig gehad na al die jaren van pillen slikken en daarbij nog een zwangerschap/bevalling. Dat doet ook allemaal wat met je lijf, dat heb ik zeker ondervonden.

Ben ik blij dat ik ben gestopt?

Ja, ondanks dat er wat nadelen aan zitten voel ik me zeker wat meer mezelf. Ik ervaar mijn emoties wat heviger; zowel blij als verdrietig wat soms wel intens kan zijn. Het is zeker even wennen maar ik ben blij dat ik alles op een natuurlijke manier laat verlopen. Ook heb ik wederom als ondersteuning een app gedownload, dezelfde die ik had voor mijn ovulaties om zwanger te raken. Hoop op deze manier wat meer inzicht te krijgen elke maand.

19 reacties op “Mijn ervaringen: 9 maanden (alweer) gestopt met de pil

 1. Ik ben ook nooit herbegonnen sinds de geboorte van m’n zoontje en eigenlijk ben ik daar heel blij mee. Ik ervaar het ook wel zoals jij, mijn gevoelens zijn echt wel nog intenser (en ik ben eigenlijk al behoorlijk gevoelig) maar ik vond alles met de pil zo afgevlakt. Dan liever de intense gevoelens erbij. Ik denk niet dat ik ooit nog ga pillen. Ik ben eigenlijk ook behoorlijk regelmatig dus ik kan ongeveer wel inschatten wanneer ik de rode vlag mag uithangen. Daardoor kan ik ook wel uitrekenen welke periode redelijk zeker is van regelvrij, ook al is dat 6 maanden in de toekomst ๐Ÿ™‚ Aanrader!

 2. Erg fijn voor jou dus, en hier hetzelfde hoor jaren geen pil hoeven te slikken omdat ik of geen partner had, of hij was geholpen. tot ik krampen kreeg en dubbel sloeg van de pijn vlak voor en tijdens de menstruatie, de gynacoloog heeft mij toen maar even aan de pil gezet, de Yasmin kreeg ik, en al is het niet origineel meer nu, die had ik nog altijd. Een jaar geleden ben ik weer even gestopt, om te zien waar ik sta, leeftijd, en ja, ik merk het langzaam aan, dat er iets veranderd, en nu is er mij vertelt, dat ik toch even weer aan de pil kan gaan, dat dit makkelijker is voor de eventuele overgang, en dan zo lang mogelijk nog even… omdat alles gaat verzakken, nou ja, ik ga dus ook een nieuwe fase in, en het is de bedoeling gezien het latten wat we nog doen, dat ik mij ga verdiepen in de prik pil… Dat is voor jou gelukkig nog de ver van jouw bed show, hahaha

  X

  1. Ik heb ook gedacht over de prikpil, maar dit toch weer even van de hand gedaan. En wat je zegt deze dingen hierboven die je beschrijft zijn nog even ver van mijn bed show ๐Ÿ˜‰ Ben in ieder geval erg blij met mijn keuze.
   Hopelijk werkt het voor je!

 3. Interessant om over jouw ervaringen te lezen! Ik kan me voorstellen dat het even wennen is om van de pil af te zijn, maar het is inderdaad ook best verbazingwekkend wat de pil dan eigenlijk met je lichaam blijkt te doen.
  Ik heb zelf nooit de pil geslikt (heb meteen een koperspiraal genomen en ben daar al jaren heel tevreden over), omdat ik wat huiverig ben voor hormonen in mijn lijf. Nog steeds heel blij met die keuze!

 4. Fijn dat je je nu goed voelt zonder pil. Maar wel balen inderdaad van de menstruatie die tijdens je vakantie gaat komen.

  Ik ben sedert een paar maanden weer begonnen met de pil na een stop van een dik halfjaar (ook door medicatie waardoor de pil niet werkte). Maar ik voel me veel fijner met. Die hormoonschommelingen, soms zo’n rothumeur zonder dat ik dat wilde, drang naar snoepen en dan inderdaad om de haverklap die menstruatie met hevige krampen erbij.
  Voel me nu weer rustiger en beter in mijn vel.

 5. Fijn dat het goed gaat al is het wel jammer dat je je menstruatie niet meer kunt โ€˜plannenโ€™. Aan de andere kant; hoe minder rotzooi je slikt, hoe beter.

 6. Mooi om te lezen dat het heel goed gaat zonder pil. Ik denk dat het voor mij ook beter zou zijn i.v.m. migraines die zeer waarschijnlijk door de hormonen van de pil worden aangewakkerd… Maar ik vind dit wel de meest praktische en fijne optie om niet zwanger te worden. Dus ja, weinig keus.

 7. Interessant om te lezen! Ik ben denk ik bijna twee jaar gestopt met de pil nu (denk ik? pfoe ik weet het niet goed eigenlijk ๐Ÿ˜› ) en ik heb er nooit spijt van gehad. Ben nu zwanger natuurlijk maar ik ben niet meer van plan om nog hormonale anticonceptie te gebruiken. Ik kreeg altijd enorme migraine van de pil en had veel last van tussenbloedingen als ik ‘m doorslikte. Kreeg altijd maar een zwaardere voorgeschreven en uiteindelijk dacht ik gewoon: weg ermee!
  Mijn migraine was zo goed als weg daarna, mijn krampen waren ook minder. Ik vind het qua onhandigheid ook totaal niet meer storen omdat ik een menstruatiecup gebruik en daardoor amper merk dat ik ongesteld ben (of was ๐Ÿ˜› ).

  1. Vervelend te lezen dat je er migraine van kreeg. Lijkt me erg naar… Zo’n menstruatie cup lijkt me ergens tof niks… ‘Tis een beetje een dingetje denk ik in mijn hoofd, want volgens mij is het super handig.

 8. Toen het uit was met mijn ex, ben ik ook gestopt. Daarvoor wilde ik ook al maar ik vond niet echt een alternatief. Ik was enorm blij dat ik stopte want ik wilde die chemische troep niet meer in mijn lijf. Na een tijdje duurde mijn cyclus wel 3 weken ipv 4 weken… maar dat had een medische oorzaak en ondertussen ben ik geopereerd. Ik heb er toen over geblogd maar staat privรฉ. Als je het wachtwoord wilt, kan ik het je altijd sturen ๐Ÿ™‚

 9. Het slikken van de pil heeft inderdaad zijn voor- en nadelen.
  Je hebt trouwens wel een aantal soorten medicijnen (wel met hormonen ook) waarmee je je menstruatie uit kan stellen, bijvoorbeeld voor een vakantie. Een ervan heet primolut. Je zou je huisarts kunnen vragen of je die mag slikken voor je vakantie!

 10. Ik ben jaren geleden toevallig gestopt (ik moest een paar maanden medicijnen slikken waardoor de pil niet werkte, en daarna ben ik niet meer begonnen) en het bevalt me eigenlijk prima. Met behulp van een menstruatie-app kan ik vrij goed voorspellen wanneer ik ongesteld word, want ik ben best regelmatig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *