Achter de schermen | Leven met PDS, hoe ga ik hiermee om?

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Mariannebleumink.nl – Masterclass Darmen & Energie

Weer een nieuwe achter de schermen, dit keer over mijn prikkelbaar darm syndroom. Al eerdere schreef ik hier al een artikel over. De achter de schermen reeks had voor het laatst een artikel in 2021.. Alweer een tijdje geleden, dus het leek me leuk hem weer nieuw leven in te blazen.

Heb jij nog een suggestie voor een Achter de schermen?

Eigen foto: Oostenrijk 2018

Wat is PDS?
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. (bron)

Het gaat om teveel of te weinig beweging van de darm. Het is dan ook bij iedereen anders. In mijn geval is het te weinig beweging, mijn darm is lui. Waardoor áls hij moet werken er een pijnlijke kramp ontstaat.

Mijn PDS geschiedenis

Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben ermee geboren. Ook als baby had ik ontzettend veel last ervan, wat lastig was voor mijn ouders aangezien ik dit niet kon vertellen. Ook zeker in mijn tienerjaren heeft het een rol gespeeld. Sommige dagen kon ik van de pijn niet naar school en miste ik soms heel wat lessen. Waardoor de pijnlijke kramp bij mij ontstaat? Stress. Zodra ik vorm van stress heb slaat dit altijd op mijn darmen.

Ik moet zeggen de laatste jaren zijn de krampen minder geworden en slik er al jaren medicatie voor. Medicatie die ik alleen inneem bij hevige pijnen. Ik ken door de jaren heen mijn lichaam wat beter en merk dat ik hierdoor er eerder op in kan spelen. Tijdens mijn zwangerschap had ik er helemaal geen last van. Nog zo’n raar fenomeen aan een zwangerschap… het was gewoon wég. Nu moet je begrijpen ik voel mijn darm eigenlijk altijd. Voor mij is dit de norm. En toen ineens 9 maanden weg echter wel andere kwaaltjes voor terug 😉

Er is nu mee te leven, hoewel ik er zeker wel rekening mee hou. In periodes dat ik er meer last van heb probeer ik extra te ontspannen en toch ook wat meer te letten op mijn voeding. Nog steeds is het een leerproces maar wel eentje die ik nu aankan. Zo probeer ik nog steeds nieuwe dingen uit om te kijken wat wel en niet werkt.

Masterclass Darmen en Energie

Ik volgde dus een masterclass ‘Darmen en Energie’ om te kijken of ik na al die jaren nog nieuwe tips & trucs kon krijgen. In al die jaren heb ik al zoveel geprobeerd en is mijn darmprobleem ook veranderd. Ik heb hierbij zeker wat handvaten gekregen en inzichten in wat ik zelf nog meer zou kunnen doen. Sommige dingen waren even een Eye opener en andere dingen wist ik wel ergens maar was fijn even een opfrissing te krijgen. Ik heb zeker wat aan deze online masterclass gehad. Het fijne is dat je een code krijgt waarbij je de masterclass op je eigen tempo en tijd kan volgen. Ik heb hem, door het moederschap in een aantal sessies bekeken, ideaal! Ook hebben ze andere masterclasses waar je vast wat aan kan hebben. Neem een kijkje op de site voor meer informatie.

Op donderdag 13 oktober is er een Live webinar van Marianne over ‘hoe houd ik mijn darmen in topconditie’. aanmelden kan via deze link

4 reacties op “Achter de schermen | Leven met PDS, hoe ga ik hiermee om?

  1. Hier nog een lid van de Team Darmproblemen club. Jammer genoeg ook al van kindsaf aan. Gek hoeveel invloed zoiets heeft op je dagdagelijkse leven hé. Maar anderzijds ben ik het na al die jaren uiteraard wel gewoon geworden en weet ik ondertussen heel goed wat ik wel/niet verdraag qua eten.

  2. Dat lijkt me echt heel vervelend. Het is toch iets waar je altijd rekening mee moet houden. Ook al weet je min of meer wat voor jou werkt.

  3. Fijn dat je toch al wat ontdekt hebt wat wel en niet werkt, en hoe het te doen is.
    Vraag me af, doordat je met de zwangerschap minder last had, misschien dat hormonen dan ook een rol spelen?

    Ik heb ook best vaak last van mijn darmen. Het is wel heel veel beter geworden met mijn glutenvrije dieet (zolang ik geen fout maak natuurlijk, dan is Buscopan de enige redding). Maar sommige dingen eet ik beter niet, zoals citrusvruchten, of appels met de schil. Ajuin en look zijn soms ook lastig.

    En goed trouwens dat je hier over schrijft, er wordt eigenlijk maar weinig gesproken over darmen en ingewanden en alles wat ermee samenhangt. Terwijl het zo belangrijk is voor onze gezondheid en levenskwaliteit.

  4. Het blijft een lastige aandoening! Zeker ook omdat wat voor de een werkt, bij de ander juist weer kan tegenwerken. Gelukkig is het bij mij wel redelijk onder controle en weet ik enigszins wat ik wel kan eten en wat liever niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *