MOMlife | De Kinderopvang Tag 2.0

Deze producten zijn ter beschikking gesteld door Bulbby

Een jaar geleden vulde ik deze tag ook al in, De kinderopvang Tag! Noa was toen 1 jaar en 3 maanden, inmiddels gaan we richting de 2.5 jaar. Toen ik de vragen terug las zag ik dat er zeker nu wat dingen veranderd zijn. Zijn ritme, of hij een favoriete juf heeft en wat hij meeneemt in zijn tas. Het lijkt me dan ook leuk ongeveer eens per jaar deze vragenlijst in te vullen als terugblik over hoe het bij het kinderdagverblijf ging/gaat.

[ Samenwerking  Bulbby ] De Kinderopvang Tag
Nu v.s. 2 jaar geleden

1. Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Noa gaat nog steeds naar hetzelfde kinderdagverblijf en zit nog op dezelfde groep. Deze opvang is op loopafstand en is van een andere organisatie dan waar ik zelf werk. Dit is haal-breng technisch een reden maar het is ook zeker fijn te zien hoe ze het bij een andere organisatie doen.

2. Hoeveel dagen per week?
Nog steeds alleen de Woensdagen als ik een lange middag werk. Verder hebben we de opa’s & oma’s als oppas. Meer dagen bij de opvang zijn niet nodig. Alleen in de vakantieperiode (als ik hele dagen werk) gaat hij meestal een dagje in de week extra.

3. Waarom heb je gekozen voor deze vorm van opvang?
Ik ben zelf leidster en weet dus hoe belangrijk het is voor kinderen. No offence voor de thuisblijf mama’s of kinderen die niet naar een opvang gaan, ieder zijn eigen keuze. Ook is hij natuurlijk enig kind en vind het belangrijk dat hij op deze manier in aanraking komt met andere kindjes, delen, grotere groepen, ziektes… Hij gaat dus 1 dag naar de opvang en hij gaat 3 middagen naar zijn opa’s & oma’s.

4. Hoe verliep de eerste keer bij het kinderdagverblijf?
Vanaf dag 1 ging het eigenlijk al prima. Hij heeft een aantal maandjes terug alleen een aantal weken gehad dat ik hem huilend achter moest laten. Gelukkig ging het na een afscheidsritueel na een aantal weken weer beter. Ik breng hem nu, krijg kusjes en knuffels en handkusjes en hij gaat lekker spelen. Fijn om te zien dat hij er nog steeds zo lekker in zijn vel zit.

5. Ben je tevreden over hoe het is geregeld in combinatie met je werk of studie?
Ja. Uiteindelijk wel. In het begin was het een beetje puzzelen en een ritme vinden maar die hebben we nu aardig gevonden. Ik ben de ochtenden lekker met hem thuis, tijd die ik echt ontzettend waardevol (en soms vermoeiend haha) vind. De middagen gaat hij naar zijn opa’s & oma’s en ga ik richting werk. M. haalt het meestal met de fiets op, hoewel met het aankomende weer ik hem waarschijnlijk vaker na werk op ga halen.

6. Noem een positief punt van jullie kinderdagverblijf
Het is een kleine groep en heeft een vast aantal leidsters. Ze hebben ook echt wel persoonlijke aandacht voor ouder en kind, wat ik erg belangrijk en vooral fijn vind. Ook de foto’s die we krijgen via de app is erg leuk!

7. Noem één ding wat je zou willen veranderen aan jullie kinderdagverblijf

8. Beschrijf het voedingsschema van je kindje bij de kinderdagverblijf
Aangezien hij al wat ouder is, is ‘voedingsschema’ niet meer helemaal van toepassing natuurlijk. Hij eet daar fruit, een boterham, cracker en rauwkost.

9. Rond welke tijden slaapt je kind bij de kinderdagverblijf?
Meestal rond een uurtje of 1. Hij slaapt daar een stuk later dan thuis maar doet het er goed op. Hij slaapt meestal tussen de 1.5 uur á 2 uur, hetzelfde als thuis. Hij heeft een periode gehad dat hij maar een half uurtje sliep (en dan thuis niet te genieten was) Je merkt dat hij de laatste maanden meer zijn ritme daar heeft gevonden ook qua slapen.

10. Wat doet je kind graag bij de kinderdagverblijf?
het leukste vind hij toch wel de gymzaal. Als hij daar is geweest is hij helemaal door het dolle heen. Ook gewoon op de groep (samen) spelen, buiten zijn en eigenlijk alle dingen die hij thuis ook graag doet.

I.v.m. bewust bloggen is Noa op de foto’s niet zichtbaar (Lees mijn disclaimer voor meer informatie)

11. Vertel iets over zijn favoriete pedagogisch medewerker
Deze had hij eerst niet maar nu dus wel. Zijn favoriete leidster is een rustig persoon die echt aandacht heeft voor alle kinderen. Ze is heel persoonlijk ook naar hem toe en enthousiast. Hij knuffelt altijd met haar en loopt ook met een glimlach naar het raam als hij haar ziet.

12. Heeft je kindje bij het kinderdagverblijf een mijlpaal (denk aan kruipen of lopen) voor het eerst bereikt?
Eigenlijk niet. De meeste dingen doet hij eerst thuis.

13. Op welk moment vind je het lastig je kindje weg te brengen?
Als hij niet lekker in zijn vel zit, ziek is geweest (ziek brengen doe ik nooit) of ik hem huilend afgeef. Dan gaat je moederhart toch wel een beetje huilen. Gelukkig kan ik ze altijd even bellen of appen of het nu wel alweer goed met hem gaat en meestal is dit wel het geval.

14. Hoe regel je het met werk of school als je kind ziek is?
De oma’s of in het uiterste geval de opvang bellen of ze nog plek hebben. En anders heeft mijn werkgever pech 😉

15. Wat neemt je kindje mee naar kinderdagverblijf?
Toen ik de vorige invulling zag moest ik lachen want wát is dat nu anders zeg wat hij meeneemt. Hij heeft zelfs nu zijn eigen rugzak met naam van de webshop Bulbby. Heel handig voor de leidster ook om te weten van wie de tas is 😉 In zijn tas zit:
Reserve kleding, zijn crème, speen/doekjes/uiltje/konijn om te slapen en eventueel zijn muts/handschoenen voor als het koud weer is.

I.v.m. bewust bloggen is onze achternaam op de foto’s niet zichtbaar (Lees mijn disclaimer voor meer informatie)

Wat ik ook super handig vind voor de opvang zijn naamstickers, die je in van alles kan plakken. De opvang vroeg hier ook naar, aangezien ze anders van tig kinderen moeten onthouden van wie wat is. De stickers zijn met een leuke bedrukking en in tegen stelling tot andere naamstickers die ik had, compact. En een broodtrommel inclusief leuke print met zijn naam erop kan natuurlijk ook niet ontbreken. Als hij straks naar school gaat zijn dit ook zeker leuke items om te gebruiken.

*Note: Via de bovenstaande linken kan je de artikelen makkelijk bestellen. Ik krijg hiervoor geen commissie.

I.v.m. bewust bloggen is Noa op de foto’s niet zichtbaar (Lees mijn disclaimer voor meer informatie)

16. Welke verzorgingsproducten gebruiken ze bij de kinderdagverblijf?
Ik heb nog steeds geen idee behalve sudocrem. En eigenlijk boeit mij dit ook niet echt wat ze precies gebruiken.

17. Pas je ook weleens op andere kindjes?
Nope, gelukkig nog niet. Dat zal met speeldates wel gaan voorkomen 😉

18. Heb je al een basisschool op het oog?
Ik heb hier al eerdere over gemaild met wat scholen, maar nog geen keuze gemaakt. We gaan als Noa 3 wordt langs bij een aantal scholen hier in de buurt (in totaal zijn het in ons dorp er maar 2 en in het naastgelegen dorp 3) om een keuze te maken. Gek dat dit al bijna over een half jaar(!) is. Wat gaat de tijd hard… #timeflieswhenyourhavingfun

19. Gaat je kindje tijdens de basisschoolperiode naar een naschoolse opvang, gastouder, nanny of anders?
Nog zoiets waar ik pas over ga nadenken over een half jaartje, als we ook een school hebben gekozen. Het wordt of naar de naschoolse opvang maar kan ook zijn dat hij naar opa/oma gaat na school en we hem daar ophalen. Die puzzel laat ik nog eventjes liggen en ga ik pas dan mee aan de slag. Hetzelfde geldt werk ik dan andere uren of zijn er andere dingen veranderd.

20. Heb je nog een leuke cadeautip om aan de leidsters, gastouder of oppas te geven als bedankje voor de goede zorg?
Ik probeer elk jaar wel creatief te zijn om iets met de dag van de leidster te geven (elke 3de Donderdag in September) Ik weet hoe leuk het is om wat te krijgen als waardering hoe klein ook, dus elk jaar sta ik hier wel bij stil. Ook probeer ik Noa erin te betrekken door hem iets te laten maken/knutselen. De leukste cadeautjes zijn altijd van de kinderen zelf. Onderstaande had ik afgelopen September gegeven aan de opvang: een zakje M&M’s met een geverfd hartje van Noa erbij, inclusief een gedichtje.

Gaat jou kindje naar het kinderdagverblijf? En voor de niet-mama’s onder ons: Zou je je kindje naar een kinderdagverblijf doen? Waarom wel of waarom niet? Mocht je een kindje hebben dat naar de opvang gaat, vul je deze tag dan ook in? Ik ben namelijk echt super benieuwd naar jullie antwoorden

About the Author

3 Comments

Nicky

Ik denk ook dat het heel goed is voor kinderen om naar de kinderopvang te gaan. Die van mij heeft vroeger echt alle soorten opvang versleten. Kinderdagverblijf, een gastmoeder, voorschoolse opvang, na schoolse opvang en overblijven. Ik vond de kinderopvang het prettigst omdat dat altijd doorgaat. Als een gast moeder ziek is, heb je meteen een probleem. Ik vond het destijds vooral fijn dat er in schriftjes geschreven werd hoe haar dag was. Die schriftjes heb ik trouwens nog. Enne.. misschien is dat een uitzondering, hoor. Maar bij het kinderdagverblijf waar ik werkte, vertelden we mijlpalen nooit aan de ouders. Dan gunden we hen de primeur. 😉 Kwamen ze de volgende dag enthousiast vertellen “Hij loopt!”. Wij mee juichen, terwijl zo’n uk soms al dagen liep bij ons.

Reply
SAS

Ja die schriftjes, leuk! Die moest ik bij m’n oude werk ook altijd invullen. Inmiddels gaat alles digitaal via een dagboekje. Wel jammer, aangezien ik via de opvang waar Noa zit weinig (naar mijn idee) foto’s en verhaaltjes krijgt. Soms wordt z’n slaaptijd er niet eens ingezet.. Haha ja geweldig. Hij loopt! Oh wat leuk (al weken hier 😉 )

Reply
Iris

Leuk om te lezen. Mijn dochtertje gaat binnenkort voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Dat lijkt vast wel op een kinderopvang. Ik ben reuze benieuwd hoe ze het gaat vinden! Maar zo te lezen heeft jouw zoontje het heel erg naar zijn zin.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *