Wat 2021 mij heeft geleerd (en wat ik meeneem naar 2022)

Elk jaar komt deze post online. Een artikel die ik zelf altijd erg inspirerend vind en me een laatste terugblik geeft. Vandaag dus het laatste artikel over 2021. Wat heb ik geleerd van afgelopen jaar en wat neem ik graag mee naar 2022? Lees hier over 2020 en wat ik toen meenam. Dit artikel vind ik juist met zo’n heftig jaar inclusief lockdown op het laatste moment extra belangrijk.

Wat 2021 mij heeft geleerd (en wat ik meeneem naar 2022)

Dit neem ik mee naar 2022

Er zijn zeker heel wat lessen (die ik op de harde manier) heb geleerd in 2021. Ik had veel lichamelijke klachten van alle stress, spanning en voelde me steeds vaker en vaker uit balans. Iets waar ik aan heb gewerkt en hopelijk kan doorzetten.

Zorgen voor jezelf is ook zorgen voor een ander. Een les die ik zeker heb geleerd afgelopen jaar. Ik stond op de laatste plaats en zorgde voor iedereen om me heen. Ik heb geleerd dat zelf zorg, grenzen tijdig aangeven en luisteren naar je lichaam cruciaal zijn. Ook als het gaat om daarna te kunnen zorgen voor anderen.

Tijd spenderen met familie en dierbare is het belangrijkste. Deze heeft neem ik aan geen uitleg nodig. Mijn gezinnetje is het áller belangrijkste. Niets doet er verder toe.

Doe dingen die je écht leuk vind is waar ik meer tijd voor heb gemaakt dit jaar. Mijn hobby’s. Dingen waar ik van ontspan. Altijd kwamen eigenlijk de dingen die ‘moesten’ op de eerste plaats. Die ene was. Vaatwasser. Opruimen in huis. Ik laat nu de boel meer de boel en geniet wat meer van lezen, serie kijken of een fijne wandeling samen buiten met Noa. Als ik er behoefte aan heb staat de TV wat vaker voor meneer aan, zodat ik even kan bijtanken om daarna weer die leuke moeder te zijn die ik graag wil zijn. Het ligt niet meer allemaal op een weegschaal en ben niet meer zo streng voor mezelf als voorheen. Ook ben ik meer gefocust bezig, met 1 ding te gelijk zonder afleidingen.

Minder is meer en zo ben ik lekker aan het ruimen. Ik heb ontzettend veel weggegeven, verkocht en opgeruimd. Ik heb een Vinted account aangemaakt naast mijn Marktplaats en Facebook Market Place account waar ik spullen verkoop. Het maakt ruimte in ons huis maar ook zeker in mijn hoofd. Ik ben langzaam aan dingen aan het weg doen die geen waarde hebben. Je kan álles wel bewaren en ben er nu wat kritischer doorheen gegaan. Ik hoop in 2022 alles geheel opgeruimd te hebben vóór mijn verjaardag.

Choose your battles. Niet alles is het waard om een mening over te delen of om je energie in te steken. Ik heb dit jaar geleerd om meer mijn mond te houden en alleen iets te zeggen als het er écht toe doet.

De tijd staat niet stil, dus geniet van het hier en nu. Iets wat ik soms ontzettend moeilijk vind als planner. Maar loslaten heeft ook het voordeel dat er meer ruimte is in mijn hoofd. Ik probeer dingen meer op zijn beloop te laten gaan, ondanks de dingen die gepland móeten worden (denk aan werk/oppas e.d.) Maar ik maak dat het me niet meer uit balans krijgt als die dingen er zijn.

Je moedergevoel heeft altijd gelijk, NOG STEEDS zo waar. Er waren heel wat dingen die er zijn gebeurd die dit hebben bevestigd. Tripjes naar de huisartsenpost, huisarts of belletjes om mijn onderbuikgevoel te bespreken. Alle keren had ik gelijk en dit is zeker een fijne bevestiging. Hoe stom het misschien ook is of klinkt, het is altijd juist en ik luister er dan ook altijd naar.

Hier ben ik dankbaar voor

Ik ben dankbaar voor de gezondheid van mij en mijn dierbare, nu in corona-tijden meer dan ooit. Ik ben dankbaar voor mijn mooie gezin en dat we dit toch maar eventjes met z’n 3tjes hebben gedaan. Ondanks sommige low’s hierbij. Ondanks ook alle aanpassingen op werk ben ik dankbaar fijn werk uit te oefenen waar ik nog steeds ontzettend op mijn plek zit. Ik ben dankbaar dat we de aanpassingen aan de woning hebben kunnen doen met nieuwe kozijnen en een nieuwe badkamer. Het huis wordt steeds meer ons.

Ik ben dankbaar voor deze digitale wereld, waardoor ik ondanks corona toch contact heb kunnen houden met vrienden en familie. Sowieso ben ik erg dankbaar voor de mensen die in mijn leven bleven en soms weer terug kwamen. Ik heb fijne muziekjes ontdekt, mooie wandelingen gemaakt en vooral genoten van het moederschap. Ik heb fijn contact gehad met mede bloggers en nieuwe bloggers ontdekt. Ik ben dankbaar in het algemeen voor mijn blog, de leuke reacties en passende samenwerkingen. Ik ben dankbaar voor alle dingen die ondanks alles nu wél kunnen. Iets met het glas weer half vol proberen te zien. Laten we dit jaar de slingers maar zelf weer ophangen. #lichtpuntjes

Mijn 2021 in 1 woord

Loslaten

God wat is dit mislukt zeg. Ik heb wel geprobeerd meer dingen los te laten en dit is moederschap-gerelateerd wel iets meer gelukt. Verder gewoon niet. Alle COVID maatregelen, de onvoorspelbaarheid van het moederschap, werk… Het heeft gemaakt dat ik me soms heb vastgebeten in dingen die later gewoon makkelijk opgelost waren. Waar ik geen stress en zorgen over had hoeven hebben maar wel heb gehad. Dat is ook precies waarom de onderstaande quote iets toepasselijker wordt voor 2022. ‘Ik heb geen zin daar tijd in te steken‘ is een gedachten die steeds vaker mijn aandacht trok en op popte in mijn hoofd. Een zin die ik dus met alle liefde meeneem naar 2022: tijd voor mezelf en kiezen voor mezelf (en gezin)

Wat 2022 gaat brengen in 1 woord

Balans

Ik hoop zo erg dat dit jaar mij balans gaat brengen. Meer balans als moeder, op werk en voor mezelf en mijn lichaam. De goede stappen in de richting heb ik al gezet de laatste maanden van 2021, maar ik kan hier zeker nog grote stappen in maken. Graag zou ik de focus houden op het woord balans en ook écht daadwerkelijk erbij stil staan of iets nu belangrijk is of niet. Brengt het me uit balans? Wat kan IK daar dan aan doen om het zo fijn mogelijk te houden? Is het het waard me uit balans te brengen? Ik wil bewuster met deze dingen omgaan en kijken naar de dingen die ik wél in de hand heb.

Welke les van 2021 neem jij mee naar dit jaar? Ik word graag geïnspireerd door jullie dus laat je antwoord achter in de comments.

About the Author

10 Comments

zwartraafje

Wat een wijze zaken neem je mee naar de komende jaren. Meer van het nu genieten en beetje bij beetje wat meer ontspullen staan ook op mijn lijstje. Ik doe het al wel hoor maar nog niet voldoende.

Het eerste woord dat me te binnen schiet wanneer ik jouw vraag lees is ‘rust’. Wat gek genoeg voor mij – of toch in mijn gedachten alleszins – gelijk staat met energie. Ik hoop dat ik dit jaar eindelijk weer wat fysieke energie kan vinden zodat ik die zaken kan doen waar ik tot nu toe nog steeds de fut niet voor vind. Maar ik hoop tegelijkertijd ook voor een soort rust in mijn hoofd. Niet alleen het meer loslaten maar me daar vooral ook niet langer schuldig om voelen. Ik denk echt dat voor mij die twee samen horen. Wie weet wordt 2022 voor mij ook het jaar waarin ik wat meer offline ga, waarin ik – hopelijk – terug meer kan lezen/knutselen/gedaan krijg.

Reply
Nicky

Wat een mooie terugblik. Ik laat graag wat stress achter in 2021 (hoewel ik me er best goed doorheen geslagen heb, vind ik) en ik neen liever niks mee uit 2021. Het woord voor 2022 is ‘rust’, denk ik.

Reply
Geke

Wat een mooie en waardevolle lessen!
Ik wens je oprecht toe dat het je lukt om de balans te vinden en te houden dit jaar <3

Ik neem niets mee van het vorige jaar, was er een om gewoon heel snel te vergeten.

Reply
Giovanna Jansen

Mooie lessen en een mooie om meenemen naar 2022, balans. Ik denk dat mijn mooiste les is dat geluk zit in kleine dingen en dat ook als er heel veel niet kan, er nog zoveel andere dingen wel kunnen.

Reply
carolien

Een mooie lijst! Ik heb afgelopen jaar veel gewandeld terwijl ik dat eerder nooit deed (ja met de hond) en dat heeft me best wat gebracht. Nieuwe plekjes leren kennen, veel buiten geweest, fijne gesprekken met mijn vriendin. Eigenlijk veel waardevoller dan een middag door de stad lopen en dingen kopen die we toch niet nodig hebben! Een mooi jaar gewenst!

Reply
Simone

Wat een mooie terugblik op het afgelopen jaar. Al is het natuurlijk jammer dat je je doel niet hebt kunnen behalen. Je hebt wel een heel mooi nieuw doel en denk ook een belangrijk doel voor jezelf opgesteld. Komt vast goed <3

Reply
Zo simpel is dan geluk

Dat is een mooi woord, balans. Iets wat ik je ook enorm gun! Hopelijk wordt het een jaar met minder stress en kan je beter omgaan met de stress die niet te vermijden is.
Zelf wil ik proberen wat meer mijn gevoel te delen in het nieuwe jaar. Online lukt dat altijd wel, maar in real life wacht ik toch te vaak tot mensen daarnaar vragen (en dat doen ze niet).

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *