Wat 2020 mij heeft geleerd (en wat ik meeneem naar 2021)

Ik nam jullie in 2019 al mee in mijn lessen die ik leerde en wat ik meenam naar 2020. Uiteindelijk wil ik dit elk jaar doen. Inmiddels zit de eerste werkweek van 2021 er voor mij op en heb ik nu weekend. Ondanks alle corona perikelen probeer ik alles zo positief mogelijk te benaderen. Vooruit kijken en dingen meenemen die ik dagelijks kan gebruiken.

Wat 2020 mij heeft geleerd (en wat ik meeneem naar 2021)

Dit neem ik mee naar volgend jaar

Er zijn zeker weer lessen die ik in het jaar 2020 heb geleerd, juist van het rare jaar. Selfcare is belangrijk. Je kan pas voor anderen zorgen als je voor jezelf hebt gezorgd. Ik zat wat minder goed in mijn vel en merkte dit lichamelijk. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een pas op de plaats maakte en vaker voor mezelf koos. Voor de dingen waar ik blij van kan worden, oplaad en energie van krijg.

Geluk zit hem écht in de kleine dingen en het is goed hier dagelijks bij stil te staan. Juist het afgelopen jaar waarin de ‘normale’ dingen ineens niet meer normaal waren was het een uitdaging overal de positiviteit van in te zien. Ik probeer van de dingen te genieten. Noa die loopt de babbelen en een boekje leest. Van het lachen op werk met mijn collega’s. Van dat ene fijne boek uitlezen. Van een brain-loze kerstfilm kijken. Een extra grote mok thee met een stukje Tonys erbij. Genieten op de bank samen met M. even quality time als ons meneertje op bed ligt.

Tegenslagen zijn niet erg, het gaat erom hoe je ermee om gaat. Je kan zitten piekeren. Je kan erover in zitten. Maar je kan het ook laten gaan. Dit is iets wat ik altijd erg lastig vind maar zeker wil gaan doorvoeren in 2021. Ik raad zeker aan om de show van Roue Verveer te kijken; Heppie de Peppie. Daarin bespreekt hij hoe hij altijd vrolijk kan zijn. Deze techniek wil ik dit jaar gaan toepassen. Zo maak je het leven zelf een stukje luchtiger.

Gooi je handen in de lucht als het even niet gaat hoe je het in je hoofd had, geef je eraan over. Dat was het afgelopen jaar; een rollercoaster. Er was niets wat je kon voorspellen en dus was het roeien met de riemen die we hadden. Voor iedereen. Dat maakte dat je dit zeker niet alleen hoefde te ondergaan. Soms gingen dingen even helemaal niet en liet ik het maar gaan. Ik kon er toch niets aan veranderen.

Leef in het hier en nu. je weet nooit wat de toekomst je brengt. Je kan je wel zorgen maken over morgen maar dat haalt de glans weg van vandaag. Ik probeer dus wat meer go with the flow te zijn. Te genieten in het hier en nu en me niet druk te maken over (kleine) dingen van morgen, overmorgen en volgende maand. Dat zien we dat wel weer.

Geniet van de kleine gelukjes
Niet voor niets heb ik een geluksmomentjes categorie op mijn blog. Het zijn echt zoals ik al zei, de kleine dingen die het hem doen. Het is fijn deze op de schrijven, foto’s van te maken/delen via Instagram of hier een artikel aan wijden.

Hier ben ik dankbaar voor

Ik ben dankbaar dat ikzelf en mijn dierbare gezond zijn. Ik ben dankbaar dat ik mijn werk gewoon nog mag uitoefenen en er nog steeds (ondanks sommige aspecten) met een blij gevoel heen ga. Dankbaar dat Noa het onder alle omstandigheden zó goed doet en eigenlijk altijd alles ondergaat, aangaat en vrolijk is. Ik ben blij dat ik ondanks alle corona maatregelen het fijn heb kunnen regelen met oppas; mijn moeder en schoonmoeder zijn de beste!

Ik ben nog steeds erg blij met het dorp waar we wonen & onze woning (die we aankomend jaar gaan verbouwen, whoop!) Ik ben blij met mijn vrienden, die in deze tijden zeker van zich hebben laten horen. Maar ook de leuke contacten via Instagram en op mijn blog met jullie. Het is telkens een feestje om na al die jaren nog steeds reacties te ontvangen. Ik ben dankbaar voor M, en onze fijne relatie waarin we kunnen lachen en serieuze gesprekken kunnen voeren. Waarbij we kunnen gek doen en dansen in de huiskamer. Leuke en nieuwe muziekjes ontdekken. Nieuwe inspirerende mensen/bloggers ontdekken en hier positiviteit uithalen. Bloemen plukken langs de kant van de weg. En ik denk he, dat ik wel kan blijven typen over de fijne dingen in het leven. #lichtpuntjes die ik zeker aankomend jaar ga delen.

Mijn 2020 in één woord

Selfcare

Mijn woord dat ik koos voor dit jaar was selfcare, CHECK check dubbel check. Dit is mede door corona (laten we het positief bekijken) meer dan gelukt. Ik zei vaak nee. Koos voor mezelf en mijn gezin. Genoot van de dingen waar ik blij van kan worden en leerde mezelf meer & meer kennen. Het was een goed gekozen woord zonder dat ik dit wist het einde van 2019. Juist hierdoor kwam ik mezelf tegen en probeerde beter te luisteren naar wat mijn lichaam aangaf.

Wat 2021 gaat brengen in één woord

Loslaten

Een mooi woord voor 2021 denk ik zo: loslaten. Iets wat ik altijd lastig vind maar aankomend jaar zeker wil doen. Dingen loslaten waar ik niets aan kan veranderen. Wat meer mee gaan met de flow. Loslaten van Noa en zijn ‘baby/dreumes’-tijd hoort er denk ik ook bij. Loslaten wat een negatieve invloed heeft op mezelf en mijn lichaam. Hierdoor hoop ik wat meer van alles ‘in het nu’ te kunnen genieten.

Wat neem jij mee qua lessen van 2020 naar 2021? En heb je al een woord voor 2021? Ik lees ze graag in de comments

About the Author

21 Comments

Heidi

• Ook dingen los laten, dat heb ik 2020 ook gedaan. Maar vooral opkomen voor me zelf, me niet meer laten doen. Ook al is het familie van me. Maar vooral meer genieten… Dat heb ik een grootste deel geleerd door die corona.

Reply
zwartraafje

Ik probeer dit keer even te reageren vanuit een privacy scherm. Om de één of andere reden is dat een trucje dat soms wel werkt. Hopelijk doet het dat nu ook want ik wil je echt even laten weten dat ik dit een heel mooie terugblikpost vind. Zo fijn om op die manier te kunnen terugkijken naar het voorbije jaar maar er daarnaast ook lessen uit te kunnen trekken. Ik heb het eigenlijk grotendeels hetzelfde ervaart als jij. Iemand formuleerde het ooit als volgt: we zitten allemaal in dezelfde storm maar niet iedereen zit in een even veilige/comfortabele boot. Dit besef heeft me nog meer doen beseffen dat we ondanks die tegenslag heel veel hebben om dankbaar om te zijn. Die kleine gelukjes die ik altijd al koesterde ben ik daardoor nog meer gaan koesteren dit jaar. Een woord uitkiezen per jaar doe ik eigenlijk niet maar ik ga dit jaar wel proberen om minder te vergelijken. Wat ook wel een beetje neerkomt op loslaten. Ik heb de slechte neiging om mezelf onderuit te halen door me te vergelijken met anderen die bijvoorbeeld meer gedaan krijgen als ik, of magerder zijn of … Ik vergelijk mijn huidige ik ook te vaak met vroeger. Toen ik minder woog, nog meer kon lezen, meer kon doen omdat mijn lichaam wat minder tegenwerkte, … dat soort zaken moet ik echt loslaten en genieten van wat ik wel kan doen, mezelf leren appreciëren zoals ik ben én vooral wat minder streng/kritisch/veeleisend zijn voor mezelf.

Reply
SAS

Ik snap er nog steeds niets van *zucht. Dat het reageren soms niet lukt en dan wel weer vanuit een privacy scherm. Is helaas weinig aan te doen ben ik bang. Ik waardeer het zeker dat je reacties blijft achterlaten, ook al is het een sompslomp.

Mooi dat je gaat minder vergelijken dit jaar, zeker ook niet doen. Iedereen heeft z’n eigen pad. Hoewel ik me zeker kan voorstellen dat het lastig is als je hoofd en lichaam een ander idee hebben. Knuffel <3

Reply
Angela

Leuke post! Super goed idee om terug te blikken op 2020 en kijken wat je daaruit kan halen 🙂
Super leuke blog ook verder!

Reply
Anne

Mooi! Ook hoe je aan afgelopen jaar toch een positieve draai weet te geven. Ik denk dat het een jaar is wat ons veel geleerd heeft en inderdaad, de lessen die jij beschrijft, zijn daar onderdeel van. Het woord voor dit jaar wordt voor mij ‘rust’. Klinkt misschien gek na zo’n rustig jaar, maar ik wil graag een aantal dingen vanuit rust kunnen doen en goed voor mezelf zorgen in het proces. Hopen dat dat gaat lukken!

Reply
SAS

Heel erg veel succes met dit mooie woord. Zo aan je artikelen te lezen op je blog moet dat helemaal goed gaan komen <3

Reply
Nicky

Voor mij was er niet zoveel nieuws onder de zon. Omdat mijn verkering slecht ter been is en altijd veel pijn heeft (en dus ook snel moe is) gaan we maar weinig weg. Hij kan gewoon niet zoveel. Ik vond het het afgelopen jaar wel eens vervelend als ik (vooral in de media) mensen hoorde klagen over niet op vakantie kunnen of niet uit eten kunnen. ‘Duh’ dacht ik dan ‘Welcome to my world’. Wij zitten eigenlijk al vier jaar in quarantaine. Ik kon me daar ongelooflijk aan ergeren. Ik moest echt even terug naar mijn principe dat niet iedereen hetzelfde is en dat andere mensen dingen anders kunnen ervaren dan ikzelf. Dat vergat ik het afgelopen jaar wel eens. Dus dat is voor mij wel een goede les om mee te nemen naar het nieuwe jaar.

Reply
SAS

Mooie les en kan me helemaal voorstellen dat het dan ondankbaar klinkt. Ik had dat met werk; je moet blij zijn naar je werk te kunnen en niet alleen maar thuis te zitten. Voor beide is wat te zeggen denk ik dan maar. Tevens leven we allemaal een ander leven en hebben een andere kijk op dingen. Hoop dat het met je verkering wel steeds beter gaat… !

Reply
Louise

Wat een mooi doel voor 2021 🙂 <3 En gezien je blogjes van 2020 was selfcare ook heel toepasselijk. Zo knap hoe je een woord op een jaar kan plakken. Mijn belangrijkste doel voor 2021 is ook vrij gelijk aan jouw doel, het komt ook neer op de dingen te leren nemen zoals ze komen en blij zijn met iedere dag 🙂

Reply
Morgaine

Wachten, dat is wat nu in mijn opkomt, het is niet het woord voor 2021, zeker niet, maar dat is wat ik aan het doen ben, wachten tot alles weer een beetje normaal wordt. Wachten tot ik weer naar mijn eigen huis kan. Wachten, totdat… ik weer even op mijzelf kan zijn. Tot die tijd, ben ik bang, dat ik slechts het woordje creativiteit mee zal nemen, ik zit vol ideetjes en dingen die ik wil, maar ik moet wachten, want ja, ik heb niet alles bij mij in Drachten natuurlijk, en wat ik dan echt wil, ligt in Almere. En nee, het is dan ook niet een kwestie van even ophalen of zo… ik wil het daar doen 😉

Wat ik geleerd heb van 2020, weinig eigenlijk, wat ik al jaren tegen iedereen zeg, is de corona zeg maar de reden dat iedereen het nu ook heeft gedaan omdat het moest, whooooooohahahaha Hoe vaak ik wel niet gezegd heb, zorg eerst voor jezelf, als jij heel bent, kun je er pas zijn voor een ander, zelfs je eigen gezin. Soms, moest ik zelf stiekem lachen om anderen dus, die ineens de wereld heel anders moesten gaan zien en indelen, hun wereld. Genoten van thuis zijn met de kinderen, dingen te doen waar ze nooit tijd voor hadden want… en zie… dankzij corona.

Het enige wat ik nu weet, in een ander iets groter huis misschien, zouden Liefste en ik zeer goed samen kunnen leven. Let wel, in een heel ander huis! Nieuw, of nieuw… in de zin van, het was nog niet van hem, en het was nog niet van mij. Met ruimte voor hem met name, maar ook voor mij.

X

Reply
Morgaine

Ik reply even op mijzelf, ik klik jouw site weg en ineens schiet het woord voor 2021 in mijn hoofd…

RUIMTE….

Dat gaat mijn woord zijn voor 2021. 😉

X

Reply
SAS

Dat is zeker waar. Het heeft zeker uitvergroot waar het écht om gaat in het leven. En mooi dat je dat hebt geleerd; dat het samenwonen bevalt. Ik zeg in 2021… 😉

Reply
Annelies

Bij mij wordt selfcare het woord voor 2021 denk ik. De voorbije jaren stonden in het teken van de bouw van mijn huis, maar tegelijk ook werken en worstelen met mezelf. Nu een aantal van die dingen in de plooi aan het vallen zijn, is het tijd om naar mijn eigen grenzen te kijken.

Reply
SAS

Mooi. Succes met het streven van dit woord in 2021. Ben erg benieuwd hoe het het einde van het jaar ervoor staat. Take care 😉

Reply
Darina

Een prachtig woord heb je gekozen voor het nieuwe jaar! Wat ik meeneem naar dit jaar qua les? Niets is wat het lijkt en vanzelfsprekend. M

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *