MOMlife | Waarom ik altijd speelgoed met aandacht kies

Verjaardagen, feestdagen met cadeautjes… De kasten puilen soms uit met cadeautjes die hij heeft gekregen. Sowieso maak ik altijd een lijstje met cadeau ideeën via lijstje.nl, aangezien ik dan ook écht dingen krijg die ik graag voor Noa krijg/aanschaf. Speelgoed probeer ik altijd met aandacht te kiezen. Speelgoed waar hij echt wat aan heeft, hem uitdaagt, hem ontwikkeld.. Maar ook open ended speelgoed, waardoor zijn fantasie wordt geprikkeld. Ik neem jullie graag mee in de keuzes die ik heb gemaakt/vaak maak en welk speelgoed er volgens gekozen is.

Dit is trouwens puur mijn eigen ervaring en hoe ik het aanpak.

MOMlife | Waarom ik altijd speelgoed met aandacht kies

Ik probeer bij Noa eigenlijk altijd wel te kijken waar zijn interesses liggen, ook toen hij baby was. Alles hou ik netjes bij via lijstje.nl. Als ik iets tegenkom zet ik dit op zijn verlanglijstje om vervolgens als de tijd daar is er eens kritisch langs te gaan. 9 van de 10 keer is het speelgoed wat voor een iets oudere leeftijd is. Maar ook zeker dingen waarvan ik zie dat hij er veel mee speelt zoals bijvoorbeeld DUPLO, spulletjes voor in de zandbak of tijdens het in bad gaan. Hoe ik op het speelgoed kom? Soms vanuit mijn werk, soms via door klikken bij speelgoed wat ik al heb gekozen of kom ik dingen toevallig tegen.

Tips (voor een leergierige 2 jarige)? Zowel open ended speelgoed als gesloten speelgoed.
De ‘Ik leer’ dozen (waar ook de bovenstaande letters vandaan komen), Klorofil, Play-Doh, blokkenset, Kinetic Sand, LEGO/DUPLO, Sticker en kleurboeken, mageneten en spulletjes van Bambolino (verschillende leeftijden)

Bekijk hier zijn cadeautjes voor zijn eerste verjaardag & zijn 2de verjaardag. Voor zijn 2de verjaardag heeft hij het grootste gedeelte van zijn lijstje gehad.

BING poppetjes, Kinetic sand (open ended speelgoed) / XL Placemat NOUI NOUI #spon

Open ended speelgoed

Open ended speelgoed is speelgoed met ruimte voor de fantasie van je kindje. Vaak is dit speelgoed zonder geluid, gemaakt van duurzame materialen en prikkelt zowel de fantasie van het kind als de ouder. Dit speelgoed is gemaakt om lang mee te gaan. In elke levensfase kan het kind zijn of haar fantasie er op los laten. (bron)

Het meest bekende speelgoed is toch wel de Wobbel, Blokken, Kapla, Imitatie speelgoed (zoals keukentje, poppenhuis, werkbank…), verkleden, klei en stapelstenen. Maar ook het maken van een tent met een laken (wat we nu steeds vaker doen thuis) en kosteloos materiaal. Zo had ik toen hij klein was een doorzichtig flesje gevuld met rijstkorrels. Hij was er helemaal weg van.

Ook zijn tekenbord (voor €5) van de Zeeman is een grote hit. Hij tekent er veel op: Flamingo’s, het ABC, Pelikanen… Hij is er altijd in de auto druk mee bezig en neemt het overal mee naar toe. Echt een ideale aankoop, deze mama dacht voor dat geld dat het snel stuk zou zijn maar nee. Hup, ding heen & weer en hij wist hem weer en begint opnieuw.

Ik vind het mooi te zien dat Noa zelf altijd erg creatief en veel fantasie heeft. Zo speelt hij met speelgoed wat eigenlijk niet open ended is, ook vaak op deze manier. Hij gebruikt speelgoed niet altijd waar het voor bedoel is en komt zelf met nieuwe ideeën. Zo had hij van de week een palmboom en hij vond het een sambabal en ging ermee schuddend door het huis. Ook met de DUPLO bouwt hij met de losse steentjes altijd een eigen idee.

Ook in de zandbak kan hij zich prima vermaken en verzint hij de mooiste creaties. Een kasteel. Een grote berg. Water en zand zijn wat dat betreft toch echt wel favoriet. Juist fijn om dus wat benodigdheden hiervoor aan te schaffen. Online vind je veel maar ook bij de Action of andere low budget winkels is genoeg te vinden. Zo is hij nog steeds helemaal blij met zijn ijsjes set van de Action die onder €1 waren. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk en dat vind ik er nou juist zo leuk aan. Ik probeer steeds meer gericht te kijken welk speelgoed wat is en vernieuw dit telkens beneden. Boven heb ik een bak staan met speelgoed, die ik over een aantal maanden dan weer omruil met speelgoed wat nu beneden staat. Zo prikkel ik zijn fantasie en blijft hij gepikkeld over zijn ‘nieuwe’ speelgoed. Dit zelfde trouwens voor zijn leesboekjes.

Gesloten speelgoed

Items met een gesloten-einde worden ook wel made for purpose toys genoemd. Dit type speelgoed kent vaak één mogelijke spelwijze – denk aan puzzels of spelletjes die een vooraf bepaalde conclusie hebben. Een puzzel is op een bepaald moment af en heeft meestal slechts één mogelijke oplossing (bron)

Als ik zo rondkijk met het speelgoed wat ik voor Noa heb, heb ik een mooie mix. Zeker dat ik ook heel wat ‘gesloten’ speelgoed heb. Autootjes met een bepaalde print bijvoorbeeld of de Klorofil speelboom. Ook puzzels is Noa gek op en heb ik er veel van (denk aan een ABC puzzel of een dino puzzel) Ik vind het mooi te zien dat hij soms juist kiest voor open ended speelgoed, soms voor gesloten en soms beide voor een ander doeleinde gebruikt. Zo geef ik hem van beide wat mee en kan hij uiteindelijk nog zelf kiezen wat hij wil spelen en ermee wilt doen.

Artikel idee

» Lees meer over de affiliate links hier

Denk jij er altijd goed over na welk speelgoed je koopt voor je kind of wat je eventueel als cadeautje geeft?

About the Author

9 Comments

Anika

Als constante lezer van deze blog moet ik toch minstens één keer reageren en je feliciteren met het goed werk. Ga vooral zo door!

Reply
Robin Schrijvers

Interessant! Had nog nooit van die termen gehoord… Weer iets bijgeleerd ☺️ Heb dat altijd cool gevonden, zo kinderen die echt de grootste fantasie hebben met de simpelste dingen. Een tak dat bij wijze van spreken eerst een zwaard is en 3 minuten later een hockeystick. Fantastisch toch!

Reply
Nicky

Ik kocht ook het liefst speelgoed waar mijn dochter haar fantasie bij kon gebruiken. Het stomste cadeau dat ze ooit kreeg (zonder overleg) was een goudvis in een kom. Daar was ik écht niet blij mee! Ahhhh, dat boomhuis van Noa! Love it! Ik had ‘m als kind en heb er superveel mee gespeeld!

Reply
SAS

MUWHAHAHAHA. Een goudvis. Wie verzint zo’n cadeau :’)
En het boomhuis wordt uitermate veel mee gespeeld. Wil hem ook aanvullen met overig spul daarvan voor Sint/Kerst

Reply
johanne

Wat interessant! Ik wist helemaal niet dat bepaald speelgoed zo genoemd werd. Blijkt ook wel uit mijn aankoopgedrag, vrees ik 😛 . Ik vind het echt heel moeilijk om passend, uitdagend en fantasieprikkelend speelgoed te kopen voor de jongens. Ze zijn ‘nog maar’ 1,5, maar ze hebben natuurlijk steeds nieuwe uitdagingen nodig. Ik ga je oude blogs eens doorspitten 😀

Reply
SAS

Was voor mij ook een eye opener hoor, dat het echt namen heeft. Vind het juist een uitdaging van alles wat te hebben. Sowieso een fantasierijk kind dus dat scheelt 😉
Mocht je tips willen hebben kan je me altijd contacten 🙂 Weet veel door Noa maar ook door mijn werk.

Reply
Audrey

Interessant om te lezen! Wij zijn inderdaad ook al druk bezig om lijstjes te vullen met wat we graag zouden willen. Iets dat hun fantasie prikkelt is inderdaad wel het leukste. Grappig dat daar ook echt termen voor zijn.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *