Omdat er corona is heb ik ontdekt…

Uiteraard. We zijn een jaar verder en CORONA SUCKS. I get it. Mensen worden of zijn ziek, we kunnen de ‘normale’ dagelijks dingen zoals winkelen en knuffelen niet meer doen en eigenlijk staat het leven als we hem kende op zijn kop. Thuis werken. Mondkapjes dragen. Geen (buitenlandse) vakanties meer. Iets wat we vóór corona tijden nooit hadden durven denken. Maar ik wilde juist weer in deze vervelende tijden even het licht werpen op de dingen die ik juist wél heb ontdekt nu corona er is. Een positief artikeltje dus met dingen die ik nu juist (meer) doe, heb geleerd of extra van geniet.

Omdat er corona is heb ik ontdekt…

…dat meer kiezen voor mezelf een pré is
Als je zorgt voor jezelf kan je pas zorgen voor een ander. True to that. Selfcare is iets wat de laatste tijd steeds vaker op mijn prioriteiten lijstje staat. Hoog, eerst in de middenmoot. Ik merk dat ik door corona een versnelling terug ben gegaan want aan de ene kant erg fijn voelt. Er ligt minder druk op bepaalde dingen (afgezien van werk) waardoor ik meer kan genieten van alles in het échte moment.

…dat zelfs in lastige situaties (die wel noodzakelijk zijn) je altijd je gevoel moet volgen
Ik heb zeker ondervonden dat voor jezelf opkomen in nare situaties een must is. Vervelend om te doen, maar door corona wel noodzakelijker geworden. Doordat ik bewust blog kan ik er niet veel over kwijt maar dat het me extra stress heeft oplevert kan ik je wel vertellen. Toch kies ik ervoor om bij mezelf te blijven. Om dingen te blijven uitspreken en situaties die onaangenaam aanvoelen te mijden of om te denken. Je gevoel klopt. Altijd.

…dat tijd met mijn gezin het meest waardevol is (door corona meer tijd gehad om te spenderen met Noa)
Meer tijd samen. Tijd die je anders besteed aan uitstapjes (zonder kind) of werken. Door mijn wekelijkse thuiswerkdagen heb ik genoten en geniet ik nog steeds van Noa zijn ontwikkeling. Toen corona ons land in kwam was hij rond de 7 maanden oud. Inmiddels gaat hij richting de 2. Ik heb zo kunnen genieten van zijn eerste stapjes, het steeds meer babbelen van woorden en ik heb genoten van kleine uitstapjes richting de kinderboerderij of de speeltuin. Tijd die ik zonder corona minder had gehad. Het zien opgroeien van hem. Ook de weekenden bestaan uit het samen zijn. Geen voetbal van M. Geen dates voor mij met vriendinnen… En hoewel ik dat natuurlijk mis is de tijd die ik nu heb gehad en nog steeds krijg erg waardevol.

Zelfgemaakt BLOND Amsterdam bord tijdens vrijgezellenfeestje van mijn vriendinnetje 2019

Omdat er corona is heb ik ontdekt…

…dat dingen nou eenmaal onvoorspelbaar zijn
Tsja. Dit hoef ik denk ik niet zodanig uit te leggen he? Ineens zitten we in zo’n situatie die niemand had verwacht. Vakanties die worden gecanceld. Thuis werken en zo min mogelijk op pad. Niet meer eventjes winkelen in je favoriete stad. Geen lunch dates met je vriendinnen. Geen knuffels. Geen verjaardags-vieringen. Het leven is onvoorspelbaar en eigenlijk he, maakt dit het ook zo mooi. Je weet nooit wat er over een maand gebeurd. Of over een paar weken. Het is zo veranderbaar en we moeten ons maar gewoon de gow with the flow-mentaliteit aanleren. Ik zeg aanleren want ik heb daar nog weinig kaas van gegeten. Ik weet liever waar ik aan toe ben maar merk wel dat het steeds makkelijker gaat dingen van me af te laten glijden.

…en dat je dingen/mensen/situaties zeker niet als vanzelfsprekend moet vinden
Ik heb met een aantal goede vriendinnen (écht goede vriendinnen) weinig contact meer. Je komt de ware aard van mensen helaas tegen. Geen appjes, geen belletjes. Of mensen van de aardbodem zijn afvallen. Daarbij merk ik zeker dat je situaties en dingen niet als vanzelfsprekend moet vinden. Werken op werk; zonder mondkapje met volle lokalen (100+ kinderen) is géén vanzelfsprekendheid. Sommige dagen zitten we op 30 noodopvang kinderen, soms maar 3. De situatie thuis werken is ook nog zoiets: nooit bedacht dit 1 of 2 keer in de week te moeten doen als pedagogisch medewerkster. Ik koester de dagen dat alles wat fijner gaat. Ik geniet van de vriendinnen die wél de moeite nemen wat van zich te laten horen. Ik geniet van de 3 kinderen die er op dat moment zijn en waar ik de volle aandacht aan kan geven & een activiteit mee te doen. Ik doe gekke dansjes in het lokaal met de kinderen, werk mijn administratie bij, heb diepere gesprekken door de kleine groepjes kids en ik probeer ze wat leuks te geven om naar uit te kijken.

…dat tijd besteden in de buitenlucht erg fijn is
Elke dag naar buiten lukt niet altijd, maar wel vaak. Ik geniet van de fijne (langere) wandelingen met Noa. Ik geniet van skate ritten. Ik geniet van even wandelen naar de winkels. Eventjes lekker luchten, vooral de dagen die op elkaar lijken en je veel thuis zit in je vrije tijd.

Wat zijn de positieve dingen die je hebt meegekregen nu er corona is?

Note: Ik snap ook best dat mensen in corona geen ‘silver lining’ zien. Als er mensen in je omgeving ziek zijn of andere nare dingen die mede door corona gebeuren, kan ik me zeker voorstellen dat het soms ontzettend lastig is het fijne van zo’n naar virus te zien. Weet dat ik ondanks deze post jullie niet vergeet. Ik wilde gewoon even stil staan bij de mooie dingen die het ook kan brengen en de inzichten die het mij heeft gebracht.

16 reacties op “Omdat er corona is heb ik ontdekt…

 1. Zo mooi om te lezen hoe een vreemde en moeilijkere periode ook heel wat mooie momenten met zich meebrengt. Zeker nu is het belangrijk om daar nog meer aandacht voor te hebben en zo het gemis van andere zaken wat te compenseren. Ik ben momenteel nog wat meer aan het sukkelen (gezondheid) en merk dan nog meer dat het op zo’n moment moeilijker is om lichtpuntjes te spotten maar dat je ze net op dat moment heel goed kan gebruiken.

 2. Mooie post en hele fijne inzichten heb je opgegaan. Mijn silver lining is het complete gebrek aan ‘agenda stress’. Het rustiger aandoen en meer plezier vinden in dingen die ik eerst echt voor lief nam.

 3. Als straks de lockdown voorbij is, hoeven jullie mij niet te roepen, hoor! Ik blijf wel gewoon lekker zitten. 😉
  Ik vind het toch allemaal zo heerlijk! Thuiswerken of alleen op kantoor vind ik fijn. Niet kunnen shoppen vind ik fijn. Ik vind het heerlijk dat heel veel dingen niet mogen, want dat zijn nou juist de dingen waar ik niet van houd. Uitgaan, naar de bios, op vakantie. Ik ben gewoon graag thuis. Dingen die ik wél graag doe (wandelen, lezen, knutselen, bakken, tekenen), mogen juist wel. Heerlijk ook om de sociale verplichtingen te kunnen omzeilen en sommige mensen niet te zien. De mensen die wel graag zie, bezoek ik gewoon in mijn eentje. Op afstand. Geen probleem.
  Wat ik ook heel bijzonder vind, is om te zien hoe veel moeite mensen hebben met deze manier van leven. Daar kan ik me echt over verbazen. Mijn verkering heeft natuurlijk chronisch pijn, dus eigenlijk zitten wij al jaren in een soort lockdown. Als ik mensen hoor klagen dat ze niet naar een terras kunnen, of naar film of weet ik veel wat, dan denk ik vaak “Tja… Welcome to my world!” Maar ik snap ook wel dat niet iedereen zo’n einzelgänger is als ik dus dat het voor veel mensen wel moeilijk is.

 4. Ik vind de rust op kantoor juist erg fijn en hoe tegenstrijdig het voor mij ook is, dat ik niks moet, hoewel dat dus juist ook tegenstrijdig werkt, want ik ben het totaal niet gewend om zoveel thuis te zijn.

 5. Ik herken zo wat je zegt! Ook Remus was ongeveer 7 maanden met de eerste lockdown en ze kunnen me dat nooit afnemen: hem van dichtbij zien groeien, zijn eerste pogingen tot kruipen, rechtkomen en stapjes. Dat is iets dat eigenlijk door Corona is en waar ik ZO dankbaar voor ben, ondanks dat Corona ook wel zwaar is (geweest). Maar wat een eer, wat een plezier om het van zo dichtbij te mogen meemaken.

 6. Heel mooi om te lezen dat je door deze lastige tijd hebt ontdekt wat belangrijk voor je is. Ik waardeer sommige dingen nu ook veel meer als hier voor. Het is zo belangrijk om een fijne plek te hebben en echt tijd te nemen voor jezelf en je gezin.

 7. Jij bent een jonge mama, die in normale tijden had gewerkt, en nu merk je hoe fijn het is om thuis mama te kunnen zijn tussendoor. Dat ben ik altijd geweest. Ik hoop dan ook, dat andere werkende mama’s hetzelfde merken nu, hoe waardevol het is om thuis te zijn voor je kind eventueel, en dat die keuze bij elke mama anders is. Dat de onderlinge ja wat is het eigenlijk, gevechten over zullen gaan dankzij deze periode. In het algemeen dus, ik weet dat jij er net zo over denkt 😉

  Als oma, voel ik mij nu even vervreemd juist van mijn kleinzoon, en kleindochter in de buik, kent mijn stem nog niet, al start de tijd nu juist om het zo vaak mogelijk te horen, waar Luca mijn stem heel vaak hoorde in de zwangerschap en rustig werd als hij mij weer hoorde daarna… hoe is dat straks met mijn kleindochter? Ja, ik ben thuis, maar wel ver weg van mijn dochter en kleinzoon en schoonzoon natuurlijk ook. Mijn ouders die ik voor het laatst op 1 dec. heb gezien.

  Zie ik voordelen? Afgelopen zomer nog wel, op dit moment is er 1 voordeel nog, al is die gisteravond ook aan duigen gegaan, de avondklok en visite… Als men nu op visite komt in de avond, was ik er zeker van, dat ze allemaal voor 21.00 uur weg zijn… nu wordt dat 22.00 uur… nou ja, gezien de herstelperiode van Liefste, is dat eigenlijk best fijn.

  Winkels, mijn kleinzoon bijna jarig, en gisteren zowaar een makkelijke shopafspraak kunnen maken om de cadeautjes te kopen voor Luca, ja de collectie van Little Dutch blijkt er te zijn bijna compleet, hahaha En zo ook voor mijn kleindochter al iets gevonden als ze straks de wereld in komt. Echter, wil ik gewoon kunnen browsen noem ik het nu maar even, winkel in, winkel uit, want nu is het Luca, in mei is mijn dochter jarig… Ik wil zoeken, kijken, vergelijken… vast houden, dat mis ik nu echt, of het nu om een kaart gaat, of een kleinigheidje… en ik snap dit stukje nog altijd niet, wel met zijn allen de supermarkt in mogen en de drogisten.. maar de andere winkels doen we raar over.

  Verder, afgelopen zomer, ja, dat was wel fijn, de winter al minder, voor ons was en is het eigenlijk een crime, vooral omdat Liefste natuurlijk in de evenementen zit ook… Hij heeft onthaast, ja er is werk aan huis en tuin gedaan, maar ja, als het geld op raakt… minder binnen komt… dan houdt dat ook op ergens.

  X

  1. Fijn juist om er zo naar te kijken toch? Hopelijk snel weer wat meer écht kunnen shoppen i.p.v. shopafspraken en gericht winkelen. Kan me voorstellen dat het zeker lastig is als je een kleinkind hebt (en op komst) en je minder er bent.. Maar dan kan je straks allemaal mooi inhalen! <3

 8. Wat een prachtig artikel! Juist mooi dat je ook bij de silver linings stilstaat die deze situatie ook met zich meebrengt. Ik denk inderdaad dat corona ook dingen als meer tijd voor jezelf en tijd met degenen die het dichtst bij je staan (je partner of gezin) door te brengen. Dat ben ik ook enorm gaan waarderen in deze tijd. Natuurlijk zijn er ook lastige momenten en ook ik heb in de coronatijd niet altijd makkelijke dingen meegemaakt, maar ik merk wel dat de focus op de dingen die er wél zijn en die ik wél kan waarderen me enorm helpt om het positief in te zien.

 9. Ik heb vooral ontdekt dat ik het echt meer dan oké vind om minder sociale dingen te hebben. Dat mis ik helemaal niet eigenlijk. En daarnaast dat ik echt heel graag thuis ben en mijn huis fijn vind 🙂

 10. Het zijn zware tijden en net daarom moeten we positiviteit gaan zoeken. Het is fijn te lezen dat je hebt ontdekt wat belangrijk is. Zoals tijd voor jezelf nemen. Het is zo belangrijk en zo weinig mensen nemen hier echt de tijd voor (of voelen zich schuldig omdat ze ‘alleen maar aan zichzelf denken’. )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *