MOM life | Kinder(speel)kamer inspiratie (en 4 tips hoe wij de kamer opgeruimd houden)

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Perfecthomeshop

Dat ons huis is veranderd sinds de komst van Noa is uiteraard wel duidelijk. Met een grote box in de woonkamer, overal speelgoed en uiteraard een eigen fijne kamer voor hem. Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe het was zónder al die boekjes, speelgoed en zijn gezellige voetjes die op ons laminaat trappelen. A lifetime ago, terwijl het eigenlijk nog helemaal niet zo lang geleden is. We hebben zeker nu Noa wat ouder aan het worden is heel wat plannen voor zijn slaap/speelkamer. Ook ben ik steeds meer bewuster bezig met opruimen, opbergen en het ondanks al het speelgoed dat hij heeft wat overzichtelijker te houden.

I.v.m. bewust bloggen is de 2de naam van Noa niet zichtbaar (Lees mijn disclaimer voor meer informatie)

Slaapkamer
Bovenstaande foto is hoe de slaapkamer van Noa eruitziet. Wij hebben gekozen voor lichte kleuren op de muur en meubeltjes met een lichte kleur. Ook over het bed en het matras hebben wij van tevoren nagedacht, aangezien dit een meegroeibed is. Dat houdt in dat als Noa een peuter is we dit bed kunnen aanpassen en het zelfs als bank kan figureren. Zo hoeven we niet nogmaals een nieuw bed aan te schaffen op een later tijdstip. Of hij moet uiteindelijk een stapelbed willen hebben, dan hebben we wel een probleem 😉 Ook wist ik niet dat je tig verschillende babymatrassen had. Hierover hebben we dus ook nagedacht zodat dit voor ons ook een eenmalige aanschaf was. Mocht Noa straks wat ouder zijn en een ander bed krijgen kunnen we nog 1 van de vele soorten matrassen 70×200 aanschaffen. Keuze genoeg. Maar dat is uiteraard verre toekomstmuziek want deze kamer en de meubeltjes kunnen nog wel langer mee. Laat hem eerst maar eens 2 worden 😉

Speelhoek
Zowel in de woonkamer als boven in zijn kamer zijn we van plan een speelhoek te maken. De box staat nu nog in de woonkamer (en verkopen we, bij interesse kan je me contacten!) maar we willen daar een leuk speelhoekje maken waar Noa zich lekker kan vermaken. Ook boven in zijn kamer lijkt het me tof als er een soort werkblad komt waar hij heerlijk met een stoeltje (of op de grond) kan spelen.

De voorbereidingen heb ik al getroffen. Zo ben ik bezig met zijn keukentje op te pimpen (die in de woonkamer komt te staan naast zijn werkblad). Maar ook heb ik al de onderstaande dingen in gedachte. Zo heb ik voor de Sint de autoweg tape gevraagd, om zo (net als de afbeelding erboven) een weg te kunnen maken op de nieuwe kasten. Noa is sowieso wel fan van auto’s (en vooral brandweerwagens) dus ik denk dat dit wel een fijne toevoeging is. Ideeën genoeg, nu de uitvoering nog.

Autowegtape: AliExpress / Speelbak: IKEA / Manden: Otto

Mijn 4 tips om de kinderkamer opgeruimd te houden

Samen opruimen
Op mijn werk hebben we een opruimliedje. Thuis ga ik nog niet zover, maar ik ruim zeker wel op samen met Noa. Ook als we ergens op visite zijn, ruimen we eerst op voor we weggaan. Ook thuis probeer ik hem zoveel mogelijk te laten helpen met zijn ‘eigen rommel’ . De ene keer gaat het beter dan de andere keer, maar ik wil graag dat hij wat meer besef ervan krijgt. Zoals we op mijn werk hebben hangen: Als je er mee kan spelen kan je het ook opruimen…

Plan een vast moment in om op te ruimen
Ik plan zelf een vast moment in om op te ruimen, zowel met Noa (voordat hij naar bed gaat, de rest van de tijd kan het speelgoed lekker blijven liggen) of ik maak dat ik zelf een opruim rondje doe als hij slaapt. Dit maakt dat de woonkamer (en zijn slaapkamer) aan kant blijven, elke dag.

Bakken, bakken & nog meer bakken
Ik ben bezig geweest om alles te organiseren in bakken. Op een gegeven moment heb je zoveel dat juist het afwisselen fijn is. Zo heb ik speelgoed in zijn box zak zitten maar ook speelgoed in bakken op zolder. Eens in de zoveel weken verander ik dan het speelgoed, waardoor het voor hem weer nieuw is. Alles zit netjes in bakken zodat het voor mijzelf overzichtelijk blijft. Ook de Duplo zit in een fijne bak, waarbij Noa dan ook weet dat het dáárin moet met opruimen. Wat ik nog wel zoek zijn stapelbakken, om zo het makkelijker en functioneler te kunnen opbergen.

Less is more!
Minder speelgoed, yay. Ik doe veel speelgoed van Noa weg (door weg te geven of te verkopen, voor interesse in tof kinderspeelgoed kan je me contacten) of doe het speelgoed wat ik echt wil bewaren in zijn bewaardoos. Hij heeft soms zoveel speelgoed dat het overprikkeling kan zijn en de Sint & Kerst komen er natuurlijk ook nog aan met cadeautjes. Het is dus fijn om te kunnen ruimen en alleen het speelgoed waar hij écht mee speelt neer te zetten.

Hoe hou jij de (kinder)kamers aan kant?

5 reacties op “MOM life | Kinder(speel)kamer inspiratie (en 4 tips hoe wij de kamer opgeruimd houden)

  1. Is zeker fijn en werkt.
   Het liedje vanuit mijn werk (zal wel gek klinken aangezien het lastig is een melodie te typen 😉 )
   ‘Wij gaan opruimen, wij gaan opruimen. Zet het waar het hoort het speelgoed soort bij soort. Wij gaan opruimen, wij gaan opruimen. Ruim de boel maar op’

 1. Wat een lief kamertje! En je hebt hele leuke inspiratie gevonden. Mijn dochtertje is 20 maanden en mijn zoontje 3 maanden. De box moet dus nog wel even in de woonkamer staan, maar zodra deze ook weg kan, ga ik er net als jij een speelhoekje maken. 😀

 2. Ik ruimde ook van kleins af aan op met mijn dochter. Ik had een plastic bak in de kamer staan waar we samen al haar speelgoed in gooiden. Ik heb nog een filmpje waar ze een jaar of anderhalf is. Wrijft ze met een doekje over tafel terwijl ze ‘Poetse-poetse-poetse’’ zegt. Jong geleerd, haha! Heerlijk trouwens dat je eerst opruimt als je ergens weggaat. Daar had ik toch altijd zo’n hekel aan, hè. Van die kinderen-visite die het hele huis ondersteboven haalden en dan vertrokken. Grrr!

  1. Ja vind het zeker belangrijk dit jong al aan te leren. Noa helpt ook al overal mee; opvouwen van de was (wat 80x zoveel langer duurt), poetst ook al met een doekje en helpt met opruimen. ZO mijn werk heb je regelmatig kids die werden opgehaald zonder op de ruimen. Wij ze terug roepen van je ruimt je spullen maar even op. Maar mama of pappa heeft haast… Jaaaa… Goed verhaal maar wil echt dat ze leren dingen op te ruimen anders staan wij als leiding alles te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *