Over het stoppen met de pil (& het starten met een nieuwe)

Bij meerdere bloggers las ik wel eens artikelen over het stoppen met de pil. Vaak werd dit gedaan omdat ze de hormonen in de pillen niet meer wilde. Ik vond het fijn om ervaringen te lezen, hoewel ik er zelf geen last van (dacht) te hebben. Nou was ik dus in 2017 ook gestopt met de pil en neem jullie graag mee in mijn bevindingen van het stoppen & het starten met mijn nieuwe pil.

Note: Deze blogpost bevat mijn eigen persoonlijke ervaringen, dit zal voor iedereen anders zijn.

Over het stoppen met de pil (& het starten met een nieuwe)

Waarom ben ik gestopt met de pil & wanneer?

Dit moet geen verrassing voor jullie zijn, aangezien ik zwanger wilde worden van Noa. Het was dan ook echt even een momentje om de lege strip neer te leggen en écht geen pil meer te gebruiken. Sinds mijn tienerjaren slik ik hem (trouw elke dag) en het was dan ook wat onwennig om ermee te stoppen. Het leek dagelijks net of je wat ‘vergeet’ te doen. In April 2017 ben ik gestopt met de pil. 19 maanden later waren wij pas zwanger, 5 November 2018 hadden wij een positieve test in onze handen.

Ontpillen, hoe heb ik dit ervaren?

Ik ben dus op een dag gewoon ermee gestopt. Mijn lichaam heeft het goed opgepakt en ik ben redelijk stabiel geweest met mijn menstruatie. Wel merkte ik gelijk verschil in mijn hormoon huishouden. Hoewel ik nooit last heb gehad van de Microgynon 30, die ik trouw al die jaren slikte merkte ik wel degelijk verschil. Toen ik stopte met de pil ervoer ik dingen minder ‘gedempt’ Ik was vrolijker, energieker en voelde me beter in mijn vel zitten. Het is en blijven toch hormonen die je slikt en blijkbaar, ondanks bijna geen klachten deed dit toch wel lichamelijk wat me me. Mijn menstruatie bleef redelijk regelmatig en ik had weinig andere verschijnselen met het stoppen. Ik las vaak dat meiden last krijgen van puistjes of een slechte huid. Nou heb ik dat van nature al niet, maar heb ik hier ook geen last van gehad. Het enige wat veranderde was dat mijn buikkrampen heviger waren.

Zwanger van Noa

Ik heb dus 19 maanden geen pil geslikt en was daarna zwanger van Noa. Tel daar dus nog eens de 9 maanden zwangerschap bij op en dan maakt dat ik +- 3 jaar zonder pil heb gedaan. Ik ben na mijn zwangerschap ook niet direct begonnen met anticonceptie. Dit wilde ik graag uitstellen (even geen gedoe meer in en aan mijn lijf) en wilde me graag goed inlezen over de andere mogelijkheden ter anticonceptie. Ik ben pas weer begonnen met een nieuwe pil toen Noa 5 maanden oud was. In deze 5 maanden was mijn menstruatie alweer regelmatig op gang gekomen: netjes in de week waarin ik voor het stoppen met de pil zat. Mijn lichaam herstelde dus goed en kwam weer aardig in zijn eigen ritme.

Het overstappen op een andere pil: de voorbereidingen

Toen werd het na een aantal maanden dus tijd te kijken voor een nieuwe pil of andere vormen van anticonceptie. Want, wat zijn er veel keuzes zeg! Ik heb vaak overlegd met de arts en na lang wikken en wegen over andere mogelijkheden ben ik toch wederom voor een andere pil gegaan. Andere mogelijkheden heb ik tegen elkaar afgestreept en ik kwam toch uit dat dit het fijnste is voor mezelf. Nu nog de keuze wélke pil, aangezien er daarvan ook een hoop varianten zijn. Ik wilde sowieso een pil met zo min mogelijk hormonen, een stopweek en de mogelijkheid de pil door te slikken. Ik kwam al gauw uit op een pil en had eindelijk mijn keuze gemaakt. Echter, boy was a wrong. Deze pil ging uit de markt dus zou waarschijnlijk over niet lange tijd niet meer verkrijgbaar zijn. Na veel overleg een vergelijkbare pil gekozen.

De keuze voor Cilest

Dit is dus Cilest geworden. Een pil met 250 microgram norgestimaat en 35 microgram ethinylestradiol. Zegt (mij & jou waarschijnlijk ook) geen hol, maar het is een redelijk natuurlijke pil met vrij weinig hormonen. Het is een pil die je 3 weken inneemt met daarna een stopweek. Eigenlijk precies hetzelfde idee als de Microgynon 30 maar dan een minder homornale pil.

Hoe het nu gaat?

Ik ben nu dus net begonnen met Cilest en kan dus nog niet heel erg veel zeggen over de werking. Mijn menstruatie liet langer op zich wachten, hoewel ik wel al pittige buikpijnen had. Mijn menstruatie is wel weer prima opgang gekomen maar ik heb deze eerste keer wel meer last van mijn klachten. Mijn lichaam heeft even nodig na al die jaren om weer te wennen aan de pil, dus ik ga het 3 maanden proberen en dan kijken of dit een pil is die ik fijn vind. Ik heb dus geen idee of ik stop met (deze) anticonceptie of dat dit juist de oplossing is.

Voor meer informatie over verschillende mogelijkheden qua anticonceptie raad ik je zeker deze site aan. Daar staat alle informatie op die je behoort te weten over de mogelijkheden. Daarnaast raad ik je altijd aan je huisarts te bellen en daar ook om informatie te vragen. Ik heb dit zelf als erg prettig ervaren.

Welke ervaringen heb jij met anticonceptie en ben jij er wel eens mee gestopt (om welke reden dan ook)?

About the Author

17 Comments

Jenn

Ik slik de pil vanaf mijn 20ste ongeveer, ben begonnen met de microgynon, maar ik had teveel het gevoel dat deze mijn stemming beïnvloedde, dus ik ben overgestapt op de driefasenpil (ik kom even niet op de naam). Die bevalt uitstekend eigenlijk.

Reply
Nicky

Ik heb vanaf mijn 14e de pil geslikt (tryginon) omdat ik altijd zo ontzettend ziek was als ik ongesteld was. Op mijn 23ste raakte ik toch zwanger, terwijl ik zeker weet dat ik ‘m niet vergeten was of zo (dan werd ik namelijk meteen ongesteld). Mijn huisarts reageerde nogal laconiek en zei dat de pil voor 99% betrouwbaar is. Ik vond het heel eng dat ik de pil dus gewoon doorgeslikt had terwijl ik al zwanger was. Nachtmerries had ik ervan! Gelukkig is mijn dochter supergezond geboren. 🙂
Daarna heb ik nog jarenlang Microgynon geslikt. Ik heb er nooit echt last van gehad maar het hielp ook niet tegen mijn menstruatieklachten. Uiteindelijk was ik ‘oud’ genoeg om mijn baarmoeder weg te laten halen (na tien jaar zeuren 🙄) dus nu ben ik lekker overal vanaf. Heerlijk! Maar ik merkte weinig verschil toen ik geen pil meer slikte.

Reply
Villasappho

De pil slik ik alleen omdat ik niet zwanger wil worden, tegen kramp heeft dat ding nooit gewerkt. Ik raad vrouwen aan eerst meer magnesium te gaan slikken. De pil heeft nadelen die hier in de reacties ook al staan.

Reply
Simone

Wat goed dat je dit onderwerp even aankaart. Ik heb namelijk het idee dat er nog – veel te – weinig over wordt gesproken. Zelf heb ik jaren lopen ‘kloten’ met anticonceptie. Mijn menstruaties zijn voor mij ondragelijk, dus die heb ik liever niet. Tevens heb ik ook hevige migraines in de stopweken. Na jaren de microgynon te hebben geslikt, stapte ik over op de prikpil. Deze heb ik denk ik zo’n 3 a 4 jaar gehad. De laatste 1,5 jaar kreeg ik steeds vaker tussentijdse bloedingen en werden steeds heviger.
Uiteindelijk met de huisarts besloten weer terug te gaan op de microgynon. Nu na 2,5 strip mijn eerste migraine aanval gehad (niet eens in de stopweek want ik slik ze langere tijd door). Dat is wel jammer. Maar de bloedingen blijven gelukkig uit.

Reply
SAS

Precies wat ik dacht! Er wordt zo weinig over gesproken en vond het fijn wat verhalen bij andere bloggers te vinden. Dat trok me over de streep om zeker ook mijn ervaringen te delen 9wat eerst niet kon toen ik stopte want het was natuurlijk een verrassing dat we zwanger wilden worden) Vervelend te horen dat je zo’n last had van bloedingen, gelukkig helpt deze pil je er wel goed bij.

Reply
Sofie

Ik hou niet zo van die chemische dingen in mijn lijf. Ik kreeg migraine van de pil, ik moest altijd een lichte nemen. Ik heb het tien jaar lang genomen en toen ik er mee gestopt was, had ik een hele korte cyclus van 3 weken. Daarna kreeg ik endometriose waaraan ik me heb laten opereren. Ondertussen ben ik onvruchtbaar en hoef ik geen pil meer te slikken.

Reply
SAS

Is zeker waar; het blijft iets wat je in je lichaam stopt. Wel fijn te horen (de reden minder) dat je de pil niet meer hoef te slikken. Ik ga ondervinden hoe het voor mij gaat werken.

Reply
Irene

Ik heb tien jaar dezelfde pil geslikt, wel met regelmatig een andere naam, en ben sinds september 2018 gestopt omdat ik me er niet meer fijn bij voelde. Beste beslissing ooit. Ik had best veel last van migraine en dat is nu veel minder. Ik merk ook dat ik minder buikpijn had. Ik wil nooit meer terug aan hormonale anticonceptie. Zo denk ik er nu toch over, kan goed zijn dat ik binnen een tijd weer van idee verander hoor. Toen ik stopte was mijn cyclus meteen heel regelmatig en kreeg ik elke maand op hetzelfde tijdstip mijn regels maar ik merk nu na een jaar dat mijn cyclus heel onregelmatig is geworden en ik denk dus dat ik nu pas volledig ontpild (is dat een woord?) ben. Maar ik zit er niet mee in. Ik vind het momenteel fijn te weten dat ik geen rommel in mijn lichaam stop en het voelt ook gewoon fijner.

Reply
SAS

Haha ik gebruik ontpilt ook gewoon als woord hoor 😉 Heeft bij mij ook even geduurd tot de pil geheel uit mijn systeem was verdwenen. Ik ga het ondervinden met deze pil en kijken hoe het allemaal loopt. Anders stop ik er gewoon helemaal mee en ga in gesprek met mijn huisarts over eventuele andere alternatieven. Bedankt voor het delen van je verhaal.

Reply
Rianne

Ik ben al wat op leeftijd, waardoor ik al jaren niets meer slik.

Ik ben met de pil gestart toen ik 18 was, gestopt op mijn 29ste. De eerste keer zwanger worden ging bijna vanzelf. Na de geboorte van Zoon zes jaar geen pil geslikt (zwanger worden van een tweede bleek moeilijker, zeg maar onmogelijk).
In 2000 weer met de pil begonnen omdat ik klachten had die op de overgang leken, en de huisarts mij daar te jong voor vond.
In 2001 gestopt omdat de hormonen uit de pil de klachten verergerde (en ik dus niet in de overgang zat maar fibromyalgie bleek te hebben)
Ik was ondertussen al lang en breed gescheiden en in 2006 kreeg ik een vriend en ging ik aan de koperspiraal. Die is in 2011 verwijderd (nooit last gehad, heerlijke oplossing) en geen nieuwe laten zetten omdat het niet meer nodig was. Iets met leeftijd en overgang en zo.

Achteraf bezien blijken de jaren van lichamelijke klachten niet nodig zijn geweest, maar veroorzaakt door de pil. Aan de andere kant, ik had altijd zulke heftige krampen wanneer ik ongesteld werd, dat ik zonder pil niet had kunnen functioneren.

Mocht je toch niet blij worden van je nieuwe pil… gewoon gaan shoppen. Maar dat doe je ook zonder mijn aanmoediging wel.

Reply
SAS

Jammer te horen dat je al die jaren klachten hebt gehad van de pil, zonder dat dit is opgemerkt. Vervelend is dat he, al die bijwerkingen. Ik ga het allemaal ondervinden en anders zoek ik weer rustig verder 🙂 Bedankt voor het delen van je verhaal.

Reply
Johanne

Goed dat je er zo bewust mee bezig bent geweest en uiteindelijk een pil hebt gevonden die bij je past. Ik slik ook al een tijdje geen pil meer (goh, haha). Toen ik jonger was, gebruikte ik ook jarenlang Microgynon30, maar merkte na een korte stopperiode dat dit ‘m toch niet voor mij was. Ik had te veel last van mood swings en ongesteld worden was werkelijk een drama. Voor mijn gevoel verspilde ik te veel van mijn dagen aan het zijn van een emotioneel wrak. Na een duidelijk gesprek met de huisarts heb ik gekozen voor de combinatiepil, waardoor ik naar eigen wens kon doorslikken en veeeel minder hormoonschommelingen had. Hoe ik het na de zwangerschap ga doen weet ik nog niet, maar ik denk dat ik weer naar de combinatiepil grijp.

Reply
SAS

Fijn dat deze combinatiepil uitkomst bied! Ik moet nog gaan ervaren of deze pil geschikt is voor me of niet. Ik hoop het wel, want precies wat jij zegt ik wil niet al mijn dagen al die hormoonschommelingen doormaken.

Reply
Zo simpel is dan geluk

Ik ben wel benieuwd wat je van deze pil gaat vinden. Zelf slik ik al jaren de microgynon 30. Vaak ook een aantal strips achter elkaar vanwege de hormonale migraine vlak voor ik ongesteld moet worden. Op zich heb ik er denk ik niet veel bijwerkingen van, dus dat is mooi.

Reply
SAS

Ik had zelf ook niet veel last van de bijwerkingen van Microgynon. Wel heel apart want merkte wel degelijk verschil toen ik een lange tijd gestopt was ermee. Deed dus meer dan ik dacht.

Reply
Annelies

Ik ben een aantal jaar geleden overgeschakeld van de pil naar een hormonale ring. Vond ik makkelijker maar is wel een pak duurder.
Vorig jaar ben ik gestopt met anticonceptie omdat ik al een tijd geen relatie meer had en me toch een beetje lastig voelde over hormonen als het eigenlijk niet nodig is. Geen last van gehad, buiten soms iets meer menstruatiekrampen. Als ik weer een partner krijg dan ga ik wel terug voor de Nuvaring denk ik.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *