Blog life | Plugins en andere tools die ik gebruik voor mijn blog (tips!)

Tools en tips die het bloggen net even wat makkelijker maken? Na 11 jaar bloggen heb ik zeker wel wat fijne tools en plugins gevonden om fijn te kunnen bloggen. Zowel plugins (waar ik een klein lijstje van deel) als fijne bewerkingsprogramma’s voor mijn foto’s en afbeeldingen. Maar ook welke dingen/tools ik heb gebruik zoals bijvoorbeeld mijn host, layout en lettertypes. Ik deel graag een fijn lijstje met handige links.

Meer lezen over mijn blog geschiedenis? Ik deelde hier een artikel Herinneringen jullie je nog…?

Host

Sinds 2009 zit ik bij mijn huidige host one.com Een keuze die ik eigenlijk maakte omdat een andere blogger hier ook een domein had. Voor alsnog tevreden met de klantenservice waar ik zeker de loop der jaren wel contact mee heb gezocht als er dingen mis gingen. Ook vind ik de prijs die ik jaarlijks voor mijn blog betaal schappelijk.

Layout (sites) / header (custom made)

Dan even over mijn layouts. Zoals jullie weten heb ik er een hoop versleten in de afgelopen 11 jaar. Ik haal ze (gratis) van de WordPress themes af of ik koop ze via Etsy. Aangezien ik de loop der jaren heel wat kennis van HTML/CSS heb opgedaan (ook mede door CU2 – remember that? en het vaak veranderen van layout) verbouw ik de layouts altijd naar een Sas-tintje. Ik vind het leuk et een persoonlijke touch te geven.

Mijn header is persoonlijk gemaakt door Amy S. en ben ik nog altijd heel erg tevreden over. Ik had er een aantal van haar gekregen die net eventjes anders zijn en die ik dus in de toekomst (mocht ik willen veranderen) kan gebruiken.

Lettertypes

Via Google Webfonts haal ik altijd verschillende lettertypes. Het is fijn om op deze manier mijn blog een persoonlijke touch te geven. Maar ook Dafont gebruik ik regelmatig om leuke fonts te vinden. Deze lettertypes gebruik ik als lettertype voor mijn blog artikelen, maar ook als headers zodat het n’et eventjes anders eruit ziet (zoals het kopje ‘ Lettertypes’ boven dit stukje)

Uploaden afbeeldingen

Via Postimage.org upload ik mijn afbeeldingen. Eerst deed ik dit via Photobucket, maar na een error heb ik ALLES van de afgelopen jaren moeten vervangen en een hoop nog terug weten te halen op back-ups. Het was even zoeken naar een geschikt programma maar ik ben hier meer dan tevreden mee. Mijn afbeeldingen upload ik expres niet via mijn blog, aangezien dit van de afgelopen 11 jaar heel veel ruimte zou innemen.

Bewerking foto’s

Ik bewerk altijd mijn foto’s via Paint.net (gratis te downloaden en super makkelijk in gebruik) en sinds kort Pic Collage. Ik gebruikte hiervoor altijd Picasa, maar deze is blijkbaar niet meer beschikbaar. En nu ik een nieuwe laptop heb… Helaas pindakaas. Pic Collage gebruik ik voor collages te maken zoals bij bijvoorbeeld mijn maandoverzichten.

Via mijn telefoon gebruik ik altijd Instagram (vooral ook voor het bijsnijden van foto’s en de belichting) en VSCO.

Meer info voor mijn credits? Lees de disclaimer/credits pagina

Plugins

Een kleine selectie van de belangrijkste plugins die ik gebruik voor mijn blog.

Broken Link Checker om zo linken die niet meer werken te ontkoppelen of verwijderen. Featured Image from URL voor de afbeeldingen bovenaan mijn artikelen. Global Post Password voor het gebruik van een algemeen wachtwoord voor beveiligde artikelen. Public Post Preview als ik samenwerkingen heb en bedrijven willen een voorbeeld zien van het desbetreffende artikel. WordPress Editorial Calendar voor het inplannen en overzichtelijk houden van mijn artikelen en WP Theme Test als ik bezig met een layout om te zien hoe alles er live uit zou komen te zien.

Wat zijn de fijnste blogtools die jij gebruikt? En welke plugin is volgens jou een echte aanrader?

11 reacties op “Blog life | Plugins en andere tools die ik gebruik voor mijn blog (tips!)

 1. Oops, ik denk dat ik er niet zoveel heb. De klassiekers zoals een contactformulier, Jetpack (voor de statistieken die ik zelden bekijk), een Goodreads plug-in zodat je de vorderingen van mijn jaarchallenge kan volgen maar dat is het denk ik wel zo’n beetje. Enkel de foto’s die op Instagram verschijnen worden bewerkt en sommige daarvan gebruik ik ook op mijn blog. De andere foto’s doe ik niets speciaal mee en ik upload ze rechtstreeks op mijn blog. Ik weet zelfs niet meer waar mijn lay-out vandaan komt. Maar wel dat het een gratisch exemplaar was dat mijn man voor me heeft aangepast zodat het mooi uitkwam met wat ik in gedachten had.

 2. Handige tips zitten ertussen. Ik gebruik Pixlr (voor beeldbewerking en resizen van foto’s) en Canva (voor collages) ook heel graag. De WP Editorial kalender ga ik ook eens proberen! Thanks.

 3. Interessant! Ik upload mijn foto’s ook op mijn blog zelf omdat ik onbeperkte ruimte heb maar ik was al aan het kijken naar een andere manier. Ik ga die van jou eens bekijken ๐Ÿ™‚ Mijn foto’s bewerk ik via Lightroom op mijn telefoon maar heb vroeger ook altijd Photoscape gebruikt. En die editorial calendar vind ik zo handig! Dat was denk ik mijn allereerste plugin ๐Ÿ™‚

 4. Ha wat een leuk artikel! Ik vind dit soort dingen ook altijd heel interessant en heb zelf ook nogal wat blogtools. Die Editorial Calendar plug-in ga ik misschien ook maar downloaden. Lijkt me superhandig!
  Ik gebruikte zelf trouwens ook heel lang Picasa voor mijn foto’s, maar ben nu overgestapt op Photoscape. Ook gratis en het werkt superfijn. Ik verklein er ook mijn afbeeldingen mee trouwens en je kunt er zelfs collages mee maken ๐Ÿ™‚

 5. Ik heb na jaren een betaalde blog, nu alweer een lange tijd gewoon een gratis blog. Soms wel jammer dat ik niet meer zoveel opties heb voor plugins, maar verder vind ik het zo eigenlijk wel prima! De meeste foto’s upload ik direct op mijn blog of soms gebruik ik Canva.

 6. Ik blog nog altijd gratis, en plug ins, ik weet niet eens of ik ze gebruik wat al beschikbaar zou zijn, hahahaha

  Mij te ingewikkeld allemaal ๐Ÿ˜‰ CU2 tonight, ja daar zat ik ooit, lol… en icq ooit, en op de mIRC en dat soort spul, bestaat dat nog, geen idee! maar goed, in 20 jaar is er zoveel veranderd dat ik zelf de weg weleens kwijt raak en sterker nog, dat het voor mij persoonlijk zo ingewikkeld wordt allemaal dat ik het niet meer snap, of snappen wil.

  X

 7. Oh.. echt.. ik heb dat allemaal niet, hoor. Ik heb een anti-spam-plugin en dat is het wel, geloof ik. Maar soms wil ik iets waarvoor ik een plug in nodig heb (laatst een 380 graden foto) en dan download ik ‘m wel. Meestal vind ik het teveel gedoe; ik heb geen zin in dat gepruts. Daarom verander ik mijn lay out ook nooit. Mijn favoriete fotobewerkingsprogramma is Photofiltre. Het is gratis en ik ben al jaren een groot fan. Ik zet mijn foto’s trouwens ook gewoon op mijn blog. Ik was ook altijd bang dat dat veel data kostte maar het valt reuze mee.

 8. Ik upload mijn foto’s wel op mijn blog zelf. Verkleind valt dat wel mee ๐Ÿ™‚ Daarvoor gebruik ik het gratis programma PIXresizer, werkt echt heel simpel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *