Terugblik MOM life | Wat allemaal te regelen als je baby krijgt?

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Overstappen.nl

Ik nam de test en kleedde me ondertussen uit om onder de douche te stappen. Ik liep terug en zag 2 streepjes. Zwanger. Bam. Na al die tijd was het er ineens en alsnog een cadeautje. Verbijstering. Angst. Blijdschap. Alles kwam in deze paar minuten voorbij. Deze test deed ik op 05 november 2018. 

Tekst uit het artikel dat ik schreef voor De Boze Witte Lama over mama worden.

Verbijstering. Angst. Blijdschap. En vooral de vraag ‘EN NU?’

En vooral die ‘en nu’-vraag hoor ik vaker voorbij komen, zeker nu er wat mensen in mijn omgeving zwanger zijn. ‘Wat moest je allemaal regelen en hoe heb je dat gedaan?‘ is een vraag die ik vaak krijg. Hieronder vertel ik je meer over de dingen die je moet regelen als je in verwachting bent en hoe ik het zelf heb aangepakt.

Onze aankondigingsfoto

Bel een verloskundige op.
Dat was toch wel stap 1. Ik ben me gaan verdiepen op internet en vond een super fijne verloskundige praktijk. Het zag er allemaal top uit op de website en mijn ervaringen maakte dit helemaal waar. Ik werd goed begeleid, kon altijd bellen met vragen, voelde me gehoord en gezien en ze namen de tijd voor je. Ondanks dat ik tijdens mijn bevalling een andere verloskundige erbij had (aangezien ze het té druk hadden toen ik aan het bevallen was) is de ervaring zeker fijn geweest (net als de nazorg) Informeer, ga langs en lees je vooral veel in zodat je een verloskundige praktijk zoekt die bij jou (en je partner) past.

Kraamzorg
Voor mijn gevoel moest je dit réte vroeg regelen. Ik was nog niet eens gewend aan het zwanger zijn… Tussen de 12-13 weken regel je de kraamzorg. Ondanks dat ik de intake als minder prettige ervoer en een beetje huiverig was voor wie we in huis haalde; is dit 100%, dan niet 200% meegevallen. Wij hadden een super fijne kraamhulp. Eentje die goed voor ons zorgde (met ontbijt op bed), waar we met vragen terecht konden en die met ons meedacht. We hebben de kraamweek als zeer positief en relaxt ervaren. Kraamzorg regelen? Vul een formulier in bij de gekozen instelling, je krijgt papieren thuis gestuurd en je hebt een (telefonische) intake voor vragen en informatie rond de 30 weken.

Verzekeringen
Ook iets waar ik direct aan had gehad: het checken van de verzekeringen. Zowel tijdens mijn zwangerschap & voor als Noa geboren zou worden. Mijn zorgverzekeringspakket heb ik om laten zetten waardoor ik veel van de zwangerschap, bevalling & kraamhulp vergoed kreeg. Maar ook de inboedelverzekering, autoverzekering en ziektekostenverzekering kwamen daarbij aanbod.

Ook het minder leuke hoorde erbij. Wat als Noa dood geboren zou worden of tijdens de bevalling iets mis zou gaan? Zou dit dan worden vergoed? Zeker een tip dus om je begrafenisverzekering en uitvaartverzekering onder de loep te nemen en na te vragen hoe dit zit. Bij ons was alles goed mee verzekerd (wat bij bijna alle verzekeringen het geval is), waardoor alles vergoed zou worden. Een fijne gedachte, ook al hebben we het gelukkig niet nodig gehad. Het schijnt dat als je kindje 24 weken is er volgens de wet altijd een uitvaart moet plaats vinden. We zijn voor Noa nu bezig om een eigen polis voor hem af te sluiten zodat alles goed gedekt is.

Eventueel erkenning van partner (als je niet getrouwd bent)
Ook niet nodig bij ons want: getrouwd. Maar zeker eentje om te onthouden als je niet getrouwd bent. Tussen de 12 en 20 weken moet de ongeboren vrucht erkent worden. Als het kindje eenmaal geboren is kan je het erkennen tijdens de ‘aangifte van geboorte’ in je gemeente waar de baby geboren is. Ik voelde me nog niet goed genoeg dus M. heeft dit alleen gedaan.

(Eventueel) kinderopvang
Mocht je na je verlof weer gaan werken (en je geen oppas of andere mogelijkheden hebben) is het handig kinderopvang te regelen tijdens je zwangerschap. Tussen de 12 en 20 weken kan je contact opnemen om te gaan kijken bij een locatie (dit was natuurlijk voor corona-tijden) en je kindje in te schrijven voor de jou gekozen dagen. Noa gaat zelf 1 dagje naar de opvang. Hier hebben we zelf voor gekozen aangezien we het belangrijk vinden dat hij met andere kindjes speelt en zich kan ontwikkelingen in groepsverband.

Foto gemaakt met 28 weken zwangerschap door Simone

Hoe ik het heb aangepakt

Lijstjes. Lijstjes en nog meer lijstjes. Toen ik zwanger was (en nu nog steeds) had/heb ik het geheugen van een pinda. En dit zijn toch wel belangrijke dingen die je niet wilt vergeten. Ik had dus een lijstje gemaakt wat ik kon regelen vóórdat de baby geboren werd en een lijstje met dingen voor als hij er eenmaal was. Wat moest ik telefonisch, via de mail of schriftelijk allemaal doorgeven en op welk moment? Het heeft me geholpen dit af te werken en eigenlijk al zoveel mogelijk voor mijn zwangerschapsverlof te regelen.

Extra dingen die o.a. moeten gebeuren voor je bevalling:
Haal een kraampakket in huis (meestal kan dit via je verzekering), regel een zwangerschapsverklaring voor je werkgever, maak de kinderkamer gereed met de hoognodige spulletjes, zet je bed op klossen (wat een hel was dat als kleine mini om daarin en uit te komen haha), bedenk alvast wat je wilt qua geboortekaartje (die van ons stond al klaar en moest alleen met de nodige informatie worden bijgevoegd), bedenk of je borst-fles voeding wil geven en schaf hier dingen voor aan en schrijf een geboorte/kraamplan. Het is een hoop geregel maar gaf mij zeker in mijn verlof rust aangezien ik alleen nog maar hoefde te wachten op de naderende bevalling…

Voor de mama’s onder ons: Hoe heb jij de dingen geregeld? Ook via een lijstje of juist op een andere manier?
Voor de niet mama’s: Wisten jullie dat er zoveel bij kwam kijken? Ik was erg blij alle informatie te kunnen vinden en te krijgen van de verloskundige.

9 reacties op “Terugblik MOM life | Wat allemaal te regelen als je baby krijgt?

 1. Ik grinnik… tegenwoordig kun je veel vinden via internet, maar bedenk eens hoe jouw mama het heeft moeten doen, of jouw oma;s, en zelfs ik… hahahaha Stap 1 was niet eens de verloskundige, maar de huisarts, die mij door verwees naar de verloskundige. En daar kreeg ik alle info in een papieren map met lijstjes kant en klaar hoe nu verder en een volgende afspraak, in mijn geval ook nog bloedprikken en gewoon alles opschrijven, ik heb de kaarten nog. Een echo kreeg ik, slechts 1… niks niet, 100 echo’s vanaf de start zoals het nu gaat.

  En ja, toen ging het eigenlijk allemaal vanzelf, de verloskundige vertelde ons wat we op gezette tijden moesten regelen en zorgen voor, met adressen en telefoonnummers eventueel. Verzekeringen nakijken? Uhm.. dat zat er niet bij, echt niet, jeetje, dat dit tegenwoordig zelfs onder de aandacht komt… toen was het denk ik anders gewoon, als het je overkomt, stillborn, dan is dat gewoon ook geregeld, daar denk je toch niet aan!

  Verder, als je het nieuws gaat verspreiden in ons geval inwonend nog, en geen huis beschikbaar, dan komt de omgeving in werking, bedje bij opa en oma staat er nog, waar ik zelf ook nog in heb gelegen 😉 computerbureau werd nu met planken erboven een commode, ladekastje bij de kwantum extra gekocht. Van de shell zegels kon mijn moeder stof en kinderdekbedje halen, want toen sliepen jullie nog gewoon in een ledikant eventueel met een dekbed en stootkussens…

  Kortom, tijdgeest, ik had slechts 1 vriendin die net mama was geworden en zover was dat ik kleine maatjes van haar kon lenen of houden zelfs. en de rest, ja dat kwam vanzelf wel… door zelf shoppen of het werd aangeboden al. Sowieso hadden wij nog connecties met Prenatal waar mijn moeder ooit heeft gewerkt zelf, maar mijn ex man werkte er ook, hahaha

  X

  1. Ja mijn moeder had het inderdaad over boeken lezen e.d. aangezien er natuurlijk nog geen internet was. Tegenwoordig kan je alles op je laptop/telefoon intoetsen en je kan het vinden. Het gemak van in deze eeuw leven 😉 Ook geen echo’s gehad mijn moeder, vandaar dat ik het extra bijzonder vond dat mijn ouders en schoonouders erbij waren met de 25 weken echo 🙂

   Och en alles heeft zo zijn charmes denk ik dan. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, of je nu internet had of niet. Maar kan me voorstellen dat het meer aanpoten is geweest vroeger. Mijn moeder had het over ‘moet er geen haakje op de deur dat je hem kan horen’? Mam. We hebben een babyfoon met webcam. Ohja 😉 haha.

 2. Ik wist het wel dat er veel bij kwam kijken.
  Alleen vind ik dat sommige dingen zo vroeg moeten, stel dat het fout gaat? Lijkt me extra pijnlijk om daarna het allemaal te moeten afregelen.
  Maar je hebt wel een heel mooi overzicht gegeven, er zullen vast wel bloglezers zijn die er veel aan gaan hebben.

  1. Precies dit! Ik vond sommige dingen echt mega snel. Zelf niet eens gewend zwanger te zijn en dan al belangrijke keuzes maken. En inderdaad erg pijnlijk als alles moet worden afgezegd. Maar het is nu eenmaal zo en je wilt toch alles op tijd geregeld hebben.

 3. Poe. Dat zou ik eigenlijk niet meer weten. Mezelf kennende zal ik wel bergen lijstjes gehad hebben. Of een schriftje of zo.

  Ik was wel apetrots dat ik zelf aangifte ben gaan doen van de geboorte van mijn dochter ‘Wie is de moeder?’ vroeg de vrouw achter het loket. ‘Ik!’ riep ik stralend. En mijn vader – die mij naar het gemeentehuis had gebracht en de auto geparkeerd had – kwam naast me over de balie hangen en zei heel trots ‘en ik ben de opa!’. Hij overleed een jaar later dus dit is nog steeds zo’n dierbare herinnering! (Dat ik dus meteen de kans grijp om ‘m hier op te schrijven, terwijl het daar helemaal niet over ging. Haha! :-))

 4. Ik maak het nu ook van dichtbij mee, want mijn beste vriendin is zwanger. En het verbaasde me ook echt hoe vroeg je overal bij moet zijn. Eigenlijk wel bizar haha!

 5. Wat interessant om dit te lezen! Ik had er ook nog nooit bij stilgestaan dat er zo vee geregeld moet worden als je zwanger bent en dat je ook zelf aan veel dingen moet denken. Ik had inderdaad weleens gehoord dat je partner het kind moet erkennen als je niet getrouwd bent met elkaar. Vind het altijd wel grappig (en totaal niet romantisch, haha) klinken als ze het hebben over “het erkennen van de ongeboren vrucht” 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *