Money money money | Tips om geld te besparen

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Geld.nl

Omgaan met geld, iets wat ik altijd nog al lastig vond. Wel ben ik altijd een goede spaarder en een bewuster uitgever geweest. #eenechtehollander Bewust omgaan met geld is iets wat ik van huis uit heb meegekregen en wat ik ook zeker door wil geven aan Noa. (Maar gelukkig duurt het nog even eer we hier met hem aan toe zijn) De loop der jaren heb ik heel wat tips opgedaan om bewuster om te gaan met geld, flink te kunnen sparen en geld te kunnen besparen. Over het laatste vertel ik graag een tiental tips waar ik zelf wat aan heb gehad. Want wie wat bewaard die heeft wat 😉

Werk met weekgeld (en hou bij wat je uitgeeft)
Wij zijn hiermee begonnen net voor de corona crisis, echter werd daardoor briefgeld weinig meer geaccepteerd in winkels. Zodra alles weer op de rit is starten we hier weer mee. Het is erg handig om te werken met envelopjes met weekgeld. Is het envelopje op? Dan heb je geen weekgeld meer of gebruik je het volgende envelopje. Zo heb je een overzicht van het ‘extra’ geld wat uit te geven is. Ideaal voor mij, vooral met mijn dyscalculie, waardoor het nu zichtbaar is wat je wel en niet hebt.

Spaar op een aparte rekening
Wij hebben een aantal rekeningen; zowel voor de boodschappen, ons spaargeld en natuurlijk nu een rekening voor onze Noa. Het maakt dat je niet overal maar bij kan, anders gaat al het geld ongemerkt op. Zodra ik extra heb gewerkt of we krijgen onze kinderbijslag binnen gaat dit direct op de spaarrekening.

Gebruik vergelijkingssites
Altijd handig om eens in de zoveel tijd al je verzekeringen te bekijken. Kunnen dingen goedkoper of kan je dingen juist oversluiten? Zo kun je online je autoverzekeringen vergelijken of bel eens een bedrijf op of ze nog een aanbieding hebben. Meestal bespaar je dan zeker een aantal tientjes op je maandbedrag.

Wacht met sommige aankopen i.v.m. kortingen
Ik bekijk altijd de folders en wacht soms met wat aankopen i.v.m. kortingen. Ik weet dat sommige dingen redelijk vaak in de aanbieding zijn. Dan sla ik er een aantal van in zodat ik goedkoper uit ben en voorlopig een voorraad heb. Denk hierbij aan dingen voor Noa (zoals luiers, knoei-doekjes, billendoekjes etc.) maar ook voor ons zelf is het handig als bijvoorbeeld de sap in de aanbieding is. Hamsterennnnn! Sla hier alleen niet in door 😉

Check je automatische incasso’s
Dat het automatisch gaat is super handig maar ook zeker een tip om eens te bekijken. Het wordt afgeschreven maandelijks maar kan dit ook niet goedkoper? Denk aan je zorgverzekering, gas/licht en je hypotheek. De laatst genoemde is voor ons niet van toepassing aangezien wij een schuld hebben meegefinancierd vanuit ons flatje en we daardoor niet kunnen oversluiten.

Ga voor kwaliteit ipv kwantiteit
Wees kritisch met je aankopen. Heb je het echt nodig? Dit zijn zeker soms vragen die ik mezelf stel. Ik denk dan even 2x na en laat spulletjes dan liggen. Scheelt geld en ook weer ‘rommel’ waarbij je over een aantal maanden denkt ‘wat moet ik ermee?’

Check rommelmarkten, kringloopwinkels & marktplaats
Budget shoppen is leuk en nog voordelig ook! Zo ging ik (voor de corona crisis) vaak naar rommelmarkten en kringloopwinkels met mijn ouders. Super leuk om voor weinig geld leuke spulletjes of boeken op de kop te tikken. Ook via Marktplaats vind ik soms nog pareltjes. Vooral voor oude boeken van Nora Roberts ben ik er altijd op zoek.

Verkoop spullen op Marktplaats of Facebook
Niet meer nodig? Verkoop het. Zo verkocht ik via Marktplaats en de market op Facebook heel wat spulletjes. Vaak kleding van Noa, waardoor ik in zijn spaarpotje weer wat geld kon doen. Als ik dan wat extra’s voor hem wil kopen gebruik ik dit potje of het is een extra spaarbuffertje.

Hoe besparen jullie geld?

Artikel idee

17 reacties op “Money money money | Tips om geld te besparen

 1. De Kringloop is hier juist debet aan de meeste ‘rommel’. Ook al kost het niet veel, je moet het toch weer opruimen en je hebt het meestal niet nodig 😉 Verder vind ik je tips erg handig, het meeste doe ik ook wel. Zo wisselen we elk jaar bijvoorbeeld van ziektekostenverzekeraar en energie.

 2. Fijne tips zeg! Wij hebben ook aparte spaarrekeningen voor bijvoorbeeld een toekomstige hypotheek, ons dochtertje, voor de zekerheid (als ons wasmachine kapot gaat ofzo), en voor vakantie. Het meeste spaargeld gaat nu naar ons hypotheek potje. Ik vind deze manier super fijn werken want zo heb ik een compleet overzicht van hoe het ervoor staat. Ook proberen we iedere week rond de 50 a 60 euro max. uit te geven aan boodschappen. Meer hebben we namelijk echt niet perse nodig.
  Leuk artikel 🙂

 3. Ik probeer inderdaad hetzelfde te doen. Maar ik heb niet een heel groot inkomen, dus of ik er op let of niet, het is toch altijd zo weer op. Daar krijg ik nog geen balans in. Hopelijk komt dat wanneer ik wat meer geld verdien.

 4. Tijdens de corona crisis heb ik wel veel geld bespaard op uitjes en kleding, haha!
  Gezien ik nog thuis woon hoef ik nu eigenlijk niet op mijn uitgaven te letten. Nu ben ik ook weer niet iemand die onnodige dingen koopt hoor, of met geld smijt.

 5. Door te budgetteren en per categorie nooit meer uit te geven dan wat er in zit.
  Soms lukt dat niet en dan springt de categorie ‘stuff I forgot to budget for’ te hulp.

 6. Ik werk niet met weekgeld maar ik verdeel mijn maandloon in potjes: 1.000 vaste kosten, 75 euro auto etc. En als ik dan bv 35 euro voor auto over heb, dan zet ik dat in het spaarpotje bij auto.

 7. Ik heb een kasboek (al jáááren dus ook leuk om terug te kijken) waarin ik alles bijhoud. Verder laat ik elke maand net nadat mijn salaris binnen komt een vast bedrag overschrijven naar mijn spaarrekening. Dat gaat gewoon mee met de vaste lasten dus dat heb je ook niet zo in de gaten. En ik heb pinsparen aangezet (bij de ABN). Van elk bedrag dat ik pin wordt een percentage naar mijn spaarrekening overgeboekt. Dit is vaak maar een heel klein beetje, dus merk je er weinig van.

  1. Ja die vaste bedragen overschrijven naar een spaarrekening is inderdaad ideaal. Dat doen wij ook en nu ook maandelijks een bedrag naar Noa zijn rekening. Oh dat klinkt wel erg handig dat pinsparen, daar ga ik eens achteraan. Thnx voor de tip!

 8. Echt goed bezig! Ik heb meerdere rekeningen. Van 1 rekening gaan alle vaste lasten af, dan heb ik nog een spaarrekening waarop ik iedere maand een bedrag stort (zo spaar ik, anders komt er echt niks van :)). Het restant stort ik op een ‘pretrekening’ en die mag ik vrij uitgeven. Soms gaat het op en soms (en dan ben ik blij haha) kan ik aan het eind van de maand nog extra overboeken naar de spaarrekening. Vergelijken op sites om kosten te besparen en spullen verkopen op Marktplaats is denk ik ook een goede tip, alleen ben ik daar dan weer te ongeduldig en te lui voor :’) Net zoals met aankopen uitstellen totdat ze in de aanbieding komen… Heel slecht ben ik daarin.

 9. Goede tips! Dat weekgeld waren wij ook mee begonnen maar inderdaad met de coronacrisis ging het wat minder makkelijk. Sparen doen wij ook, we hebben zelfs meerdere spaarpotjes op de spaarrekening met allemaal een eigen doel. Zo sparen we heel concreet, dat werkt wel fijn!

 10. Dit is een lastige voor mij, als je normaal werk hebt en verdiend, zijn dit super goed tips, als je rond moet komen van een uitkering na ene scheiding met een kindje, is de kinderbijslag op de spaarrekening zetten een walhalla! Utopia… Ik ben blij, dat jullie dat kunnen doen!

  Want ooit, had ik het ook zo bedacht, maar het is er nooit van gekomen helaas. De rest zijn ook goede tips. Mijn tip is standaard… het klinkt heel stom… maar ga eens uit van een bijstand uitkering, of een schuldsanering… probeer daar eens mee rond te komen, dan bespaar je vanzelf en laat je veel, echt heel veel staan, als dat lang genoeg duurt? Dan wordt het een gewoonte.

  X

  1. Iedere situatie is inderdaad anders. Wij hebben wat dat betreft het altijd wel fijn gehad financieel. Maar inderdaad je kan zoveel besparen en zoveel is eigenlijk niet écht nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *