DIY projecten | Geboortebord & Gipsen buik maken

Uiteraard ben ik in mijn verlof heerlijk aan het knutselen geweest. Zowel voor andere om leuke borden of koorden te maken, maar ook voor mezelf. Ik moest namelijk het geboortebord en mijn gipsen buik nog afmaken nadat Noa al ruim 11 weken was. Oeps. Iets met tijd gebrek en toch ook wel perfectionisme. De buik heeft zelfs op tafel gelegen tot Noa ruim 6 maanden oud was. Maaaaaaar dan heb je ook wat. Echter zijn beide DIY’s nu af en ben ik er echt super blij mee. Ik laat jullie graag het bord en de buik zien en vertel hoe ik dit allemaal heb gemaakt.

Geboortebord

Ik wilde uiteraard doordat ik altijd borden voor anderen maak, ook een bord maken voor Noa. Allerlei spulletjes heb ik apart gehouden om dit te maken en ben er weken mee bezig geweest. Het stylen maar ook vooral het vastmaken van alles heeft best wat tijd gekost. Maar het resultaat mag er wezen.

Work in progress…

Het maken van het geboortebord:

Ik heb uiteraard voordat ik met het bord begon al in mijn hoofd welke dingen ik erin wilde hebben. Deze heb ik dan ook apart gehouden: zoals mijn zwangerschaptesten en de navelklem/schaartje van Noa. De wisselijst heb ik ooit als eens gebruikt voor onze trouwlijst dus deze heb ik ook van te voren al aangeschaft. Ik ben gaan puzzelen toen ik alle items had die ik wilde hebben. Eerst leg ik ze (zonder het vast te maken) op het bord, zodat ik kan zien hoe het geheel eruit komt te zien. Zo kan ik nog schuiven met dingen.

Het pakje vastmaken was nogal een dingetje maar heb ik gaande weg een oplossing voor gevonden. Ik had nog wat kant over van mijn gipsen buik, deze heb ik op 2 vellen blauw papier geplakt en precies in het venster gemaakt van de lijst. Daarna heb ik met tape (aan de achterkant) en in het kant het pakje vastgemaakt met spelden. De rest heb ik gewoon vast gelijmd.

De spullen die ik ervoor heb gebruikt:

Wissellijst: Ikea
Zwangerschaptesten (4 stuks aangezien ik er niets van geloofde zwanger te zijn
😅😜)
Houten blokje met datum & jaartal er zelf opgemaakt (alles Action)
Geboortekaartje (via Cottonbird)
Eerste pakje (gekregen van mijn beste vriendinnetje)
Kaartje geboortegegevens (gekregen in ziekenhuis)
Eerste mutsje (gekregen in ziekenhuis)
Navelstreng schaartje (gekregen in ziekenhuis)
Navelstreng klemmetje (gekregen in ziekenhuis)
Scrabble letters Noa (via een kringloop)
Klokje met de geboorte tijd (via Action)
Geboortefoto: eerste foto van ons gezinnetje
Wit kant (bij iemand uit de buurt gehaald)
Spelden (naaiset van Ikea)
Splitpennen voor het vastzetten (van werk)
Houtlijm, Lijm & tape

Extra tip die ik later las en heb toegepast: de zwangerschapstesten worden op een gegeven moment natuurlijk wat vager (behalve de digitale, die gaat gewoon uit) Ik las dat je er doorzichtige nagellak overheen kon smeren om het zo beter bewaard te laten blijven.

Dit is hem uiteindelijk geworden….

Ik ben er echt super blij mee en deze wordt binnenkort opgehangen in zijn kamertje. Hij staat nu te pronken en ik geniet er telkens van de avonden als ik Noa zijn laatste fles geef… Wat een prachtige herinnering aan de dag van zijn geboorte.

Gipsen buik maken

Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat 😆😉 Toen ik 35 weken en 4 dagen zwanger was maakte we deze buik, nu is Noa ruim 6 maanden en is hij éindelijk af haha. Hij lag al die tijd op zolder en vergat hem daardoor nog wel eens. Daarbij iets met andere prioriteiten met een hummeltje in huis. Toen de geboortelijst af was heb ik hem naar beneden gehaald en heb toen tussendoor alles afgemaakt.

Het maken van de gipsen buik

Het leek me altijd al leuk om een gipsen buik te hebben van mijn zwangerschap: dus was het een no brainer dat ik dit graag wilde doen. Samen met M. heb ik dan ook de buik gemaakt in onze douche. Manman, wat een pest zooi geeft dat zeg hoe voorzichtig je ook doet haha. Daarnaast was het echt zo niet fijn om alle lagen gips op je huid te krijgen. Het voelde raar aan en duurde best lang eer alles erop zat. Daarna moet je nog 15 minuten ermee blijven staan, hel op aarde. Je moet je insmeren met vaseline en daarna de gips stoken namaken en op je buik aanbrengen. Ik heb wel mijn BH aangehouden (er wordt aangeraden dit niet te doen, maar ik was bang met het loslaten dat ik daar niet erg vrolijk van werd). Achteraf heel erg blij mee, aangezien ik het op mijn buik al niets vond.

Vandaar dat je ook op de foto eronder mijn BH ziet staan, echter is het niet meer zichtbaar nu de buik is versierd. Daarna hebben we hem laten drogen en heb ik hem aan sommige kanten nog even goed stevig gemaakt door de randen vast te lijmen aan elkaar. Als tip las ik later dat je de buik ook op een ballon kan laten drogen: zodat hij niet uitrekt als je hem neerlegt. Dit is bij mij een klein beetje gebeurd maar de schade is beperkt.

Spullen die ik ervoor heb gebruikt

Gipsenbuik set BabyArt (gekregen op mijn babyshower)
Kant, bloemen, linten,

Knijpers, klemmetjes, lijm en tape
Verf en primer: van de Action
Het maken van de buik heb ik deze uitleg voor gebruikt

Het maken van de gipsenbuik

Het versieren van de gipsen buik

Ik ben eerst begonnen met ideeën op de doen via Pinterest en online te zoeken naar verschillende mogelijkheden. Ik wilde sowieso kant gebruiken maar je kan verschillende materialen gebruik om de buik op te leuken. Ik heb eerst na het drogen de buik 4 keer ingesmeerd (elke dag een laag) met primer om hem zo goed mogelijk voor te bewerken.

Daarna heb ik hem afgeplakt en heb de buik verdeeld in onder en boven. Onder heb ik blauw geverfd en boven een witte laag eroverheen gedaan. Daarna ben ik begonnen met het kant aanbrengen zowel boven als onder. Dit heb ik vast gelijmd in delen en strak gezet met knijpertjes.

Als laatste ben ik gaan versieren en ben ik bezig geweest met de afwerking. Dit waren een aantal stroken wit/blauw lint en de bloemen die ik er graag op wilde hebben. Dit duurde langer dan gedacht want: hallo perfectionisme & tijd?! Ik wilde het kant er goed op krijgen en dit heeft heel wat bloed-zweet-tranen gekost, maar uiteindelijk zit het er redelijk strak op.

Dit is hem uiteindelijk geworden…

Ik ben super blij met deze mooie herinneringen aan de geboorte van Noa en van mijn zwangerschap. Zeker om te koesteren en ergens een mooi plekje te geven en van te kunnen genieten.

Benieuwd naar meerdere creaties die ik de afgelopen jaren maakte? Lees dan hier (inclusief foto’s) de Crea Bea tag!

Hebben jullie wel eens een geboortebord gemaakt (of gekregen) en een gipsen buik gemaakt toen je zwanger was? En voor de niet-mama’s: zou jij zoiets willen doen als je zwanger was of juist totaal niet?

16 reacties op “DIY projecten | Geboortebord & Gipsen buik maken

  1. Wat super leuk gedaan beide! Ik zou als ik zwanger zou zijn sowieso een bellypaint willen, maar de gipsen buik vind ik ook super. Het geboortebord is ook erg leuk. Ik ben zelf bezig met een geboortespiegel (nee, niet voor mij, en bezig wil vooralsnog vooral zeggen dat ik hem nog aan het ontwerpen ben, maar ik zal hem te zijner tijd zeker laten zien op mijn blog).

  2. Wow, heel mooi gemaakt allebei! Ik heb wel een soort van geboortebord gemaakt, maar dan alles plat, ik wilde hem eigenlijk elk jaar maken, maar het is er bij één gebleven. Maar niet zo professioneel als die van jou! En dat wekkertje is ook zo schattig!

  3. Leuk geworden, zeg! Ik heb beiden nog nooit gedaan. Ik kan me helemaal voorstellen wat een geklieder die buik maken geweest moet zijn. Jullie hebben vast veel lol gehad met die bende.

  4. Ik vind het prachtig dat je dit hebt gedaan. Een herinnering aan kleine Noa voor later. Herinneringen zitten sowieso in je hart en hoofd, maar het is zo mooi als je iets tastbaars hebt aan de geboorte van Noa. Naast Noa zelf natuurlijk.

  5. Ze zijn allebei prachtig geworden. Ik hou echt van de kleurencombinatie die je voor de gipsafdruk hebt gebruikt en het klokje vind ik een heel leuk detail bij Noa’s kader.

  6. Wauw, echt onwijs mooi gedaan! Wat een prachtige aandenkens allebei! Zo tof om zo’n geboortebord voor Noa te hebben en hij ziet er ook nog eens heel mooi uit. De gipsen buik vind ik ook heel erg tof. Prachtig gedaan met het kant. En heel bijzonder om zoiets te hebben natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *