Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!There are no mistakes, only accidents – Over het delen van mijn eigen verhaal

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Engelsbert-strauss

Pasgeleden had ik mijn herhalingscursus EHBO/BHV. Iets wat bij onze organisatie voor élke werknemer verplicht iets. Iets wat ik echt super goed vind, aangezien dit niet bij alle kinderopvang organisaties geldt (weet ik uit ervaring van mijn oude werkgevers) Hoewel ik dagelijks wel te maken heb met pleisters en kleine wondjes/vallen/stoten had ik vorige jaar wel even een momentje dat mijn hart stil stond.. Ook schreef ik daarover een Gastartikel bij Montevie, aangezien dit toch wel even iets was, wat ik kwijt wilde en wilden delen.Voor het eerst tijdens een herhalingscursus had ik dus wat te vertellen, aangezien er altijd wordt gevraagd of je wat hebt meegemaakt en of je erover wil vertellen. Ik werd geprezen en het voelde eigenlijk best wel gek om erover te vertellen, alsof het niet écht gebeurd was. De instructeur benoemde: “Je hebt dus eigenlijk het leven van een kind gered” Uhhh, ja eigenlijk wel. Ik hoop dat ook van harte dat ik volgende herhaling niets nieuws te melden heb, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. In dezelfde week, werd het jongetje wat ik in de Heimlich greep heb gehouden 4 jaar en gaat naar de basisschool. Ik ben zo blij dat het goed is afgelopen, want wat als…

Wat ik zelf altijd erg belangrijk vind is een EHBO doos op werk, binnen handbereik – die geheel compleet is, waardoor ik de eerste hulp makkelijk kan verlenen. Erg belangrijk om dus goed verbandmateriaal bij bijvoorbeeld Engelbert-strauss aan te schaffen. Hieronder een kleine lijst van ‘musts’ die ik erg belangrijk vind in een verbandtrommel

NOTE: Dit is mijn eigen ervaring en zijn dus niet de richtlijnen die er zijn voor een EHBO doos. Deze kan je wel vinden op internet aangezien er een speciale lijst is waaraan wij in de kinderopvang moeten voldoen qua inhoud. Deze lijst hieronder zijn de spullen die ik het meeste gebruik op mijn werk..

 • Pleisters in allerlei soorten en maten
 • Wonddruk/wondsnel verbandjes
 • Snelverbanden
 • Driekante doek
 • Pincet
 • Kompressen

 • Gelukkig hebben wij, zoals ik al eerder beschreef vaak te maken met kleine wondjes, splinters of schaafwonden. Daarbij is het goed om bij sommige verzorging handschoentjes aan te hebben of je handen na behandeling goed te desinfecteren.

  Heb jij een EHBO/BHV cursus en heb je het ooit moeten toepassen?

  0
  Blog, Lifestyle
  Previous Story
  Next Story

  9 Comments

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Nicky
  17/04/2018 at 08:55

  Hm. Mijn EHBO-diploma is inmiddels allang verlopen. En reanimeren kan ik ook al niet. Aan mij heb je dus helemaal niks. Ik kan hooguit een kopje thee zetten voor de schrik.

  • Reply
   SAS
   20/04/2018 at 17:42

   Ook zeker belangrijk voor de na-schrik 🙂

 • Reply
  Evelyne
  06/04/2018 at 20:50

  Daar ik in de zorg werk kreeg ik al vaker te maken met dit soort dingen, maar heb ik gelukkig nog nooit zelf iets moeten toepassen. Ik heb wel al verschillende keren geholpen en ik ben altijd degene die om hulp roept en de kleine dingen doet. Zoals laatst. Ik was in de leefruimte en keek per toeval naar een bewoner die rustig aan het eten was. Ik draaide mij om en ging verder. Nog geen 2 minuten later hoor ik een vreemd geluid uit de mond komen van diezelfde bewoner. Ik zie hem vreemde stuipen krijgen en helemaal rood worden. Ik roep om hulp, draai zijn stoel en al snel komen er collega’s aangelopen. Het was verdomd moeilijk om hem te helpen daar hij volledig ingesloten zit in een speciaal voor hem ontworpen rolstoel. Mijn collega doet teken dat ze naar de kamer willen, ik loop die richting uit en gooi de deur open, het bed vervolgens open. Mijn collega vraagt om versterking van een bepaalde collega op te roepen en ik bel hem op. Die begreep de heisa eerst niet tot ik echt heel hard begon te roepen ‘je moet NU komen’. Door mij stroomde een soort adrenaline. Ik heb dan de bewoner niet geholpen, ik heb mijn collega’s geholpen. En ook dat is nodig. Ter info, met de bewoner is alles goed gekomen 😉 Hij kreeg een zware epileptische aanval 🙂

  • Reply
   SAS
   07/04/2018 at 14:55

   Goed gehandeld dus zo te horen! En de ondersteuning is ook zeker nodig. Fijn te horen dat allesgoed is afgelopen!

 • Reply
  annouska
  06/04/2018 at 19:50

  Ik doe nu al 10 jaar de cursus en herhalingscursus en elk jaar hoor je verhalen waar ik toch van schrik. Zeker omdat ik merk dat veel medewerkers lichtelijk in paniek raken en moeite hebben om meteen actie te ondernemen.

  Op werk heb ik gelukkig geen grote ongevallen meegemaakt, buiten werk wel.

  • Reply
   SAS
   07/04/2018 at 14:54

   Dat is zeker ook iets wat ik vaak hoor, die verstijven dan en weten niet goed wat ze moeten doen. Ik daarin tegen handel en naderhand komt pas het besef wat je allemaal hebt gedaan. Hoewel ik het liever niet had meegemaakt wel een goed ding om over mezelf te weten.

 • Reply
  Zo simpel is dan geluk
  06/04/2018 at 12:58

  Zelf heb ik nog nooit echt mijn ehbo kennis hoeven toe te passen. Op mijn werk komen wel af en toe heftige dingen voor, waaronder een baby reanimatie. Gelukkig met goede afloop.

  • Reply
   SAS
   07/04/2018 at 14:53

   Fijn om te horen dat dit een goede afloop had!

 • Reply
  Romy
  06/04/2018 at 07:23

  Echt heel knap hoe je in deze situatie hebt gehandeld en op deze manier inderdaad eigenlijk het leven van de jongen hebt gered. Ik kan me voorstellen dat zoiets wel heel heftig is om mee te maken en nog steeds heel veel indruk op je heeft gemaakt.

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png