Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Landelijke Dag tegen Pesten

Vandaag is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Wat wiki erover zegt? ‘Pesten is het gedrag waarbij iemand herhaald en gedurende langere tijd door anderen bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden. Dit kan variëren van woordgrapjes tot structureel geweld en afpersing. In extreme gevallen kan het leiden tot zelfdoding van het slachtoffer.’

Ik vond het belangrijk om aan deze dag wat aandacht te geven op mijn blog. Waarom? Omdat ik denk dat iedereen er wel eens mee te maken heeft gehad. Zo ook ik, ben op school vroeger regelmatig gepest. Want wanneer is pesten pesten en is het plagen?

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

(bron)

Plagen is spontaan en wordt niet herhaaldelijk gedaan. Niemand is de baas en de rollen zijn over en weer. De ene plaagt de ander, de andere doet het terug. Het is een lolletje zonder iemand pijn te willen doen.

Pesten daarin tegen ligt anders. Je wilt opzettelijk een ander kwetsen, pijn doen of leed geven. Telkens is dezelfde persoon de klos. Het gebeurd op regelmatige basis en maakt dat de andere zich klein voelt. Degene die pest is de baas en de rollen zijn heel anders dan bij plagen.

Over vroeger

Ik ben vroeger gepest. Niet geplaagd, maar echt gepest. Op school werd ik voor alles en nog wat uitgemaakt. Ik was altijd het mikpunt. Zowel op de langere als middelbare school. Ik heb 3 basisscholen gehad en bij de ene was het minder erg dan bij de ander. Op de middelbare (waar ik 4 jaar heb gezeten) was het telkens hetzelfde liedje. Ik werd gepest met mijn haar. Ja, met mijn mooie lange krullende haar. Die vaak statisch was en leek op schapen haar. Ik werd dan ook telkens uitgemaakt voor schaap en de kinderen in mijn klas maakte vaak het geluid erbij.

Ik was een buitenbeetje en vond dit eigenlijk totaal niet erg. Ik trok me er weinig van aan, aangezien ik toen der tijd al sterk in mijn schoenen stond. Ik negeerde het, trok op met mensen waar ik wel blij van werd (die gek genoeg ook vaak het mikpunt waren) en liet de rest langs me heen glijden. Er kwam een dag dat ik het zat was en een grote mond gaf aan de pester. Het was namelijk altijd dezelfde jongen, die een groepje jongens/meisjes uit de klas meetrok. ‘Het populaire’ groepje om het zo maar even te benoemen. Sinds die tijd dat ik iets terug schreeuwde was het gedaan met het pestgedrag. Heel af en toe nog een opmerking maar niet meer dagelijks van die pesterijen. Ik liet het kaas niet van mijn brood eten en het laatste half jaar van mijn middelbare had ik weinig tot geen last meer ervan.

Een pester is meestal iemand die zelf onzeker is en niet lekker in zijn vel zit. Deze jongen kwam van een hoger niveau, maar was van zijn school afgetrapt. Hij had piekhaar en een hoofd vol sproeten. Ik denk dat het eerder een geval was van: We zoeken iemand anders uit, zodat er niets over mij gezegd kan worden.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Wat ik nu zie op scholen

Er is heel erg veel verschil vind ik tussen pesten van toen en pesten van nu. Hierbij 2 voorbeelden van pesterijen vroeger tegen mij. Waarin ik tegen 1 meisje ‘uitgedroogde ui’ zeg als schelden. Ik bedoel maar… De vocabulaires van tegenwoordig rijken héél wat verder. De meest verachtelijke woorden komen uit monden van (jonge) kinderen.

Met pest/plaag gedrag heb ik met mijn werkveld dagelijks te maken. Wat er soms uitkomt en welk gedrag ze vertonen is soms echt om je voor dood te schamen. De hele houdingen en woorden die naar mede kinderen worden geuit.. Maar tegenwoordig heb je ook het cyber pesten wat ook zeker een rol speelt. In mijn tijd was dit nog niet zo.

En de cijfers liegen er ook niet om:
Op scholen wordt 1:10 leerlingen gepest
Op het werk 1:8
In het bejaardentehuis 1:5
Bron: StopPestenNu.nl

Ik vind de cijfers schokkend hoog. 1 op de 10. Als je kijkt naar de klassen worden er dus ongeveer 3 leerlingen per klas gepest. Maar ook op werk en zelfs in bejaardetehuizen. En waar is het goed voor? Om jezelf beter op de kaart te zetten door iemand anders naar beneden te halen.. Waarom in godsnaam?

Of ik er last van heb gehad? Nee. Het heeft me sterker gemaakt en in mijn tienerjaren was ik best weerbaar. Maar ik kan me best goed voorstellen dat sommige kinderen er ontzettend veel last van kunnen hebben en dit hun vormt.

Ben jij vroeger gepest?

0
Lifestyle, Terugblik
Previous Story
Next Story

18 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Nicky
  02/05/2018 at 22:09

  Ik had rood haar, flaporen en goedkope kleding. Tuurlijk werd ik gepest. Ik was zo’n buitenbeentje dat nergens bij hoorde. Het heeft even geduurd voordat ik dat niet eens meer wilde. Ik denk wel dathet invloed heeft gehad op mijn verdere leven. Ik ben (te) lang onzeker geweest en daardoor blijven hangen in situaties die eigenlijk niet goed voor me waren. Ik vind het dan ook heel goed dat er nu veel meer aandacht aan besteed wordt.

 • Reply
  Morgaine
  23/04/2018 at 12:16

  Het lijkt mij vreselijk om gepest te worden, dat ben ik dus niet, om de 1 of andere reden behoorde ik juist tot de ‘mean girls’, niet op de lagere school nog, maar later wel op de MAVO, ook al was ik een dikkertje, ik leerde al jong om dat te negeren, en zo kwam het telkens opnieuw dat ze juist op gingen in mij omdat ik nul respons gaf… ik weet dat het niet altijd zo werkt, maar bij mij deed dat het wel, en ja ik durf te bekennen dat ik later een meisje van zelfde postuur als ik zelf was toen, heb gespest, ik ging mee met de flow… trots? Nee, sterker nog, ik kwam haar jaren later tegen en heb mijn excuses aangeboden, die heeft zij geaccepteerd, beiden ouder en wijzer, en ik ben er zwaar tegen, omdat ik weet wat het aan kan richten.

  X

  • Reply
   SAS
   24/04/2018 at 11:39

   Wat mooi dat je dit deelt Suus! Mooi ook van het excuus wat is aangeboden en voor iedereen geldt inderdaad dat het anders kan uitpakken. Geen respons of juist wel, dat is bij elke situatie weer anders hoe ermee wordt omgegaan..

 • Reply
  Zo simpel is dan geluk
  22/04/2018 at 17:41

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik ben vroeger ook gepest. Het was zelfs zo erg dat ik een half jaar lang dagelijks heb overgegeven van de spanningen. Gelukkig ben ik er op zich ook wel goed uitgekomen, hoewel ik er in vriendengroepjes nog steeds wel last van heb dat ik er snel buitenval. Dat is wel jammer.

 • Reply
  Nikita
  20/04/2018 at 18:23

  Ik ben in mijn middelbare schooltijd een paar keer gepest geweest en in het lager bijna mijn hele basisschooltijd. Nu zit ik in mijn laatste middelbaar en al drie jaar zit ik in die school (ik ben niet gewisseld vanwege pesten trouwens, was een andere reden) en ik heb een superlieve klas nu die mij neemt voor wie ik ben. Ik heb er wel last van. Nog steeds. Van de gevolgen dan wel. Ik merk dat ik vaak onzeker ben, ergens zit dat in mijn bloed maar aan de andere kant is dat ook het gevolg hiervan. En ik ben ook bang om mensen te vertrouwen soms, maar daar ben ik gelukkig langzaam aan van af aan het komen. Maar mijn pestverleden heeft ervoor gezorgd dat ik zelf dat lieve meisje ben gebleven dat mensen helpt en mensen gelukkig maakt. Omdat ik niet wil dat iemand dit moet doormaken. Dus het heeft mij ook ergens gemaakt tot wie ik ben. En ik ben trots dat ik in een wereld die altijd maar mensen pest, kleineert en naar beneden haalt, ik altijd het verschil probeer te maken. En dat neemt echt niemand me af 😉 En die mensen die mij vroeger hebben gepest tot ik er bijna geen zin meer in had? Die komen zichzelf nog wel tegen. Ik heb geen zin om me te wreken op hen of om wraakacties te bedenken. Dat doet karma wel in mijn plek. Ik ben nu gelukkig en doe wat mij blij maakt. En dat is zoveel waard

  • Reply
   SAS
   24/04/2018 at 10:52

   Wat heb je dit mooi omschreven! Mooi te lezen dat het je heeft gemaakt wie je bent en dat je het positieve eruit haalt <3

 • Reply
  Saar
  20/04/2018 at 07:30

  Ik werd vroeger gepest en voor mij was het echt hel. Ik stond niet zo sterk in mijn schoenen. Echt vrienden heb ik lange tijd ook niet gehad. Ik denk dat dat een reuzeverschil maakt, of je toch nog andere mensen om je heen hebt.
  Ik ben er uiteindelijk ook wel oké uitgekomen en het heeft mij uitgedaagd om een betere versie van mezelf te worden. Alleen is er dus nog steeds een kritisch stemmetje in mijn hoofd dat verdacht veel op mijn pester lijkt.

  • Reply
   SAS
   20/04/2018 at 17:50

   Dat maakt zeker een verschil! Want op zo’n moment, als je echt niemand hebt dan voel je je nog meer alleen. Jammer te horen dat toch dat kleine stukje van het kritische stemmetje in je hoofd af en toe is. Aan de andere kant, is het misschien beter te zien als motivatie om te laten zien wat je tot nu toe wél hebt bereikt. Je hebt (volgens mij) een toffe baan, je hebt een fijn gezinnetje en alles staat op de rit. Mindere dagen heeft iedereen maar laat je zeker niet kisten door dat ‘oude’ stemmetje van toen. <3

 • Reply
  Villasappho
  19/04/2018 at 22:53

  Ja ben flink geziekt ook op de middelbare school deed er niets aan. Gaat ook nooit veranderen.

 • Reply
  Mrs. T.
  19/04/2018 at 22:12

  Tell me about it. Ik haat het. Maar het is vaak zo sneaky. Gelukkig gaat het met de jongste inmiddels beter maar die heeft al met al geen fijne basisschooltijd gehad

 • Reply
  Michelle
  19/04/2018 at 20:45

  Wat fijn dat je sterk in je schoenen stond vroeger. Al blijft het natuurlijk vreselijk als je wordt/bent gepest. Goed dat je er aandacht aan besteedt. Zoiets blijft altijd spelen helaas.. Ik ben vroeger nooit gepest. Maar ik zou een goed doelwit geweest kunnen zijn: ik was verlegen, niet goed gebekt, niet weerbaar..

 • Reply
  Evelyne
  19/04/2018 at 19:44

  Ik werd gepest in het middelbaar. Ik was het mikpunt en mijn kleding werd niet geapprecieerd. Ik droeg nochtans een broek en een shirt, maar niet modern genoeg naar hun zin. Ook werd ik het mikpunt omdat ik mezelf moeilijk kon verdedigen. En als ik het al deed werd ik afgeschilderd als brutaal door de leerkrachten. Ik beleefde een heltijd! Nog steeds heeft dit zijn littekens achter gelaten en nog steeds kan ik moeilijk van mij afbijten. Men beseft niet wat men aanricht door te zeggen ‘wat draag jij nu?’ of ‘zie hoe dom die nu is’. Ik daarentegen heb mensen veel sneller door, ik zie al snel wie wel of niet echt is.

  • Reply
   SAS
   20/04/2018 at 17:45

   Vervelend om te horen dat het zo zijn littekens heeft achter gelaten. De pesters/meelopers blijken niet te snappen dat het 1) onnodig is om iemand zo te kwetsen en 2) dat zoiets heel erg lang bij een gepeste kan spelen.

 • Reply
  Simone
  19/04/2018 at 14:03

  Ik ben vroeger ook gepest en heb zelfs het cyberpesten meegemaakt. Het was heel heftig en heb er echt veel last van gehad (en soms nog wel eens). Ik heb ook nooit de zin er van in gezien om iemand naar beneden te halen. Daarom heb ik in het verleden hier ook eens een artikel aan gewijd.

 • Reply
  Romy
  19/04/2018 at 07:15

  Wat onwijs goed dat je hierbij stilstaat! En wat mooi ook dat je eigenlijk sterker uit die pestperiode van vroeger bent gekomen. Het lijkt me niet niets als je steeds weer nare (en totaal onterechte, want hoe MOOI is jouw haar!) opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgt. Ik ben zelf gelukkig niet gepest, wel soms geplaagd op een manier die ik ook niet zo fijn vond. Wel heeft mijn broertje op de basisschool veel met pesten te maken gehad. Hij heeft daar zelfs jaren later nog last van en dat vind ik heel verdrietig om te zien. De pestkoppen weten vaak echt niet wat ze aanrichten…

  • Reply
   SAS
   20/04/2018 at 17:44

   Dankjewel voor je compliment over mij haar<3
   En inderdaad, de nasleep die een gepeste voelt, kan nog echt jaren voortslepen. Heb soms het idee dat anderen (de pesters/meelopers) dit niet altijd beseffen..

  Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png