Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Achter de schermen | Een dagje als NSO leidster

Vandaag, is onze vakantie voorbij ZUCHT. Dat betekend dat het werkende leven weer roept. Een uitgelezen kans om wat inhoudelijk te schrijven over mijn werk, aangezien dit ook naar voren kwam in mijn enquête antwoorden.

Dit keer uitgebreid over hoe wij werken bij de Naschoolse opvang. Ik ben daar al sinds de start van mijn huidige baan werkzaam en doe dit 3 dagen in de week. Met heel erg veel plezier werk ik daar en ben bezig met de leeftijd 4 t/m 12 jaar. Ikzelf werk op de middelste groep: leeftijd 6 t/m 8 jaar. Maar wat doen wij nu zoals op een dag? Ik neem jullie mee in een werkdagje van mij!

Ik schreef al eerder over mijn werk, hier kun je lezen waarom dit mijn droombaan is. Sidenote: Ik doe 4 verschillende werksoorten bij mijn werkgever. Ik doe voorschoolseopvang, tussenschoolse opvang bij een basisschool, peuterspeelzaal & dus naschoolse opvang. Lees hier meer over mijn andere werksoorten & ik schreef al een Achter de schermen voor de VVE peuterspeelzaal.


NOTE: Alle foto’s in deze blogpost zijn i.v.m. de privacy van de kinderen/ het logo van mijn werkgever en van mij, weggehaald of slecht zichtbaar.

Wat is een Naschoolse opvang eigenlijk?

Wij vangen kinderen buiten de schooltijden op. Dat inhoud wat wij de kinderen van school halen, eten en activiteiten aanbieden totdat de ouders uit werk zijn om ze te halen. Dit artikel is gebaseerd op mijn werkdag, bij mijn huidige werkgever. Dit is bij elke organisatie weer anders.

In vakanties zijn wij met de naschoolse opvang de gehele dag geopend van 07:00 tot 19:00. We hebben dan wisselende diensten en tussendoor een half uur pauze. In de schoolvakanties werk ik meestal 3á4 hele dagen.

Wat wij zoal doen op een middag

Wij werken per groep met 3 leidsters, en zijn dus 9 man vrouw sterk in de middag.
3 leidsters bij de 4 t/m 6 jaar
3 leidsters (waaronder ik) bij de 6 t/m 8 jaar
en 3 leidsters bij de 8 t/m 12 jaar.

Daarbij mogen wij per leidster 10 kinderen onder ons hebben. Op onze groep zitten dus maximaal 30 kinderen, bijna elke dag zitten we aan deze max.

Ik start om 14:30, dan bespreken wij wat we dit middag gaan doen en maken een start met het fruit. 1 iemand heeft keukendienst (dit wisselt per dag) waarbij de overige 2 leidsters de kinderen van school gaan halen. De kinderen druppelen van 15:00 tot 15:35 binnen. Sommige kinderen mogen zelfstandig komen, anderen komen met een taxi. We wachten tot iedereen er is voordat we gaan eten.

16:00 zitten wij meestal aan tafel. Ze krijgen dan fruit, limo en crackers. Soms nog een hele opgaven aangezien we best wat kinderen hebben met een fruit of noten allergie. Tevens tijdens het eten vertellen we wat de opties zijn voor de kinderen om te doen die dag, en ze mogen vertellen over hun dag op school. Naderhand mogen ze gaan afruimen, vrij spelen en er wordt een activiteit aangeboden. Dit kan een knutselactiviteit zijn of we gaan naar de sporthal. Dit is heel divers. Ik schreef al eerder over alle kinderen vermaken op de groep.

Tevens bieden wij maandelijks (roulerend qua leidster) een workshop aan. Zo had ik Judo (iets wat ik deze maand weer ga doen i.v.m. het enthousiaste erover van de kids) maar ik heb ook een keer een enkaustic workshop gedaan, vogelhuisjes bouwen of iets anders. Wij verzinnen zelf de workshops die we willen geven, zodat je het enthousiastme ook kan overbrengen aan de kinderen. Wel vragen we vaak wat de kinderen zelf zouden willen & maken dan een inschrijf lijst. Kinderen zijn ook oud genoeg om te assisteren tijdens de workshop. Super leuk om te zien.


Foto van de Judo workshop die ik heb gegeven Oktober 2017

Tussen 17:00 & 18:00 worden de kinderen meestal opgehaald. Dit is een komen en gaan van ouders. We doen de overdracht en vertellen wat hun kind heeft gedaan of dat er nog bijzonderheden waren. Naast de workshop (die meestal tot 17:00/17:15 duurt i.v.m. het ophalen van kinderen) wordt meestal ook nog wat op de groep aangeboden. Dit kan tekenen, knutselen of een spelletje zijn.

Om 17:45 zijn alle groepen beneden (wij hebben de 8 t/m 12 jaar kinderen boven zitten – 4 t/m 6 zit naast ons) en ruimen we alles op. Er worden wat huishoudelijke klusjes gedaan en de banken gaan van de remmen. Daarbij bieden wij ook verlengde opvang aan. Dit houdt in dat kinderen kunnen blijven avondeten. Degene die eet start om 17:30 met het opwarmen van de maaltijden en zit 18:00 aan tafel. Er is iemand die een 18:15 dienst heeft, een 18:30 dienst en degene die eet is er tot 19:00. Kinderen kunnen dus tot 19:00 worden gehaald > soms een contact met eten en soms zonder. Ik heb wekelijks geen 19:00 dienst, wel val ik soms in als iemand vakantie heeft/ziek is.

Daarbij even een note wat precies mijn werktijden zijn op de NSO.
Maandag, Dinsdag & Donderdag werk ik van 14:30 tot 18:00/18.15. Deze dagen doe ik ook voorschoolse opvang (vanaf 07:00) en tussen schoolseopvang in de middag.

Het observeren van kinderen

Eens per jaren observeren wij ook de kinderen (2 maanden voor hun verjaardag) We vullen dan een vragenlijst in waarvan een kopietje aan de ouders wordt meegegeven. Hierover kan een 10 minuten gesprek ontstaan (die in de praktijk altijd veel langer duurt haha) of wij geven aan juist een gesprek te willen. Dit, als wij in de observatie (en uiteraard al eerder) bepaald gedrag zien bij een kind waarover we willen praten met de ouder. De punten die wij invullen zijn o.a. het samenspel, of het kind lekker in zijn vel zit, of het deelneemt aan dingen en hoe het omgaat met conflicten.

Het contact met ouders is een erg belangrijk onderdeel van de naschoolse opvang. Er gebeuren soms zoveel dingen, zowel op school als privé waarvan wij op de hoogte moeten zijn. Kinderen met woede aanvallen, kinderen met bepaald ongewenst gedrag wat ergens vandaan moet komen. We werken dan ook erg nauw samen met de ouders en de scholen.

Dit is in een notendop een werkdag bij de naschoolse opvang. Ik zal vast nog wel wat dingen zijn vergeten, maar het was leuk er eens bewust over na te denken aangezien het voor mij in al die jaren routine is geworden.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden wat meer achter de schermen te kijken van mijn werk als Naschoolse opvang leidster. Mocht je nog vragen heb schroom dan niet deze in de comments te stellen. Ik doe dit werk met zoveel plezier, aangezien deze leeftijd zo veelzijdig is. Ze kunnen veel zelf vertellen en de workshops aanbieden vind ik ook erg leuk.

Wist jij dat het er zo aan toe ging op de naschoolse opvang?

0
Lifestyle
Previous Story
Next Story

10 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Vivian
  10/02/2018 at 16:47

  Leuk om te lezen! Ik ben hier inderdaad erg in geïnteresseerd, zeker het observeren lijkt me een hele boeiende bezigheid 🙂

 • Reply
  Nicky
  17/01/2018 at 21:12

  Leuk om te lezen! Ik weet inderdaad wel hoe het er aan toe gaat. Dochterlief heeft alle soorten kinderopvang doorlopen en ik heb zelf op een kinderdagverblijf gewerkt. Maar dat is 20 jaar geleden. Toch wel het een en ander veranderd! Avondeten was er niet bij en ophalen was tot max 18.00 uur.

 • Reply
  Zo simpel is dan geluk
  14/01/2018 at 18:15

  Interessant om te lezen wat het werk precies inhoudt!

 • Reply
  Amy
  11/01/2018 at 10:39

  Wat leuk om zo’n kijkje achter de scherm te krijgen. Ik had geen idee hoe het werkt, omdat ik als kind zelf nooit naar zo’n naschoolse opvang ben geweest. Het klinkt erg afwisselend en creatief, heel tof 🙂

 • Reply
  Simone
  10/01/2018 at 21:32

  Wat super leuk om weer wat te lezen over de inhoud van je werk. Het klinkt heel erg leuk, gezellig en afwisselend. Mij lijkt het ook erg leuk om van die workshops en dergelijke te bedenken en te organiseren.

 • Reply
  Fleur
  10/01/2018 at 21:04

  Wat een leuk idee om hier over te schrijven! En interessant ook! Ik heb zelf alleen op de peuterspeelzaal en het kdv met een verticale groep gewerkt dus heb nooit ervaring op gedaan in de bso/nso, dus dit vind ik dan wel heel leuk om te lezen. En stiekem, door oa jouw enthousiaste blogjes over je werk, begint het hier en daar wel weer te kriebelen. Heerlijk om te lezen met hoeveel passie en enthousiasme jij over je werk verteld!

 • Reply
  Evelyne
  10/01/2018 at 20:24

  Zoals je zelf al aangeeft, bij elke opvang word anders gewerkt. Zo ook hier in België. Ik zeg niet dat het heel veel verschilt en kan een naschoolse of voorschoolse opvang niet vergelijken met een kindercréche. Ik heb daar nog stage gedaan en deed dat ergens nog graag. Het was zelfs ooit mijn droom om een eigen kindercréche te openen. Maar toen rolde ik in de bejaardenzorg en ben ik daar blijven hangen 😉 Ik weet niet of ik het nu nog zou aankunnen om met kinderen te werken (hoe vreemd dit ook klinkt)..

 • Reply
  Nikita
  10/01/2018 at 18:33

  Ik vind dit echt heel leuk om te lezen! Heb zelf vijf jaar verzorging gedaan op school maar dat maakte mij niet gelukkig. Maar ik hou alsnog van kindjes en dot soorts blogposts vind ik heel erg leuk!

 • Reply
  Nesrin
  10/01/2018 at 16:37

  Wat leuk zo een kijkje achter de schermen! Herkenbaar zo een 10 minuten gesprek die langer duurt dan de gestelde 10 minuten 😉 Ik vind het heel mooi dat jullie zo je best doen voor die kinderen. Ik heb twee kinderen en heb ze tot nu toe niet naar de opvang hoeven te sturen omdat ze een hele lieve oma en tante hebben die ze waar nodig kunnen opvangen.Keep up the good work!

 • Reply
  Jenn
  10/01/2018 at 10:15

  Leuk, zo’n kijkje achter de schermen!

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png