Meer time, Meer ( OFFTIME )

Zoals jullie weten ben ik al tijden meer bezig met unpluggen. Iets waar ik de laatste weken ontzettend bewust mee bezig ben. Minder social media, minder aanwezig op mijn blog. Niet dat ik er geen zin in heb, integendeel. Maar ik ben liever voor mezelf bezig. Zonder op een scherm te kijken. Ik schreef vorig jaar een artikel over het altijd maar online zijn. Iedereen zit maar achter een schermpje, terwijl er zoveel moois om je heen te beleven is.

Een hele tijd terug had ik een plugin geïnstalleerd, die ik er later weer af had gehaald. Waarom? Geen idee, dus heb ik hem er weer opgezet. De Plugin heet ( OFFTIME ) Iets wat mij zeker helpt en stimuleert en daarnaast het in kaart te brengen hoe het zit met mijn smartphone gebruik.Waarom ik meer offline wil zijn

Genieten. punt. Meer niet. Ik vind het offline genieten namelijk echt super fijn & iets wat ik in sommige periodes weinig doe. Ik merk de afgelopen weken dat ik steeds meer & meer lekker in mijn coconnetje trek. Drukke weken op werk achter de rug en vind het dan heerlijk deze offline te besteden. Zo heb ik bijna mijn dikke Jo Nesbø boek uit, heb ik 2 andere pocket boeken klaar liggen, ga ik wat vaker gezellig een uitstapje plannen of zit ik met een mok thee lekker op de bank te genieten. Wandelen buiten, rommelen/opruimen in huis. Luf it!

Bewust zijn is een eerste stap

Precies dit. Bewust zijn van hoe vaak je eigenlijk wel niet online bent of je smartphone erbij pakt. Even een foto maken, even posten op Instagram. Of gauw even via Google Maps wat opzoeken. Of juist via Google die ene naam vinden. Oh en Facebook even door scrollen. En we zijn 3 uur verder. 3 uur die ik liever heel anders had besteed.

Dus leg ik wat vaker mijn smartphone weg. Reageer ik wat later op appjes. Zo spendeerde ik in 2015 al een gehele week offline. Lastig, maar zeker een verademing. Nu wil ik niet direct een week wegblijven, maar wel wat bewuster keuzes maken. De keuze op mijn smartphone naast me neer te leggen, de keuze om de laptop ’s avonds na een dag werken lekker dicht te laten.

Zo schreef ik al eens over The Joy Of Missing Out. Ik kijk geen nieuws meer, laat negativiteit links liggen en ben minder en minder bezig met andere dingen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
(bron)

( OFFTIME ) wat doet deze app eigenlijk?

De app is echt een eyeopener. Zo kan je hem instellen om 2 uur (of een andere tijdsduur) offline te zijn. Je smartphone staat dan in ruststand. Je kan zelf instellen wat wel binnenkomt. Zo heb ik dat er nog telefoontjes kunnen komen & smsjes ontvangen worden. Voor de rest staat álles uit. Echt heerlijk en een rustigevend gevoel.

Ook wordt er bijgehouden welke apps je het meeste gebruikt, hoe je telefoongebruik over het algemeen is en hoeveel tijd je dus offline besteed.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
(bron)

Even wat tips kort & bondig op een rij

Bij deze wat kleine, korte tips om wat vaker offline te spenderen.
❀ Silence. Probeer dus zeker deze app uit! Aangezien het écht werkt en super fijn is.
❀ Leeg je hoofd. Wees niet bezig met randzaken, zet je verstand op 0 en geniet écht
❀ Doe 1 ding tegelijk, zo is je focus beter en ervaar je offline zijn als rustiger
❀ Schrijf het op! Ik wil altijd bewust mijn smartphone pakken om even een foto te maken of iets te mailen. Notitieboekjes to the max!
❀ Negeer het woordje ‘moeten’ en doe gewoon eens dingen die je leuk vind offline!
❀ Of juist dingen die al erg lang blijven liggen. Mest je kleding kast is uit of ruim een rommelige la op.
❀ Geen smartphone in de slaapkamer! Even die wekker zetten en toch even scrollen… Wekker zetten vóórdat je naar boven gaat en telefoon gelijk uit.

PS: Dit artikel is niet gesponsord of dergelijke. Ik ben gewoon super blij deze app weer te hebben (her)gevonden dat ik deze graag met jullie wilde delen.

Nog een tip: 1 dag offline is een site die ik per toeval een tijdje terug tegen kwam. Vol met tips en ervaringen van anderen. Zeker een aanrader om even te bekijken.

Hebben jullie meer OFFTIME? Of vinden jullie dit nog lastig?

About the Author

17 Comments

Nicky

Ik heb niet zo’n last van teveel online zijn. Andere (offline) dingen gaan voor. Als ik écht niks te doen heb, kijk ik wel eens op Facebook. Maar dat ben ik na 5 berichten lezen ook weer snel beu. Ik heb wel vaak mijn iPad vast omdat ik ‘m als e-reader gebruik. Whatsappen doe ik eigenlijk alleen met dochter. Email lees ik ’s morgens bij de koffie. Dus, nee… Geen appje nodig.

Reply
Saskia

Oeh, interessant artikel. Ik probeer zelf ook steeds vaker offline te zijn. vaker lekker sporten bijvoorbeeld. Maar zoek nog meer manieren om echt even geen tablet of iphone in mijn handen te hebben, want ik grijp nogal snel naar de spelletjes op de ipad als ik ‘even’ wat anders wil doen. Zo wil ik al tijden (weer) wat meer gaan lezen, daar kon ik me vroeger echt in verliezen.

Reply
PatriciaKleijn

Wat goed zeg, ik ben de laatste tijd ook iets minder online, mijn laptop is zeker op doordeweekse dagen vaker uit en op mijn telefoon kijk ik dan wat youtube, maar ook daar niet vaak op facebook en insta word ook iets minder heb ik het idee… hoewel ik dit wel gewoon erg leuk vind. De balans vinden tussen dagen of wekend vollop online bezig te zijn en tijden van offline is hier nog wel even zoeken

Reply
Hilde

Ik ben zo een van die leken die niet echt mee is met de laatste apps…tools..widgets… en vind het fijn dat ik zelf kan bepalen wanneer ik offline/online ben. Heb daarin ook grenzen leren stellen (was nodig), ik voel me veel rustiger hierdoor. DIe offline tijd vul ik voornamelijk in met creatieve bezigheden, het lezen van een goed boek bij een heerlijk kopje thee, een bakmoment en da’s echt genieten.

Reply
Michelle

Wat fijn zo app! Ik merk dat ik momenteel genoeg offline ben dus voor mij is het niet zo nodig. Ik ben buiten te vinden of besteed aandacht aan de kleine meid. Als zij een dutje doet pak ik er graag een handwerkje bij en in de avond blog ik wat en kijk ik een serie.

Reply
Sanne

Handige app, alleen niets voor mij. Ik kan mij geen leven voorstellen zonder internet. Ik heb het nodig op het werk en overal eigenlijk.

Reply
Sofie

Chapeau dat je dit zo doet, ik doe het ook af en toe eens maar ik merk dat ik toch verval in het vaak mijn gsm checken. En het is zoals je zegt, je moet er bewust mee omgaan. Zo moet ik bewust plannen vandaag of morgen ga ik minder op mijn gsm. Ik heb de App Moment en ik probeer om minder dan een uur met mijn gsm bezig te zijn, op werkdagen lukt dat, op vrije dagen zit ik vaak aan 1,5 uur. Ik gebruik ook de app Forest als ik een uurtje geen gsm wil kijken.

Reply
Evelyne

Ik heb niet echt moeite met het feit dat ik online of offline ben. Ik ben online wanneer ik het wil en voel niet persé de drang om online te zijn. Doch ik vaak online te vinden ben. Vooral voor het bloggen en mijn vriendinnen. Maar met mate vind ik zelf.

Reply
Els

Wat goed dat je er iets aan doet, omdat het je stoort. Ik ga niet minder online. Ik vind het wel prima zo 🙂 . Heb mijn telefoon ook vaak op stil staan. Maar gebruik mijn iPad wel veel.

Reply
Sam - singlereadytomingleblog

Vooral dat doelloos door Instagram scrollen is echt problematisch bij mij… Op een halfuurtje kan je eigenlijk best wel wat gedaan krijgen (een boek lezen, wat schrijven, een kort tv-programma bekijken), en toch gaat die tijd zo vaak verloren door sociale media, oeps!

Reply
Bente

Zeker de afgelopen tijd ben ik heel veel offline geweest, en het is inderdaad heerlijk om lekker to coccoonen en fijn een boek te lezen op de bank. Ik neem hier ook zeker de tijd voor 🙂

Reply
Romy

Wat goed dat je bewust meer tijd offline wilt besteden! En zo te horen is deze app daarbij een fijn steuntje in de rug. Je hebt zeker gelijk dat er zoveel moois offline te ontdekken is, waar je in je leven ook veel meer aan hebt dan aan continu appjes sturen en dingen opzoeken. Mijn tijd op mijn telefoon valt eigenlijk wel mee, maar daarentegen zit ik wel nogal veel op mijn laptop. Misschien moet ik eens kijken of er ook een app voor de computer bestaat hiervoor 😉

Reply
Shirley

Bij mij valt er op dit punt nog wel verbetering te behalen. Ik ben er wel mee bezig. Zo probeer ik in de trein vaker een boek te lezen ipv 20 minuten op mijn telefoon te scrollen. Ook als ik naar bed ga, probeeer ik niet nog een uur op mijn telefoon te kijken, zodat ik alsnog laat slaap.

Reply
Mevrouw Marloes

Wat een fijne app! Heb ‘m ook meteen gedownload, dit is echt iets voor mij. Lijkt me heerlijk rustig, al kan ik natuurlijk ook gewoon m’n WiFi uitzetten.

Reply
SAS

Klopt, maar vind deze app toch fijn aangezien je sommige dingen (voor nood) wel zou kunnen aanzetten. Dat maakt het (in mijn hoofd 😛 ) toch net wat fijner.

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *